Glas potrošača

nedjelja, 01.03.2009.

Tko im šta može

A) Korisnici nepokretne telefonske mreže (fiksni telefon)

U tijeku je «u igri» nova prijevara korisnicima fiksne telefonske mreže. Naime, veći broj potrošača obavijestila je Savjetovalište za zaštitu potrošača (021 503 364 i 503 365) Split o mogućoj prevari i oštećenju potrošača, na način:
(1) Korisnik dobije poziv od osobe iz «financijskog sektora» koje se «predstavi imenom».
(2) Uz napomenu da možete ostvariti osjetnu financijsku nagradu (> 50.000,00 kn), ako pravilno odgovorite na pitanje: Koji je glavni grad Hrvatske? Odgovor korisnik može dati uključivanjem tipke: (1) Pula, (2) Rijeka, (3) Zagreb ili (4) Osijek,
(3) Potom, ako je odgovor točan, automat vas upućuje da nazovete broj 060 666 446 (čija je cijena usluge visoka), a nagrada upitna,
(4) Naravno, ako se odlučite pozvati ponuđeni broj (usluge s dodatnom vrijednosti) možete ostvariti znatnu štetu po računu na kraju mjeseca.

Naravno, savjetujemo potrošače da se radi o pokušaju zloupotrebe fiksne linije telefona korisnika, i svakako, preporučamo: ne nasjedajte ovoj ili sličnoj prijevari.

B) Korisnicima usluga kabelske televizije B-net

Ove dane su korisnici B.net-a dobili "čestitke" od B.neta za povećanje cijena mjesečne naknade za pakete njihovih usluga, od 01.03. 2009.godine.

Kako se, prema našem mišljenju radi o uslugama čija djelatnost ima monopolski položaj, udruga «Dalmatinski potrošač» Split je uputila zahtjev:
- Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja za utvrđivanje tržišne snage na mjerodavnom tržištu B-neta u odnosu na stvarne ili moguće konkurente prema tržišnom udjeli i položaju na tržištu kako bi spriječili da «monopolista» utvrđuje program i cijene usluga bez ikakve kontrole (potrošača – korisnika usluga ili tržišta),
- Vijeću korisnika telekomunikacijskih usluga, pri Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije radi zaštite korisnika kabelske televizije od samovolje B-neta, i monopolskog ponašanja.

C) HTV pristojba (porez na tv i radio aparat) povećana na 78 kn !

Još jučer smo (nerealno) očekivali da će HRT - monopolista koji dominantni tržišni položaj osigurao, sukladno Zakonu o HRT, koji je pak u suprotnosti sa odredbama Ustava RH, u godini recesije, odustati od povećanja "poreza na posjedovanje" tv i radio aparat građana Hrvatske.

Ravnateljstvo HRT nije uvažilo potrebu racionalizacije i smanjenja troškova poslovanja u vrijeme recesije, naprotiv, odlučilo se na previsoki proračun (kojeg plaćaju građani) po osnovi poreza (ne na osnovu programa usluga) povećavajući porez na 78 kuna mjesečno.

Zašto bi se menađeri (direktori, savjetnici, tajnici ……) i predobro plaćeni voditelji emisija pitali za ekonomsko stanje zemlje, a posebno za pravednost. Njima je važno primijeniti nepošteni Zakon o HRT.

Naime, utvrđivanje pristojbe u visini od 1,5% od prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj, na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu predstavlja zloupotrebu monopola i vladajućeg položaja na tržištu, dok su građani obvezani na linearno sudjelovanje u podmirenju javnih troškova, a ne, kako to Ustav RH nalaže, u skladu sa njihovim gospodarskim mogućnostima.

Pitamo se hoće li Hrvatska agencija za telekomunikacije, možda Vlada RH, intervenirati prema Ravnateljstvu HRT radi obustavljanja odluke o povećanju cijene pristojbe, pitamo se, no malo vjerujemo u ishod.

- 01:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #