U J E
MODERNIZIRANI STARI SISTEM PROIZVODNJE

Vrime je od maslina

iako je bila suša grane se obisile od težine plodova

koji kao i uvik sukcesivno dozrijevaju.
A beru se i sabiru odprilike ovako.

Napada se stablo po stablo.

Na zemju prostre plastika i onda kako ko more...

Neki kao ptice među granama,

a drugi s motornim tresilicama,

da bi se napunile baje

i plodovi odnijeli u mlin gdje čekaju da budu

ubačeni pod kamene kolutove

koji će ih pretvoriti u kašu.

Kroz ispust kaša će biti propuštena u

Pieralisi dozator

kojim se kaša stavlja na pletene podloge

koje se zatim ubacuju u postolje,

i poslije četiri, pet takvih slojeva

stavlja se jedna metalna ploča

te tako pripremljene mljevene masline stavljaju se u presu

gdje jedna počinje stiskati

a druga je već maksimalno sprešala

i ocijedila ulje i drugu tekućinu iz maslinove kaše.

U isto vrijeme oslobađaju se pletene podloge

sprešane maslinove kaše, komine, a mi je nazivamo “pajčine”,

koje ovdje bacaju u smeće, a mogu poslužiti i kao gorivo za peć.
Negdje to opet prerađuju i dobijaju ulje od komine

I tako se ciklus obrade vrti

a ocijedak iz presa prolazi kroz separator

i dobijamo čisto ekstra djevičansko maslinovo uje !!!
|