U J E
MODERNIZIRANI STARI SISTEM PROIZVODNJE
Vrime je od maslina
iako je bila suša grane se obisile od težine plodova
koji kao i uvik sukcesivno dozrijevaju.
A beru se i sabiru odprilike ovako.
Napada se stablo po stablo.
Na zemju prostre plastika i onda kako ko more...
Neki kao ptice među granama,
a drugi s motornim tresilicama,
da bi se napunile baje
i plodovi odnijeli u mlin gdje čekaju da budu
ubačeni pod kamene kolutove
koji će ih pretvoriti u kašu.
Kroz ispust kaša će biti propuštena u
Pieralisi dozator
kojim se kaša stavlja na pletene podloge
koje se zatim ubacuju u postolje,
i poslije četiri, pet takvih slojeva
stavlja se jedna metalna ploča
te tako pripremljene mljevene masline stavljaju se u presu
gdje jedna počinje stiskati
a druga je već maksimalno sprešala
i ocijedila ulje i drugu tekućinu iz maslinove kaše.
U isto vrijeme oslobađaju se pletene podloge
sprešane maslinove kaše, komine, a mi je nazivamo “pajčine”,
koje ovdje bacaju u smeće, a mogu poslužiti i kao gorivo za peć.
Negdje to opet prerađuju i dobijaju ulje od komine
I tako se ciklus obrade vrti
a ocijedak iz presa prolazi kroz separator
i dobijamo čisto ekstra djevičansko maslinovo uje !!!
|