geomir

petak, 09.11.2012.

U J E

MODERNIZIRANI STARI SISTEM PROIZVODNJE



Vrime je od maslina



iako je bila suša grane se obisile od težine plodova



koji kao i uvik sukcesivno dozrijevaju.
A beru se i sabiru odprilike ovako.



Napada se stablo po stablo.



Na zemju prostre plastika i onda kako ko more...



Neki kao ptice među granama,


a drugi s motornim tresilicama,



da bi se napunile baje



i plodovi odnijeli u mlin gdje čekaju da budu



ubačeni pod kamene kolutove



koji će ih pretvoriti u kašu.



Kroz ispust kaša će biti propuštena u



Pieralisi dozator



kojim se kaša stavlja na pletene podloge



koje se zatim ubacuju u postolje,



i poslije četiri, pet takvih slojeva



stavlja se jedna metalna ploča



te tako pripremljene mljevene masline stavljaju se u presu



gdje jedna počinje stiskati



a druga je već maksimalno sprešala



i ocijedila ulje i drugu tekućinu iz maslinove kaše.



U isto vrijeme oslobađaju se pletene podloge



sprešane maslinove kaše, komine, a mi je nazivamo “pajčine”,



koje ovdje bacaju u smeće, a mogu poslužiti i kao gorivo za peć.
Negdje to opet prerađuju i dobijaju ulje od komine



I tako se ciklus obrade vrti



a ocijedak iz presa prolazi kroz separator



i dobijamo čisto ekstra djevičansko maslinovo uje !!!

- 18:38 - Komentari (27) - Isprintaj - #