Indaiatuba - bicikl & roštilj
petak , 12.10.2012.Zadnji zimski vikend odlucili smo proslaviti vožnjom bickima. Spremili smo bicikle i pravac Indaiatuba, 30 km od Campinasa. Kolega Osvaldo, tamo ima kuću pa nas je pozvao da nam pokaže jednu od ruta kojom on obično vozi bicikl. | |
Dogovor je bio u cik zore ali naravno da smo se skupili tek u 8 što će se kasnije pokazati kobnim. Osvaldova žena me ponudila kremom za sunčanje ali kao pravi Hrvat sam to odbio s gnušanjem. Pa tko se maže kremom za sunčanje po zimi????? Dok smo raspakirali bicikle, doručkovali i krenuli već je bilo skoro devet sati. | |
Prvo smo biciklima krenuli malo prema centru grada. Zanimljivo je da ovdje nigdje nema ravnice ili idete gore ili dolje. Temperatura je bila ugodnih 28 C a slaganim vjetrom koji nas je hladio. | |
Nakon par kilometara skidamo se sa asfaltne ceste i krećemo na rutu. Cesta prekrivena finom crvenom prašininom, bez sjene. Ali šta će ti sjena po zimi!!! Tu nam se priključio još jedan kolega koji se solidno obukao u duge rukave i majicu kratkih rukava ispod, valjda da ga ne propuše. Počinje pirambeira. Riječ koju sam ovog dana naučio i vjerojatno je skoro neću zaboraviti, već ću od njenog spomena bježati što dalje :) Pirambeira označava tipičnu cestu na kojoj ne postoji niti jedan ravni dio, već samo gore, dolje i to kako. Naravno da nisam došao nespreman. Ponio sam bidon sa 3/4 litre vode. Nakon 10 km bidon je bio prazan. A obavijest da ruta koju je Osvaldo odabrao ima 40 km nije mi ulijevala previše nade.Jedina svjetla točka u cijeloj priči je bilo obečanje da na pola puta ima birtija. | |
Drugih 10 km prošao sam polu svjestan a polu nesvjestan, sunce se diglo visoko iznad nas, temperatura porasla na skoro 40 C a ja sam počeo razmišljati o tome kako sam se možda ipak trebao namazati kremom za sunčanje. | |
I tako je prošlo pola puta. Stigli smo do birtije. Bacili bicikle. Uzeli par litara ledene vode, ja sam uzeo još tri kole i dvije kave. A kada je vlasnik vidio da smo dobri mušterije odlučio nas je počastiti i to porcijom čvaraka!!!! Naravno da čvarcima nisam odolio, kao ni moji kolege pa je brzo pala i druga porcija. Vani je temperatura dodatno porasla a nama su počele padati razne ideje na pamet, tipa ajmo pozvati nekoga da dođe po nas sa pickupom i da se lijepo vratimo doma. Na vrijeme za.... roštilj, a što drugo. Sve me to prisjetilo na jednu situaciju u Ogulinu prije par godina kada sam također slušao sličnu priču o tome da bicikle ubacimo nekoma na traktor i da nas taj prebaci do Plitvica pa da odemo na janjetinu... | |
Nakon punog sata odmora odlučujemo da ipak idemo natrag kući biciklima. Ja pametno stavljam kremu za sunčanje i krečemo kroz lokalna sela natrag. Ponovo počinje pirambeira. Ovaj puta je dobra stvar da sa sobom imam litru i pol vode. Nažalost na suncu je opako vruće. A hlada nigdje. | |
U nekom trenutku ulazimo u šumu i vozimo se skoro pola sata u sjeni. Ali zatim izlazimo ponovo na sunce. Nakon skoro pet sati vraćamo se na asfalt u Indaiatubu. Ja zaostajem za skupinom i zadnjim snagama vrtim pedale. Prolazim pored benzinske a Carlao se tamo zalijeva vodom iz šmrka. Bio je to dovoljan razlog da stanemo na još jednu cugu. | |
Konačno, skoro oko tri popodne dolazimo do Osvaldove kuće a kad tamo... miris picanhe i smrznuto pivo. A onda nam je krenulo. Pao de alho ili kruh sa bijelim lukom, mesina, kobasice, sir na roštilju... Što će ti više za proslavu kraja zime:) | |
komentiraj (4) * ispiši * #