nedjelja, 30.09.2007.

Iz Oglasnika za listopad

Franjevačka duhovnost
U četvrtak, 4. listopada neće se održati redoviti susret o franjevačkoj duhovnosti koji predvodi fra Ivan zbog blagdana svetog Franje, ali ćemo se svi okupiti u sobici FSR-a kako bi zajedno proslavili ovaj blagdan.

Redoviti susret novicijata
U nedjelju, 14. listopada u 17 h, održat će se redoviti susret novicijata u sobi FSR-a.

Pohod bratstvu na Krnjevu
Na poziv FSR-a Krnjevo, u nedjelju 14. listopada naše će bratstvo biti gost na njihovoj redovitoj mjesečnoj skupštini. Pozivaju se članovi našeg bratstva da se odazovu ovom susretu sa sestrama i braćom s Krnjeva i Pehlina.

Dan borbe protiv siromaštva
U suradnji riječkih bratstava FSR-a i Frame, u srijedu 17. listopada u 10 sati, na Korzu ćemo obilježiti Međunarodni dan borbe protiv siromaštva prigodnom akcijom. Framaši će pjesmom i dijeljenjem letaka animirati prolaznike o gorućem problemu siromaštva u našem gradu i zemlji te prikupljati priloge u hrani za Prihvatilište za beskućnike. Pozivaju se svi članovi našega bratstva da svojom nazočnošću podrže ovu hvalevrijednu akciju.

Primanje simpatizera u FSR
U nedjelju, 28. listopada, u sklopu naše redovite mjesečne skupštine, u naše bratstvo bit će primljeni ovogodišnji simpatizeri koji će na taj način, skromnim obredom započeti svoj put u bratstvu FSR-a.



- 00:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.09.2007.

Blagoslovljena Kuća utočišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kuću utočišta za potrebne kod sestara Milosrdnica u Rijeci danas je blagoslovio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Bio je ovo i povod za proslavu utemeljitelja družbe, sv. Vinka Paulskog i proslavu 150.obljetnice djelovanja družbe sestara milosrdnica u Hrvatskoj.

Kuća utočište bit će povezana s Prihvatilištem za beskućnike našeg bratstva jer će ovamo svakodnevno dolaziti na ručak korisnici Prihvatilišta.

Karizma sestara milosrdnica oduvijek je bila pomoć potrebitima. Odgovor na potrebe današnjeg vremena ponudile su otvaranjem vrata Kuće utočišta čija je izgradnja započela prošle godine u listopadu. A što za sestre znači osiguran prostor za rad sa siromašnima pod krovom nad glavom, a ne u dvorištu na hladnoći i kiše kao što se radilo u nemalo slučajeva.

Kuća utočišta imat će blagovaonicu kapaciteta pedeset osoba, praonicu rublja, sanitarni čvor s tušem te prostorije za razgovore i terapije radi cjelovitije pomoći beskućnicima u njihovoj resocijalizaciji.
- 00:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 26.09.2007.

Blagdan sv.Franje

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U srijedu, 3. listopada, u 18.30 sati, pozivaju se svi članovi našeg bratstva da se odazovu večernjoj svetoj misi i obredu preminuća Sv. Franje.
Idućega dana, slavi se blagdan sv. Franje, pa će tako prema višestoljetnoj tradiciji večernju svečanu svetu misu predvoditi braća dominikanci. Molimo braću i sestre iz FSR-a da zajedno proslavimo blagdan utemeljitelja svih triju franjevačkih redova.

- 21:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.09.2007.

Tribina povodom šest mjeseci rada Prihvatilišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U utorak, 2. listopada, uoči blagdana sv.Franje, u dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata (Ivana Pavla II. 1), s početkom u 19.30 sati naše bratstvo organizira javnu tribinu povodom šest mjeseci rada Prihvatilišta za beskućnike.
Na tribini će osim djelatnika Prihvatilišta, sudjelovati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, časne sestre Milosrdnice, koje ovih dana otvaraju kuhinju s dnevnim boravkom za beskućnike, predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Centra za socijalnu skrb.
Uz to, bit će postavljena prodajna izložba radova korisnika i volontera Prihvatilišta.
Prije tribine, fra Ljubo Maljar predvodit će misno slavlje u kapeli Prihvatilišta u 17 sati.
- 13:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2007.

Izborni kapitul Nacionalnog bratstva FSR-a

Image Hosted by ImageShack.us


U Kući susreta Tabor u Samoboru, od 5. do 7. listopada 2007. održava se Izborni kapitul Nacionalnog bratstva FSR-a na kojem će biti izabrano novo vodstvo FSR-a na nacionalnoj razini.
Posebnu vrijednost ovog kapitula je bratski pohod generalne ministre FSR-a s. Encarnation del Pozo u pratnji fra Ivana Matića, OFM, člana Konferencije generalnih duhovnih asistenata.
U sklopu kapitula, u petak navečer članovi našeg bratstva predstavit će okupljenima projekt Prihvatilišta za beskućnike u sklopu predviđenog programa «Zauzetost FSR-a i Frame u hrvatskom društvu»

DNEVNI RED

A. IZVJEŠTAJNI DIO KAPITULA

* Izvještaji za mandatno razdoblje od 2004. do 2007. godine: nacionalni ministar, tajnica, blagajnica, zaduženi za formaciju, član Nacionalnog vijeća zadužen za Framu, Pravno povjerenstvo, Povjerenstvo za komunikaciju i izvješćivanje, odnos bratstava prema listu «Brat Franjo», međunarodna vijećnica, područni ministri
* Mogućnost stjecanja pravne osobnosti bratstava na svim razinama u Hrvatskoj.
* Izvješće o 1. Nacionalnom kongresu FSR-a i Frame - Zagreb, 19. svibanj 2007. godine
* Predstavljanje Spomenice 1. Nacionalnog kongresa FSR-a i Frame
* Hrvatski franjevački biografski leksikon – svjetovni franjevci istaknuti životom i djelovanjem ( sveta života, crkveni, društveni, kulturni, javni istaknuti djelatnici ….)
* ZAUZETOST FSR-a i FRAME U HRVATSKOM DRUŠTVU
* Donošenje smjernica za slijedeće trogodište

B. IZBORNI DIO KAPITULA

* Izbor nacionalnog ministra, doministra, tajnika, blagajnika, povjerenika za formaciju, povjerenika za Franjevačku mladež, te međunarodnog vijećnika i njegova zamjenika

C. BRATSKI I PASTORALNI POHOD NACIONALNOM BRATSTVU

* Susret generalne ministre s članovima Izbornog kapitula, dosadašnjim i novoizabranim članovima Nacionalnog vijeća FSR-a
* Susret generalnog duhovnog asistenta FSR-a s duhovnim asistentima, članovima Izbornog Kapitula.


- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.09.2007.

Područno bratstvo hodočastilo u Mariju Bistricu

Image Hosted by ImageShack.us


U organizaciji Područnog bratstva, danas je održano jednodnevno hodočašće u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu na kojem su sudjelovali i članovi našega bratstva.
- 21:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.09.2007.

Volonteri Prihvatilišta hodočastili u Assisi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Danas se iz Assisija s hodočašća vratilo 50-ak volontera Prihvatilišta koji su u rodnom gradu sv.Franje boravili od 13. rujna, te danas nakon posjeta Padovi stigli svojim kućama.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

S ciljem međusobnog povezivanja, volonteri su proveli predivne trenutke zajedništva u slavljenju svetih misa i sakramenta ispovijedi kroz posjete najznačajnijih mjesta za život sv.Franje i sv.Klare - Porcijunkule, crkvice sv.Damjana, Carcera, La Verne, Greccia te grada Assisija.
- 22:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održana duhovna obnova Područnog bratstva na Košljunu

Tradicionalna jesenska duhovna obnova Područnog bratstva održana je na Košljunu od 14. do 16. rujna. Domaćin duhovne obnove bili su košljunski franjevci a predvoditelj fra Bernardin Škunca.

Dojmovi ministre našeg bratstva s. Nade Hlača:

Sveti nam Franjo radosno i jednostavno svoje djelovanje svjedoči i danas po svojim zaljubljenicima u Njega. Košljun nam je razotkrio svoje «lice» kao oazu Franjine prisutnosti. Tako možemo reći za naš boravak na duhovnoj obnovi. Zajedništvo onih koji žive svoju vjeru, koji ju žele probuditi, koji čeznu za ostvarenjem svoga života i poslanja u ovom svijetu a pripadaju Obitelji sv. Franje Asiškog, čine zaista radosno zajedništvo uza sve svoje životne križeve.
Predavanja patra Bernardina Škunca o fenomenu globalizacije u današnjem svijetu i o kršćanskoj globalizaciji koja nosi obilježja franjevačke duhovnosti izvorno sv. Franje i sv. Klare, donose nam zaista novinu i unutar Crkve danas.
Franjinu djecu krasi životna radost i jednostavnost, a tek kad se nađu zajedno na prostoru otoka kao što je Košljun i domaćina franjevaca, kojima je život bogat u jednostavnosti i skromnosti svakodnevnog življenja, doma, molitvi i svetog prostora gdje se svakodnevno služi sveta misa. Kako da mi ne doživimo obnovu svoje vjere, kad se nađemo kao svoj na svome u duhovnosti Svetog našeg Oca Franje?!

- 21:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Umro fra Jozo Vasilj

Povodom smrti fra Joze Vasilja, generalnog vizitatora Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv.Ćirila i Metoda 2005. godine, prilikom čega se susreo i s našim mjesnim bratstvom u svom pohodu.

Image Hosted by ImageShack.us


U franjevačkom samostanu na Humcu danas je u 64. godini života, 46. redovništva i 39. godini svećeništva, opremljen svetim sakramentima, umro fra Jozo Vasilj, član Hercegovačke franjevačke provincije.
Obnašao je službe župnog vikara, profesora na KBF-u u Zagrebu, profesora na FTI DI u Zagrebu, provincijala Hercegovačke franj. provincije, profesora i odgojitelja u Kongu, rektora Franjevačkog skolastikata u Kongu, provincijala provincije sv. Benedikta Afričkog, profesora na Sveučilištu u Mostaru, vizitatora provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, člana Povjerenstva za pripremu kauze mučenika, člana Vijeća za odgoj i obrazovanje, člana Povjerenstva za pokretanje stručnog časopisa, zamjenika gl. i odg. urednika Hercegovine franciscane. U misijama u Africi proveo je 12 godina. Umro je kao aktualni magistar novaka na Humcu.

- 01:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.09.2007.

Fra Petar Filić novi nacionalni duhovni asistent FSR-a

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nakon smrti fra Kornelija Šojata, Hrvatska franjevačka provincija sv.Ćirila i Metoda dugo vremena nije imala rješenje za njegovog nasljednika na mjestu nacionalnog duhovnog asistenta FSR-a.
No, od nedavno tu je odgovornost za naredno vrijeme preuzeo fra Petar Filić, rođen 21. kolovoza 1963. u Janjevu, koji trenutno obnaša službu viceprefekta sjemeništa i duhovnika samostana u franjevačkome samostanu na Kaptolu u Zagrebu

- 01:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 08.09.2007.

Framaši aktivni za Veliku i Malu Gospu u Trsatskom svetištu

(preuzeto s http://framatrsat.blog.hr)

Gospino uznesenje na nebo i Gospin rođendan. Tko god može, na ta dva velika nam blagdana, nastoji hodočastiti u neko marijansko svetište. Kao i svake godine tako je i bilo i ove na Trsatu. Preko stotine hodočasnika slijevalo se pomoliti i zapaliti svijeću Gospi Trsatskoj. I mi, framaši s Trsata, rano ujutro smo se išli zahvaliti Gospi na svim darima koje nam je dala i zamolit je za snagu. Mogu reći slobodno, za snagu da obavimo što bolje posao koji nas je očekivao nakon svete mise- čišćenje svijeća. Mnogi će pomisliti, ah teškog li zadatka, ali znajte nije lako uzimati vrući vosak golim rukama, na užarenom suncu, pokraj pedesetak upaljenih svijeća. No izdržali smo i obavili zadatak sa smiješkom na licu! No da ne duljim puno, slike će vam reći sve!!
Eh da, da ne zaboravim. Zahvaljujem se svim frmašima, prijateljima, s Krnjeva koji su nam pomogli čistiti svijeće i koji su osjetili žar i toplinu nas Trsaćana!!

- 14:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.09.2007.

Misa u Prihvatilištu povodom Male Gospe

Mladomisnik vlč.Tomislav zečević predvodio je danas u kapeli Prihvatilišta misu povodom blagdana Male Gospe
- 02:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 01.09.2007.

Fra Daniel Patafta obukao habit

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Fra Daniel (stoji prvi s lijeva) s novacima, provincijalom i odgojiteljima

Član trsatske Frame i simpatizer našeg bratstva, fra Daniel Patafta svečanim je činom oblačenja započeo novicijat na Trsatu zajedno s ostalom braćom franjevcima-novacima. Obred je predvodio provincijal fra Željko Železnjak, uz nazočnost magistra fra Ivana Miklenića, vicemagistra fra Krunoslava Kolarića, te magistra postulanata fra Željka Janjića.
- 01:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.