srijeda, 27.02.2008.

Kristova trajna prisutnost u svetohraništu Prihvatilišta

Svetom misom koju je danas u kapeli predvodio fra Ljubomir Maljur, naše je Prihvatilište obilježilo jedanaest mjeseci postojanja.
U nazočnosti brojnih volontera, na kraju svete mise, po prvi put pred svetohraništem gori vječno svjetlo u znak Kristove trajne prisutnosti u otajstvu euharistije.
Tako će ionako bogati duhovno-molitveni program u kapeli nadalje biti obogaćen klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom za volontere i korisnike Prihvatilišta.


- 15:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.02.2008.

Izabrano novo mjesno vijeće našeg bratstva

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Danas su provedeni izbori za novo mjesno vijeće našeg bratstva kojem su sestre i braća dali povjerenje da ih vodi u iduće tri godine. Izborima se odazvalo 40 članova našeg bratstva s pravom glasa.
U ime Područnog vijeća izborima je predsjedavala područna doministra s. Vesna Peharec i član konferencije područnih duhovnih asistenata fra Dragutin Brezovec. Dosadašnja ministra s. Nada Hlača podnijela je bratstvu trogodišnji izvještaj rada Vijeća i bratstva, a dosadašnja blagajnica s. Vinka Perović financijski izvještaj rada bratstva.

Novoizabrano vijeće FSR-a Trsat čine:

Ministar: br. Siniša Pucić
Doministra: s. Ljiljana Pelčić
Vijećnici: s. Ivanka Beletić
s. Angela Lovrić
s. Biserka Blažević
s. Ivanka Juretić
s. Vinka Perović

Na prvoj sjednici novoga vijeća, vijećnici će između sebe podijeliti funkcije tajnika, blagajnika i voditelja formacije
- 22:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 23.02.2008.

Posjet Udruzi Kralji ulice u Ljubljani

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Delegacija našeg bratstva pohodila je danas Ljubljanu kako bi od Udruge Kralji ulice koja izdaje istoimeni časopis o beskućnicima saznali više o toj ideji koju u sklopu našeg rada želimo realizirati ne samo na prostoru Rijeke, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ljubazni domaćini upoznali su nas s mjesečnikom kojeg od 2005. godine do danas zajednički stvaraju članovi Udruge i beskućnici, a njegov je cilj da beskućnici, koji ujedno i prodavaju časopis, uprihode nešto novaca od prodaje.
- 23:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održana duhovna obnova Područnog bratstva FSR-a u Puli

U crkvi sv.Antuna u Puli danas je održana tradicionalna korizmena duhovna obnova Područnog bratstva FSR-a Majke Božje Trsatske.
Jednodnevna duhovna obnova okupila je veliki broj sestara i braće iz mnogih primorsko-istarskih bratstava.
- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 20.02.2008.

Sahranjen George Ponte

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U nazočnosti članova obitelji,brojnih poznanika,volontera i bivših korsnika našeg Prihvatilišta danas je na groblju Kozala sahranjen George Ponte, bivši korisnik Prihvatilišta koji je u 54. godini života preminuo u Francuskoj krajem studenog prošle godine,a zbog postupka kremiranja i sređivanja papirologije za prijelaz granice, pokopan tek danas.
Sprovodne obrede predvodio je fra Bernard Rubinić, a nakon sahrane služio je i svetu misu u kapeli Prihvatilišta.
- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.02.2008.

Blagoslovljeno svetohranište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Župnik župe sv.Romualda i Svih svetih, u sklopu koje se nalazi naše Prihvatilište, vlč. Joso Šop, u nazočnosti nekolicine volontera blagoslovio je danas prostorije Prihvatilišta. Valja napomenuti da oko 30 godina prostor u kojem djeluje Prihvatilište nije blagoslovljen zbog nedostatka života u njemu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Osobito je svečano bilo u kapeli gdje je uz svečani obred blagoslovljeno novoizrađeno svetohranište s vratima koja je donirala Riječka nadbiskupija. Tako će se uz odobrenje riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, osim svetih misa, koje su se i do sada složile, nadalje u kapeli moći održavati klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.02.2008.

Korizmena duhovna obnova u Puli

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Područno bratstvo FSR-a Majke Božje Trsatske organizira u subotu, 23. 2. 2008. u crkvi sv.Antuna u Puli jednodnevnu duhovnu obnovu za sva primorsko-istarska bratstva. Ručak je u vlastitom aranžmanu.
Svi iz Rijeke koji žele ići mogu se za prijevoz autobusom prijaviti područnoj ministri s. Nedi Kukuljan ili ministri našeg bratstva s. Nadi Hlača.
- 00:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 16.02.2008.

Na Trsatu održana duhovna obnova za volontere Prihvatilišta


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nakon gotovo godinu rada Prihvatilišta, odlučeno je više pažnje pokloniti brigi za volontere kojih je do sada u našem Prihvatilištu volontiralo čak 180. I do sada je za njih održan ciklus edukativnih radionica koje je pripremila psiholog Veronika Reljac.
Dajući nesebično svoje vrijeme, talente i ljubav korisnicima Prihvatilišta, postali su jedna velika obitelj kojoj je također potrebno posvetiti vremena kako bi se međusobno bolje povezali, izgradili u svom radu i vjeri u Isusa Krista služeći najpotrebnijima.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

S tim ciljem danas smo na Trsatu po prvi puta održali malu duhovnu obnovu čija je središnja tema bila darivanje. Na tu je temu Veronika Reljac pripremila poticajna pitanja i razmišljanje za rad u manjim skupinama. Tako se 40-ak okupljenih volontera podijelilo u šest takvih skupina te razgovaralo i kreativno se izražavalo na zadanu temu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nakon zajedničkog ručka, duhovna obnova dosegla je svoj cilj u misnom slavlju koje je u Trsatskom svetištu predvodio gvardijan i duhovni asistent Prihvatilišta fra Lucije Jagec, te euharistijskom klanjanju koje je vodio fra Ljubomir Maljur.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 14:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.02.2008.

50. obljetnica proglašenja sv. Klare zaštitnicom televizije

(preneseno s www.ika.hr)

U Asizu je 50. obljetnica proglašenja sv. Klare nebeskom zaštitnicom televizije proslavljena misnim slavljem koje je u bazilici Sv. Klare predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone. U propovijedi je kardinal Bertone podsjetio na poruku pape Benedikta XVI. za ovogodišnji XLII. svjetski dan društvenih komunikacija da se mediji ne smiju ograničiti na to da budu "glasnogovornici" ekonomskoga materijalizma i etičkoga relativizma, već trebaju biti sredstva u službi pravednijeg i solidarnijeg svijeta, nositelji istine o čovjeku, koja će se temeljiti na etici informiranja.
Istaknuvši poruku sv. Klare - prepustiti se vođenju istine koja oslobađa - pozvao je televizijske djelatnike da slika i riječ koju prenose bude usporediva s istinom.
Sv. Klaru je nebeskom zaštitnicom televizije proglasio 14. veljače 1958. godine papa Pio XII.
- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.02.2008.

Devetnica za mjesne izbore

Image Hosted by ImageShack.us


Sutra započinjemo moliti devetnicu s nakanom za nadolazeću izbornu skupštinu našeg bratstva 24. veljače. Devetnicu možemo obaviti ustrajući u npr. molitvi krunice ili pohađanju svetih misa u tih devet dana, kako bi zajedno zatražili pomoć Duha Svetoga povodom izbora za nove sestre i braću koji će Božjom providnošću upravljati našim bratstvom u naredne tri godine.
- 23:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.02.2008.

In memoriam: Fra Berislav Mladen Đurić

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

+ FRA BERISLAV MLADEN ĐURIĆ
(Cernik, 28. ožujka 1940. - Varaždin, 10. veljače 2008.)

Fra Berislav Mladen Đurić, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije (HFP) sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba blago je u Gospodinu preminuo u nedjelju 10. veljače 2008. godine u Varaždinu u 68. godini života, 48. redovništva i 38. svećeništva.
Sprovodni obred i misu zadušnicu predvodio je u srijedu 13. veljače 2008. godine u Varaždinu fra Željko Železnjak, provincijalni ministar HFP sv. Ćirila i Metoda. Na obredu i misi bilo je 60 svećenika te redovnici, redovnice i mnoštvo vjernika koji su se došli oprostiti od svoga brata, duhovnoga oca, kolege, prijatelja, rođaka, znanca, svećenika franjevca. Pismo sućuti poslao je mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup a sućut je izrazio i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.
O fra Berislavu Mladenu Đuriću govorio je na sprovodu fra Rajko Gelemanović iz HFP sv. Ćirila i Metoda. "Fra Berislav se odlikovao susretljivošću, vedrinom i duhovitošću. U bratstvu se dobro osjećao, sudjelovao je u svim točkama dnevnoga reda bratstva, pratio je ritam života i rada zajednice. Redovito je bio prisutan u kapelici, blagovaonici i crkvi gdje se najčešće zajednica sabirala. Živo je skromno, s malo stvari. K njemu su braća rado navraćala. Pobolijevao je, no u bolesti je bio discipliniran. Ostavio nam je primjer odanosti u kušnjama, razumijevanja i prijateljstva. Bio je draga osoba i poštovani franjevac i svećenik za kojim nam ostaje draga uspomena", rekao je fra Rajko.
"Naš brat Berislav je otišao u ruke Onoga koji ga je stvorio. On je svakodnevno dokle god je mogao bio za oltarom. Svojim franjevačkim životom slavio je Boga među ljudima, iskreno, radosno, predano, svojim molitvama i svojim trpljenjem. U njemu je uvijek bio nutarnji mir i veliko pouzdanje u Boga i za to smo mu zahvalni", rekao je Provincijalni ministar.
Pri kraju mise zadušnice govorio je fra Vlado Mustač, gvardijan u bratstvu u Varaždinu. On je zahvalio svima koji su pohodili fra Berislava u bolesti, a osobito onima koji su se za fra Berislava brinuli u samostanu u Varaždinu, svoj braći, osobito bolničaru Vladimiru Petriću te svim vjernicima koji su ga voljeli i koji su se došli oprostiti s njime, iz Varaždina, iz rodne župe Cernika, iz Đurmanca i s Trsata gdje je najviše služio Crkvi u okrilju Majke Milosti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Mladen Đurić rodio se 28. ožujka 1940. u Cerniku od oca Stjepana i majke Marije r. Sokić čiji je ženidbeni savez Bog blagoslovio s još dvoje djece: sinom Ivanom i kćeri Zrinkom. Rastao je u obiteljskom domu a u rodnome Cerniku završio je osnovnu školu. Kao petnaestogodišnjak se u Novoj Gradiški upisao u školu učenika u privredi te se osposobio za zvanje postolara. U svojoj je osamnaestoj godini osjetio duhovni poziv te je 1958. godine stupio u franjevačko sjemenište u Zagrebu gdje je završio i gimnaziju. Godine 1960. je stupio u novicijat u samostanu svoga Cernika te dobio franjevačko ime - fra Berislav. Zbog vojske je prekinuo novicijat a nakon dvije godine ga je završio te položio prve zavjete. Godine 1967. dao je svečane redovničke zavjete te se tako odlučio potpuno za franjevački poziv za cijeli svoj životni vijek. Teologiju je studirao na KBF-u Zagrebu gdje je i diplomirao. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1970. godine, a potom je u crkvi svoga krštenja u Cerniku proslavio svoju mladu misu. Svoje svećeničko djelovanje započeo je u Karlovcu, nastavio ga u župi u Đurmancu kod Krapine. Djelovao je također u Požegi i u Osijeku. Od 1982. godine pa sve do 2002. godine djelovao je na Trsatu, kao ispovjednik, propovjednik, vicemagister novaka, voditelj ministranata, kroničar, knjižničar, duhovni asistent Frame i duhovnik redovnica. Od 2002. godine pa do svoje smrti bio je u Varaždinu. U svome svećeničkom djelovanju bio je revan i poduzetan te dobar suradnik. Najviše je volio katehizaciju s djecom i mladima s kojima se znao dobro ophoditi. Najznačajnije razdoblje života proveo je u svetištu Majke Milosti na Trsatu. Bio je neposredan u homilijama i jednostavan. Predavao je nekoliko godina i vjeronauk na trsatskoj osnovnoj školi gdje su ga cijenili i učenici i nastavnici. Uspostavio je u školi brojne kontakte te mnogima pomogao da se vrate na kršćanski put. Posebno je značajan njegov rad u trsatskome novicijatu gdje je više godina bio pomoćnik magistra i predavač novicijatske nastave. Novaci su mu se rado povjeravali i s njime savjetovali u svojim mladenačkim poteškoćama. Volio se šaliti s novacima i govoriti im mnoge zgode iz franjevačkoga života, što ih je obogaćivalo. Propovijedao je po mnogim riječkim župama te vodio duhovne vježbe redovnicama. S mnogo ozbiljnosti se pripravljao za svoje pastoralno djelovanje. Nije imao neke hobije nego je sav živio za svoje franjevačko i svećeničko djelovanje. U bolestima je bio izdržljiv, postupno je sve više bio povučen zbog bolova koje je prikazivao sjedinjavao sa svojim molitvama za Crkvu, Red manje braće i sve ljude. Tako je mirno napustio ovaj svijet i preselio se u drugi.
Fra Berislav je proživio brojne radosti ali i kušnje kršćanskoga i franjevačkoga života. Sve to ga je preoblikovao u franjevca koji je ljubio Boga i čovjeka i bio sretan. Za sve to neka ga dobri Otac pridruži sv. Franji i svim svetima i nagradi svom ljepotom svojom.

- 22:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.02.2008.

Sveti Franjo došao po fra Berislava

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Čete anđela u pratnji sv.Franje došli su danas po našeg fra Berislava Đurića i odveli ga u naručje Isusa Krista za kojeg je fra Berislav do zadnjeg trenutka života disao.
Preminuo je u 68. godini života, 48. godini redovništva i 38. godini svećeništva.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Uz svoju braću franjevce, fra Berislava će posebno u srcu nositi njegovi trsatski framaši, jer bez njihovog patera Bekija ne bi bilo ni Frame na Trsatu koju je u rujnu 1993. osnovao i kao duhovni asistent očinskom ljubavlju za svakog framaša vodio u dva navrata, zaključno s 2002. godinom kada je premješten u Varaždin gdje je i umro nakon višegodišnje borbe sa šećernom bolesti koja ga je posljednjih godina vezala uz krevet.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Fra Berislav bit će pokopan u srijedu, s početkom u 14 sati u franjevačkoj grobnici na varaždinskom gradskom groblju.


- 23:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 09.02.2008.

Prezentacije rada Prihvatilišta u Osijeku i Belišću

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Na poziv vijeća Osječkog područnog bratstva sv. Antuna Padovanskog danas smo se kao predstavnici našeg bratstva, Frame i volontera uputili na mini turneju po Slavoniji kako bi predstavili rad Prihvatilišta za beskućnike.
Prvo nam je valjalo posjetiti Centar za prihvat beskućnika u Osijeku gdje smo od voditeljica dobili sve potrebne informacije o njihovom radu te objedovali u tamošnjoj pučkoj kuhinji koju, kao i Centar, vodi Caritas Đakovačko-srijemske biskupije.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Potom smo rad Prihvatilišta predstavili na skupštini Osječkog područnog bratstva u kapucinskom samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića, na čemu organizatorima zahvaljemo što su nam omogućili da svojim projektom potaknemo i druga bratstva na djelovanje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Prije povratka u Rijeku posjetili smo i Belišće, te tamošnju franjevačku zajednicu upoznali s našim radom s beskućnicima.
- 22:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 06.02.2008.

Prosvjed protiv bogohuljenja na Riječkom karnevalu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nakon jučerašnjeg istupa svećenika Prvostolnog dekanata u javnost povodom bogohuljenja na ovogodišnjoj karnevalskoj povorci na riječkom Korzu, to su isto danas učinili predstavnici udruga, zajednica i pokreta te kršćanskih crkvi Grada Rijeke na poznatom kamenu Vox populi na Koblerovom trgu.
Među 28 potpisa našli su se članovi FSR-a i Frame našeg bratstva, bratstava s Krnjeva i žabice te Primorsko-istarskog područnog bratstva. Bili su tu i predstavnici Makedonske pravoslavne crkve, Baptističke i Evanđeoske crkve, katoličkih zajednica mladih, te riječkog ogranka Matice hrvatske.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Mi građani grada Rijeke godinama podržavamo naš riječki karneval. Drago nam je da se u gradu na Rječini i kroz karnevalski ugođaj svjedoči kako je naš Grad otvoren za sve ljude dobre volje. Radosni smo što je naš karneval postao prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj već i u mnogim drugim zemljama diljem Istoka i Zapada. Svjesni smo da mnogi ulažu velike napore kako bi karneval bio sve kvalitetniji i mnoštveniji.

No, zgranuti smo i užasnuti ponašanjem nekih voditelja na riječkom karnevalu. Uljudbene i civilizacijske tekovine ne prihvaćaju psovku kao društveno prihvatljivo ophođenje prema tisućama građana sudionicima karnevala kao i tisućama onih koji su karneval pratili preko radio, internet i televizijskih prijema. Radi zaštite djece naše koja su bila izložena vulgarizmima i psovkama mi moramo reagirati.

Zgranuti smo maškaranim skupinama koje su svojim nastupom direktno vrijeđali osjećaje tisuće nas građana, katolika, pravoslavaca, protestanata, muslimana i svih vjernika koji nisu mogli vjerovati da si je netko, pa i u 'mašakaranom ludilu' mogao dopustiti u maski Ivana Pavla II. karikirati kršćanima najsvetiju knjigu – Sveto Pismo i tom prilikom psovati Boga. Boga svih monoteističkih religija. Razočarani smo gestom u kojoj se omalovažilo velikog papu Ivana Pavla II., papu koji je toliko zadužio ne samo naš Grad već i cijelu nam Hrvatsku. Tko si može dopustiti toliku količinu netolerancije i vrijeđanje vjernika takvim činom? Tko si može dopustiti izrugivanje naravnih zapovijedi koje je Bog dao čovjeku preko 10 Božjih zapovijedi? Zar se nije moglo već tada na karnevalu ograditi od sasvim vidljivog prelaženja ne samo granica dobrog ukusa, već i temeljnog ophođenja prema svim građanima? Zar nije naš Grad prepoznatljiv kao oaza mira i prihvaćanja svih vjera i narodnosti, te tko to želi našu riječku oazu upropastiti ovakvim ispadima i vrijeđanjima?
Mnogi građani su nam se požalili i na loše upotrijebljene konotacije voditelja budući da su isti u svojim komentarima pojedine maškarane skupine neumjesno govorili i o boji kože maškara. Graniči li to ili to jest rasizam, pitamo se? Koju sliku kakvog karnevala prenosimo cijelom svijetu?
Mi dolje potpisane udruge, zajednice, pokreti i crkve tražimo da se donesu neke etičke norme i pravilnik riječkog karnevala, što bi i dalje jamčilo svu slobodu umjetničkog izričaja, koreografije, maštovitosti i izvornosti, a isto bi osujetilo samo one koji žele ikoga vrijeđati na rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.
Na kraju se pitamo i o kriteriju maski i maškaranih skupina. I kojim smjerom idemo, ka kvaliteti ili kvantiteti? Svi smo svjedoci kako se ponavlja da postoje mnoge maškarane skupine koje se iznimno trude te ulažu znatne napore u organizaciju kako bi bili što kvalitetniji i dojmljiviji, no svake godine vidimo i one maske koje se pojave da na našem Korzu i sebi priskrbe svojih pet minuta slave. I onda neki uspiju i u kraćem vremenu od toga psovati Boga svih kršćana, židova, muslimana.
Molimo da se to nikada više ne ponovi na našem riječkom karnevalu“, zaključuje se u priopćenju.
- 14:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.