utorak, 28.08.2007.

Hodočašće u Mariju Bistricu

Image Hosted by ImageShack.us


I ove se godine u organizaciji Područnog bratstva organizira jednodnevno hodočašće u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu.
Hodočašće će se održati 22. rujna a cijena puta iznosi 70 kuna.
Prijaviti se mogu svi područnoj ministri s. Nedi.
- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Molitva krunice s bolesnima

Image Hosted by ImageShack.us


Već neko vrijeme, sestre iz našeg bratstva svake srijede u jutarnjim satima pohađaju bolesne i same članove FSR-a te s njima mole krunicu i razgovaraju.
Kako bi ova hvalevrijedna aktivnost mogla obuhvatiti što veći broj bolesnika, s.Neda apelira na sve koji se žele pridružiti da joj se jave.
- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.08.2007.

Moljenje časoslova u rujnu

Svake srijede u 17.30 sati moli se u prostoriji FSR-a Časoslov.
Nakana časoslova za rujan:
+ za sretan početak školske godine

- 22:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Posjet franjevačkog provincijala i biskupa Prihvatilištu

Image Hosted by ImageShack.us


Danas su u popodnevnim satima Prihvatilište posjetili provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak i biskup iz perua fra Gerard Anton Žardin, u pratnji trsatskog gvardijana fra Lucija Jageca.
Braća franjevci razgledali su Prihvatilište i ostali kratko u razgovoru s voditeljicom i provoditeljima rada Prihvatilišta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 18:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.08.2007.

Duhovna obnova Područnog bratstva

Image Hosted by ImageShack.us


Tradicionalna jesenska duhovna obnova Područnog bratstva Majke Božje Trsatske održat će se od 14. do 16. rujna na Košljunu. Predvoditelj duhovne obnove je fra Bernardin Škunca. Cijena smještaja na Košljunu je 220kn. Zainteresirani se mogu javiti s. Nadi Hlača.

- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 18.08.2007.

Štand Prihvatilišta ispred Trsatskog svetišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Susretljivošću gvardijana fra Lucija Jageca, na blagdan Velike Gospe i prigodom današnjeg hrvatsko-slovenskog hodočašća na Trsat, imali smo mogućnost ispred Trsatskog svetišta postaviti prodajni štand radova korisnika i volontera Prihvatilišta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Veliko zanimanje vladalo je za ručne radove iz Prihvatilišta, za koje je išao i sav prihod od prodaje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zahvaljujući trsatskim franjevcima, dio milostinje s današnje hodočasničke mise namijenjen je također potrebama Prihvatilišta.
- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Preminula Marica s. Ana Domančić

U 90. godini života Gospodinu je prešla Marica s. Ana Domančić. Rođena je 27. prosinca 1918., prve zavjete u našem bratstvu položila 13. kolovoza 1978. a vječne zavjete 17. rujna 1980. godine.

Primio je sv.Franjo u rajske dvore!

- 22:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.08.2007.

Blagdan Gospe od Anđela i Porcijunkulski oprost

Mala crkvica u podnožju Asiza, čiji je naslov Gospa od Anđela postala je zaštitnim znakom cijelog Franjevačkog reda, " glava i majka cijelog Reda."
To je mjesto za koje sveti Franjo kaže braći " da ako ih istjeraju kroz vrata, oni se kroz prozor trebaju ponovo vratiti." Braća su na tom mjestu gdje je sveti Franjo i umro podigli velebnu baziliku papinskog reda, jedinu u cijelom svijetu koja stoji uz bok onima u Rimu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U toj bazilici nalazi se crkva Porcijunkula (u prijevodu "čestica", "komadić"..), koju je Sv. Franjo dao u nasljeđe franjevcima.

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-14

Tu je jedne noći 1216. godine u žaru svoje zagovorničke molitve, htjedeći sve ljude " poslati u nebo ", potpomognut molitvama presvete Djevice, od Gospodina Isusa izmolio glasoviti porcijunkulski oprost koji mu je doskora potvrdio u Perugi novoizabrani papa Honorije III. Danas je taj oprost proširen na sve crkve Franjevačkog reda a i na ostale župe.
Ta je pobožnost proširena u cijelome svijetu, jer je to prilika za pomirenje čovjeka s Bogom i braćom. Ova lijepa pobožnost uspjela se očuvati unatoč raznovrsnim olujama tijekom osam stotina godina. Franjevačka poruka proizlazi iz posebne, da je tako nazovemo, franjevačke strategije. Franjo je prema Evanđelju izbjegavao poistovjetiti čovjeka sa zlom koje čini. Iz toga je proizašao osjećaj oprosta i ljubavi prema svima, jer nitko nije tako zloban da ne bi mogao početi novim životom. Franjo ide i ne čeka da netko drugi traži oprost.

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-14

Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Oprost od vječne kazne dobivamo na ispovijedi, a vremenitu kaznu moramo odraditi, otplatiti ili ovdje na zemlji (dobrim djelima, molitvama...) ili poslije smrti u čistilištu.
Potpunim oprostom koji možemo dobiti na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule (2. kolovoza) dobivamo oprost od svih vremenitih kazni.

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-14

Za oprost je od podneva 1. do ponoći 2. kolovoza potrebno izmoliti Vjerovanje, Oče Naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu te molitvu na nakanu Svetoga Oca te se prethodno ispovjedati i na misi pričestiti.

- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.