Kolač? :)

nedjelja, 12.06.2022.










Kolač... pita koja je čekala kraj tjedna (ali, jasno, ne više u svom fizičkom obliku :O) - još jedan poznati klasik francuske kuhinje i još jednom poznata priča o njenom nastanku. A nastala je kao i mnoge druge dobre stvari koje danas obožavamo - slučajno, greškom :O

Carolina i Stephanie Tatin su bile dvije sestre vlasnice malenog hotela, jednako malenog francuskog gradića Lamotte-Beuvronu. Stephanie je bila kuharica, kažu - poznata po savršenoj piti od jabuka, a koju je jednom pripremajući je za vrijeme lova nekako uspjela uprskati. Povijest, kao i obično, nije sigurna na koji način je točno uspjela zeznuti stvar, tako da u vezi tog detalja imamo nekoliko verzija... no, sve se vrti oko toga da je predugo karamelizirala jabuke. Ono s čime se povijest jednoglasno slaže je to da je Stephanie (kao svaka prava kuharica koja ne voli bacati hranu) odlučila spasiti stvar prekrivajući jabuke tijestom (ova je neka kao ja - rođeni improvizator :O) pa pitu nakon pečenja preokrenuti. Što joj je i uspjelo na opće oduševljenje hotelskih gostiju.
Poslije je tu pitu na svoj jelovnik dodao poznati pariški restoran Maxim’s nazvavši je, u čast dviju sestara Tatin - La Tarte des Demoiselles Tatin.
Pita je tako postala slavna... sve ostalo je povijest.
























<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.