|
I sitno je bitno
14.05.2016., subota
Skuša a la bakalar
Današnji mi dan prebrzo prolazi i cijelo sam vrijeme u nekoj žurbi. Posljedica te žurbe je da sam jutros izletila iz kuće bez kišobrana i pošteno se nasmrzavala jer me oprala kiša. Nakon višesatnog boravka na hladnoći u mokroj odjeći, jedva sam čekala doći doma i pojesti nešto toplo da se ugrijem i potaknem cirkulaciju =)
Apetit mi uvijek poraste kad dođem promrznem tako da duga nakuhavanja nisu dolazila u obzir. Sjetila sam se da imam neke smrznute filete ribe u škrinji i tako je odluka pala da napravim brzinski lažni bakalar, tj. skušu na bakalar. Volim pripremati to jelo jer nije zahtjevno, a ujedno je lagano i može se jesti u svako doba godine.
Recept slijedi u nastavku, a količine su proizvoljne (od današnjih namirnica su proizašle 3-4 izdašne porcije). Budući da sam ljubitelj salata i jedem ih uz skoro sva jela, i ovo jelo je moralo biti sljubljeno sa svježim povrćem. Izbor je ovaj put pao na zelenu salatu i radič, ali može i bilokoja druga salata po izboru =)
Sastojci:
4-5 većih krumpira
400 g Ledo smrznutih fileta skuše
Koncentrat rajčice
Malo bijelog vina za podlijevanje
Krušne mrvice (po želji)
Začini (sol, papar, češnjak u prahu, crvena paprika, ljuta paprika, peršin...)
Maslinovo ulje
Krumpire narezati na ploške i začiniti. Dno dublje posude nauljiti i poslagati dio krumpira. Dodati komade ribe i podliti koncentratom rajčice i vinom. Na vrh dodati preostali krumpir, još malo koncentrata i po želji vode. Posipati krušnim mrvicama, poklopiti i protresti sadržaj posude. Staviti na laganu vatru i ostaviti da se kuha dok krumpir ne omekša. Povremeno protresti posudu da se sve ravnomjerno skuha i to je to =)
|
06.05.2016., petak
Nešto slatko za kraj radnog tjedna
Volim peći kolače i svaki tjedan radim neki novi, tj. vrtim recepte za nekoliko klasičnih kolača koje svaki put napravim na drugačiji način pa ispada kao da je novi kolač :P Inače je vikend rezeviran za izradu slastica, ali danas me uhvatila inspiracija dok sam stajala u redu u ljekarni i jednostavno sam morala svratiti do dućana po sve sastojke.
Odluka je pala da ispečem kolač od rogača i jabuka pa prenosim recept u nastavku. Sastojci su podložni promjeni i svaki put kad radim ovaj kolač, dodam drugačiju količinu nekih sastojaka, još neko voće ili ga pečem u obliku torte malo za promjenu. Bilo kako bilo, uvijek ispadne fino i nije zahtjevan što se tiče pripreme.
Uz njega se još može poslužiti šlag ili neki umak od voća, ali nama je najdraži u izvornom obliku jer je dovoljno sladak i sočan i bez dodataka. Ukusan je i kad je hladan pa može poslužiti i kao prijedlog za užinu udružen s jogurtom ili sam.
Sastojci:
4 jaja
4 jabuke (naribane ili narezane na ploške; danas sam ih ribala)
pola šalice ulja
pola šalice šećera
šalica glatkog brašna
šalica grožđica i/ili brusnica
šalica mljevenog rogača
šalica mlijeka
5 dkg mljevene čokolade za kuhanje ili čokolade u prahu
1 vrećica praška za pecivo (stavila sam sodu bikarbonu jer nisam imala prašak za pecivo)
U posudi miksati jaja i šećer dok ne nastane pjenasta smjesa pa dodati glatko brašno i prašak za pecivo, mljevenu čokoladu, rogač, ulje i mlijeko. Na kraju umiješati jabuke i grožđice pa uliti u kalup (uvijek koristim papir za pečenje). Peći oko 30 min na 180 stupnjeva i ostaviti da se ohladi prije rezanja i posluživanja.
|
03.05.2016., utorak
Tjelesna aktivnost
Uskoro će ljeto, tj. doba godine kad se nosi što je manje odjeće i sve je u službi pokazivanja dijelova tijela koji su ostatak godine pokriveni odjećom. Dio populacije će se sad aktivirati nastojeći promijeniti oblik i izgled svoga tijela do ljeta i trenutka kad će se u badićima pokazati na plaži/bazenu i odjednom će Jarun i Bundek biti preplavljeni nadobudnim biciklistima, hodačima, rolerima i slično. Nema ništa loše u tome i podržavam svaki oblik tjelesne aktivnosti, ali bilo bi bolje kad bi krug oko Jaruna biciklom ili pješice bio dio svakodnevice umjesto da slobodno vrijeme provodimo sjedeći u kafiću ili doma pred računalom/televizorom.
Svatko od nas može izdvojiti barem sat vremena dnevno za neku aktivnost, a što je najbolje, ne moramo pritom uopće trošiti novce za osobne trenere i opremu koju možda nećemo odjenuti više od dvaput u životu. Prvi i jedini korak koji moramo učiniti jest odluka da se pokrenemo i ustrajemo u tome da svaki dan napravimo nešto dobro za svoj duh i tijelo. Ne mora to biti iscrpljujuća tjelesna aktivnost (tko voli, neka izvoli), ali je važno da u njoj uživamo i da nam ne predstavlja psihički napor. Mogućnosti su bezbrojne, a na nama je da odaberemo onu aktivnost koja se najbolje uklapa u naš dnevni raspored ili da raspored prilagodimo u skladu s novim stavkama. Nabrojat ću samo neke od bezbolnih aktivnosti koje mogu naći svoje mjesto u većini rasporeda:
- šetnja do radnog mjesta/škole/mjesta sastanka; izaći par stanica ranije iz busa/tramvaja ili jednostavno uštedjeti koju kunu i ostaviti auto doma
- šetnja sa psom umjesto one osobe koja to inače radi
- biciklom do posla/škole/mjesta sastanka
- stepenice umjesto lifta ili pokretnih stepenica u trgovačkim centrima
- ići u dućan/poštu umjesto da Vam se tjedna zaliha namirnica/pošta dostavlja
- šetnja po Jarunu/Bundeku/Maksimiru s društvom ili sami umjesto sjedenja u kafiću ili doma
- pomaganje oko kućanskih poslova (pranje suđa, usisavanje, brisanje prašine, peglanje i sl. nisu najomiljenije aktivnosti, ali i to se mora obaviti s vremena na vrijeme)
- stajanje u javnom prijevozu umjesto da sjedite i odmarate
- lagano jutarnje razgibavanje i rastezanje umjesto da što prije sjednemo za stol ili u auto...
Kao što rekoh, nije ništa teško, ali samo treba odlučiti da je vrijeme za promjene i redovitu tjelesnu aktivnost =)
|
|
|
< |
svibanj, 2016 |
|
P |
U |
S |
Č |
P |
S |
N |
|
|
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
|
|
|
|
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (1)
|
Opis bloga
Prehrana i zdravlje
Promicanje zdravih životnih navika - redovita tjelesna aktivnost i pravilna prehrana
Hrana općenito - recepti, različite namirnice
|
|