folklorni

< siječanj, 2013 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



23.01.2013., srijeda

Tradicije čihanja perja



Ovaj nekadašnji običaj odvijao se od siječnja sve do korizme. S vremenom je skoro nestao, što zbog novih materijala od kojih se danas izrađuju jastuci, a dijelom i zbog toga što nema perja jer se ne uzgaja perad.
Stari običaj čihanja perja, obnovili su u naselju Nova Subocka. Udruga žena „Suboćanka“ po četvrti put su u mjesnom domu priredile čijalo. Ova udruga iskazala se je i ranije, u proteklih dvanaest godina rada, mnogim aktivnostima u svom mjestu i gradu, a sada su i običaj čijala uvrstile u tradiciju događanja.

- Ovaj nekadašnji običaj odvijao se od siječnja sve do korizme. S vremenom je skoro nestao, što zbog novih materijala od kojih se danas izrađuju jastuci, a dijelom i zbog toga što nema perja jer se ne uzgaja perad. No kako smo pokrenule običaj čijala, naišle smo na dobar odjek kod naših mještanki pa se i perad više uzgaja, kazala je Ankica Babić, predsjednica udruge

Najviše perja prikupila je mještanka Dragica Filjak te je bila domaćica čijala uz domaće specijalitete, piće i kolače. „Suboćanke“ su pozvale i goste, došli su mnogi mještani, KUD- Seljačka sloga iz Kutine, žene zajednice "Katarina Zrinski" iz Novske, Udruge žena "Orhideja" iz Stare Subocke, "Mlinarice" iz Piljenica, KUD "Lipa" iz Janja Lipe, a poslije svečanog dijela, goste i posjetitelje zabavljao je tamburaški sastav „Složna braća". Pjevalo se i plesalo do dugo u noć.


Piše: Željko Gašparović

Večernji list
- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Koncert povodom 10. rođendana KUD-a "Izvor" Generalski Stol


Povodom 10 godina rada KUD-a "Izvor" Generalski Stol izvest će subotu u 19 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom predstavu pod nazivom «Generalski dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje» uz brojne gostujuće prijatelje KUD „Mate Balota“ iz Raklja i ženske klape „Mendule“ iz Vrsara, te KUD „Pleso“ Velika Gorica, s glazbenicom Sandrom Kulier.
KUD „Izvor“ Generalski Stol osnovan je u siječnju 2003. godine na inicijativu 12 entuzijasta, a danas nas ima 40. Želja nam je bila da KUD „Izvor“ sačuva tradiciju svoga kraja, a cilj da se pjesme čuju i da se običaji sačuvaju od zaborava. Mislim da smo tijekom proteklih deset godina u tome uspjeli jer smo imali 248 samostalnih nastupa, koncerata, snimanja za razne televizije i snimanja za naše igrane filmove i više od 50 gostovanja na raznim radiostanicama diljem zemlje. Da bi sačuvali sve te pjesme i plesove od zaborava, taj niz naših nastupa nastavili smo arhivirati na CD-ima i DVD-ima, pa samo tako izdali pet CD-a s izvornim pjesmama ovoga kraja i 25 DVD-a s prikazima naših običaja i snimkama koncerata kazao je predsjednik društva Damir Škrtić. Na svečanom koncertu KUD Izvor izvest će stare svadbene običaje i miks najpoznatijih izvornih pjesama i plesova.

Karlovački tjednik
- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.01.2013., utorak

U bušarskoj povorci pod maskama 4.000 sudionika

19. ĐAKOVAČKI BUŠARI



ĐAKOVO – Najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske – Đakovački bušari, što će se ove godine održati 19. put, i to 26. i 27. siječnja, okupit će u velikoj pokladnoj povorci 4.000 sudionika pod maskama, više od stotinu konjanika i druge, najavio je jučer na konferenciji za novinare gradonačelnik Zoran Vinković. Najavio je da će pokladna povorka u nedjelju, u 15 sati, krenuti od zgrade starog DVD-a, tj. Sklada, pa nastaviti Gupčevom, preko korza, pokraj zgrade gradske uprave, gdje će joj biti predani ključevi grada, a potom Ulicom kralja Tomislava pa Školskim prolazom do Gradske nastavno-sportske dvorane.

Prvoga dana Bušara, 26. siječnja, bit će održan Pokladni gastrofest. Počet će u 9 sati na korzu Mrsnim i nemrsnim jelima kroz poklade i korizmu, uz ocjenjivanje i degustaciju kobasice, a u organizaciji Udruge Gastronomski kulin Đakovo. Toga dana, u 18 sati, u dvorani, humanitarni je koncert za teško bolesnu Ružicu Kretonić iz Budrovaca, a nastupa 11 tamburaških sastava.

- Uz Đakovačke vezove, Bušari su jedan od brendova Đakova. Na ovogodišnjima će biti zastupljeno više od pola Hrvatske, pod suvremenim i tradicijskim maskama - rekao je predsjednik Saveza KUD-ova Grada Đakova Tomislav Vuković.

U ime Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek istaknula je kako će ovogodišnja povorka okupiti oko 70 pokladnih grupa, među kojima su neke već postale redovite na Bušarima poput pokladne grupe iz Mohača, grupa s Kvarnera sa svojim zvončarima i dr.

Bušari će završiti u nedjelju kasno poslijepodne, u dvorani, gdje će biti podijeljene nagrade najboljim maskama u 11 kategorija, a najavljen je i pokladni koncert Slavonskih lola u 17 sati. Organizatori 19. Đakovačkih bušara su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada, a suorganizatori SAKUD Grada Đakova i SAKUD Đakovštine. S.Župan

Glas Slavonije
- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rečički folkloraši iduće godine slave 90 godina postojanja

Kulturno umjetničko društvo Rečica osnovano je 1923. kao Pjevačko društvo „Drašković“. Godine 1928. osnovan je prvi tamburaški zbor, a 1948. i folklorni ansambl. Od samih početaka Društvo njeguje izvorne pjesme i plesove rečičkog kraja te prepoznatljiv zvuk tamburice.

Tijekom prošlih 89 godina u KUD-u su djelovale folklorne grupe, tamburaški orkestri, zborovi, dramske grupe, ženski tamburaški sastavi, etnografske grupe te se i u najtežim povijesnim trenucima nastojalo očuvati kulturno i folklorno nasljeđe ovog životopisnog sela nedaleko Karlovca. Društvo je također ponosni vlasnik plakete Hrvatskog sabora kulture i Grada Karlovca što je dobilo za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. Danas KUD Rečica broji oko 130 članova, ponajviše djece i mladih, koji djeluju u četiri sekcije: tamburaškoj, folklornoj (odrasli i mlađi uzrast) i etnografskoj.



Brojni nastupi

„Rečica“ je u posljednjih četrdeset godina imala brojne nastupe diljem Lijepe Naše. Folklorna sekcija godinama nastupa na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima kao i na smotrama u Ogulinu, Metkoviću, Rovinju, Slavonskom Brodu, Kutini te u inozemstvu. Dosad su tako gostovali u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Švedskoj. Umjetnički voditelj folklorne sekcije je Dražen Makarun.

Vrlo uspješan Dječji tamburaški orkestar

Osim toga, Dječji tamburaški orkestar već je više od dvadeset godina među najboljima u državi i redovito osvaja zlatne plakete na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, u kategoriji dječjih orkestara. Djeca su to ponajviše osnovnoškolske dobi koja marljivo vježbaju pod stručnom palicom voditelja Josipa Vušira. Široki repertoar, od zabavne, narodne i folklorne glazbe, pa do tehnički i interpretativno koncipirane koncertne i filmske glazbe, razgaljuje srca i najzahtjevnije publike. Tamburaški orkestar zato je rado viđen gost na raznim manifestacijama u Karlovačkoj županiji i šire. No, radost je najveća kada ju možete podijeliti s drugima. KUD je tako potpora i ostalim društvima iz okolice koja tek počinju ili obnavljaju svoj kulturni izričaj i to na način da je osnivač Pokupske škole tambure u kojoj članovi tih društava uče svirati na raznim tamburaškim instrumentima. Sekcije Društva održavaju probe u Osnovnoj školi Rečica, na čemu su iznimno zahvalni. Članovi Tamburaškog orkestra imaju prigodu vježbati gotovo svaki dan, a Folklorni ansambl održava probe jednom tjedno ili pojačano, ovisno o predstojećim nastupima. Postoje i želje članova za uvježbavanjem koreografiranog folklora, što se i čini, međutim, sukladno preporukama prosudbenih komisija za sada je još uvijek naglasak na izvornom folkloru, gdje su ipak „doma“.

Važan jubilej

KUD Rečica iduće godine slavit će ponosnih 90 godina rada. Time pripada rijetkim društvima koja se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom djelovanja na ovim prostorima. Ovaj važan jubilej obilježit će brojnim aktivnostima. U planu je tako izdavanje CD-a sa skladbama u izvođenju Tamburaškog koncerta te DVD-a s pjesmama i plesom u izvođenju folklornog ansambla; „Vusikovanje u Rečici“, zatim „Večer uz tamburu“, deset koncerata diljem županije, Susret generacija-zajednički nastup tamburaša, plesača i pjevača svih generacija KUD-a te koncert sakralne glazbe u župnoj crkvi u Rečici. Nastojat će pripremiti materijal za izdavanje prigodne brošure o povijesti KUD-a. U realizaciju programa bit će uključene sve sekcije Društva, a pripomoći će i crkveni zbor župe Rečica te sudionici Susreta generacija: više od 70 izvođača te članovi gostujućih društava te drugih društava koje djeluju na području Rečice.

- Ova proslava ima za cilj osnaživanje i osvješćivanje nacionalnog i zavičajnog identiteta svih generacija koje su do sada djelovale u Društvu. To je posebno važno s obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u EU. Njegovanje i prikazivanje kulturne baštine našeg kraja je dobar branik od opasnosti gubitka nacionalnog identiteta i kulturne različitosti malih naroda. To je i način da se nove generacije približe svojim korijenima i ostanu vjerni tradiciji. Za nas je važno uključivanje u ove aktivnosti i mladih i najmlađih sudionika, kako bi osjetili zajedništvo, entuzijazam i korisnost njihova rada i truda, poručuju iz Društva. Program obilježavanja odvijat će se tijekom cijele iduće godine, a sve završava svečanim koncertom u listopadu 2013.

Unatoč uspjehu, razni problemi

Ipak, u svom radu Društvo se susreće s raznim problemima poput nedostatnog broja kvalitetnih instrumenata, česte fluktuacije članova sekcija, a nadasve financijskim poteškoćama da bi realizirali barem dio planiranih aktivnosti tijekom godine.

- Kvaliteta rada po sekcijama nije upitna. Međutim, nedostatak novih instrumenata i ostalog pribora, s obzirom na brojnost članova orkestra, je trajan problem. Ono čime nismo zadovoljni je da djeca odlaskom u srednje škole gube interes za sudjelovanje u radu orkestra. Na taj način, nažalost, „gubimo“ tamburaše koji su usavršili tehniku sviranja, a koji kvalitetno mogu odsvirati i najzahtjevnije koncertne skladbe. To, dakako utječe na daljnji rad i napredovanje orkestra pred koji se ne mogu postaviti visoki zahtjevi, kažu Rečički folkloraši. No, bez obzira na sve iznimno su zahvalni na podršci koju ima daju roditelji djece, vijeće MO Rečica te ostalih udruga koje djeluju na području Rečice.

Ana Kordić

Karlovački tjednik
- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.01.2013., ponedjeljak

Jantonovo u Zadobarju




Karlovac - Tradicionalno Jantonovsko prošćenje u čast nebeskog zaštitnika Zadobarja, sv. Antuna Pustinjaka, održat će se danas kod njemu posvećene kapele u tom mjestu.
Sveta misa je u 11 sati u kapelici u kojoj je još uvijek okićeni bor i pjevaju se božićne pjesme.

A kako je KUD Zadobarje osnovan u Jantonovi 1995. ono danas slavi i svoju punoljetnost.

Osamnaest godina od osnutka KUD će proslaviti u područnoj školi u Zadobarju nakon mise. Ove godine gosti su im štićenici Centra za rehabilitaciju Ozalj iz Jaškova.

Radio Mrežnica
- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Seminar sviranja na tradicijskim glazbalima

46. ŠOKAČKO SIJELO
ŽUPANJA – U sklopu 46. Šokačkog sijela u Gradskoj vijećnici u Županji bit će održan seminar tradicijskih glazbala od 7. do 10. veljače. Seminar je besplatan za sve polaznike, a mogu se učiti svirati na sljedećim tradicijskim glazbalima: gajde, dvojnice, diplice, samica, četveroglasne i peteroglasne dude, ljerica, dalmatinske i hercegovačke diple, istarska glazbala te razna druga glazbala.
Polaznici koji svladaju osnovne tehnike sviranja gajdi, diplica ili samice imat će priliku nastupiti i u sklopu Šokačkog sijela. Voditelj seminara je Stjepan Večković, solist na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO, izrađivač tradicijskih glazbala i dugogodišnji voditelj raznih seminara.
Prijave se primaju na e-mail adresu gajde.hr@gmail.com ili sms porukom na 099 2421 311. U prijavi navesti ime i prezime, kontakt (telefon ili email) te glazbalo koje želite učiti svirati. Ako netko želi i vlastito glazbalo, može ga naručiti na isti e-mail i broj telefona.(M.L.O.)

Glas Slavonije
- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.01.2013., petak

Vinogradari se uz blagoslov sv. Vinka ne boje snijega



Unatoč nepovoljnom vremenu i najavama novog snijega Udruga vinogradara i voćara Lujo Miklaužić neće odgoditi Vincekovo, tradicionalnu svečanost uz početak radova u vinogradu i proslavu blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinograda. "Običaji se moraju poštivati. Nema tog snijega koji može odgoditi Vincekovo. Uz blagoslov sv. Vinka i naša vina jamčimo veselo druženje na Betlehemu u nedjelju.", poručuju vinogradari.
Vincekovo će biti proslavljeno u nedjelju na izletištu Betlehem s početkom u 11 sati. Nakon tradicijskog obreda početka rezidbe vinove loze i radova u vinogradu za sve posjetitelje i građane vinogradari organiziraju prijateljsko druženje i veselje uz dobro vino, tamburaše i pjesmu te prema običaju uz vatru, kobasice i slaninu.

Kutina
- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.01.2013., ponedjeljak

Običaji Rame pred 500 posjetitelja u Požegi

ODRŽANA TRADICIONALNA ZAVIČAJNA PRIREDBA "RAMSKO SILO" U POŽEŠKOM KRAJU


Zavičajna zajednica Rama iz Požege organizirala je u dvorani Honda u Jakšiću svoju tradicionalnu običajnu priredbu "Ramsko silo" koja je okupila više od 500 posjetitelja i gostiju uključujući predstavnike Hercegovačko-neretvanske županije i ramskih zajednica iz drugih zemalja, te lokalne čelnike.
Nakon predsjednika Ramske zajednice Požega Dragana Kapčevića, pozdravili su ih načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije Ilija Cvitanović.
U sadržajnom kulturno-umjetničkom programu tijekom cijele večeri nastupili su izvorna folklorna skupina HKUD Rama iz Rame-Prozora predstavivši se običajima pred svadbu, zatim narodni guslar Tomislav Kovač Strukić, narodni guslar Ivo Andrić Cigo, tamburaški sastav Veličke legende iz Velike i zabavna grupa San iz Požege.

Brojni posjetitelji i gosti kušali su domaće specijalitete starog kraja kao što su sir iz mišine, uštipci i drugo.

Piše: Jelenko Topić

Večernji list
- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.01.2013., subota

'Budućnost na rubu močvare" treći put u Strušcu

Poznati skup „Budućnost na rubu močvare" koji se održava 2. veljače na Svjetski dan vlažnih staništa, ušao je u svoje drugo desetljeće. Glavni organizator je Ogranak Matice hrvatske Kutina s Povjerenstvom u Popovači. Jedanaestom skupu, kako je sinoć objavljeno na sjednici Organizacijskog odbora,selo domaćin je Stružec.

U njemu je skup i započeo i naizmjence u šest sela moslavačkog područja u dva ciklusa ponudio niz programa uz očuvanje i promociju Lonjskog polja, najvećeg hrvatskog močvarnog područja. Stružec otvara treći ciklus i nudi niz sadržaja znanstvene, umjetničke, biološke i vrijednosti pučke baštine. Glavni pokrovitelj je Županija Sisačko-moslavačka, a pokroviteljsku potporu daje Općina Popovača i njezina Turistička zajednica Dragocjenim stručnim prinosom o sadržaju brine Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje sa sjedištem u Krapju.
Program počinje u petak 1. veljače u Knjižnici i čitaonici Popovača, a u čijem će prostoru biti otvorena na temu riječnih krajolika izložba akvarela, pastela i ulja na platnu sisačkog akademskog slikara Alema Biočića. Posvećena je obljetnici rođenja putopisnom umjetniku riječi akademiku Matku Peiću (1923.-1999.). Zanimljivo on posebno uz literarne motive savskog sljeva nudi i slikovite zapise o nafti „crnom zlatu", a u čemu je Stružec nezaobilazan.
Središnja zbivanja rezervirana su za subotu 2. veljače. U prostoru škole u Strušcu bliski suradnici izreći će spomen prošle godine preminulom njemačkom znanstveniku Martinu Schneideru Jacobyju (1996.-2012.), neobično zaslužnom za proglašenje Lonjskog polja parkom prirode. Do koje mjere potvrđuju njegovi ne samo radovi u znanstvenim knjigama i publikacijama, već i u hrvatskim udžbenicima njemačkog jezika za srednje škole, Svoj literarno-likovni prilog dat će i učenici Osnove škole Popovača. Tradicijski neće izostati ni susret uz stružečku seosku graditeljsku baštinu (predio Gornje Selo), izložbu etno predmeta, ali i obvezne riblje specijalitete.
U Društvenom najbrojnijem okupljalištu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode bit će izrečena ovogodišnja poruka Ramsarske konvencije „Močvare i briga o vodama". Stručnjaci Parka prirode Lonjskog polja i predavači Matice hrvatske dat će sliku promjena u prostoru Lonjskog polja u minulom desetljeću. Dužnosnici Sisačko-moslavačke županije i Općine Popovača naglasit će pristup svojih uprava značaju tog biološki raznolikog područja. Domaći KUD iz Strušca i njihovi gosti te najveće hrvatske manifestacije posvećene Svjetskom danu vlažnih staništa, dat će ton njezinoj završnici.

Popovača
- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Član KUD-a Tena preminuo na Festivalu u Finskoj

IZNENADNA SMRT MATE TURKOVIĆA IZ ĐAKOVA
Nakon prvog dijela koncerta požalio se na bolove u prsima
ĐAKOVO – Dvadeset dvoje članova đakovačkog KUD-a Tena za vikend je u Finsku, na tamošnji Festival folklora Folklandia, otišlo s pjesmom na usnama, a u nedjelju se vraća zavijeno u crno, s neizrecivom tugom u srcu - bez svoga člana, Đakovčanina Mate Turkovića Turkyja (28). Preminuo je preksinoć, stoji i na FB profilu KUD-a Tena - Folklornog ansambla Slavonske kraljice, čiji je Mato bio član, nakon koncerta u gradu Lachtiju, kada je nakon prvog dijela izjavio da ima bolove u prsima.
- Drugi dio koncerta nije plesao, a srušio se pred nama nakon njegova završetka. Dali smo mu masažu srca i umjetno disanje. Za nekoliko minuta došla je hitna pomoć i preuzela spašavanje. Nakon sat vremena borbe objavili su nam da nisu uspjeli - stoji u tužnoj obavijesti o Matinoj smrti na Teninom FB profilu. Preksinoć je, rekla nam je jučer vidljivo potresena tajnica KUD-a i obiteljska prijateljica Turkovićevih Zora Miošević, bilo kranje bolno, tužno i teško tu tragičnu vijest prenijeti Matinoj obitelj.
– Prebolno je to što se dogodilo, svi smo u šoku i neizrecivoj tuzi... Mato je bio prekrasan, pametan, drag kulturan, za ples, folklor iznimno nadaren mladi čovjek, društven, veseljak. Uskoro je trebao diplomirati na Tehnološkom fakultetu u Osijeku. Cijeli život ga poznajem, bila sam mu i na babinjama. Njegova majka i ja radile smo 30 godina zajedno u bivšem PIK-u, odnosno Đakovštini. Kažu da je to bio jaki srčani udar. Obdukcija je sutra (danas, nap.a.) - kaže potreseno Zora Miošević.
– Preksinoć me oko 22 sata mobitelom nazvao umjetnički voditelj Tene Enrich Merdić i rekao tužnim glasom: Zoro, sjedi, nešto nam se grozno dogodilo... Kada sam čula, mislila sam da ću umrijeti od šoka... Pomislila sam, Bože, pa zašto...?! U KUD-u, čiji je član Mato bio osam godina, svi su u šoku. Oni su svi jedna velika kompa, kao obitelj. Sjećam se kao danas, Mato je, iako se relativno dosta kasno uključio u društvo, naučio sve koreografije za samo tri mjeseca. Strašno je volio plesati - kaže Zora Miošević.
Jučer su, jedinstvenost je tog festivala, članovi Tene trebali ići na luksuzni kruzer kao sastavni dio festivala, koji krstari Baltikom. Festival Folklandia održava se svake godine u siječnju, organizira ga finski CIOFF, a okupi više od 2.000 folkloraša i zaljubljenika u narodnu tradiciju koji, krstareći Baltikom, izvode programe na nekoliko pozornica, ali se i dobro zabavljaju i druže. Kada su u subotu rano ujutro kretali put Skandinavije, Đakovčani su pošli s neformalnim motom: “U potrazi za Djedom Mrazom”, no od preksinoć više nikomu nije ni do čega.
– Naravno da nisu išli na kruzer, nije im ni do čega. Prekinuli su daljnje nastupe na Festivalu i mislili se odmah nakon tragedije vratiti kući avionom, no ne mogu prije nedjelje, 13. siječnja - kaže tajnica Tene, čiji su se članovi na Teninom FB profilu od Mate oprostili riječima: „Živio je za folklor, živio je s folklorom i otišao s folklorom.“
Suzana ŽUPAN

Glas Slavonije
- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.01.2013., ponedjeljak

11 dana pjesme i plesa ”Šokadijo plemenita, oj Županjo ponosita”

SVE SPREMNO ZA 46. ŠOKAČKO SIJELO


ŽUPANJA – Ovogodišnje 46. Šokačko sijelo, najveća manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja, održat će se pod nazivom ”Šokadijo plemenita, oj Županjo ponosita”. Unatoč krizi, od tradicije i običaja u Županji se nije odustalo. Trajat će od subote, 2. veljače, do utorka, 12. veljače, kada će Županja biti pozornica pjesme, plesa i narodnih običaja na kojoj će se izmjenjivati brojni sudionici, prikazujući svu raskoš i bogatstvo Šokadije.

Manifestacija će početi Malim Šokačkim sijelom, a nastavlja se pokladnim jahanjem gradskim ulicama, kojim će u nedjelju, 3. veljače, konjanici najaviti Sijelo. Tijekom 11 dana manifestacije Županjci i njihovi brojni gosti moći će uživati u bogatom programu i najrazličitijim događajima - Sijelu pučkih pisaca, Folklornim večerima, izložbama, kazališnoj predstavi, Vigor barmen kupu, sajmu „Zlatne niti“…

Svečanost otvorenja 46. Šokačkog sijela predviđena je za petak, 8. veljače, u dvorani Mladost, kada će biti izabrana i najljepša djevojka u narodnoj nošnji, koja će ponijeti laskavi naslov Šokački cvit 2013. Najviše posjetitelja u Županji očekuje se u nedjelju, 10. veljače, kada će središtem grada prodefilirati pokladna povorka predvođena jahačima i svatovskim zapregama. Bit će prikazani i tradicionalna šokačka svinjokolja, pečenje rakije, običaji koji čine bogatu turističku ponudu županjskog kraja, a sve će navečer biti začinjeno maskenbalom.

Ponedjeljak je rezerviran za Večer uz tamburu, a Sijelo završava u utorak, 12. veljače, tradicionalnom Seljačkom zabavom u sportskoj dvorani OŠ Ivana Kozarca.M.Lešić Omerović

Glas Slavonije
- 15:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.