Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Član KUD-a Tena preminuo na Festivalu u Finskoj

IZNENADNA SMRT MATE TURKOVIĆA IZ ĐAKOVA
Nakon prvog dijela koncerta požalio se na bolove u prsima
ĐAKOVO – Dvadeset dvoje članova đakovačkog KUD-a Tena za vikend je u Finsku, na tamošnji Festival folklora Folklandia, otišlo s pjesmom na usnama, a u nedjelju se vraća zavijeno u crno, s neizrecivom tugom u srcu - bez svoga člana, Đakovčanina Mate Turkovića Turkyja (28). Preminuo je preksinoć, stoji i na FB profilu KUD-a Tena - Folklornog ansambla Slavonske kraljice, čiji je Mato bio član, nakon koncerta u gradu Lachtiju, kada je nakon prvog dijela izjavio da ima bolove u prsima.
- Drugi dio koncerta nije plesao, a srušio se pred nama nakon njegova završetka. Dali smo mu masažu srca i umjetno disanje. Za nekoliko minuta došla je hitna pomoć i preuzela spašavanje. Nakon sat vremena borbe objavili su nam da nisu uspjeli - stoji u tužnoj obavijesti o Matinoj smrti na Teninom FB profilu. Preksinoć je, rekla nam je jučer vidljivo potresena tajnica KUD-a i obiteljska prijateljica Turkovićevih Zora Miošević, bilo kranje bolno, tužno i teško tu tragičnu vijest prenijeti Matinoj obitelj.
– Prebolno je to što se dogodilo, svi smo u šoku i neizrecivoj tuzi... Mato je bio prekrasan, pametan, drag kulturan, za ples, folklor iznimno nadaren mladi čovjek, društven, veseljak. Uskoro je trebao diplomirati na Tehnološkom fakultetu u Osijeku. Cijeli život ga poznajem, bila sam mu i na babinjama. Njegova majka i ja radile smo 30 godina zajedno u bivšem PIK-u, odnosno Đakovštini. Kažu da je to bio jaki srčani udar. Obdukcija je sutra (danas, nap.a.) - kaže potreseno Zora Miošević.
– Preksinoć me oko 22 sata mobitelom nazvao umjetnički voditelj Tene Enrich Merdić i rekao tužnim glasom: Zoro, sjedi, nešto nam se grozno dogodilo... Kada sam čula, mislila sam da ću umrijeti od šoka... Pomislila sam, Bože, pa zašto...?! U KUD-u, čiji je član Mato bio osam godina, svi su u šoku. Oni su svi jedna velika kompa, kao obitelj. Sjećam se kao danas, Mato je, iako se relativno dosta kasno uključio u društvo, naučio sve koreografije za samo tri mjeseca. Strašno je volio plesati - kaže Zora Miošević.
Jučer su, jedinstvenost je tog festivala, članovi Tene trebali ići na luksuzni kruzer kao sastavni dio festivala, koji krstari Baltikom. Festival Folklandia održava se svake godine u siječnju, organizira ga finski CIOFF, a okupi više od 2.000 folkloraša i zaljubljenika u narodnu tradiciju koji, krstareći Baltikom, izvode programe na nekoliko pozornica, ali se i dobro zabavljaju i druže. Kada su u subotu rano ujutro kretali put Skandinavije, Đakovčani su pošli s neformalnim motom: “U potrazi za Djedom Mrazom”, no od preksinoć više nikomu nije ni do čega.
– Naravno da nisu išli na kruzer, nije im ni do čega. Prekinuli su daljnje nastupe na Festivalu i mislili se odmah nakon tragedije vratiti kući avionom, no ne mogu prije nedjelje, 13. siječnja - kaže tajnica Tene, čiji su se članovi na Teninom FB profilu od Mate oprostili riječima: „Živio je za folklor, živio je s folklorom i otišao s folklorom.“
Suzana ŽUPAN

Glas Slavonije

Post je objavljen 12.01.2013. u 10:44 sati.