Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U bušarskoj povorci pod maskama 4.000 sudionika

19. ĐAKOVAČKI BUŠARI



ĐAKOVO – Najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske – Đakovački bušari, što će se ove godine održati 19. put, i to 26. i 27. siječnja, okupit će u velikoj pokladnoj povorci 4.000 sudionika pod maskama, više od stotinu konjanika i druge, najavio je jučer na konferenciji za novinare gradonačelnik Zoran Vinković. Najavio je da će pokladna povorka u nedjelju, u 15 sati, krenuti od zgrade starog DVD-a, tj. Sklada, pa nastaviti Gupčevom, preko korza, pokraj zgrade gradske uprave, gdje će joj biti predani ključevi grada, a potom Ulicom kralja Tomislava pa Školskim prolazom do Gradske nastavno-sportske dvorane.

Prvoga dana Bušara, 26. siječnja, bit će održan Pokladni gastrofest. Počet će u 9 sati na korzu Mrsnim i nemrsnim jelima kroz poklade i korizmu, uz ocjenjivanje i degustaciju kobasice, a u organizaciji Udruge Gastronomski kulin Đakovo. Toga dana, u 18 sati, u dvorani, humanitarni je koncert za teško bolesnu Ružicu Kretonić iz Budrovaca, a nastupa 11 tamburaških sastava.

- Uz Đakovačke vezove, Bušari su jedan od brendova Đakova. Na ovogodišnjima će biti zastupljeno više od pola Hrvatske, pod suvremenim i tradicijskim maskama - rekao je predsjednik Saveza KUD-ova Grada Đakova Tomislav Vuković.

U ime Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek istaknula je kako će ovogodišnja povorka okupiti oko 70 pokladnih grupa, među kojima su neke već postale redovite na Bušarima poput pokladne grupe iz Mohača, grupa s Kvarnera sa svojim zvončarima i dr.

Bušari će završiti u nedjelju kasno poslijepodne, u dvorani, gdje će biti podijeljene nagrade najboljim maskama u 11 kategorija, a najavljen je i pokladni koncert Slavonskih lola u 17 sati. Organizatori 19. Đakovačkih bušara su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada, a suorganizatori SAKUD Grada Đakova i SAKUD Đakovštine. S.Župan

Glas Slavonije

Post je objavljen 22.01.2013. u 11:03 sati.