Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Tradicije čihanja perja



Ovaj nekadašnji običaj odvijao se od siječnja sve do korizme. S vremenom je skoro nestao, što zbog novih materijala od kojih se danas izrađuju jastuci, a dijelom i zbog toga što nema perja jer se ne uzgaja perad.
Stari običaj čihanja perja, obnovili su u naselju Nova Subocka. Udruga žena „Suboćanka“ po četvrti put su u mjesnom domu priredile čijalo. Ova udruga iskazala se je i ranije, u proteklih dvanaest godina rada, mnogim aktivnostima u svom mjestu i gradu, a sada su i običaj čijala uvrstile u tradiciju događanja.

- Ovaj nekadašnji običaj odvijao se od siječnja sve do korizme. S vremenom je skoro nestao, što zbog novih materijala od kojih se danas izrađuju jastuci, a dijelom i zbog toga što nema perja jer se ne uzgaja perad. No kako smo pokrenule običaj čijala, naišle smo na dobar odjek kod naših mještanki pa se i perad više uzgaja, kazala je Ankica Babić, predsjednica udruge

Najviše perja prikupila je mještanka Dragica Filjak te je bila domaćica čijala uz domaće specijalitete, piće i kolače. „Suboćanke“ su pozvale i goste, došli su mnogi mještani, KUD- Seljačka sloga iz Kutine, žene zajednice "Katarina Zrinski" iz Novske, Udruge žena "Orhideja" iz Stare Subocke, "Mlinarice" iz Piljenica, KUD "Lipa" iz Janja Lipe, a poslije svečanog dijela, goste i posjetitelje zabavljao je tamburaški sastav „Složna braća". Pjevalo se i plesalo do dugo u noć.


Piše: Željko Gašparović

Večernji list

Post je objavljen 23.01.2013. u 11:19 sati.