folklorni

< siječanj, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.01.2011., ponedjeljak

KUD 'Izvor' opet napunio Zorin dom



Karlovac - KUD 'Izvor' iz Generalskog Stola opet je napunio karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom i cjelovečernjim programom još jednom opravdao povjerenje publike.
Naime, premijerno je prikazana nova predstava 'Žuža i snićak' zajedno s uvodnim filmom i gostom Željkom Sesvečanom. Svi koji su propustili karlovačku izvedbu imat će novu priliku vidjeti 'Izvor' na djelu i to u Dugoj Resi.

'Žuža i snićak' svoju dugorešku premijeru imaju ove subote, 5. veljače u kino dvorani Pučkog učilišta.

Radio Mrežnica
- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Proslava Svetosavske akademije


Svetom Savi u čast, zbog njegova naukovanja, okupljanja djece i pisanja, u subotu navečer je u Gornjem Daruvaru pred prepunom dvoranom Mjesnog doma priređena tradicionalna Svetosavska akademija. Publika je gromoglasnim pljeskom nagrađivala različite koreografije, u izvedbi pet kulturno umjetničkih društava. Početno scensko zagrijavanje su izveli domaćini, članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Daruvara s igrama iz Leskovca. Zadovoljstvo nastupom je u ime domaćina proslave Svetosavske akademije izrazio predsjednik srpskog kulturnog društva Prosvjeta Daruvar, Srđan Bojčić.
Scenski nastup u subotu nisu izveli ali su svojim dolaskom u svojstvu izaslanstva podržali organizatore u njihovim nastojanjima da omasove proslavu Svetosavske akademije, članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Okućana, predvođeni Nikolom Lončarevićem. I ovo je društvo u svojim prostorijama u Okućanima, koncem tjedna organiziralo proslavu Svetom Savi u čast. Jedno od najstarijih i najaktivnijih srpskih kulturnih društava u Hrvatskoj, Prosvjeta iz Okućana broji 80 aktivnih članova, a njihov je problem uz financije, podmladak, kaže Nikola Lončarević ističući kako jednostavno članovi društva nemaju vremena ostariti.
A u subotnjem secnskom programu u Mjesnom domu u Gornjem Daruvaru je nakon nastupa daruvarske Prosvjete uslijedilo vođenje kraljice u razigranom scenskom prikazu, mladih članova Srpskog kulturno umjetničkog društva „Branko Radičević“ iz Dalja, potom su scenu osvojili folkloraši u pratnji harmonike iz Virovitice te Češka obec iz Bjelovara i Češka beseda Gornjeg Daruvara a zajednički nastup s vranjskim kolom su za kraj izveli članovi daruvarskog i garešničkog srpskog kulturno umjetničkog društva.
Proslava Svetog Save je nekada bila slava sela a danas su se aktivni članovi daruvarske Prosvjete potrudili obnoviti običaje i tradiciju, prilagoditi ih suvremenom društvu i s velikim očekivanjima pripremiti se za godine koje dolaze, još boljom organizacijom i još većim brojem sudionika. Zdravicu je u ime Okućanske Prosvjete, prisutnima zaželio Nikola Lončarević.
Uz brojne goste subotnjem programu u Gornjem Daruvaru odazvali su se i prisustvovali, zamjenik župana Saša Lukić, gradonačelnik Dalibor Rohlik, predsjednik Vijeća srpske manjine Daruvara Branko Kovačić kao i predsjednici manjinskih vijeća: Češke nacionalne manjine Daruvar, Damir Malina i predsjednica Zajednice Mađara Daruvara, Juliška Plehati.(Irena Ivanović Lasta)

Radio Daruvar
- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2011., nedjelja

Budućnost na rubu močvare

http://www.kutina.hr/Portals/0/2011_Online_Vijesti/01/BNRM/Repusnica_4.JPG


Svečano potpisivanje sporazuma o suradnji na projektu izgradnje prijemnog centra na službenom ulazu u Park prirode Lonjsko polje, u Repušnici, između Grada Kutine i Javne ustanove Park Prirode Lonjsko Polje bila je kruna ovogodišnje, desete jubilarne manifestacije "Budućnost na rubu močvare". Riječ je o investiciji vrijednoj između 3 i 5 milijuna kuna, izgradnji novog prijemnog središta, info pulta, parkirališta, zapošljavanju novih djelatnika, kao i obogaćivanju turističke ponude moslavačke strane Lonjskog polja, a gradonačelnik Žmegač smatra kako bi s preko predpristupnih fondova EU mogla osigurati i dodatna sredstva za realizaciju ovog projekta.
U organizaciji Ogranaka Matice Hrvatske, Kutina, Javne ustanove Park Prirode Lonjsko Polje, Grada Kutine i Mjesnog odbora i udruge sela Repušnica u petak i subotu održan je niz zbivanja. U petak su u Društvenom domu tako nastupili KUD-ovi iz Volodera, Osekova, Strušca, Gornje Gračenice i Ivanić Grada, koje je pozdravila predsjednica KUD-a Sanja Durbek..
Uz lokaciju budućeg prijemnog centra u Fumićevoj ulici putnici namjernici, uz vožnju kočijom i jahanjem, mogli su se okrijepiti kuhanim vinom i ribljim specijalitetima. Poslije toga u područnoj školi održan je prigodni program uz predavanja Lidije Pajan pod nazivom «Lonja – Strug d. d. Kutina i ekološka zaštita Lonjskog polja» i Josipa Krajčija «Uloga poslovnih banaka u zaštiti okoliša».
U društvenom Društvenom domu u Repušnici, uz foto izložbu mladih polaznika radionica foto saveza, o kojima je govorila Zlata Medak usljedile su i brojne video projekcije.
Također okupljeni su naravno uživali i u folklornom programu KUD-ova "Seljačka sloga" iz Kutine, "Repušnica" iz Repušnice i "Mladi Šokci" iz Duboševice.
Uz potpisivanje sporazuma između Grada Kutine i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, projekta od izuzetne vrijednosti za ovaj kraj, okupljenima su se obratili gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, ravnatelj JU PP Lonsko Polje Goran Gugić, dožupan Sisačko – moslavački Andrija Rudić, saborske zastupnice Ivanka Roksandić i Marijana Petir i Eugen Draganović, iz ministarstva za zaštitu okoliša.
Također i gosti iz Matice Hrvatske zahvalili su domaćanima na gostoprimstvu: Julijana Vladetić, ispred Matice hrvatske Beli Manastir, Jasna Matekalo Draganović, pročelnica Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske i Stjepan Sučić, dopredsjednik Matice hrvatske.

Od Ramsarske konvencije do Repušničkog sporazuma, kako je to slikovito opisao predsjednik kutinske Matice hrvatske Dragutin Pasarić, prošlo je 40 godina i najavio kako će se 11. manifestacija "Budućnost na rubu močvare" sljedeće godine održati u Radićevoj ulici u Kutini. Voditeljica programa bila je Ruža Vukadin.

KUTINA
- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.01.2011., ponedjeljak

Vincevo u Feričancima



23.1.2011. Jučer je u Feričancima u dvorani osnovne škole u sklopu manifestacije Feričanačko vince 2011. održana degustacija vina i dodjela priznanja za najkvalitetnija vina. Sudjelovali su udruga vinogradara, voćara, povrtlara i cvjećara - Feričanci i Feravino. Prigodna priznanja uručio je načelnik općine Feričanci Antun Glavaš, predsjednik ocjenjivačke komisije Miroslav Ivanković i predsjednik Udruge voćara i vinogradara Feričanci Damir Završki. Nakon toga je bio organiziran odlazak u Božilovac u vinograde Feravina gdje su posjetitelji sami mogli na tradicionalnim vinogradskim ražnjevima peći slaninu i kobasice. Organizator NEXE grupa je donirao 1500 butelja vina i 600 litara vina u rinfuzi. Uz tamburaše, vatru i jelo održala se i već tradicionalno krštenje vina koju je obavio svećenik Vicko Obradović uz prisustvo domaćina Ivana Ergovića, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, saborskog zastupnika Slavka Linića, Radimira Čačića, načelnika općine Feričanci Antuna Glavaša, gradonačelnika Našica Krešimira Žagara, Slavko Vukšića, Mirka Jurčevića, Hrvoja Šledera i mnogih drugih uvaženih gostiju.

Feričanci
- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.01.2011., subota

TRSEK SE ZBUDIL



KUTINA - Sv. Vinko prvi je zapovjedani blagdan za vinogradare. Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić u Kutini uz narodne običaje i tradicijski obred obilježila je Vincekovo i početak radova u vinogradu. «Sv. Vinko bio je svetac mučenik. Rad u vinogradu je mukotrpan i traži puno ljubavi, pa zato i poštujemo naše stare običaje kako bi vinska godina bila dobra.», naglasila je Biserka Stojić, predsjednica Udruge. Po snijegu i vrlo hladnom vremenu ona je prve trsove orezala u pratnji gradonačelnika Kutine Davora Žmegača. «Dan sv. Vinka je početak radova u vinogradu bez obzira kakvi bili vremenski uvjeti; kiša, snijeg, hladno, sunce. Nekad je lijepo vrijeme, nekad nije, ali tog dana vinogradari kreću u vinograd. Orezuju lozu i uzimaju nekoliko grančica sa trsa, obično po tri pupa stavljaju u vrč sa vodom negdje na toplo mjesto u kući i kad ta loza potjera prate kakva bi godina mogla biti.»
Prošla godina je bila teška, osobito u vrijeme berbe kada je bilo puno kiše. To je utjecalo na kvalitetu vina. Vinari se pribojavaju da će biti nešto lošija nego prethodne kvaliete. Kakva su i prava ocjena vina 2010. znat će se krajem svibnja kada će vinari svoja izvorna vina Moslavine; Škrlet, Moslavac i Dišeću raninu, i vina ostalih sorti donijeti na XVIII. izložbu Mosla-VINA u Kutini. To je jedina izložba izvornih vina i vina hrvatske pa sv. Vinko označava i početak priprema Udruge vinogradara Moslavine za organizaciju izložbe, podsjeća B. Stojić. «U pripremi je skupština koja će biti za mjesec dana, ali već intenzivno radimo na priprema za izložbu. Prošlo godine smo postavili novu i drugačiju izložbu, kvalitetniju, idemo prema sajmenom izlaganju uz izložbu. Ove godine možda će se dogoditi još jedan iskorak, možda ćemo imati još neke manifestacije, ali o tome više detalja kasnije.»
Organizatori izložbe ustraju na izvornosti i kvaliteti vina jer je to uvjet za stvaranje prepoznatljivosti vina Moslavine i hrvatske. U konkurenciji sa jeftinim uvoznim vinima to je jedini i uvjet opstanka na tržištu. Izložba je tako u proteklih 18 godina uporno promovirala Škrlet izvorno vino iz Molsavine kao prepoznatljivost tog kraja.
Uz izložbu Udruga vinogradara Moslavine već 12 godina provodi i projekt klonske selekcije Škrleta. Projekt je u završnoj fazi pa se na tržištu već mogu pronaći sadnice potpuno zdravog i od virusa slobodnog Škrleta. Trebat će još dvije, tri godine kako bi se na tržištu našle dovoljne količine. Kad na tržištu bude dovoljno sadnica, onda je zadatak podići što više vinograda Škrleta, poručuju iz Udruge vinogrdara Moslavine.

PETRINSKI RADIO
- 06:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.01.2011., četvrtak

Vincekovo u Daruvaru



Blagdan svetoga Vinka – Vincekovo, koji označava početak vinogradarskih radova u novoj godini, u Daruvaru se obilježava danas, tradicionalnim ceremonijalom posvećenja vinograda, te druženjem uz vatru, vino i glazbu. U vinogradima Badela u Donjem Daruvaru vinograd je prvo posvećen na tradicionalan način, rezidbom prvog trsa i njegovim zalijevanjem vinom, te vješanjem kobasica za dobar urod u novoj vinogradarskoj godini. Pučki obred posvećivanja vinograda vodio je ceremonijal meštar kulturno-umjetničkog društva Kamen Sirač:
Vinogradi Badela 1862 Vinarije Daruvar u Donjem Daruvaru još se uvijek oporavljaju od lanjske tuče. Rukovoditeljica Vinarije Suzana Jurišić vinogradarima je stoga poželjela da nova vinogradarska godina bude bolja od prethodne:
Na lanjsku se godinu osvrnuo i daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik:
U ime pokrovitelja priredbe, proslavi Vincekova u Daruvaru sudjeluje i bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija. Budući da se i sam bavi proizvodnjom vina, upitali smo ga je li već krenuo u obrezivanje vinograda:
Inače, Županija iz svog proračuna u vinogradarstvo ulaže preko dva i po milijuna kuna godišnje:
Proslava Vincekova poslijepodne je nastavljena u vinogradima Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kovačević, također uz tradicionalno posvećivanje vinograda. Vincekovo u Daruvaru održava se pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, a organizatori su grad Daruvar, županijska Udruga vinske ceste, turističke zajednice Županije i grada, te Daruvarska vinogradarska zadruga. (Dijana Matković)

Radio Daruvar
- 06:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.01.2011., ponedjeljak

Sanja iz Đakova najljepša cura, a Ana iz Županje najljepša snaša


ANTIN - Pred prepunom dvoranom u Antinu održana je 12. zaredom manifestacija Zimsko spremanje.
Riječ je o reviji cura, snaša i momaka odjevenih isključivo u tradicijsko zimsko ruho, što reviju čini jedinstvenom na području Republike Hrvatske.
Revija je natjecateljskog karaktera, prati je komisija sastavljena od stručnjaka s područja etnologije. Priredba u Antinu važna je za očuvanje tradicijske kulture
sela Antina, općine Tordinci, ali i cijele Slavonije.
Njome se promovira ne samo zimsko tradicijsko ruho nego i razni tradicijski obrti, pjevna i plesna kultura Šokadije, lokalni izričaj svih sudionika.
Kako nam je potvrdio predsjednik KUD-a Stjepan Bilić ove godine ukupan je broj sudionika – natjecatelja bio 28, a među njima uz predstavnike gotovo svih hrvatskih županija bili su predstavnici BiH te Bačke.
Prosudbena komisija kojom je predsjedao prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, uz etnologinju i muzejsku savjetnicu Muzeja Đakovštine Branku Uzelac, etnologinju Mariju Vučković iz Donjih Andrijevaca i Antuna Božića, studenta etnologije i kulturne antropologije i turkologije iz Antina, imala je iznimno tešku zadaću da od 28 natjecatelja, što je najveći broj do sada, izabere najbolje.
Tako je za najljepšu curu izabrana Sanja Tokić iz Đakova, s nošnjom iz Gorjana, a najljepšom snašom proglašena je Ana Zlatunić iz Županje, dok je najljepšim momkom proglašen Tomica Ergotić iz Velike Kopanice. Roberta Mesić

JEDINSTVENA MANIFESTACIJA
Zimsko spremanje donijelo je mnogo ugodnih iznenađenja pa su tako brojnu publiku uveseljavale najbolje pjevačke skupine Slavonije, Baranje i Srijema kao i gosti iz Šibenika. U Antinu su tako, 12. put zaredom, pokazali kako su KUD Lela i Vladimir Matanović savjestan i kvalitetan organizator manifestacije, koja je jedinstvena ne samo u našoj regiji, nego u cijeloj Hrvatskoj, jer prikazuje odijevanje u zimsko tradicijsko ruho.

Glas Slavonije
- 14:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.01.2011., srijeda

KUD GRABARJE

KUD Grabrje na 4. Ivanjskoj smotri folklora u Dardi 2006. godine

Image and video hosting by TinyPic
- 21:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.01.2011., utorak

Folklorny subor Limbačka

Folklorny subor Limbačka na 4. Ivanjskoj smotri folklora u Dardi


Image and video hosting by TinyPic
- 21:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.01.2011., nedjelja

Petrinčica vrijedno u 2010. godini


PETRINJA - Čak 29 javnih nastupa prošle godine imao je Folklorni ansambl Petrinjčica kazao je voditelj istog Milan Herceg. Od toga neki su nastupi bili u našem grdu i županiji, ali petrinjski folkloraši predstavili su se i van lokalnih granica.

„Svake godine organiziramo tradicionalnu večer folklora, božićni koncert te sada već tradicionalnu Večer pjesme i tambure. Moram naglasiti da smo dva dana bili u Solinu i Trogiru, a naša članica Ružica Karaturović u Podvinju na izboru za najljepšu snašu odnijela je laskavu treću titulu“.

Također, kazao je kako se broj mladih članova prošle godine popeo na 45 dok je onih starijih 35. Sveukupno, Folklorni ansambl Petrinjčica u dvije tamburaške sekcije okuplja više od 90 članova. Svi oni koji bi im se željeli pridružiti mogu to učiniti utorkom i četvrtkom između 19 i 22 sata, za vrijeme njihovih proba u Hrvatskom domu.

Petrinjski radio
- 14:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.01.2011., subota

KUD GRABERJE


KUD Graberje na prošlogodišnjim Đakovačkim vezovima


Image and video hosting by TinyPic
- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.01.2011., petak

KUD GORJANAC


KUD Gorjanac na prošlogodišnjim Đakovačkim vezovima


Image and video hosting by TinyPic
- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.01.2011., četvrtak

Ususret 12. „Zimskom spremanju"


Radio Mrežnica

U Antinu će se 15. siječnja 2011. godine održati 12. po redu manifestacija „Zimsko spremanje". Radi se o reviji cura, snaša i momaka odjevenih isključivo u tradicijsko zimsko ruho sa područja Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema, što reviju čini jedinstvenom na području Republike Hrvatske. Revija je natjecateljskog karaktera, prati ju stručna komisija sastavljena od vrhunskih stručnjaka sa područja etnologije. Ove godine komisijom predsjeda prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, etnologinja i muzejska savjetnica Muzeja Đakovštine Branka Uzelac, etnologinja Marija Vučković iz Donjih Andrijevaca te Antun Božić, student etnologije i kulturne antropologije te turkologije iz Antina. Priredba u Antinu važna je za očuvanje tradicijske kulture prije svega našega sela, Općine, ali i cijele Slavonije. Njome se promovira ne samo zimsko tradicijsko ruho nego i razni tradicijski obrti, pjevna i plesna kultura Šokadije, lokalni izričaj svih sudionika... Priredba se promovira i putem zidnoga kalendara sa fotografijama svih sudionika natjecanja. Kalendari za sljedeću godinu su izašli iz tiska. Mogu se naručiti u TTO „Lukitisak", Antin. Na nadolazećem „Zimskom spremanju" očekujemo originalne nošnje iz raznih krajeva istočne Hrvatske, nastupit će najbolje pjevačke skupine Slavonije, Baranje i Srijema kao i solisti i skupine svirača na tradicijskim glazbalima. 12. „Zimsko spremanje" donosi i mnogo ugodnih iznenađenja pa već sada pozivamo sve zaljubljenike u tradicijsku kulturu da posjete Antinačko „Zimsko spremanje" koje su stručnjaci ocijenili kao najkvalitetniju kulturnu priredbu revijalnog, natjecateljskog tipa na širem području Slavonije.

Antun Božić

Općina Tordinci
- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.01.2011., srijeda

Godišnji koncerti FA Zdenac


FA- Zdenac i Gareš'ki kulturni centar održavaju svečane i ujedno godišnje koncerte. Bit će to 4. i 5. siječnja od 19 sati u garešničkom Hrvatskom domu. Ulaz je 15 kuna, a prihod namijenjen za izlet članova ovih udruga. Prvog dana, pozornicom će vladati djeca Zdenca, a sve koreografije su pobjedničke, sa raznih, uglavnom državnih smotri.


Rodio se Bog i čovjek- naziv je godišnjih koncerata garešničkog folklornog ansambla Zdenac i Gareš'kog kulturnog centra, danas i sutra u Garešnici. Koncerti počiju u 19 sati, a sav prihod od ulaznica po 15 kuna namijenjen je za put u Gardaland. Povod je deseti rođendan Zdenca, kaže predsjednica Romana Fezi-Martinić, napominjući da karata još ima, ali da je prva večer gotovo rasprodana, te da se tražila karta više za oba koncerta. Večeras će pozornicom garešničkog Hrvatskog doma dominirati djeca, s koreografijom Međimurja i Slavonije, a predstavit će se i Međuvođe, te tamburaši. Gosti sutrašnjeg koncerta bit će KUD Bjelovar i Trio Janči iz Bjelovara, gdje su Gareščani nedavno gostovali. Zajedno su snimali i serijal Lijepom našom, u kojem se uz Trio Janči i Trio Martinić redovito javlja i obitelj Matunci. (Krugoval/pg)

Krugoval Garešnica
- 13:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.