Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Vincekovo u Daruvaru



Blagdan svetoga Vinka – Vincekovo, koji označava početak vinogradarskih radova u novoj godini, u Daruvaru se obilježava danas, tradicionalnim ceremonijalom posvećenja vinograda, te druženjem uz vatru, vino i glazbu. U vinogradima Badela u Donjem Daruvaru vinograd je prvo posvećen na tradicionalan način, rezidbom prvog trsa i njegovim zalijevanjem vinom, te vješanjem kobasica za dobar urod u novoj vinogradarskoj godini. Pučki obred posvećivanja vinograda vodio je ceremonijal meštar kulturno-umjetničkog društva Kamen Sirač:
Vinogradi Badela 1862 Vinarije Daruvar u Donjem Daruvaru još se uvijek oporavljaju od lanjske tuče. Rukovoditeljica Vinarije Suzana Jurišić vinogradarima je stoga poželjela da nova vinogradarska godina bude bolja od prethodne:
Na lanjsku se godinu osvrnuo i daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik:
U ime pokrovitelja priredbe, proslavi Vincekova u Daruvaru sudjeluje i bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija. Budući da se i sam bavi proizvodnjom vina, upitali smo ga je li već krenuo u obrezivanje vinograda:
Inače, Županija iz svog proračuna u vinogradarstvo ulaže preko dva i po milijuna kuna godišnje:
Proslava Vincekova poslijepodne je nastavljena u vinogradima Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kovačević, također uz tradicionalno posvećivanje vinograda. Vincekovo u Daruvaru održava se pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, a organizatori su grad Daruvar, županijska Udruga vinske ceste, turističke zajednice Županije i grada, te Daruvarska vinogradarska zadruga. (Dijana Matković)

Radio Daruvar

Post je objavljen 20.01.2011. u 06:41 sati.