folklorni

< kolovoz, 2010 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.08.2010., utorak

Održani Dani Miholjskog ljeta 2010




Općina Žepče postala je prepoznatljiva po kulturnoj manifestaciji „Dani Miholjskog ljeta“ koja se punih trinaest godina održava krajem mjeseca avgusta u mjestu Brankovići kod Žepča.

Zasluga ide članovima Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ognjišta“ Lug Brankovići koji su rado viđeni na brojnim kulturnim manifestacijama koje se održavaju u BIH i izvan njenih okvira. Radi se o najstarijem hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu koje broji preko 100 članova. Zahvaljujući ljubavi prema izvornoj baštini nastala je ovdašnja domaća manifestacija „Dani Miholjskog ljeta“ koja za cilj ima očuvanje hrvatskih običaja i tradicije Hrvata žepačkog kraja, ali i čitave BIH. Tokom trinaest godina stanovnici općine Žepče upoznali su se sa bogatom baštinom Hrvata BIH i Hrvatske, ali i stekli brojne prijatelje. Tako je bilo i ove godine, a brojka sudionika povećala se za nekoiliko novih društava. Nažalost bilo je i onih koji su otkalazi svoj dolazak i to najviše zbog recesije. Unatoč tome, pjesme i veselja nije nedostajalo. Druženje je održano na platou ispred restorana Californija u Brankovićima , na magistralnom putu M 17. Brojni gosti iz političkog i društvenog života uveličali su ovaj spektakl svojim dolaskom, a nastupili su članovi HKUD „Jare“ Zagreb, Široki Brijeg, KUD „Ravnica“ Oštra Luka, KUD „Izvor“ Žabljak, IFS „Sloga“ Guča Gora, KUD „Posavina“ Bundaševo, KUD „Napredak“ Knin, HFS „Bobovac“ Kraljeva Sutjeska, KUD „Gromovnik“ Novi Šeher i domaćin HKUD „Ognjišta“ Lug-Brankovići. Program je pratilo više od 1000 posjetitelja. Domaćini su iz svoh bogatog repertoara izveli dramski odlomak pod nazivom „Zacurivanja cure“, u kojem je predstavljen stari, zaboravljeni, običaj početka zabavljanja djevojke. Manifestaciju je svečano otvorio ministar u Vladi ZDK-a Josip Martić. Posebnu zahvalnost HKUD „Ognjišta“ duguju Vladi ZDK-a i općini Žepče, te brojnim pokroviteljima koji već duži niz godina prate ovu smotru, ali i brojnim župljanima župe Lug- Brankovići koji svoju nesebičnu pomoć svake godine pružaju u tradicionalnim delicijama, darovima…
Nakon igre i pjesme za sve sudionike domaćin je organizirao zajednički ručak, kojeg su za ovu priliku priredili mještani Luga i Brankovića.

ŽEPĆE
- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.08.2010., petak

Za vikend opet Lipovljanski susreti


Od 27. do 29. kolovoza u Lipovljanima će se, nakon kraće stanke, ponovo održati Lipovljanski susreti, priredba folklora i sporta nacionalnih manjina.– Program će početi okruglim stolom pod nazivom “Suživot nacionalnih manjina”, na kojem se očekuje i predsjednik RH dr. Ivo Josipović. Subotnji program obuhvaća bogat kulturno-umjetnički program s nastupom desetak KUD-ova, uglavnom nacionalnih manjina – kazao je Mirko Fedak, jedan od organizatora Lipovljanskih susreta.
Načelnik Općine Lipovljani, Mario Ribar, istaknuo je tijekom potpisivanja ugovora o sufinanciranju Lipovljanskih susreta od strane Ministarstva turizma RH da su razlozi ponovnog pokretanja i organizacije ove manifestacije, nakon dvadesetogodišnje stanke, poticanje razvoja turističke ponude kroz razvoj kulturne, tradicijske manifestacije i promoviranje suživota različitih etničkih skupina i njihovih običaja.

Nedjelja je rezervirana za sportski program, a glavna utakmica trebala bi biti između veterana Slavonca i Zagreba.

SISAK INFO
- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2010., četvrtak

XI. BARTOLOVSKI SUSRETI





HRASTOVICA - Jedanaesti po redu Bartolovski susreti u Hrastovici održani su kao i uvijek uz puno pjesme, plesa i veselja. Susrete organizira KUD „Hrastovička gora“. Ove godine su se zbog gospodarske krize odazvala samo društva s područja naše županije, no bogatstvo folklornog izričaja time nije nimalo umanjeno. Predsjednik KUD-a Dragutin Harambašić je rekao što susreti znače mještanima: „Puno nam znače jer smo stradali u ratu i bili iseljeni iz Hrastovice, ali evo 2000. smo spontano krenuli s Bartolovskim susretima.“

Saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir je došla u Hrastovicu gdje je prije 106.godina osnovan HSS. Rekla je što misli o Hrastovčanima: „Ovi su ljudi jakog duha i čvrste volje i sagradili su ponovno sve što je bilo porušeno. I, naravno, uz pomoć vjere u Boga i vlastite sloge, ovo prekrasno mjesto na brdašcu su učinili prepoznatljivim i dobrodošlim za sve goste koji dolaze.“

Prisutne je u ime Županije pozdravio dožupan Andrija Rudić te istaknuo kako nastoje biti prisutni gdje god se u našoj županiji događa nešto važno. Uz domaćine nastupilo je još pet KUD-ova KUD „Maja“ iz Maje, KUD „Pounjski pleter“ iz Dvora, KUD „Radost“ iz Sela, Izvorno folklorno društvo „Posavke“ iz Hrastelnice, FA „Petrinjčica“ iz Petrinje.

petrinjski radio
- 10:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Natjecat će se u čočku, ringlanju, nožičanju...

Narodni običaji: Olimpijada starih sportova u Brođancima


Do sada je napravljeno više od 90 posto stvari, a ostalo nam je tek nešto posla oko uređenja samoga mjesta i olimpijskoga stadiona – rekao je Marin Janković.

Olimpijsko borilište u nedjelju će postati nogometno igralište u Brođancima. Ondje će snage odmjeriti više od tisuću sudionika 37. Olimpijade starih sportova, a program počinje današnjim otvorenjem kiparske i likovne kolonije “Olimpijske noći”. Manifestacija koja se održava pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista okupit će natjecatelje iz cijele Hrvatske, koji će se boriti za titule najboljih u 18 olimpijskih disciplina od čočka, preko ringlanja i kozane do nožičanja, kandžijanja i potezanja konopa pod budnim okom 26 stručno osposobljenih sudaca starog sporta.

– Do sada je napravljeno više od 90 posto stvari, a ostalo nam je tek nešto posla oko uređenja samoga mjesta i olimpijskoga stadiona – rekao je Marin Janković, predsjednik odbora za promidžbu Olimpijade starih sportova u Brođancima.

Manifestacija se nastavlja danas smotrom dječjeg folkolora na igralištu OŠ Brođanci, a u subotu u 18 sati kuhat će se čobanac i u 20.30 sati nastupiti KUD Brođanci. Vrhunac olimpijade bit će u nedjelju – u 9 sati je mimohod svih sudionika, a u 10 počinju natjecanja mlađih uzrasta, a u podne na borilišta će izići seniori i seniorke. Svečanost zatvaranja olimpijade je u 20.30 sati.

Naravno, na Olimpijadi u Brođancima je neizostavna bogata ponuda jela – od slavonskih delicija do vola na ražnju.

Piše: Ivana Barišić

VEČERNJI
- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.08.2010., srijeda

Motičanima za odlazak u Grčku potrebno 30.000 kuna


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Izvor iz Donje Motičine i pod pokroviteljstvom Općine, večeras je u Donjoj Motičini održana "Motička ljetna noć". Cjelovečernji koncert održali su članovi KUD-a Izvor, a nakon toga se za dobru zabavu pobrinuo Straviana Band. Ulaz je bio slobodan, a organizatori su prodavali tombole što će im, uz prihod od prodaje jela i pića, pomoći u pokrivanju troškova odlaska u Grčku, na međunarodnu smotru folklora. Pozdravne riječi, na početku koncerta koji je tradicionalno započeo pjesmom "Motičino, moje drago selo", uputio je predsjednik KUD-a Izvor Stanko Kusturić.

Zahvalio je svima na dolasku i kupljenoj tomboli kao i svim sponzorima. Izvor će biti jedino društvo iz Hrvatske koje će nastupili na smotri folklora u Grčkoj. Smještaj i hrana su im osigurani, no sami moraju financirati troškove putovanja i platiti kotizaciju za sudjelovanje. Sveukupno, potrebno im je oko 30.000 kuna pa je predsjednik Kusturić pozvao sve ljude dobre volje da se jave i pomognu im u financiranju tih troškova. Na put kreću prvog, a povratak je predviđen 7. rujna. U Grčkoj će imati četiri nastupa po sat vremena na kojima će predstaviti plesove Slavonije, Baranje, Posavine i Bilogore, a sudjelovat će i u mimohodu svih sudionika.

NAŠICE ONLINE
- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.08.2010., utorak

U Bapskoj održani "Drugi Schmidtovi dani"




U organizaciji Grada Iloka, Mjesnog odbora Bapska, KUD-a „Sloga“ te Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u Bapskoj se jučer održala manifestacija „Drugi Schmidtovi dani“. Dr. Marcel Burić je u arhivu Arheološkog muzeja u Zagrebu pronašao dokument kojim se potvrđuje da su 1911. u Bapskoj obavljena prva službena iskopavanja, tako da se jučerašnjom manifestacijom u Bapskoj obilježilo 99 godina od početka službenih arheoloških istraživanja na ovom značajnom nalazištu. Program 2. Schmidtovih dana započeo je mimohodom folklornih društava sudionika programa koji su prodefilirali ulicama sela od župne crkve sv. Jurja do nogometnog igrališta NK „Hajduk“, gdje je manifestacija održana. Pored domaćina KUD-a Sloga tijekom programa nastupali su i KUD „Moslavec„ Volodera, KUD „Zora“ Piškorevci, KUD „Šokadija“ Budrovci, Muška pjevačka skupina „Matija Gubec“ Ilača te VIS „Glasnici nade“ iz Bapske. U sklopu programa dr. Marcel Burić prezentirao je Projekt „Gradac“ koji je tijekom prezentacije rekao kako je provjerom situacije na terenu utvrđeno da moderna poljoprivreda izuzetno jako šteti kulturnim slojevima nalazišta, te da je stoga Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u suradnji sa Ministarstvom kulture započeo iskopavanje u svrhu spašavanja ugroženog materijala. Nažalost, napomenuo je dr. Burić ograničenost sredstava u ovim teškim vremenima dozvoljava istraživanje manjeg segmenta prapovijesnog naselja. Do sada je istražena jedna kuća sa svojom periferijom, otkriveno je žito koje je bilo namijenjeno konzumaciji, te su otkriveni predmeti visokog luksuza uvezeni iz velikih daljina, svjedočeći ne samo o tome da su Slavonija i Srijem još prije tolikih tisućljeća bili žitom pozlaćeni, već i o visokom ekonomskom statusu tog naselja. „Dakle, otkriveno pokazuje činjenice koje neki lokaliteti ne iznjedre dugim nizom godina istraživanja. Pomoć pri analizama materijala Bapskoj pružaju najuglednije svjetska znanstvene institucije kao što su Cambridge, Solun i Heidelberg, a na nekima od njih (Solun, Siena, Tübingen), Bapska je predstavljena i obrađivana u sklopu njihovih doktorskih studija arheologije“, rekao je dr. Burić.
Također, ovog je proljeća na Gradcu načinjen 3D scann gotovo cijelog naselja koje obuhvaća nešto manje od 40 000 m2, to je prvi sken takve vrste u Hrvatskoj. Na taj se način uglednim institucijama priključio Institut za arheologiju iz Beograda koji je potpuno besplatno, prepoznavši Bapsku kao iznimni arheološki potencijal, izvršio 3D snimanje i geomagnetnu prospekciju lokaliteta. Vrijednost tih radova iznosi oko 130 tisuća kuna. Rezultati su pokazali prisutnost cijelog sela sa pravilnom urbanizacijom i organizacijom gradnje nastambi. Temeljim tih rezultata sada je moguće početi iskopavanje točno iznad pojedine kuće ili baš između npr. triju različitih kuća. Dr. Burić je rekao je kako je posebno oduševljen mještanima Bapske koji sa impresivnim zanimanjem prate događaje vezane uz Gradac. „Bez njihove pomoći i angažmana Schmidtovi dani se ne bi ni održavali, a samo istraživanje teklo bi značajno sporije. Nakon dugog niza godina kada je u Bapskoj prevladavalo mišljenje da se selo nalazi na kraju HR, kao nekakvo njeno slijepo crijevo, danas prevladava ono u kojemu je Gradac bio urbano naselje u doba kada su takva naselja udarala temelje civiliziranoj Europi. To sada svaki Bapčanin zna. Zato je odnos između arheološke ekipe i njih tako poseban i jedinstven. Zato je takvo zadovoljstvo biti arheologom u Bapskoj. Slijedeće godine Bapska slavi stotinu godina znanstvene arheologije. Svojim angažmanom i ponosom koje selo osjeća svojim iznimnim kulturnim nasljeđem, nadamo se da će se u lokalnoj upravi i samoupravi smoći sredstva da taj jedinstven jubilej i proslavi“, zaključio je Burić.

H.O.

Radio Ilok
- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Potkraj mjeseca ponovno Lipovljanski susreti

Nakon kraće stanke, smotra folklora i sporta nacionalnih manjina bit će održana od 27. do 29. kolovoza u Lipovljanima.




LIPOVLJANI – Od 27. do 29. kolovoza u Lipovljanima će se, nakon kraće stanke, ponovno održati Lipovljanski susreti, priredba folklora i sporta nacionalnih manjina.

– Program će početi okruglim stolom pod nazivom "Suživot nacionalnih manjina", na kojem se očekuje i predsjednik RH dr. Ivo Josipović. Subotnji program obuhvaća bogat kulturno-umjetnički program s nastupom desetak KUD-ova, uglavnom nacionalnih manjina – kazao je Mirko Fedak, jedan od organizatora Lipovljanskih susreta.

Nedjelja je rezervirana za sportski program, a glavna utakmica trebala bi biti između veterana Slavonca i Zagreba. U organizaciju se uključila Sisačko-moslavačka županija, koja je i sa 300.000 kuna odlučila pomoći uređenje središta ovog mjesta, čiji središnji trg obnovu čeka 15 godina, a dijelom sredstava financirat će i same Lipovljanske susrete.

Piše: Rudolf Krznarić

VEČERNJI
- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.08.2010., ponedjeljak

Pjesme i plesovi iz Francuske i Bugarske


PODRAVSKI PODGAJCI - Kulturno-umjetnička udruga “Napredak” iz Podravskih Podgajaca, ugostila je u subotu u sklopu 13. Susreta naroda i kultura, folklorne skupine “Abritus” iz Bugarskog Razgrada, “Salmorenc” iz Francuskog grada Voriona i domaći KUD “Kolo” iz Narda. Folkloristi iz Razgrada pred brojnom su publikom na otvorenoj pozornici prikazali koreografirane pjesme i plesove svih dijelova Bugarske, dok su gosti iz Francuske izveli izvorne plesove i napjeve iz okolice Grenobla. “Napredak” je u posljednjih trinaest godina ugostio folklorne skupine iz gotovo svih europskih zemalja, a svoj smo folklor također prikazali mnogim državama i narodima, čime smo dokazali da smo odavno u Europi, rekao je, pozdravljajući goste predsjednik Podgajačkog folklornog društva, Pavo Vilhem.
U organizaciji ove manifestacije, Kulturno-umjetničkoj udruzi “Napredak” pomogli su IGF, te Družina Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga iz Zagreba. Nakon nastupa folklornih skupina priređena je zajednička večera i druženje u mjesnom domu u Podravskim Podgajcima.

I.Korov

Glas Slavonije
- 13:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SUSRET POVRATNIČKIH FOLKLORNIH SKUPINA - SAČUVALI BAŠTINU I HRVATSKI IDENTITET





OKUČANI, 23. srpnja 2010. - Deveti suret povratničkih folklornih skupina RH u Okučanima će se, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, potporu Brodsko-posavske županije i motom "Obnovimo baštinu", održati 27. i 28. kolovoza. Tradicionalno će se okupiti folklorne i pjevačke skupine društava iz prije okupiranih krajeva Hrvatske i BiH. Kako

doznajemo od Milorada Oršulića Micana u Okučanima se priprema još jedno nezaboravno druženje sudionika susreta i stanovništva okučanskog kraja. Ponovo će Okučanima odzvanjati pjesma, plesati će se i predstaviti folklorna i tradicijska kultura područja posebne državne skrbi čije je stanovništvo unatoč ratu i progonstvu uspjelo sačuvati svoj kulturni identitet. Domaćin KUD „Tkanica“ i njegovi članovi imaju pune ruke posla kako bi pripremili susret i dočekali brojne goste, a Okučani još jednom bili mjesto zbližavanja ljudi.

Susret povratničkih folklornih skupina prilika je da se nešto više napiše o KUD- „Tkanica“ koje je, iako mlado društvo osnovano 2002. godine, nastupima i uspješnim gostovanjima, posebno u stranim zemljama, promoviralo ljepotu i bogatstvo naše kulturne tradicijske baštine. Društvo je u potpunosti ostvarilo svoju zadaću zacrtanu prilikom osnivanja. Zadaća je bila očuvanje i njegovanje glazbene i folklorne baštine domicilnog stanovništva i useljenika koji su nakon rata došli u Okučane iz BiH i Vojvodine. KUD „Tkanicu“ osnovao je pokojni Ivica Ćorković, od djetinjstva zaljubljenik u folklor.

NOVAGRA
- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.08.2010., nedjelja

Najava 22. Ivanečkih kresova



Koprivnički Ivanec, kolovoz 2010.
Posebno želimo najaviti krovnu manifestaciju Općine Koprivnički Ivanec, 22. Ivanečke kresove koji će se održati 28. kolovoza 2010. godine u Koprivničkom Ivancu. Manifestacija će se održati u organizaciji Društva izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Općine Koprivnički Ivanec. Već tradicionalno, posljednje subote u kolovozu, Koprivnički Ivanec dobiva značenje povijesne škrinjice iz koje dopiru zvuci tradicijskih instrumenata, zaboravljenih pjesama, nekada davno isplesanih kola i plesova, a naše ulice su isprepletene narodnim ruhom kojeg su čuvari povijesnog blaga sačuvali od najezde zuba vremena. Ivančani su, s punim pravom, ponosni na svoju folklornu manifestaciju koja svake godine okupi oko 300 izvođača programa. Ove godine svojim će nas nastupima počastiti članovi KUD-ova iz Đurđevca, Prepuštovca, Bratine, Zemunika Donjeg, a posebno nas raduje dolazak KUD-a iz daleke nam Grčke koji će nam se predstaviti svojim izvornim plesovima i tradicijskim instrumentima. Sve one koji poštuju rad folklornih udruga, sve one čije uši vole slušati, a oči vole gledati bogatstvo različitosti folklornog izričaja, pozivamo na ovogodišnje Ivanečke kresove. Oni će početi u 17,00 sati svečanim mimohodom ulicama Koprivničkog Ivanca tijekom kojeg ćemo se, na kratko, zaustaviti u crkvi sv. Ivana Krstitelja dok će program početi u 19,00 sati u Društvenom domu Koprivničkog Ivanca. Za 21,00 sat predviđena je večera svih sudionika i uzvanika, a nakon službenog dijela programa svi ćemo se opustiti uz glazbenu grupu «Orion». Dobro nam došli u Koprivnički Ivanec na još jedne Ivanečke kresove!Ovogodišnji rujan bit će prožet gostovanjima i nastupima. Već 04. rujna odlazimo u Sirač na Dane šljiva, a od 24. do 26. rujna kao predstavnici Koprivničko-križevačke županije gostujemo u Salzburgu na obilježavanju Dana grada gdje ćemo, uz naivno slikarstvo, predstaviti izvorni ivanečki vez, narodnu nošnju i običaje.


Predsjednica DIF-a:Kristina Sanader, dipl.uč.
OSOBE ZA KONTAKT:
Kristina Sanader, predsjednica DIF-a, 098-545-653, tel./fax: 048-638-112
Vladimir Fijok, potpredsjednik DIf-a, 091-7683810

Koprivnički Ivanec
- 20:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.08.2010., subota

6.Dani Luke Lukića



SLAVONSKI BROD-KUD „Luka Lukić“, Brodski Varoš šestu godinu za redom priprema kulturno-zabavnu manifestaciju „Dani Luke Lukića“ u znak sjećanja na etnografa i etnomuzikologa Luku Lukića, rođenog Varošca, čije ime nosi njihov KUD

Tom prigodom se u Varošu okupljaju KUD-ovi iz drugih mjesta i krajeva lijepe naše, te se njeguje i prenosi folklor, pjesma i tradicija na mlade. Program manifestacije je sljedeći:

SUBOTA - 21. kolovoza večernji program folklornih skupina počinje u 18:30... u varoškom zavičajnom spomen – parku. U programu će sudjelovati KUD „Tomislav“ iz Sibinja, ženska pjevačka skupina „Nene“ iz Bošnjaka, dječji KUD „Luka Lukić“ iz Brodskog Varoša te plesna skupina „Sinovi“ koji su sudjelovali u show-u Nove TV SUPERTALENT.
Nakon programa slijedi zabava uz T.S. Varoški bećari.

NEDJELJA - 22. kolovoza KUD će ugostiti 11 društava iz cijele lijepe naše, ali i iz Bosne i Hercegovine.

1. HUSINO, Tuzla
2. HKUD „Mladost“, Domaljevac
3. KUD „Zora“, Čapljina
4. KUD „Gorjanac“, Gorjani
5. KUD „Seljačka sloga“, Zadubravlje
6. KUD „Graničar“, Stupnički Kuti
7. KUD „Svilenka“ Buk, Pleternica
8. KUD „Krešimir Šimić“, Podcrkavlje
9. KUD „Fis“, Remete
10. KUD „Đurđenovac“
11. MPS „Paorija“, Tordinaci

U 16:00 sati je svečani mimohod svih sudionika i blagoslov u crkvi Krista Kralja. Program folklornih skupina održat će se u 17:00 sati u zavičajnom spomen – parku. Nakon program slijedi zabava uz T.S. „Berde band“.

KUD „Luka Lukić“ također nudi i nudi bogatu tombolu, bife, roštilj, ribu na rašljama.

KIGO
- 14:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.08.2010., četvrtak

Međunarodna smotra folklora "Gospojina 2010"




Kulturno umjetničko društvo" Rudine"župa Vidoši, 15.kolovoza 2010. godine organiziralo je prvu međunarodnu smotru folklora, na kojoj je nastupilo 12 društava:

HKUD 'Kralj Tomislav'-TOMISLAV GRAD,
KUD Hrvata 'Bodrog'-BAČKI MONOŠTOR,
KUD 'Ivan Tišov' VIŠKOVCI,
KUD 'Kamešnica'-PODHUM-LIVNO,
KUD Seljačke sloge ogranak 'Posavski Bregi'-IVANIĆ GRAD,
KUD 'Hrvatska sloga'-RAMA,
HKUD“Podinarje“Lištani-Livno,
KUD 'Primorski Dolac'-PRIMORSKI DOLAC,
HKUD 'Dinara'-LIVNO,
IFG 'Sloga'-GUČA GORA,
KUD 'Humski glas'-NEUM.

Pokroviteljica Smotre je bila gospođa Borjana Krišto, predsjednica FbiH, generalni sponzor KUD-a „Rudine“ župa Vidoši gospodin Tomislav Lijović sa suprugom, također Smotri su nazočili predsjednik Vlade HBŽ gospodin Nediljko Rimac, livanjski načelnik gospodin Luka Čelan, pomoćnik ministra civilnih poslova BIH gospodin Milan Zjajić,kao i predstavnici livanjskih zajednica, te predstavnici medija.

Smotra je bila ocjenjivačkog karaktera, a prosudbeni žiri su bili: gospodin Danijel Šota, dr.sc. Goran Sučić i Krunoslav Kićo Slabinac. Nakon nastupa i zbrajanja bodova ( bodovao se ukupan nastup, nošnja, ples, pjesma). Prvo mjesto pripalo je KUD Hrvata „ Bodrog“ Bački Monoštrog, drugo mjesto KUD Seljačke sloge ogranak 'Posavski Bregi'-IVANIĆ GRAD,treće mjesto IFG 'Sloga'-GUČA GORA.
Voditelj programa Smotre je bio gospodin Branko Uvodić, a zabavni glazbeni dio su priredili Krunoslov Kićo Slabinac i tamburaški sastav Bećarine.

LIVNO ONLINE
- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Plesalo se i pjevalo po slavonski, mađarski, bunjevački, ...




VIROVITICA – Među vrijednostima koje su duboko utkane u pore našeg naroda, čuvanje izvornog plesa i pjesme zauzima značajno mjesto, pa bez folkloraša, tamburaša i pjevača ne prođe ni jedna prava proslava, osobito proslava dana grada. Šarenilo narodnih nošnji, pjesme, plesa i običaja i ove su godine oduševili Virovitičane. U manifestaciji pod nazivom "Smotra folklora" koju su organizirali Grad Virovitica i njegova turistička zajednica, te Kulturno-umjetničko društvo "Virovitica" nastupila su domaća i gostujuća društva, njih ukupno pet: KUD "Selište Kostajničko", Hrvatska Kostajnica (plesovi Banata, bunjevački plesovi); KUD "Boroka", Barcs Mađarska (mađarski plesovi); KUD "Seljačka sloga", Brezovica ( plesovi Slavonije); KUD "Virovitica", Virovitica (Plesovi Slavonije – Diko moja, Ciganac) i Klapa "OGRC", Novska (dalmatinske klapske pjesme). Nakon šetnje gradskim ulicama i trgovima, pod nogama folkloraša tresla se pozornica ispod sata.

ICV
- 13:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.08.2010., srijeda

Uz suze i smijeh prisjetili se svog djetinjstva na Banovini





Svake godine jedan ljetni dan u Malom Gradcu pokraj Gline rezerviran je za veliku smotru folklora, sportske susrete i susrete prijatelja koje organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta. Ovogodišnji, 8. susreti na Baniji, pamtit će se po pjesmama i plesovima 16 umjetničkih ansambala s isto toliko vrsta osebujnih, rukom šivanih, narodnih nošnji. Čedomir Višnjić, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i pomoćnik ministra kulture, jedan je od inicijatora tih susreta.

– Iz godine u godinu ovdje je sve više publike i izvođača, pa susreti prerastaju u svojevrstan sabor i pomalo nadilaze mogućnosti ovog malog sela i njegovih gostoljubivih mještana. Danas su ovdje ansambli iz gotovo cijele Hrvatske, Vojvodine, Beograda, Kragujevca i drugih mjesta u kojima žive ljudi čiji su korijeni na Baniji. Mnogi su obišli svoje rodne kuće, prisjetili se bosonogog djetinjstva na banijskim poljima i voćnjacima, susreli se s rođacima i prijateljima, pa je sve isprepleteno suzama, smijehom, pjesmom i nostalgijom. Susreti u Malom Gradcu primjer su da je i te kako moguć suživot u Sisačko-moslavačkoj županiji, jer su ovu priredbu došli pogledati i mnogi Hrvati iz okolnih mjesta – kaže Čedomir Višnjić.

Mirjana Gruborović iz Kragujevca četvrti put, kao članica pjevačke grupe Zora, sudjeluje na smotri u M. Gradcu, rodnom mjestu svojih djedova.

– Uvijek me raduje dolazak u Baniju, gdje sam provela dio djetinjstva. Ovdje je prelijepo, ljudi su divni i dolazit ću kad god uzmognem – obećava Mirjana.

Osobni izaslanik županice Marine Lovrić Merzel Zoran Vasić, pozdravljajući sudionike susreta, naglasio je različitosti nacionalnih manjina u županiji, što je, kako je rekao, svojevrsno bogatstvo županije. Nije propustio najaviti Lipovljanske susrete 27. kolovoza. Radi se o velikom kulturološkom festivalu nacionalnih manjina, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

VEČERNJI LIST
- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.08.2010., utorak

U Odžaku održana smotra folklora sa oko 1.000 sudionika


ODŽAK-U okviru desetodnevne manifestacije „Posavsko kolo“ održana je velika smotra folklora regionalnog značenja u kojoj je sudjelovalo 17 društava sa oko 1.000 sudionika. Nakon defilea ulicama Odžaka održan je višesatni koncert na prostoru ispred crkve u Odžaku. Smotru je proglasio otvorenom predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Mijo Matanović te prenio pozdrave pokroviteljice manifestacije Borjane Krišto, predsjednice FBiH kao i supokrovitelja federalnih ministarstava izbjeglih i raseljenih, okoliša i turizma. Suprokoviteljstvo i ove velike folklorne, turističke i sportske manifestacije potpisuje Vlada Županije posavske. Prigodne riječi prije svega gostima koji stigli u Odžak uputila je i Marica Hrnjkaš, predsjednica HKD Napredak, organizatora smotre.
-Ovo je vrijeme kada je Odžak centar regije, kada je broj građana tri puta bude veći od uobičajenog. Nakon prekrasnog koncerta duhovnih nota, folklor je pokazao koliko se u Posavini ali i drugim područjima njeguje tradicija i folklorni običaji svoga je smotra i od regionalnog značenja uključujući i županije iz RH, kazao je uz otvorenje predsjednik Mijo Matanović.
Pjesmama, tamburicama, šargijom i violinom potvrdili su ljubav prema svojem kraju, tradicijskoj glazbi i običajima KUD-ovi iz Slavonskoga Broda, Vinkovaca, Viteza, Brčkog, Nove Gradiške, Donje Bedrine, Bosanskoga Broda, Kutine, Dugos Sela, Usore, Boća, Podvinja, Oriovca, dva društva iz Zagreba „Plehan“ i „Izvorni običaji“ te društva iz Odžaka „Preporod“ i domaćin smotre HKD“Napredak“ Odžak.

POSAVINA
- 13:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.08.2010., ponedjeljak

Održana 45. smotra narodne glazbe i plesa Istre


Sinoć su posjetitelji velike dvorane pazinskog spomendoma mogli vidjeti pregled tradicionalnih plesova, pjesama, instrumenata, svirki i nošnji iz svih dijelova Istre. Dvjestotinjak izvođača, što pojedinaca, što folklornih društava i grupa, koji su svoj nastup zaslužili njegovanjem tradicije i svojom kvalitetom, nastupili su u četrdesetak točaka.

Smotru su mantinjadom otvorili Dino Batelić i Masimo Knapić iz RKUD “Rudar” iz Raše, nakon čega su voditelji, Vladimir Pernić i Mirjana Pavletić, publiku uveli u trosatnu manifestaciju folklora. Zamjenik gradonačelnika Grada Pazina, Ivica Gržinić, pozdravio je sve prisutne i zahvalio im se na dolasku, a pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, istaknuo je kako mu je drago što se smotra održava kontinuirano već 45 godina, pogotovo zato što su istarska ljestvica i pjevanje na tanko i debelo prošle godine uvršteni u UNESCOvu listu nematerijalne kulturne baštine.

Domaćini, Folklorno društvo Pazin, na početku su programa izveli staru polku, uz pratnju gunjaca Gorana Farkaša na violini i Marka Pernića na bajs, dok su ubrzo zatim Goran Farkaš i njegova baka Marija Družetić na tanko i debelo zapjevali “Jene mi noći”. Osim ovog folklornog društva, nastupila su još društva “Kumpanija Kosirići” iz Tinjana, KUD “Uljanik” iz Pule, pjevači i plesači Zajednice Talijana iz Galižane, društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Mendula” iz Medulina, KUD “Rudar” iz Raše, Kumpanija Mikule Gologoričkog iz Gologorice, KUD “Stjepan Žiža” iz Rovinjskog sela, KUD “Matko Laginja” iz Sv. Lovreča, KUD “Cere” iz Cera, KUD “Mate Balota”iz Raklja, KUD “Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana, te KUD “Barban” iz Barbana.

Od izvedenih točaka svakako treba istaknuti svirku na cindru koju svake godine svira Rado Cvetko Doričić iz Žejana, a ovakve su smotre gotovo jedina prilika kada se svirka na ovaj instrument može čuti. Trio “Šaltin” iz Marušići, gdje se održala lokalna smotra za pazinštinu, buzeštinu, bujštinu i Ćićarinu, njeguju, načinom sviranja i pjesmama, svirku gunjaca, te ih svakako vrijedi poslušati. Na smotri je također bila i ženska vokalna skupina Lanišće, koja jedina u Istri izvodi Bugarenje - dvoglasno pjevanje specifično samo za područje Ćićarije.

Pjesmu “Daj mi mala ča si obećala” izveli su “Stari Roverci” - Mario Butković, Miho Orlić i Petar Orlić, koji su i pred četrdeset pet godina nastupili na centralnoj smotri narodne glazbe i plesa Istre. Jedini svirač na sopelicu bio je poznati istarski pjesnik i izrađivač instrumenata Drago Draguzet. Pred kraj programa nastupili su KUD “Ivan Fonović Zlatela” pjesmama na tanko i debelo i Kršonskim balunom kojega je, uz Nenada Fonovića i Đordana Viškovića na roženici svirao mladi predsjednik društva Zoran Karlić.

Sam tijek smotre bio je zanimljivo osmišljen - u svakom je trenutku na pozornici bilo jedno folklorno društvo, ispred kojeg su se izmijenili svirači i pjevači iz tog područja. Na izmjenu izvođača nije se puno čekalo, a pazilo se i na to da na pozornici nije dva puta isti instrument za redom. Iako mali broj posjetitelja, tek stotinjak, svaku je izvedbu nagradio velikim aplauzom. Možemo zaključiti da su organizatori, Pučko otvoreno učilište Pazin i organizacijski odbor smotre (na čijem je čelu Marija Ivetić), napravili dobar posao i zadovoljili zahtjeve posjetitelja. Jedina pritužba koja se od posjetitelja mogla čuti bila je ona na previsoku temperaturu i nedostatak klimatizacije u dvorani. Po završetku programa, izvođači su otišli na večeru u hotel Lovac.

Ove se godine slavi 100. obljetnica rođenja Slavka Zlatića, istaknutog hrvatskog etnomuzikologa, koji je, zajedno s Renatom Pernićem, pokrenuo održavanje smotri narodne glazbe i plesa Istre, te je tako ovogodišnja smotra narodne glazbe i plesa Istre posvećena upravo njemu.

IPazin
- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.08.2010., ponedjeljak

Slovaci pripremili 10.000 korbačyka


JELISAVAC - U Jelisavcu su održani Dani Slovaka - Večer korbačyka, koju šestu godinu zaredom organizira tamošnja Matica slovačka pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine.
Manifestaciju je otvorila Ivana Galova, izaslanica slovačkog veleposlanika Romana Supeka, koja je bila u pratnji šefa slovačkog konzulata u Zagrebu Jana Nedorosta. U Kulturnom centru Slovaka pred oduševljenim gledateljima, među kojima ovaj put nije bilo političara, nastupile su folklorne skupine iz Jakšića i Jelisavca, te gosti iz Nyžne iz Republike Slovačke s tradicionalnim pjesmama i plesovima uz glazbenu podršku svirača na violinama i cimbalu, koji su zaštitni znak ovog, jednog od najstarijih folklornih ansambala u Slovačkoj.
Izvrstan ples i svirka ansambala Oravan iz Nyžne publiku je ostavila bez daha. Čak ni prašina s pozornice koju su podigli temperamentnim nastupom nije smetala gledateljima u prvom redu da uživaju u energičnoj i uzbudljivoj izvedbi slovačkih glazbenika i folkloraša. Naravno, srca i dlanove promatrača prethodno su zagrijali najmlađi, članovi SKUD-a Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca.
Posjetiteljima je prezentirana i priprema slovačkog specijaliteta korbačyka, koji su imali priliku degustirati. Organizatori su pripremili 10.000 korbačyka, uz koje je najbolje išlo hladno pivo. S. Fridl

GLAS SLAVONIJE
- 21:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

3. GOLUBICA BIJELA U SUHOPOLJU





U okviru obilježavanja Dana općine Suhopolje sinoć je na ljetnoj pozornici u Parku održana treća smotra folklora – Golubica bijela, na kojoj su uz domaćina, Kulturno-umjetničku udrugu Suhopolje, nastupila kulturno-umjetnička društva Podvinje, Mladost Odra, Gibarac, Podravac iz Sopja i Seljačka Sloga iz Brezovice. Smotru je otvorila načelnica općine Zlata Šljivac.

icv
- 10:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2010., petak

3. smotra folklora u Viljevu: OD KONOPLJE I LANA VREĆA TKANA 2010



Dragi Đeramovci, dragi Viljevčani, i svi ljudi dobre volje! Iznimna nam je čast pozvati Vas na treću po redu smotru folklora u Viljevu OD KONOPLJE I LANA VREĆA TKANA 2010! Ova manifestacija svih Viljevčana će se održati u nedjelju, 22. kolovoza 2010. godine.

Svečani mimohod gostujućih folklornih skupina započet će u 16:oo sati, a u njemu će sudjelovati 6 gostujućih folklornih skupina, čiji će članovi zajedno s domaćinom, KUD-om "Đeram" Viljevo brojiti preko 300 sudionika kulturno-umjetničkog programa! Svečana povorka praćena konjskim zapregama, pjesmom i plesom će proći glavnom viljevačkom ulicom, od Osnovne škole Ante Starčevića Viljevo sve do ljetne pozornice u središtu Viljeva.

Ove godine smo za Vas ponovno pripremili iznimno bogat i zanimljiv kulturno-umjetnički program. U Viljevo nam dolazi KUD "Kraluš" iz Stupnika pokraj Zagreba, KUD "Josip Čoklić" Rakitovica, SKUD "Braća Banas" Josipovac Punitovački, KUD "Luka-Ilić Oriovčanin" Oriovac, KUD "Ogranak seljačke sloge" Posavski Bregi, te naš prijateljski KUD "Sv. Ana" Radikovci. Zajedno s domaćinima, KUD-om "Đeram" Viljevo, naši gosti će od 17.00 sati nastupati na smotri folklora, koja će se održati na ljetnoj pozornici postavljenoj na parkiralištu ispred Općine Viljevo. Kao i svake godine do sada, 3. smotra folklora u Viljevu posvećena je ponosnoj viljevačkoj vreći.

Ove godine za sve Vas pripremamo i nešto posebno: nakon smotre folklora, oko 20.30 sati počinje zabavni program na istoj pozornici, uz zvuke jednog i jedinog tamburaškog sastava Slavonski bećari legendarnog Antuna Nikolića Tuce, koji za sve goste pripremaju nezaboravan provod uz najdražu nam tamburašku glazbu!

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate ovu našu manifestaciju, njezin kulturno-umjetnički dio, a kasnije da se zabavite uz zvuke tamburaške glazbe te uz neizostavne viljevačke i slavonske delicije koje će se pripremati u kuhinji na otvorenom, također ispred Općine Viljevo!

Poveznica na službenu facebook stranicu događaja, na kojoj možete pratiti sve detalje vezane uz smotru i prateće događaje:
http://www.facebook.com/pages/Od-konoplje-i-lana-vreca-tkana-2010/122250594488246?ref=ts
Do viđenja na 3. smotri folklora u Viljevu! Budite dio najveće godišnje proslave u Viljevu!

KUD ĐERAM
- 13:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.08.2010., srijeda

Pravilnom košnjom štiti se ugrožena ptičja vrsta

Cilj je manifestacije bila edukacija poljoprivrednika radi očuvanja staništa ugrožene ptice, kosca, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa.
http://www.vecernji.hr/fw3k/util_scripts/get_slika_varijacija.php?slika_id=212968&var_suff=500x329
Suradnjom susjednih općina, Martinske Vesi iz Sisačko-moslavačke županije i općine Orle iz Zagrebačke županije, te Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije i Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac, održana je druga manifestacija Kosci za kosce na području Odranskog polja - staništa ugrožene ptice kosac. Cilj je očuvanje jedne od najugroženijih ptica Europe - kosca, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

Više stotina sudionika i gostiju okupilo se u Jezeru Posavskom kod Martinske Vesi, odakle su se zapregama makadamskim putem uputili na livadu košanicu na granici dviju županija. Članovi KUD-a Veleševec i stariji mještani pokazali su kako se pravilno kosi ručnom kosom, a članice su "zubljale" travu iza kosaca. U košnji su se mogli okušati i gosti, što su, uz ostale, isprobali saborska zastupnica Marijana Petir i državni tajnik MT-a Željko Lenart. Na kraju je priređeno i natjecanje u košnji u tri kategorije, a ukupnu pobjedu odnio je iskusni Imbro Požgajec.

– Ovom manifestacijom označava se početak kasnije košnje livada košanica, da bi kosac stigao podignuti svoje mlade. Da nije bilo tradicionalnog načina košnje i života na hrvatskom selu, ne bi bila tako bogata biološka raznolikost. Ova je manifestacija spoj prirodnog i povijesno-kulturnog bogatstva gornje Posavine i Turopolja i zaslužuje svoje mjesto u turističkoj ponudi Hrvatske – rekla je ravnateljica JU ZGŽ Martina Glasnović Horvat.

– Manifestacijom Kosci za kosce želimo upozoriti na povezanost očuvanja prirodnih staništa kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela. Odransko polje još sadrži očuvane ekstenzivne vlažne travnjake na relativno velikoj površini, a ovdje u Posavini i Turopolju još uvijek postoji interes lokalnoga stanovništva za održavanjem stočarstva, u sklopu kojega se čuvaju i naše autohtone pasmine – naglasila je saborska zastupnica Marijana Petir.

autor: Božidar Antolec

VEČERNJI
- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.08.2010., ponedjeljak

Gradačac:Održano VIII “posavsko sijelo” koje je okupilo 7 hrvatskih KUD - ova iz BiH i Hrvatske





U organizaciji HKD “Napredak” Gradačac, u nedelju je u Gradačcu održano tradicionalno, osmo po redu “Posavsko sijelo” koje je okupilo sedam hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Republike Hrvatske.Mimihodom gradskim ulicama građanima Gradačca svoje narodne nošnje, glazbu i plesove prezentirali su: KUD “Žeravac” Slavonski Brod, HKUD “Dr.Krunoslav Draganović” Matići, HKUD “Ljubače” Tuzla, KUD “HKD Napredak” Srebrenik- Špionica, KUD “Rugvica” Zagreb, HKUD “Župa Zovik” Zovik i HKUD “Izidor Poljak” Boće.
Nakon mimohoda „Posavsko sijelo” uz pjesmu, ples i druženje Posavljaka i njihovih gostiju nastavljeno je duboko u noć. Gost večeri bio je tamburaški sastav “Slavonci” iz Vinkovaca. Pokrovitelj ovogodišnjeg “8.Posavskog sijela” u Gradačcu bi je zamjenik ministra sigurnosti BiH i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH “Soli” Mijo Krešić.

RADIO TELEVIZIJA TUZLANSKOG KANTONA
- 18:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

8. smotra folklora u Brezovici




Jučer je u organizaciji KUD-a Seljačka Sloga u Brezovici održana 8. smotra folklora na kojoj su uz domaćina nastupila KUD-a Virovitica, Gradina, Seljačka sloga Špišić Bukovica, Graničar Okrugljača, Kulturno umjetnička udruga Suhopolje, te iz Slovenije društvo Vransko i Pjevačko društvo Korjeni Martince iz Mađarske.
U ime pokrovitelja općine Gradina i načelnika općine Dražena Peića smotru je otvorio Stjepan Zagorac, zamjenik načelnika. Predsjednik brezovačkog KUD-a Ivo Viljevac svim je sudionicima uručio prigodne poklone, a smotra je završila zajedničkim druženjem na vrtnoj zabavi.

ICV
- 13:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.