folklorni

< kolovoz, 2010 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



16.08.2010., ponedjeljak

Održana 45. smotra narodne glazbe i plesa Istre


Sinoć su posjetitelji velike dvorane pazinskog spomendoma mogli vidjeti pregled tradicionalnih plesova, pjesama, instrumenata, svirki i nošnji iz svih dijelova Istre. Dvjestotinjak izvođača, što pojedinaca, što folklornih društava i grupa, koji su svoj nastup zaslužili njegovanjem tradicije i svojom kvalitetom, nastupili su u četrdesetak točaka.

Smotru su mantinjadom otvorili Dino Batelić i Masimo Knapić iz RKUD “Rudar” iz Raše, nakon čega su voditelji, Vladimir Pernić i Mirjana Pavletić, publiku uveli u trosatnu manifestaciju folklora. Zamjenik gradonačelnika Grada Pazina, Ivica Gržinić, pozdravio je sve prisutne i zahvalio im se na dolasku, a pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, istaknuo je kako mu je drago što se smotra održava kontinuirano već 45 godina, pogotovo zato što su istarska ljestvica i pjevanje na tanko i debelo prošle godine uvršteni u UNESCOvu listu nematerijalne kulturne baštine.

Domaćini, Folklorno društvo Pazin, na početku su programa izveli staru polku, uz pratnju gunjaca Gorana Farkaša na violini i Marka Pernića na bajs, dok su ubrzo zatim Goran Farkaš i njegova baka Marija Družetić na tanko i debelo zapjevali “Jene mi noći”. Osim ovog folklornog društva, nastupila su još društva “Kumpanija Kosirići” iz Tinjana, KUD “Uljanik” iz Pule, pjevači i plesači Zajednice Talijana iz Galižane, društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Mendula” iz Medulina, KUD “Rudar” iz Raše, Kumpanija Mikule Gologoričkog iz Gologorice, KUD “Stjepan Žiža” iz Rovinjskog sela, KUD “Matko Laginja” iz Sv. Lovreča, KUD “Cere” iz Cera, KUD “Mate Balota”iz Raklja, KUD “Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana, te KUD “Barban” iz Barbana.

Od izvedenih točaka svakako treba istaknuti svirku na cindru koju svake godine svira Rado Cvetko Doričić iz Žejana, a ovakve su smotre gotovo jedina prilika kada se svirka na ovaj instrument može čuti. Trio “Šaltin” iz Marušići, gdje se održala lokalna smotra za pazinštinu, buzeštinu, bujštinu i Ćićarinu, njeguju, načinom sviranja i pjesmama, svirku gunjaca, te ih svakako vrijedi poslušati. Na smotri je također bila i ženska vokalna skupina Lanišće, koja jedina u Istri izvodi Bugarenje - dvoglasno pjevanje specifično samo za područje Ćićarije.

Pjesmu “Daj mi mala ča si obećala” izveli su “Stari Roverci” - Mario Butković, Miho Orlić i Petar Orlić, koji su i pred četrdeset pet godina nastupili na centralnoj smotri narodne glazbe i plesa Istre. Jedini svirač na sopelicu bio je poznati istarski pjesnik i izrađivač instrumenata Drago Draguzet. Pred kraj programa nastupili su KUD “Ivan Fonović Zlatela” pjesmama na tanko i debelo i Kršonskim balunom kojega je, uz Nenada Fonovića i Đordana Viškovića na roženici svirao mladi predsjednik društva Zoran Karlić.

Sam tijek smotre bio je zanimljivo osmišljen - u svakom je trenutku na pozornici bilo jedno folklorno društvo, ispred kojeg su se izmijenili svirači i pjevači iz tog područja. Na izmjenu izvođača nije se puno čekalo, a pazilo se i na to da na pozornici nije dva puta isti instrument za redom. Iako mali broj posjetitelja, tek stotinjak, svaku je izvedbu nagradio velikim aplauzom. Možemo zaključiti da su organizatori, Pučko otvoreno učilište Pazin i organizacijski odbor smotre (na čijem je čelu Marija Ivetić), napravili dobar posao i zadovoljili zahtjeve posjetitelja. Jedina pritužba koja se od posjetitelja mogla čuti bila je ona na previsoku temperaturu i nedostatak klimatizacije u dvorani. Po završetku programa, izvođači su otišli na večeru u hotel Lovac.

Ove se godine slavi 100. obljetnica rođenja Slavka Zlatića, istaknutog hrvatskog etnomuzikologa, koji je, zajedno s Renatom Pernićem, pokrenuo održavanje smotri narodne glazbe i plesa Istre, te je tako ovogodišnja smotra narodne glazbe i plesa Istre posvećena upravo njemu.

IPazin
- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.