folklorni

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



22.09.2008., ponedjeljak

25 godina KUD-a Šokadija

Budrovački KUD Šokadija proteklog je vikenda obilježio 25. obljetnicu djelovanja. U prigodnom programu nastupili su i gosti iz Austrije, iz Dolnje Pulje u Gradišću – Folklorna skupina Hajdenjaki, muške vokalne skupine Bećarine KUD-a Tena i Strossmayer iz Strizivojne, te folklorne skupine iz Budrovaca, Kuševca, Piškorevaca i Đurđanaca. Uz veliki broj mještana, proslavi su bili nazočni i predstavnici Županijei i Grada.

Radio Đakovo
- 19:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.09.2008., subota

9. Međunarodni etno susreti

U Bilju će se od 19. do 21. rujna 2008. održati 9. Međunarodni etno susreti, u sklopu kojih će se događati niz aktivnosti poput biciklijade Osijek-Tikveš, natjecanja u veslanju na Staroj Dravi, povorke folklornih skupina, etno modna revija, nastupi Lidije Bajuk, TS Ravnica, KUD-ova, vožnja konjima i fijakerom, gastronomska ponuda pod nazivom "Kak' se nekad dobro jelo"...

Također, na štandovima će biti izložena etno eko ponuda, a moći će se pogledati i izložba starih fotografija Bilja, skulpture od slame, izložba starih poljoprivrednih priključaka i strojeva, prezentacija starih sportova i zanata: streličarstvo, kandžijanje te radionice na tkalačkom stroju, grnčarije, zlatoveza i prezentacija pletača korpi.

Program...

Petak, 19. rujna 2008.
Dan otvorenog dvorca
- od 16:00 sati
- izložba ručnih radova u dvorcu Eugena Savoyskog
- ponuda meda i proizvoda od meda
- prikaz nošnji iz 18. stoljeća
- tamburaški sastav Panonija

Subota, 20. rujna 2008.
- u 8:30 sati - biciklistička tura Osijek–Tikveš, kreće se s autobusnog stajališta kod cestovnog dravskog mosta
- u 10:00 sati - natjecanje u veslanju
- od 10:00 do 13:00 i od 16:00 do 18:00 sati - program s konjima i jahanje
- u 17:30 sati - povorka folklornih skupina
- u 18:30 sati - svečano otvorenje manifestacije, župan Krešimir Bubalo
- slijedi: Lidija Bajuk, etno modna revija, nastupi KUD-ova iz Mađarske, Makedonije, Bilica, S. Perkovaca i Bilja.

Nedjelja, 21. rujna 2008.
- u 7:00 sati - natjecanje ribiča Etno kup Karas
- u 17:00 sati - natjecanje u povlačenju konopa i mosora
- u 19:00 sati - nastup folklornih skupina iz Vojvodine, Poreča, Vardarca, Bilja i Nacionalni orkestar gajdaša
- u 20:00 sati - koncert: Najbolji hrvatski tamburaši; uz prigodan vatromet

Susrete organizira Općine Bilje, a pod pokroviteljstvom su Predsjednika Republike i župana Osječko-baranjske županije.

OSIJEK 031
- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.09.2008., srijeda

FS "Petrinjčica" na Smotri folklora poznatoj po predstavljanju starih narodnih običaja



Na manifestaciji „Ožimača 2008“, koja je ovog vikenda održana u Beravcima, u istočnom dijelu Brodsko- posavske županije, sudjelovali su i članovi Folklorne sekcije „Petrinjčica“. U svojim zaista lijepim narodnim nošnjama prošetali su u svečanoj povorci, a izveli su pjesme i plesove Banovine.
U sklopu manifestacije je održan i izbor najljepše cure, snaše i momka, ali i ono što je izazvalo pozornost i domaćih mještana i gostiju, najljepše uređenog prozora. Petrinjci su poziv za sudjelovanje na ovoj poznatoj manifestaciji koja se njeguje od 1978. godine, dobili od KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Beravaca. A vidjeli su i što je to "Ižimača"...
„Smotra folklora poznata po predstavljanju starih narodnih običaja, pa smo imali priliku vidjeti stari običaj mljevenja jabuka u posebnom, drvenom valovu s kamenim točkom kojeg vuku konji. Tako samljevene jabuke prenose se u drvene preše u kojima se cijede i odmah se dobije svježi, prirodni sok za piće“, objasnio je Milan Herceg, voditelj FS „Petrinjčica“.




Autor: Marela Morić

PETRINJSKI RADIO
- 10:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stupnička berba grožđa

Tradicionalnom manifestacijom ''Stupnička berba grožđa'' završeni su Dani općine Brodski Stupnik. Iako je zbog kišnog vremena povorka kulturno umjetničkih društava i konjskih zaprega otkazana, stari običaji dobivanja mošta te program gostujućih KUD-ova iz Oprisavaca, Slavonskog Broda i Slavonskog Kobaša upriličeni su u prostoru društvenog doma. ''Stupnička berba grožđa'' održana je 23. put u organizaciji domaćina - Kulturno umjetničkog društva ''Zrinski'' s ciljem promicanja vinogradarstva po kojem je i poznat stupnički kraj. Manifestaciju je podržala općina Brodski Stupnik te domaći vinogradari koji su posjetiteljima na degustaciju ponudili svoja najbolja vina.

SLAVONSKOBRODSKA TELEVIZIJA
- 06:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.09.2008., utorak

Vinkovačke jeseni privukle 100.000 gostiju

Grad na Bosutu još diše u znaku preksinoć svečano zatvorenih 43. Vinkovačkih jeseni, kojima je glavni medijski pokrovitelj Večernji list.

Djelatnici gradskog komunalnog poduzeća danas su od ranih jutarnjih sati čistili ulice kojima je prošlo 8000 sudionika i gotovo 100.000 posjetitelja najznačajnije hrvatske manifestacije tradicijske kulture.

Pun pogodak tanke žice

Najveću je pozornost i ove godine izazvao program svečanog otvorenja pod nazivom "Tamburice, tanka žico, Slavonije miljenico" te nedjeljni mimohod folkloraša i konjskih zaprega.

Iznimnom se posjećenošću također mogu pohvaliti Dječje jeseni, koje su jamstvo budućnosti vinkovačke manifestacije. U deset dana njezina 43. izdanja održano je preko 50 različitih priredbi, uključujući vrlo atraktivan nedjeljni mimohod dječjih skupina.

Prigodnim je riječima ovogodišnje Jeseni zatvorio vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Mladen Karlić, koji je istaknuo kako je veoma zadovoljan i programom i posjećenošću.

Pripreme za nagodinu
Vinkovčani, pak, žale samo zbog ružnoga vremena koje je posljednja dva dana pokvarilo veseli ugođaj Jeseni. Kiša je zaprijetila i svečanome otvorenju i nedjeljnom mimohodu, ali su, srećom, svi programi održani. Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti, koja je organizator Vinkovačkih jeseni, najavljuje i pripreme za 44. izdanje manifestacije, koje će se održati pod nazivom "Croatio, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje".

Autor MIRJAM DRAŽIĆ-KARALIĆ

VEČERNJI LIST
- 09:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.09.2008., ponedjeljak

Završena 41. Voloderska jesen

VOLODER -
Izborom najljepše beračice i izvlačenjem glavne nagrade tombole službeno su završene 41. Voloderske jeseni, manifestaciju je zatvorio dožupan Željko Lenart u nazočnosti saborske zastupnice Marijane Petir, načelnika Općine Popovača Josipa Miškovića, kutinskog dogradonačelnika Zlatka Grdića i brojnih posjetitelja. Glavna nagrada tombole automobil "Škoda" odlazi u Osekovo, a broj dobitne srećke je 7204. U programu su nastupila brojna kulturno umjetnička društva, a svečana berbena povorka otkazana je zbog kiše koja je padala u više navrata tijekom dana. Druženje u Voloderu je nastavljeno do kasnih večernjih sati uz grupu "Latino".
Nastupili su slijedeći KUD-ovi:
KUD "Moslavec" Voloder, HPD "Ferdo Rusan" Virje, KUU "Izidor" Sv. Klara, KUU "Radost" Sela, KUD "Ivan Mustač Kantor", Sv. Marija, KUD "Ivanić" Ivanić Grad, KUD "Derventsko kolo" Zagreb, KUD "Posavec" Dubrovčak Lijevi i Topolje.

MOSLAVINA INFO
- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2008., nedjelja

Izabrana najljepša beračica Voloderske jeseni 2008

VOLODER - U nedjelju je održan izbor najljepše beračice Voloderske jeseni 2008 za koji se prijavilo osam beračica. Tročlano povjerenstvo u sastavu Pasanec-Grdić-Tušek najviše glasova dodijelilo je kandidatkinji s rednim brojem 6 Ines Matijašec iz KUD-a "Ivanić" iz Ivanić Grada. Prva pratilja je Kristina Šnihur KUU "Radost" Sela, a Marijana Klak iz KUD-a "Posavec" Dubrovčak Lijevi i Topolje postala je druga pratilja. Pratiljama i pobjednici uručene su vrijedne umjetničke slike nastale na likovnoj koloniji u Voloderu, a najljepša beračica Ines Matijašec dobila je vikend aranžman za dvije osobe kojeg poklanjaju Top Terme Topusko.

MOSLAVINA INFO
- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2008., subota

Održana 9. večer polesnjaka

Večeras je u Markovcu održana 9. večer polesnjaka, tradicionalna manifestacija u organizaciji Matice slovačke Markovac Našički i Slovačke kulturno umjetničke udruge "Franjo Strapač". I ove se godine u Drevenjici okupio veliki broj Markovčana i njihovih gostiju koji su uživali u bogatom kulturnom programu u kojem su nastupili Puhački orkestar Gradske glazbe Našice, Našičke mažoretkinje Dora, HKD Lisinski Našice, KUS Braća Banas Josipovac, Česka Beseda Daruvarski Brestovac i domaćini SKUU Franjo Strapač. Izvođače i goste pozdravili su predsjednica Matice Slovačke Markovac Branka Baksa, predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj Andrej Kuric, a 9. večer polesnjaka otvorio je našički gradonačelnik Krešimir Žagar. Gradonačelnik je otvorio i izložbu likovnih radova Tatjane Buha, dugogodišnje članice SKUS-a Franjo Strapač.

S obzirom da od ove jeseni odlazi u Zagreb na studij, ova izložbe je, kako je sama rekla, njen način da se zahvali markovačkim folklorašima na svim onim lijepim trenucima koje su proveli zajedno. U šatoru pored Drevenjice polesnjake je peklo 11 ekipa. Prodavaonica Kovač Coop donirala je gotovo tonu krumpira pa su svi posjetitelji mogli uživati u ovom tradicionalnom slovačkom specijalitetu. Uz njih, pokrovitelji Večeri polesnjaka u Markovcu bili su i Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Ured za iseljene Slovake Vlade Republike Slovačke. Nakon službenog dijela programa, zabava je nastavljena uz glazbenu skupinu Inpulls iz Josipovca.

NAŠICE ONLINE
- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.2008., srijeda

Dječja skupina KUD-a Potočanka na Vinkovačkim jesenima

POTOK - Dječja skupina KUD-a “Potočanka” iz Potoka sudjelovala je na dječjim Vinkovačkim jesenima 06. i 07. rujna 2008. godine. Domaćin KUD-u bio je KUD “Grančica” iz Đeletovaca sa kojima su ostvarili vrlo dobre odnose, Vinkovci su taj vikend bili neobično vruć i sparan grad za ovo doba godine, ali djeca su izdržala visokih 37 stupnjeva Celzija i odradila nastup i povorku vrlo profesionalno. Stekli su nova poznanstva drugih KUD –ova, a KUD “Grančica” iz Đeletovaca pozvali su da budu gosti u Potoku za Nikolinje 06.12.2008. godine.

MOSLAVINA INFO
- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.09.2008., ponedjeljak

Požežanka ljepotica festivala

Raspjevani i rasplesani dani požeškog glazbenog festivala i ove su godine zaključeni smotrom folklora nazvanom "Oj, Požego, sve ti je na glasu, zlatne žice, kolo, ljepotice".

Skromna pobjednica
Pozivu organizatora smotre, KUD-a Požega, odazvalo se 13 kulturno-umjetničkih društava iz raznih krajeva Hrvatske te Širokog Brijega i Austrije, a nastupe folkloraša koji su na središnjem gradskom trgu predstavili bogatstvo narodne baštine i ove je godine "začinio" izbor ljepotice festivala.

Za tu se titulu natjecalo 13 djevojaka, članica kulturno-umjetničkih društava, a stručni žiri je uz ljepotu, ocjenjivao i nošnje te držanje kandidatkinja. Najviše je glasova žirija osvojila Požežanka Ivana Lovreković, druga je bila Kristina Zovko iz Širokog Brijega, dok je treće mjesto pripalo Nikolini Grgić iz Tenje. Pohvala je, pak, pripala Ružici Anđić iz Austrije.

Za natjecanje su me prijavili članovi našeg kulturno-umjetničkog društva, a ako oni smatraju da sam lijepa, onda valjda jesam skromno je kazala Ivana, inače srednjoškolka i buduća trgovkinja koja se folklorom bavi od sedmog razreda osnovne škole.

Prodaja slastica
Domaćinski KUD Požega organizirao je i sajam kolača za koji su članice društva pripremile čak stotinu vrsta slastica. Četrdeset vrsta kolača pripremili su i u KUD-u Vjekoslav Klaić iz Garčina, a sve su slastice posjetitelji mogli kupiti po cijenama od tri i pet kuna za komad. Zarađeni novac namijenjen je potrebama društava.

Foto: Duško Mirković
Autor VESNA MILKOVIĆ

VEČERNJI LIST
- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2008., nedjelja

Svečano otvoren 43. Tjedan kajkavske kulture Krapina 2008.

KRAPINA - Ministar kulture Božo Biškupić danas je u Festivalskoj dvorani u Krapini otvorio 43. Tjedan kajkavske kulture i svečanosti kajkavskih popevki. Time je svečano započela najveća rujanska manifestacija koja njeguje tradiciju zagorskog kraja, dragu riječ kaj i popevku. Tjedan su ulicama grada u momihodu najavili gradska limena glazba i krapinske mažoretkinje, te najmlađi, djeca iz zagorskih vrtića u narodnim nošnjama, koji se svoj program predstavili na središnjem gradskom trgu. Osim ministra Biškupića otvaranju je bio nazočan i Ivan Jarnjak saborski zastupnik i podpredsjednik Hrvatskog sabora. Obojica političara počasni su građani Grada Krapine. U festivalskoj dvorani zaredale su najljepše kajklavske popevke u izvođenju festivalskih solista koje je pratio mješoviti zbor i orkestr KUD-a Ilirci.
Tjedan je započeo otvorenjem izložbe slika ak. umjentika Josipa Botterija Dinija i nastavlja se nizom kultunih i zabavnih događaja, od kojih valja spomenuti znanstveni skup o o kajkavskom jeziku, književnosti i kulturi kroz stoljeća. Tradicionalno Tjedan završava Svečansotima kajkavske popevke koje imaju nezaobilazno mjesto u hravtskoj glazbenoj baštini. Idejna poveznica svega što se već više od četri desetljeća ovdje odvija jesu pitanja zavičajnosti, dijalekta, jezik, glazbene baštine te općenito odnos prema kulturnom stvaralaštvu, istaknuo je ministar Biškupić, dodavši da je radi o jednoj od najvećih manifestacija u čitavoj Hravtskoj, a činjenica je da ova Županija ima najveći broj spomenika kulture u Hrvatskoj. Dobrodošlicu svima u Krapinu je poželio i domaćin, gradonačelnik Krapine Josip Horvat te županica Sonja Borovčak.

U galeriji grada Krapine otvorena je multimedijalna izložba Mister Morgen posvećena doajanu kajkavske popevke Ivi Robiću koji je na krapinskom festivalu sudjelovao godinama sa 36 popevki, od čega je 30 autorskih. Izložba je ostvarena u suradnji s Muzejem grada Zagreba, otvorila ju je županica Sonja Borovčak, a predstavlja čitav životni i bogati glazbeni put Ive Robića.

Autor Ivančica Jurčević

VEČERNJI LIST
- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.09.2008., četvrtak

Počinje 41. Voloderska jesen

VOLODER -Najveća moslavačka priredba u čast početka berbe grožđa koja se održala punih 40 godina održat će se 12.-14. rujna u Voloderu. Početak sezone berbe grožđa simbolički će biti obilježen 12.09. u 17 sati u vinogradu pokraj Moslavačke kleti branjem prvih grozdova dok će slavlje berbenih običaja i narodne tradicije prvi put uveličati i djeca, oko 500 učenika Osnovne škole Voloder koji će brojne posjetitelje igrom, plesom, pjesmom i natjecanijima uvesti u svečanost. Prvi put bit će održana i smotra folklora u kojoj će sudjelovati pet dječjih folklornih ansambala i 10 kulturno-umjetničkih društava. Bit će podijeljeno 2000 porcija graha, a besplatno će se točiti i vino, poznati moslavački škrlet. Vrijedni vinari predstavit će svoja kvalitetna vina, a ekološke poljoprivredne proizvode i izvorne suvenire pedesetak poljoprivrednika i obrtnika. Organizator posjetiteljima priređuje i brojna iznenađenja kojima će se na najbolji način obogatiti ponuda i sadržaji jedne od najvećih kulturnih, gospodarskih i turističkih manifestacija Sisačko-moslavačke županije. O konceptu i sadržaju Voloderske jeseni 2008. na konferenciji za novinare održanoj u Voloderu u četvrtak, 4. rujna 2008. godine, govorili su predstavnici organizatora, pokrovitelji, najveći sponzori manifestacije i suradnici u projektu: sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić, zamjenik županice Željko Lenart, načelnik Općine Popovača Josip Mišković, predsjednik Mjesnog odbora Voloder i predsjednik Organizacijskog odbora Voloderske jeseni Zdravko Matijaš, predsjednik Uprave Petrokemije Kutina i predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Boris Mesarić i predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Željko Vrbanus.

Program

Petak, 12. rujna
17.00 Otvorenje berbe grožđa i rezanje prvih grozdova u vinogradu kod Voloderske klijeti
nastup dječjeg folklora na glavnoj pozornici
17.45 dolazak berača i otvorenje 41. Voloderske jeseni
18.00 smotra folklora – igre i natjecanja djece područnih škola OŠ Popovača
otvaranje izložbe s likovne kolonije “Voloderski bregi” – otvorenje foto izložbe “Konjanički maraton arapskih konja”, podjela besplatnog graha i vina
20.30 grupa Dodir
21.30 Minea

Subota, 13. rujna
15.00 Mimohod Puhačke glazbe i mažoretkinja
15.30 otvaranje izložbe voća, grožđa, vina uz pjesme folklora
16.00 folklorni program – izbor „najljepše snehe“, dodjela nagrada za „Najljepšu snehu“ (oko 18 sati)
16.00 prvenstvena nogometna utakmica – NK “Voloder” Voloder – NK “PODOVI” Dvor
18.30 stavljanje vola na ražanj
19.00 grupa STIL
21.00 MAJA BLAGDAN

Nedjelja, 14. rujna
Polazak vlaka iz Zagreb GK 09.05-Maksimir 09.11-Sesvete 09.19
Dugo Selo 09.29-Ivanić Grad 09.45 i dolazak u Voloder u 10.28 sati.
Povratak vlaka iz Volodera 20.43-dolazak u Ivanić Grad 21.23-Dugo Selo 21.49
Sesvete 21.58-Maksimir 22.06 i Zagreb GK 22.12 sati.
10.30 dolazak HŽ posebnog vlaka iz Zagreba „Voloder express“ na kolodvor u Voloderu
11.00 misa zahvalnica
13.00 polazak berbene povorke – radne i svečane konjske zaprege, berači iz vinograda, jahači konjaničkog maratona
13.15 dolazak berbene povorke na scenu – govor pokrovitelja i gostiju
13.30 skidanje vola s ražnja
14.00 folklorni program – izbor najljepše beračice, najopremljenije konjske zaprege
18.00 izvlačenje nagradne igre „VJ 2008.“, glavna nagrada: auto ŠKODA FABIA iz kuće Auto Sandro
19.00 grupa „Ovo i Ono“ i pobjednici festivala „Zlatni glas Moslavine“
21:00 LATINO

MOSLAVINA INFO
- 12:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.09.2008., srijeda

Na 43. Vinkovačkim jesenima Dalmaciju će predstaviti osam društava

Na ovogodišnjim, 43. Vinkovačkim jesenima, koje će se održavati od 5. do 14. rujna, i Dalmacija će imati svoje predstavnike. Osam kulturno-umjetničkih društava njeguje i od zaborava spašava tradicionalne nošnje i plesove koje će predstaviti publici i struci u Vinkovcima.

Hvarani drugi put
Među njima je i Folklorno društvo Šaltin iz Hvara. Ime su dobili po jednom tradicionalnom plesu, vrsti polke, a u Vinkovcima su nastupili još 1995. godine. Uz to što su uvježbali brojne tradicionalne plesove kojima otok Hvar obiluje, posebno se ponose nošnjama koje imaju.

Mi nismo uniformirani, nošnje su nam slične, ali ne potpuno iste. Teško da su prije postojale dvije žene koje su imale identične nošnje, svaka bi dodala nešto svoje poput kombinacije boja, a time se i mi vodimo priča Mirjana Kolumbić, jedna od osnivačica, a danas umjetnička voditeljica Šaltina.

Kulturno-umjetničko društvo Glavice, najstarije u cetinskom kraju, također će predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju.

Prikazat će javnosti bogatstvo naše baštine koja se jedino čuva u muzejima, arhivima, i što je najvažnije, u živu obliku radom novih naraštaja.

Orit će se rera
Naše Društvo osnovano je 1946. godine, a od osnutka hrvatske države nosi ime KUD Glavice. Predsjednik je Mate Šimić. Imamo 80 članova i dvije skupine mladih. Osim na najvažnijim smotrama folklora u Hrvatskoj, nastupali smo u Italiji, Njemačkoj, Austriji i u BiH. Imamo folklornu, pjevačku i glazbenu sekciju.

Na Vinkovačkim jesenima predstavit ćemo našu županiju sa starim Sinjskim kolom, muškom i ženskom rerom, diplenjem na mješinu, a pokazat ćemo i bogatstvo tradicijskog odijevanja u cetinskom kraju kazao nam je voditelj folklora Stipe Jelinčić

Iz Makarske prema Vinkovcima kreće Folklorni ansambl Tempet koji je osnovan prije četiri godine radi čuvanja i unaprjeđenja kulturne baštine. Ima 50-ak članova, uz plesnu djeluje i ženska vokalna skupina te dvije dječje sekcije, a ostvarili su niz zapaženih nastupa diljem zemlje.

Autor m. velić, J. blajić

VEČERNJI LIST
- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD Husain na Dožynkima u Lublinu

Na poziv župana Županije Lublin, Pawela Pikule, Grad Kutina ove je godine po prvi puta sudjelovao na Žetvenim svečanostima "Dožynki 2008" održanim od 28. do 1. rujna u Lublinu. Partnerska regija Okruga Mein Kinzig, Županija Lublin, Žetveni festival slavi kao jednu od najznačajnijih svečanosti koja se svake godine održava u znak zahvalnosti za ubrane plodove i kraj uspješne žetve. Iz Kutine su u Lublin otputovali predstavnici KUD-a Husain i službena delegacija na čelu s kutinskim gradonačelnikom Davorom Žmegačem. KUD Husain, kao jedini predstavnik Hrvatske na ovom festivalu, na najbolji je mogući način prezentirao 6 koreografija iz južne i sjeverne Moslavine, Posavine i Slavonije, a glazbene točke između koreografija izvodio je tamburaški sastav, te pjevačka skupina "Baština", kao i Lana Moslavac koja je nastupila na tradicijskim glazbalima. Za međunarodno predstavljanje uvježbala ih je voditeljica i koreograf, Slavica Moslavac. Oduševljenje mnogobrojne publike na koncertima u Buchawi na 6. obiteljskom pikniku, te na hipodromu u Lublinu na kojem je program pratilo oko 30.000 gledatelja bilo je iznimno, a domaćine je posebno oduševila izvedba poljske pjesme "Hej sokoli", koju su Husainci izveli domaćinima u znak zahvale za gostoprimstvo.
Službena delegacija u čijem su sastavu uz gradonačelnika Davora Žmegača bili i predsjednik Gradskog vijeća Željko Uzel, te zamjenik gradonačelnika Zlatko Grdić, obišli su znamenitosti prekrasnog višestoljetnog grada, lublinsku bolnicu, te bivši koncentracijski logor Majdanek, a s oduševljenjem su pratili i programe kutinskih folkloraša u oba grada.

KUTINA





- 12:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održani četvrti susreti na rijeci Lonji


OSEKOVO -U okrilju čiste i netaknute prirode, na samoj obali rijeke Lonje održana je četvrta po redu manifestacija pod nazivom "Susreti na rijeci Lonji".U okviru susreta održano je i natjecanje u pecanju ribe na plovak u kojem su najuspješniji bili kadeti ŠRU "Štuka" iz Petrinje, dok su ribiči Soma iz Popovače bili drugi. Program su obogatili jahači arapskih konja iz Volodera, vatrogasci DVD-a Osekovo, KUD-ovi D.Gračenica, Potok, Repušnica i Osekovo i drugi. Za prilično velik broj posjetitelja članovi ŠRU Štuka Osekovo pripremali su dovoljne količine ribe na rašljama, ribljeg gulaša, pečenog odojka i hladnih pića. Nešto kasnije susretima se pridružila i županica SMŽ Marina Lovrić koja je ujedno bila i pokroviteljica ove manifestacije.
U manifestaciji su sudjelovali konjogojci s zapregama, Udruga žena Osekovo, izviđački odred "Jelengrad" iz Popovače, proizvođač eko pčelinjih proizvoda Duhaček te proizvođači domaćeg sira.


MOSLAVINA INFO
- 12:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.09.2008., utorak

DESET DANA SVETE NEDJELJE Sedmi folklorni susret u Centru svijeta

KUD Anka Ošpuh bilo je organizator sedmih Folklornih susreta održanih u Centru svijeta. Cilj susreta je druženje zaljubljenika u narodne nošnje i nekadašnje običaje, ali i predstavljanje zainteresiranom pučanstvu.

Tristotinjak plesača i članova orkestra iz svih krajeva Lijepe Naše predstavilo je mnogobrojnim posjetiteljima svu ljepotu tradicije.

Stari instrumenti
Zvukovi već zaboravljenih instrumenata ispunili su središnji ludbreški trg, a najmlađe Ludbrežane najviše je obradovala vožnja u kočiji koju su vukli konji. Dašak starine pokazao se kao odlična uvertira u cjelokupan program desetodnevne manifestacije Sveta nedjelja.
- Ovo je prvi put da su Folklorni susreti zapravo gradska manifestacija pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Grada Ludbrega.

Privukli smo i rekordan broj KUD-ova, njih osam stiglo je iz Volodera, Gornje Stubice, Raše, Topolja, Križevaca, Kotoribe, Sunje i Našica. Nadamo se da će ovo postati sve prepoznatljiviji dio najpoznatije ludbreške manifestacije - rekao je predsjednik Kulturno umjetničkog društva Anke Ošpuh, Aleksandar Horvat.

Posjetitelji su imali priliku razgledati i štandove na kojima su se nudile rukotvorine koje izrađuje udruga Žene iz Centra svijeta te ludbreški suveniri.
- Želja nam je da i mnogi drugi KUD-ovi, ne samo iz Hrvatske, nego i iz inozemstva požele prisustvovati našem susretu - zaključio je Aleksandar Horvat.

Koncerti i izložba
Na programu manifestacije Deset dana svete nedjelje danas su koncert župnoga zbora, otvorenje izložbe slika Stanka Sabola i promenadni koncert Puhačkog orkestra Ludbrega.

Autor Iva Havaić

VEČERNJI LIST
- 13:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.