Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Na 43. Vinkovačkim jesenima Dalmaciju će predstaviti osam društava

Na ovogodišnjim, 43. Vinkovačkim jesenima, koje će se održavati od 5. do 14. rujna, i Dalmacija će imati svoje predstavnike. Osam kulturno-umjetničkih društava njeguje i od zaborava spašava tradicionalne nošnje i plesove koje će predstaviti publici i struci u Vinkovcima.

Hvarani drugi put
Među njima je i Folklorno društvo Šaltin iz Hvara. Ime su dobili po jednom tradicionalnom plesu, vrsti polke, a u Vinkovcima su nastupili još 1995. godine. Uz to što su uvježbali brojne tradicionalne plesove kojima otok Hvar obiluje, posebno se ponose nošnjama koje imaju.

Mi nismo uniformirani, nošnje su nam slične, ali ne potpuno iste. Teško da su prije postojale dvije žene koje su imale identične nošnje, svaka bi dodala nešto svoje poput kombinacije boja, a time se i mi vodimo priča Mirjana Kolumbić, jedna od osnivačica, a danas umjetnička voditeljica Šaltina.

Kulturno-umjetničko društvo Glavice, najstarije u cetinskom kraju, također će predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju.

Prikazat će javnosti bogatstvo naše baštine koja se jedino čuva u muzejima, arhivima, i što je najvažnije, u živu obliku radom novih naraštaja.

Orit će se rera
Naše Društvo osnovano je 1946. godine, a od osnutka hrvatske države nosi ime KUD Glavice. Predsjednik je Mate Šimić. Imamo 80 članova i dvije skupine mladih. Osim na najvažnijim smotrama folklora u Hrvatskoj, nastupali smo u Italiji, Njemačkoj, Austriji i u BiH. Imamo folklornu, pjevačku i glazbenu sekciju.

Na Vinkovačkim jesenima predstavit ćemo našu županiju sa starim Sinjskim kolom, muškom i ženskom rerom, diplenjem na mješinu, a pokazat ćemo i bogatstvo tradicijskog odijevanja u cetinskom kraju kazao nam je voditelj folklora Stipe Jelinčić

Iz Makarske prema Vinkovcima kreće Folklorni ansambl Tempet koji je osnovan prije četiri godine radi čuvanja i unaprjeđenja kulturne baštine. Ima 50-ak članova, uz plesnu djeluje i ženska vokalna skupina te dvije dječje sekcije, a ostvarili su niz zapaženih nastupa diljem zemlje.

Autor m. velić, J. blajić

VEČERNJI LIST

Post je objavljen 03.09.2008. u 13:00 sati.