Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

FS "Petrinjčica" na Smotri folklora poznatoj po predstavljanju starih narodnih običaja



Na manifestaciji „Ožimača 2008“, koja je ovog vikenda održana u Beravcima, u istočnom dijelu Brodsko- posavske županije, sudjelovali su i članovi Folklorne sekcije „Petrinjčica“. U svojim zaista lijepim narodnim nošnjama prošetali su u svečanoj povorci, a izveli su pjesme i plesove Banovine.
U sklopu manifestacije je održan i izbor najljepše cure, snaše i momka, ali i ono što je izazvalo pozornost i domaćih mještana i gostiju, najljepše uređenog prozora. Petrinjci su poziv za sudjelovanje na ovoj poznatoj manifestaciji koja se njeguje od 1978. godine, dobili od KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Beravaca. A vidjeli su i što je to "Ižimača"...
„Smotra folklora poznata po predstavljanju starih narodnih običaja, pa smo imali priliku vidjeti stari običaj mljevenja jabuka u posebnom, drvenom valovu s kamenim točkom kojeg vuku konji. Tako samljevene jabuke prenose se u drvene preše u kojima se cijede i odmah se dobije svježi, prirodni sok za piće“, objasnio je Milan Herceg, voditelj FS „Petrinjčica“.




Autor: Marela Morić

PETRINJSKI RADIO

Post je objavljen 17.09.2008. u 10:45 sati.