folklorni

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.02.2008., četvrtak

Gornji Miklouš - u užem izboru za nacionalnu destinaciju izvrsnosti

Destinacija Gornji Miklouš kraj Čazme i tradicionalna manifestacija „Zapovijed pod lipom“ koju organizira KUD „Sloga“ iz Miklouša, jedna je od 10 destinacija u Hrvatskoj koje su ušle u uži krug za odabir nacionalne odnosno Europske destinacije izvrsnosti. Natječaj pod imenom „Nedodirljiva baština“ provodi Hrvatska turistička zajednica čije povjerenstvo je izvršilo bodovanje sukladno zadanim kriterijima. Tako se Gornji Miklouš našao među najpoznatijim manifestacijama u Hrvatskoj poput Sinjske alke ili Đurđevačke Picokijade. Ovaj projekt jedini je s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Manifestacija zapovijed pod lipom održava se prve nedjelje u srpnju, u mjestu Gornji Miklouš. Članovi KUD-a prezentiraju i čuvaju Moslavačke običaje ne samo „zapovijedi”, nego i tradicionalne božićne i žetvene običaje, običaj „snoboka“, „čijanu“ i druge. Čuvaju stare zanate i obrte te ručne radove ovoga kraja.
Rezultati odabira najboljih 5 destinacija bit će objavljen u ožujku ove godine nakon što povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice obiđe sve lokacije. U mjesecu travnju će se 5 finalista predstaviti članovima komisije i medijima nakon čega će, početkom svibnja,povjerenstvo donijeti konačnu odluku te dostaviti Europskoj komisiji nacionalnog pobjednika koji ulazi u konkurenciju za izbor Europske destinacije izvrsnosti.

grad Čazma
- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.02.2008., srijeda

Bogat program čeških beseda

Češke besede Daruvara, Ljudevit Sela i Končanice priredile su u subotu kulturno umjetničke programe. U Daruvarskom češkom domu bila je to prijateljska večer uz nastup pjevačkog zbora i folklornog ansambla Holubička besede domaćina, te gostiju – pjevačkih skupina iz Siska i Zagreba, folklone skupine iz Hercegovca i kazališne radionice Saveza Čeha. U Ljudevit Selu bio je to program pjevačkih skupina čeških beseda iz Slavonskog Broda, Prekopakre, Daruvarskog Brestovca, Velikih i Malih Zdenaca, Jazvenika i ljudevit Sela, a u češkom domu u Končanici nastupila su društva iz Velikih i Malih Zdenaca, Treglave i Virovitice. Posebno zanimljiv i bogat bio je dvosatni program daruvarske češke besede u kojem su se uz domaćine predstavili i gosti iz Siska, Zagreba i Hercegovca, kao i mješovite kazališne skupine, koje su izvele dvije od uvježbane tri verzije Šekspirova Sna ljetne noći, na čemu se radilo na zimskom kazališnom seminaru.


- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.02.2008., ponedjeljak

Etno zbirka Ankice Kenfelja

DONJA GRAČENICA - Ankica Kenfelja iz Donje Gračenice prikuplja starine od 1970. godine, a posjete njezinoj etno zbirci organizirane su najčešće u suradnji s Muzejom Moslavine u Kutini. «Još kao dijete sam voljela starine,a kada sam s suprugom 70-ih godina otišla na rad u Njemačku vidjela sam koliko stranci drže do svojih običaja i starina i to me još više motiviralo da započnem prikupljati stare predmete. Naši ljudi većinom nažalost bacaju stare stvari tako da su bili spremni darovati ili prodati starine za moju etno zbirku u kojoj su među ostalim tkalački stan, stara krušna peć, stari satovi, namještaj, preslice, staro posuđe, rublje, oko 10 različitih narodnih nošnji i druge stare stvari. Zbirku zasada ne namjeravam proširivati, ali kako moja dva sina i unuke zanimaju starine nije isključeno da oni nastave prikupljati stare stvari» - kazala nam je Ankica Kenfelja koja priprema i zbirku pjesama o svojoj etno zbirci.
Sve starine je sama uz pomoć djece očistila i obnovila,a kada uz bavljenje poljoprivredom nađe vremena za sebe sjedne u prostoriju gdje je etno zbirka i piše pjesme.



- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.02.2008., utorak

KUD-a Bizovac ove godine slavi 40-tu obljetnicu

U godini u kojoj će obilježiti 40 godina postojanja i rada KUD Bizovac tiskat će monografiju i brošuru društva, a u cilju očuvanja bogate kulturne baštine animirati što veći broj i mladih i mještana za aktivno djelovanje. Inače u KUD-u Bizovac djeluju mlađa folklorna, veteranska i tamburaška sekcija, te tamburaška škola za djecu i mlade, koje su u protekloj godini ostvarile niz zapaženih nastupa i gostovanja na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Petrijevačkim žetvenim svečanostima, te u Vukovaru, Županji i Marijancima

HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA
- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.02.2008., ponedjeljak

Zaboravljena tehnika necanja oživjela u Vinkovcima

VINKOVCI - U vinkovačkoj Udruzi za očuvanje tradicijskih obrta i rukotvorina Škrinjica 72-godišnja baka Vinka Trepšić iz Nuštra vodi radionicu necanja, starog, pomalo zaboravljenog načina ručnog rada. Necanje je najkompliciraniji ručni rad i jedina je radionica koja nema određen rok trajanja, već traje dok je polaznice na svladaju, a nije rijedak slučaj odustajanja od učenja. Necanje je ponovno oživjelo unatrag dvije godine angažmanom Škrinjice, odnosno volonterskim radom bake Vinke koja želi necanje spasiti od zaborava. To im je i uspjelo kroz rad tri necarske grupe, gdje je poduku o necanju završilo 15 žena. Razlog zašto je necanje najdugotrajniji ručni rad leži u činjenici što necarica prvo mora uz pomoć raščića, posebne igle, isplesti mrežu od tankog pamučnog konca, odnosno kvadratiće vezane čvorićima, koji su u biti ribarska mreža u umanjenoj verziji, kao osnovu, a tek poslije na nju tehnikom poplitanja izraditi neku od “mustri”.
- Necanje sam naučila prije 50 godina, kad sam jednoj djevojci za miraz pomogla izraditi necanu čipku na stolnjaku. Kad sam izradila tri metra čipke, naučila sam, kaže baka Vinka te dodaje kako se tehnikom necanja izrađuju stolnjaci, zavjese, pokrivači i jastučnice.
- Od malih nogu naučila sam izrađivati ručne radove, od heklanja, pletenja i izrade goblena, a tečaj necanja posljednji je u nizu izazova. Ja sam ga prihvatila i uspješno svladala, kaže Dubravka Bebek, nezaposlena službenica.
- Uključila sam se na tečaj iz želje da naučim nešto novo, oživim neke stare načine ručnih radova, a necanje se pokazalo kao vrlo zahtjevna tehnika koja istodobno djeluje izuzetno relaksirajuće, rekla nam je mr. ph. Maja Salaj-Previšić, polaznica necanja, te dodala kako se uvjerila u njenu težinu pri paranju jednog reda već ispletene mreže za koji je utrošila puna dva sata rada, uvidjevši da u necanju ubuduće jednostavno ne smije pogriješiti.

Autor: Vesna ZAGORC

GLAS SLAVONIJE
- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.02.2008., nedjelja

VALENTINOVO U NOVIGRADU PODRAVSKOM 2008


Image Hosted by ImageShack.us


Jučer su u Novigradu Podravskom održani IV susreti folklornih grupa na kojima su osim domaćina nastupili:
ETHNO – dječji folklorni ansambl Zagreb
KUD KRALJ TOMISLAV – Biograd
KUD BJELOVAR
KUD IVANIĆ – Ivanić Grad
KUD HUSAIN – Kutina
KUD GRANČICA – Đelekovci
KUD MIHOVIL KRUŠLIN – Šenkovec
KUD SVETI ANTUN – Zadobarje.
Nakon nastupa društava uslijedilo je natjecanje i revija pod nazivom '' Izbor najsimpatičnijeg para u orginalnoj ili rekonstruiranoj narodnoj nošnji ''. Tema ovogodišnjeg natjecanja biti će Radna odjeća. Natjecanje se odnosi na Koprivničko-Križevačku županiju, a revijalno nastupaju I ostali gosti. Prosudbeni sud u sastavu prof. Andrija Ivančan, etnolog i polonist, prof. Josip Forjan, etnograf za najbolje su proglasili par iz Đurđevačkog KUDa Petar preradović. Usput sam saznao kako je KUD iz Đelekovaca dobio ime. Kada su obnavljali svoj rada htjeli su se nazvati ogranak seljačke sloge, na što je komentar bio: “Koliko vas malo ima, niste vi ogranak već grančica. I osta grančica.

- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2008., petak

VALENTINOVO U ŠANDROVCU

I ove godine Kulturno umjetničko društvo „Šandrovac“ već tradicionalno organizira prijateljske susrete folklora u Šandrovcu povodom Valentinova. Susreti će se održati 16. veljače (subota), u Društvenom domu u Šandrovcu s početkom u 18:30 sati. KUD „Šandrovac“ će ugostiti društva iz raznih dijelova Lijepe naše i to: KUD „Zvonko Ban“ Jarmina (Vukovarsko – srijemska županija), KUD „Mala Gorica“ Mala Gorica (Zagrebačka županija), KUD „Otrovanec“ Otrovanec (Virovitičko podravska županija) i KUD „Lepoglafski pušlek“ Lepoglava (Krapinsko zagorska županija) i također će se predstaviti KUD „Šandrovac“ kao domaćin.

izvor:www.bjelovar.com
- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2008., četvrtak

Veterani KUD-a «Bizovac» gostovali u Bačaljmašu

Članovi folklorno-tamburaškog ansambla KUD-a «Bizovac» gostovali su u subotu uveče u susjednoj Mađarskoj u Bačaljmašu, s kojim Općina Bizovac i pojedine udruge duži niz godina imaju uspješnu suradnju. Veteranska sekcija bizovačkog KUD-a, na tradicionalnom «Bunjevačkom prelu» u Kulturnom centru u Bačaljmašu predstavila se izvornom etno-folklornom baštinom bizovačkog kraja.

IZVOR:www.hrv89.hr
- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2008., srijeda

TRADICIJSKA IZRADA NOŠNJI

Od kada je prije nekoliko godina tkalački stan skinut s tavana, suprug Novljanke Ljerke Došlović osposobio ga je za rad i ona se ponovno počela baviti tkanjem.Taj je posao davno naučila od svoje bake. Započela je s izradom tepiha od starih krpa, a zatim je radila usnov, laneno domaće platno od kojega se izrađuju narodne nošnje. Sve što je napravila poklanjala je rodbini i prijateljima, a zatim su uslijedile i narudžbe. Za njen rad zainteresirani su u folklornim društvima, jer je malo onih koji izrađuju narodne nošnje. Trenutačno tka pregače prošarane zlatnim koncem za članice KUD-a „Šubić“ iz Novske. Predsjednica društva, Dragica Šeničnjak, odličan je znalac tradicijskog ruha i ističe kako je rad gospođe Ljerke iznimno kvalitetan, te da je teško uočiti razliku u izradi onih starih i novih pregača.

IZVOR:www,novska.hr
- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.02.2008., utorak

SKUU «Franjo Srapač» u 2007. održao 320 proba

Jučer je u Markovcu održana redovna godišnja Skupština SKUU «Franjo Srapač» i redovna izborna Skupština Matice slovačke Markovac, koje su svojim nastupom uveličale pjevačka i glazbena skupina. Skupštine su usvojile financijske i izvještaje o radu za 2007.g., te planove i programe za 2008.g. Četrnaestero marljivih i vrijednih plesača primilo je priznanja i nagrade za redovite dolaske i sudjelovanje na nastupima, posebno je nagrađena Vedrana Mak koja nije imala ni jedan izostanak.
Udruge su imale vrlo uspješnu i aktivnu 2007.g. Održano je 320 proba, 49 javnih nastupa, od toga dva značajna na Međunarodnim folklornim festivalima u Češkoj i Slovačkoj; Društvo je bilo domaćin 9 folklornih društava, postavljene su dvije izložbe; Vesna Baksa izdala je svoju treću knjigu “60. godina organiziranog nogometa u Markovcu Našičkom”. Vrijedno se radilo na izgradnji i svečanosti završetka radova i otvorenja “Drevenice”. Planovi za 2008.g. također su veliki – izvijestila je Branka Baksa, jer ove godine folklor obilježava 35., a Matica slovačka 15. obljetnicu uspješnog rada i postojanja, za koju su prigodu i tiskali vlastiti zidni kalendar. Povjerenje u slijedećem četverogodišnjem mandatu Matice slovačke Markovac opetovano su dobili: Branka Baksa – predsjednica; Josip Ivanek - dopredsjednik; Zlatko Mak - tajnik. Za blagajnicu je izabrana Nada Bereš. Skupštinama su nazočili gradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar, predsjednik Saveza Slovaka RH Andrija Kuric, i drugi ugledni gosti.

IZVOR:www.radionasice.hr
- 20:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.02.2008., ponedjeljak

KUD POCULICA LETOVANIĆ

Podmladak KUDa POCULICA Letovanić

Image Hosted by ImageShack.us

- 20:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.02.2008., nedjelja

KUD BANOVA JARUGA

KUD BANOVA JARUGA, snimljeno na MARTINJSKIM SUSRETIMA 2007. Ovo je drugi puta da sam ih susreu.

FOLKLORNI SUSRETI

- 18:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.02.2008., četvrtak

KUU “Zvon” putuje na Međunarodni festival folklora

MALA SUBOTICA - Na poziv iz talijanskog grada Agricento na Siciliji KUU “Zvon” iz Male Subotice od 3. do 11. veljače gostuje u tom gradu na 53. Međunarodnom folklornom festivalu gdje će predstavljati Međimurje i Hrvatsku.
Gostovanje na ovom Festivalu izvanredna je prilika za promociju međimurskog i hrvatskog folklora, ali i turističkih i gospodarskih potencijala Međimurja, stoga će KUU-u “Zvon” većinu troškova - troškove smještaja i puta - pokriti TZ Međimurske županije. Međimurske novineIpak, ova je udruga zatražila i potporu općine Mala Subotica.
- Pozivom na ovo gostovanje ukazana nam je velika čast i priznanje. Na Festivalu ćemo izvesti pet koreografija iz različitih krajeva Hrvatske. Planiramo se predstaviti međimurskim plesovima i pjesmama, ali i koreografijama Zagorja, Podravine, Moslavine i Dalmacije. Kako nemamo nošnje svih tih krajeva, moramo ih iznajmiti. To predstavlja velik trošak. Dan najma jednog kompleta nošnje košta 50 kuna, a kako ćemo mi izbivati deset dana i budući da trebamo dvanaest kompleta nošnji za četiri različite koreografije, najam nošnji trošak je od oko 24 tisuće kuna. To je popriličan iznos pa molimo općinu Mala Subotica da nam pomogne oko financiranja najma nošnji - stoji u zamolbi koju je predsjednik KUU-a “Zvon” vlč. Đuro Vukalović uputio Općinskom poglavarstvu Male Subotice. Poglavarstvo je uvažilo obrazloženje i odlučilo pomoći s 5 tisuća kuna.

(D.Mihoci)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održane 'Petaračke buše'

Stoljetni običaji Buša ili fašangi kod baranjskih su se Šokaca u predkorizmeno vrijeme zadržali od vremena Turaka. Mještani Baranjskog Petrovog sela, tijekom Baranjskih buša spaljuju fašnika odnosno simbola onoga šo im je nanijelo najviše nevolja u prošloj godini.

Trodnevne “baranjske buše“ počele su u nedjelju mimohodom "lipih buša" te nastupom nekoliko KUD-ova. Zajedno sa “lipim” u ponedjeljak su mimohodile “strašne buše” koje ulicama Baranjskog Petrovog sela prave brojne nepodopštine. Danas je središnja svečanost strašnih buša i paljenje “fašnika” simbola svih zala u prošloj godini. Kao i svake godine gosti će biti počašćeni pečenim juncem na ražnju, a fešta će trajati do ponoći, kada počinje korizma. U Baranjskom Petrovo selu ove je godine Vrabac bio posvećen događanjima u selu, a fašnik je vezan za događanja oko predbožićnog lova posebno u liku Jubitoa. Vrabac se dotaknuo naših sjevernih i istočnih susjeda Slovenaca i Srba, Haga i ostalih zala i problema koji su u godinu dana mučili mještane Baranjskog Petrovog sela.

IZVOR:www.radio-baranja.hr
- 06:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2008., ponedjeljak

Šokački cvit 2008. - Darija Lešić iz Županje

Najzanimljivija priredba 41. Šokačkog sijela, izbor Šokačkog cvita upriličen je u subotu u dvorani "Mladost". Od dvanaest prijavljenih djevojaka odjevenih u tradicionalnu šokačku nošnju...
...prosudbena komisija kojoj je predsjedavao ministar Petar Čobanković najboljom je proglasio Dariju Lešić iz Županje koja je ponijela titulu "Šokakečki cvit 2008." dok je za prvu pratilju izabrana Đurđica Plavšić iz Bošnjaka a druga pratilja postala je Željka Prce iz Županje.




IZVOR:www.zupanja.hr
- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.02.2008., nedjelja

Potočani zabilježili 27 nastupa

POTOK - KUD «Potočanka» iz Potoka održao je godišnju skupštinu na kojoj je izvješće o radu u prošloj godini podnio Drago Plaščar predsjednik KUD-a. «Radimo neprekidno 33 godine, prošle godine zabilježili smo 27 nastupa po cijeloj Hrvatskoj, a posebno treba istaknuti da smo bili predstavnici Sisačko-moslavačke županije na Vinkovačkim jesenima dok su djeca nastupila na 5. festivalu dječjeg folklora u Kutini» - istaknuo je Drago Plaščar.
KUD «Potočanka» je organizirao i 16. tradicionalne Marijanske susrete u Potoku te Nikolinje, a s radom je krajem godine započeo i dječji tamburaški orkestar. KUD su novčano pomogli Općina Popovača i Tvornica «Sano».

IZVOR:www.moslavina-info.com
- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.