Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Zaboravljena tehnika necanja oživjela u Vinkovcima

VINKOVCI - U vinkovačkoj Udruzi za očuvanje tradicijskih obrta i rukotvorina Škrinjica 72-godišnja baka Vinka Trepšić iz Nuštra vodi radionicu necanja, starog, pomalo zaboravljenog načina ručnog rada. Necanje je najkompliciraniji ručni rad i jedina je radionica koja nema određen rok trajanja, već traje dok je polaznice na svladaju, a nije rijedak slučaj odustajanja od učenja. Necanje je ponovno oživjelo unatrag dvije godine angažmanom Škrinjice, odnosno volonterskim radom bake Vinke koja želi necanje spasiti od zaborava. To im je i uspjelo kroz rad tri necarske grupe, gdje je poduku o necanju završilo 15 žena. Razlog zašto je necanje najdugotrajniji ručni rad leži u činjenici što necarica prvo mora uz pomoć raščića, posebne igle, isplesti mrežu od tankog pamučnog konca, odnosno kvadratiće vezane čvorićima, koji su u biti ribarska mreža u umanjenoj verziji, kao osnovu, a tek poslije na nju tehnikom poplitanja izraditi neku od “mustri”.
- Necanje sam naučila prije 50 godina, kad sam jednoj djevojci za miraz pomogla izraditi necanu čipku na stolnjaku. Kad sam izradila tri metra čipke, naučila sam, kaže baka Vinka te dodaje kako se tehnikom necanja izrađuju stolnjaci, zavjese, pokrivači i jastučnice.
- Od malih nogu naučila sam izrađivati ručne radove, od heklanja, pletenja i izrade goblena, a tečaj necanja posljednji je u nizu izazova. Ja sam ga prihvatila i uspješno svladala, kaže Dubravka Bebek, nezaposlena službenica.
- Uključila sam se na tečaj iz želje da naučim nešto novo, oživim neke stare načine ručnih radova, a necanje se pokazalo kao vrlo zahtjevna tehnika koja istodobno djeluje izuzetno relaksirajuće, rekla nam je mr. ph. Maja Salaj-Previšić, polaznica necanja, te dodala kako se uvjerila u njenu težinu pri paranju jednog reda već ispletene mreže za koji je utrošila puna dva sata rada, uvidjevši da u necanju ubuduće jednostavno ne smije pogriješiti.

Autor: Vesna ZAGORC

GLAS SLAVONIJE

Post je objavljen 18.02.2008. u 07:49 sati.