folklorni

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.07.2007., utorak

ODRŽAN 13. »RAKALJ U SRCU«

Kamo god krenemo, prate nas glasi roženice

U kulturno-umjetničkom dijelu programa »Roženice svire već miljare lit« predstavili su se plesači iz četiri KUD-a te domaći izvođači izvorne narodne pjesme • U memorijalnom boćarskom turniru »Zoran Tade« sudjelovalo je 16 ekipa
RAKALJ - Iznimno živa i nadasve pozitivna atmosfera obilježila je ovogodišnju manifestaciju »Rakalj u srcu«, koja je u ovom mjestu protekli vikend održana već trinaestu godinu zaredom. Subotnja večer bila je rezervirana za kulturno-umjetnički, a uz to i zabavni program pod već prepoznatljivim nazivom »Roženice svire već miljare lit«.
Simbolički, u ovoj manifestaciji roženice povezuju Rakalj s ostalim krajevima Hrvatske, a mladi svirači domaćeg KUD-a »Mate Balota« Ivan i Marko Valić, Manuel Buić, Ivan Peruško, Mateo Blašković i Danijel Škabić dokazali su Balotinu misao da kroz roženice »govore glasi naših starih od davne davnine i kamo god se krenemo, oni gredu z nami, glasi crlene zemlje i krasa, glasi domovine«. U narodnoj svirci na ljetnoj pozornici na Bolovanu pridružili su im se članovi pulskog KUD-a »Uljanik« Drago Draguzet, Danijel i Diego Vitasović. Predstavljajući izvorne plesove, napjeve i svirku, a time i običaje svoga kraja predstavili su se domaći kantaduri Nevija Grgorinić, Cvitko Brgić, Mauro Valić, a taranka je najmlađi Marko Valić. Doris Kliman recitirala je Balotine stihove iz pjesme »Dragi kamen«. Prvi su put svoje plesno umijeće iskazali plesači iz najmlađe skupine pod vodstvom etnologinje Manuele Teković. Također, prvi put u Raklju su se predstavili plesači iz KUD-a »Netretić« iz Netretića te folkloraši KUD-a »Dika« iz Slatine, koji su predstavili običaje iz Virovitičko-podravske županije. Već udomaćeni, budući da im je ovo bilo četvrto gostovanje u Raklju, nastupili su članovi KUD-a »Lipovac« iz Generalskog Stola.
Program je vodila studentica glumačke akademije, Rakljanka Lučija Travičić, a tijekom večeri mogla se pogledati izložba istarskih narodnih glazbala koja su izradili Milan i Darko Vitasović iz Boduleri. U znak zahvalnosti i sjećanja za 11-godišnje uspješno vodstvo KUD-a »Mate Balota« donedavnoj predsjednici Mariji Brgić-Mimi njeni su zamjenici te članovi društva uručili prigodan poklon. Prava fešta uslijedila je na igralištu kraj pozornice kada se mnoštvo okupljenih rasplesalo uz svirku dua Emanon.
Uobičajeno, u nedjelju je održan memorijalni boćarski turnir »Zoran Tade«, na kojem je sudjelovalo 16 boćarskih ekipa iz Istarske županije. Prvo je mjesto izborila ekipa »Baje«, koje je činio više nego uigrani tandem Goran Percan i Mario Percan, za drugo su se mjesto izborili Robert Percan, Manuel Tade i Danijel Fonović u ekipi »Rakalj I«, na treće se mjesto plasirala ekipa »Arenaturist«, a četvrto »Divšići«. Najbolji koštadur turnira je Predrag Percan iz Raklja, a najbolji izbijač Leo Vatovec iz Savičente.
Organizatori manifestacije su KUD »Mate Balota«, Boćarski klub »Rakalj«, a pokrovitelj je Općina Marčana i Turistička zajednica Marčane.

S. ROJNIĆ SINKOVIĆ

IZVOR:www.glasistre.hr
- 08:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.07.2007., ponedjeljak

IGRA KOLO NA SOKAKU U BENIĆANCIMA

BENIČANCI – Kulturno umjetničko društvo «Biseri Slavonije» organiziralo je u nedjelju drugu po redu folklornu manifestaciju «Igra kolo na sokaku».
Osim domaćina, koji se predstavio s dvije sekcije, dječjom i starijom plesnom skupinom, na Smotri folklora u Beničancima nastupili su još KUD «Palična» iz Severina, «Dika» iz Slatine, «Matija Gubec» iz Donjeg Miholjca, «Zrinski» iz Brodskog Stupnika, «Ivan Goran Kovačić» iz Lovasa, Hrvatsko kulturno društvo «Manuel» iz Feričanaca te gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, KUD «Đerdan» iz Doboja, kojem je ovo bio prvi nastup izvan granica svoje države.
Pred mnogobrojnim Beničančanima i njihovim gostima, KUD-ovi su predstavili svu ljepotu narodnih nošnji i običaja, tamburaške glazbe i tradicije svoga kraja. Smotra je završila zajedničkim druženjem do dugo u noć uz obećanje da će se svi ponovo naći dogodine na trećoj po redu Smotri folklora «Igra kolo na sokaku».

IZVOR:http://donjimiholjac.blogspot.com/
- 09:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.07.2007., subota

Stare seoske igre u Vrhovcu

VRHOVAC - Šeste po redu međunarodne stare seoske igre održavaju se danas u Vrhovcu – mjestu pored Ozlja u samom parku prirode na Žumberku. Od najavljenih 11 na igrama će sudjelovati 9 kulturno umjetničkih društava, a pored onih iz Batrine, Crikvenice, Velike Gorice, Cetingrada, Mostanja, Trga i Vrhovca, dolaze i KUD Ilinden iz Makedonije i Vincet iz Austrije.
Vrhovačke Igre počinju u 15 sati, a oko 250 sudionika natjecat će se u starim seoskim vještinama poput košnje trave, oštrenje kolja prez panja, skakanje u vreći, ručno žaganje drva, svinkanje, diganje stolca, potezanje štrčka, bosonogo trčanje i slično.

Posjetitelji će osim starih seoskih igara i natjecanja moći uživati i u bogatom sadržaju koji je pripremljen. Tako će biti moguće voziti se kočijom, jahati kroz Vrhovac, ali i degustirati vrhunske vrhovačke proizvode poput vina, meda i sira.

Sutra će nakon turističkog obilaska Vrhovca i Ozlja s gostima iz Makedonije, Slavonije i Austrije, biti organizirano njihovo druženje s građanima od 14 sati, a od 16 će biti izbor za miss i mistera igara.

Cijelu manifestaciju KUD Vrhovac organizira s budžetom od tek 10 tisuća kuna. No, da nema pomoći 600 mještana to ne bilo moguće i za seoske bi igre trebalo izdvojiti oko 150 tisuća kuna. Ovako svi su gosti smješteni u obiteljima gdje su im osigurani obroci.

Iako je i europska komisija ovaj projekt ocjenila jedinstvenim Karlovačka županija u šest godina, unatoč brojnim zahtjevima, ovoj manifestaciji nikada nije namijenila sredstva.

IZVOR:www.radio-mreznica.hr
- 18:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.07.2007., petak

Domaljevačka tkanica 2007.

U okviru Dana općine Domaljevac» održan je niz rekreativnih, kulturnih i sportskih manifestacija, poznatih širom BiH i šire pod nazivom «Domaljevačka tkanica».
Manifestacija je održana po deveti put i jedna je od nekoliko najznačajnijih i največih kulturnih događanja u Županiji, pored «Posavskog kola» u Odžaku, «Dana hrvatskog filma» i regate «IST Zagreb-Orašje» u Orašju.
Kako kroz Tkanicu prođe i po nekoliko tisuća gostiju, njen veliki značaj prepoznat je i u turističkom smislu. Manifestacija se održava u drugoj polovini sedmog mjeseca, a ove godine je bilo 20. do 26. 07. Organizator «Tkanice» je HKUD «Mladost» iz Domaljevca, partner-organizator je TZŽP uz suorganizatore i brojne prijatelje. .
Oni su pred sebe kao osnovne ciljeve postavili:
zaštitu etno i kulturne baštine,
stvaranje uvjeta za razvoj turizma i promoviranje turističkih kapaciteta,
animiranje mladeži na bavljenje sportom, umjetnošću i kulturom,
stvaranje uvjeta za razvoj kulturno-sportskih sadržaja,
upoznavanje i edukacija učesnika i gostiju o turističkim potencijalima Županije Posavske.
.
PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE DOMALJEVAC 2007. JE IMAO SLIJEDEČE SADRŽAJE:

20.07.2007. godine - PETAK
.
8.30 – Sv. misa na groblju u Domaljevcu
10.00 - Sv. misa i polaganje vijenaca u Grebnicama - Snoge
20.00 - II. Koncert alternativne glazbe "Kuštro", Trg palih branitelja – Grebnice
.
21.07.2007. godine - SUBOTA
.
10.00 - Turnir u odbojci Grebnice, Snoge
15.00 - Dan nogometa u Baziku, igralište NK 9. Lipanj Bazik
.
22.07.2007. godine - NEDJELJA
.
9.00 - III. Natjecanje lovaca u gađanju glinenih golubova, Kabiljuša - Grebnice
17.00 - IX. Smotra folklora "Domaljevačka tkanica", malonogometno školsko igralište u Domaljevcu

23.07.2007. godine - PONEDJELJAK
.
9.00 - III. Spust čamcima niz rijeku Savu, Grebnice - Domaljevac
19.30 - IV. Biciklijada "Športom protiv droge i alkohola", Grebnice – Bazik (polaganje vijenaca ) – Domaljevac
.
24.07.2007. godine - UTORAK
.
9.00 - III. Natjecanje u pecanju na bari Tišina ( juniori i seniori )
19.00 - Revijalna nogometna utakmica: Ženski NK "Beketinci" – Veterani HNK "Mladost"
21.00 - V. Gitar fest "Rock forever", koncert "Divljih jagoda" u Domaljevcu

25.07.2007. godine - SRIJEDA
.
10.30 - Polaganje vijenaca ispred Spomen obilježja u Domaljevcu
10.45 - Otvaranje Športsko – poslovnog kompleksa u Centru I
11.00 - Svečana sjednica Općinskog vijeća
.
26.07.2007. godine - ČETVRTAK
.
11.00 - Sveta misa ispred crkve sv. Ane u Domaljevcu.
.
.
Ozbiljnim pristupom organiziranju Tkanice i ostalih kulturnih i sportskih događanja rezultiralo je dolaskom sve većeg broja gostiju sa strane koji su zainteresirani za nastupanje i natjecanje u raznim sadržajima koji im se nude.

IZVOR:www.tz-zupanijeposavske.ba
- 20:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Smotra folklora "Savski vali" u Bobovcu

Danas se u Bobovcu kod Sunje održava deveta Smotra folklora „Savski vali“ koja će i ovaj put okupiti mnogobrojna kulturno-umjetnička društva iz naše te drugih hrvatskih županija.

Sama smotra folkora počet će u 17 sati i 30 minuta, dok će se u ranijim popodnevnim satima održati i prošencija do kapelice Srca Isusovog.
Proglašenje snaša i najboljeg para Smotre folklora biti će u 22 sata nakon čega u Bobovcu slijedi pučko veselje.

IZVOR:www.sisak.info
- 19:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.07.2007., utorak

41. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA

41. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA, ZAGREB, 18. – 22. srpnja 2007.


Srijeda, 18.7.2007.

10.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre: sudionici iz inozemstva
12.00 sati, Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14
Otvorenje izložbe: "Umijeće lijevanja tradicijskog nakita i uporabnih predmeta" iz zbirke samostana i duhovnog centra "Karmel sv.Ilije", Buško jezero, Bosna i Hercegovina
20.00 sati, Trg bana Jelačića
Koncert: Konga Vibes, Malawi


Četvrtak, 19.7.2007.

10.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre: sudionici iz inozemstva
18.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka, Baruna Trenka 3
Glazbena radionica: Glazbala sarod i tabla u klasičnoj indijskoj glazbi
20.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre: strani sudionici
21.00 sat, Gradec (u slučaju kiše Zagrebačko kazalište lutaka)
Koncert etnoglazbe: "Pjev Mediterana" : Su Cussertu Cůccuru 'e Lunas, Sardinija / Sakhioba, Gruzija / Klapa "Nostalgija, Hrvatska
Cijena ulaznice 50,00 kuna na svim prodajnim mjestima Eventima (Generalturist, Orfej, Megastore ...)


Petak, 20.7.2007.

10.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
10.00 - 12.00 sati, Tvornica kulture, Šubićeva 2
Plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija
16.00 - 17.30 sati, Tvornica kulture, Šubićeva 2
Plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija
18.00 – 20.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka, Baruna Trenka 3
Glazbene radionice: Osnove klapskog pjevanja
18.00 – 20.00 sati, Tvornica kulture, Šubićeva 2
Međunarodna plesna radionica pod vodstvom Linde i Klausa Tsardakas-Grimm
20.00 sati, Gliptoteka, Medvedgradska 2
Recital klasične indijske glazbe (Avijit Ghosh, Indija)
Cijena ulaznice 50,00 kuna na svim prodajnim mjestima Eventima (Generalturist, Orfej, Megastore ...)
20.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
21.00 sat, Gradec
Nastup sudionika Smotre: Gračani, Italija, Bugarska, Španjolska, Kamerun, Koreja, Grčka (Kavala), Indija, Slovačka, Kupljenovo, Smokovljani i Visočani
Plesna radionica: Plešite s nama!
21.00 sat, Bundek
Nastup domaćih i stranih sudionika Smotre


Subota, 21.7.2007.

10.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
10.00 – 12.00 sati, Tvornica kulture, Šubićeva 2
Plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija
16.00 - 17.30 sati, Tvornica kulture, Šubićeva 2
Plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija
18.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka, Baruna Trenka 3
Glazbena radionica: Indijska tradicijska glazba – Reduction of Stress and Mental Strain through Live Music: Avijit Ghosh, Indija
18.00 – 20.00 sati, Tvornica kulture, Šubićeva 2
Međunarodna plesna radionica pod vodstvom Linde i Klausa Tsardakas-Grimm
20.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
21.00 sat, Gradec
Nastup sudionika Smotre: Austrija (Gradiščanski Hrvati), Bistra, Kršan, Štitar, Donje Jelenje, Đurdevac, Šljivoševci, Polača, Oriovac, Kotoriba, Norveška, Grčka (Veria)
Plesna radionica: Plešite s nama!


Nedjelja, 22.7.2007.

10.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
10.00 sati, Zagrebačka katedrala
Sveta misa za sudionike Smotre
19.30 sati, Crkva sv. Katarine
Crkveno pučko pjevanje otoka Šolte
20.00 sati, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
21.00 sat, Gradec (u slučaju kiše Kino SC)
"Urodila žuta kruška" - folklor Hrvata iz Bosne i Hercegovine: Rama - Ščit, Husino, Kupres, Neum, Lug i Branković, Zagreb (Lička Plješevica), Zagreb (Komarica), Posušje, Bukovica, Oštra Luka i Bok
Plesna radionica: Plešite s nama!

IZVOR:www.msf.hr
- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2007., srijeda

Međunarodna smotra folklora povodom Dana općine Brckovljani

Ovogodišnja smotra folklora u organizaciji KUD-a "August Cesarec" i Općine Brckovljani imat će međunarodni karakter. Kako doznajemo od predsjednika KUD-a Željka Funteka, Smotra će se održati 4. kolovoza kod Osnovne škole "Stjepan Radić" iz Božjakovine u poslijepodnevnim satima, a nastupit će KUD-ovi iz Češke, svirači iz Mađarske i Slovenije te sedam društava iz Hrvatske. Smotra folklora organizira se četvrti put za redom, a uz proslavu Dana općine Brckovljani koji će se inače obilježiti 27. srpnja. Ovim putem predsjednik KUD-a "August Cesarec" poziva građane općine da posjete Smotru folklora te svojom nazočnošću podrže gostujuća i domaća folklorna društva.

I. G. O.

IZVOR:www.dugoselska-kronika.hr
- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2007., ponedjeljak

Rudari po 22. put pripremili Dane rudarske greblice

U ritmu bubnjeva i tambura
Po zabavu, ali i osvježenje od srpanjskih vrućina najbolje je bilo 7. i 8. srpnja pobjeći u Rude. Ovako su razmišljali brojni Samoborci i Zagrepčani, jer ovogodišnja je Greblica privukla ponovno zavidan broj posjetitelja, tako da se na rukometnom igralištu moralo čekati na slobodan stol. Nakon uspjeha s prošlogodišnjom etno večeri, vodstvo KUD-a Oštrc pametno je zaključilo da ju treba ponoviti. I nisu pogriješili. Imena kao što su Dunja Knebl i Lidija Bajuk već su etablirana ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan okvira naše zemlje, stoga su bila dovoljan magnet za publiku. I Vilingora je ponovno pokazala kvalitetu, a osobito je bio dojmljiv vokal njihove pjevačice. Kao pravo iznenađenje večeri pokazali su se članovi grupe Rythm Tribe, koji su uz uglavnom afričku glazbu i bubnjeve uspjeli potpuno rasplesati publiku i malo prodrmati čak i one koji su ostali sjediti za stolovima. A kada je zabava dosegla vrhunac, pojavili su se pravi meštri od zanata da bi dobru atmosferu učinili još boljom. O Gumbelijumu je riječ, a o njihovoj kvaliteti zaista nije potrebno trošiti puno riječi. Zbog toga nije ni čudo da su se okupljena društva po stolovima već dogovarala o dolasku i na sljedeću Greblicu.
Niti nedjelja nije iznevjerila vjerne posjetitelje koji uživaju u nastupu folklornih skupina. I ove je godine Greblica imala međunarodni karakter, jer su nastupili članovi DKD Svoboda iz slovenskog Senova, koji su se s Rudarima povezali putem zajedničkog projekta o revitalizaciji rudnika. Bili su tu još i članovi Udruge bosanskih Posavljaka, potom KUD Prigorec iz Sesvetskog Kraljevca, KUD Koprivnički Ivanec, Varaždinski folklorni ansambl, KUD Bisernica Sapci i KUD Banova Jaruga, koji su predstavili bogatstvo hrvatskog folklora. U večernjim satima za zabavu su bili zaduženi Marina i Status.
Na svoje su došli i ljubitelji nagradnih igara koji su na tomboli mogli osvojiti vrijedne nagrade. Prva nagrada je bila ljetovanje za dvije osobe u luksuznim aparmanima Štengl u Barbatu na Rabu, a druga putovanje u Skopje na utakmicu kvalifikacija za EP 2008. između Makedonije i Hrvatske putničke agencije Atlas-Airtours.
Na kraju, za ljubitelje činjenica i povijesnih podataka ponovit ćemo da je Rudarska greblica startala u organizaciji KUD-a Oštrc 1985. godine kao kulturno-zabavna manifestacija posvećena istoimenom slanom kolaču od sira i oraha (ili sira i zelenjave) koji su žene nosile svojim muževima u rudnik bakra i željeza, a kasnije i gipsa. I sve prave Rudarice moraju znati recept i pripremiti greblicu.
Mato Šipuš
Tomislav Marvar
IZVOR:www.samoborskiglasnik.net
- 11:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.07.2007., petak

Večeras otvorenje Vezova

Muzeju Đakovštine, također kao prateća priredba Vezova, otvorena je izložba «Nakit kroz povijest»,. Riječ je o posuđenoj izložbi zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Županji kojom se fotografija i s nekoliko eksponata prati povijest nakita od neolitika do građanskog nakita.
Danas u 18 sati u Samostanskoj crkvi održat će se pučko pjevanje, dok u 20 sati počinje folklorni program ispred katedrale, gdje će se u 21 sat održati i ceremonija otvaranja Vezova koja je u znaku običaja Ljelja.
Za glazbeni dio programa u vezovskom šatoru večeras će se pobrinuti Slavonske lole, a sinoć je u tom prostoru održana i kulinijada. Šampionski pehar pripao je Miši Novakoviću, vice šamipon je Đurđa Predrijevac iz Kuševca, a dodijeljeno je još 14 zlatnih, 26 srebrnih i 8 brončanih odličja. Proizvođači kulena istaknuli su da protekla zima zbog svoje blagosti nije pogodovala proizvođačima kulina.

IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 20:58 - Komentari (4) - Isprintaj - #

10. Međunarodni festival folklora počinje u nedjelju

KARLOVAC - Jubilarni, 10. Međunarodni festival folklora u Karlovcu počinje u nedjelju, 8. srpnja i trajat će tjedan dana. Po prvi put Festival se održava u srpnju, a ne krajem kolovoza i okupit će rekordan broj sudionika – čak 230, iz Slovačke, Ukrajine, Slovenije, Meksika, Mađarske i Južnoafričke Republike.
- Zbog dogovora s organizatorima festivala u Sloveniji i Italiji, ove će godine sudionici našeg Međunarodnog festivala folklora biti daleko atraktivniji nego što su bili prijašnjih godina. Sudjelovat će grupa iz Južnoafričke Republike, iz Swazilanda, jedna nadasve interesantna i različita grupa, po nekima vrlo vjerojatno i najkvalitetnija grupa koja je ikad sudjelovala na ovom našem Festivalu. Dolazi i grupa iz Meksika, koja će predstavljati program predhispanskoga doba, dakle, kulturu Asteka i Maja, dolazi grupa iz Slovačke, jedna od najkvalitetnijih u toj zemlji; umjesto grupe iz Rusije, dolazi grupa iz Ukrajine koja sigurno neće biti manje atraktivna, zatim grupa iz Mađarske, koja će predstavljati rumunjsku manjinu pa će imati karakteristike oba folklora, a očekujemo i grupu iz Grčke. Uz sudjelovanje naših, domaćih snaga, prije svega izvršnog organizatora FA "Matija Gubec", bit će to jedan vrlo lijep, respektabilan program na ovom jubilarnom, destom Festivalu - najavio je direktor Međunarodnog festivala folklora Željko Štajcer.

Osim karlovačke publike, folkloraši će se predstaviti i građanima Duge Rese i Draganića, no, u Karlovcu će, u 7 dana Festivala, imati najveći broj nastupa.
- Ove godine Festival je doista karlovački; preselili smo ga na ovaj termin radi Dana grada Karlovca i bit će karlovački jer gotovo su svi dani vezani uz sam Karlovac ili najbližu okolicu. Bit će sigurno nekih pomaka i oni će se vidjeti u mnogobrojnim nastupima koji će biti na različitim punktovima u Karlovcu, što bi trebala biti novina: probat ćemo oživjeti karlovačku jezgru, da se naša publika, Karlovčani, sažive s tim ljudima koji dolaze i mislim da će biti zanimljivo, a Karlovac "pun" stranih folkloraša -očekuje dr. Štajcer.

Svečano otvorenje Festivala bit će u nedjelju u 21 sat, u Šancu, nakon mimohoda karlovačkim ulicama, koji počinje u 20 sati i 30 minuta.

IZVOR:www.radio-mreznica.hr
- 20:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.07.2007., četvrtak

NAJAVA: RUDARSKA GREBLICA

"Dani rudarske greblice" zauzimaju svoje stalno mjesto u kalendaru događanja samoborske općine. Taj izvorni kulinarski specijalitet, ili "tenki kolač" kako su ga nekada nazivali, bio je poticaj KUD-u "Oštrc" iz Ruda da uz kulturno-zabavni program promovira sebe i svoj kraj.
Od 1985. godine, kada je ta manifestacija prvi puta organizirana, "Rudarska greblica" je prerasla u kulturno i nezaobilazno druženje početkom srpnja i svake godine privlači sve više turista.
Izvanredan slani kolač kojeg s ponosom iznose na stol samoborske, a osobito rudarske domaćice.Na proslavi manifestacije nastupaju razni KUD-ovi, ali i gosti iz drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.
izvor:www.tz-samobor.hr
- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2007., srijeda

Zapovijed pod lipom 2007.

Ovogodišnji program u povodu Dana Grada Čazme počet će manifestacijom izvornog folklora – “ZAPOVIJEDI POD LIPOM” u Mikloušu, koju organizira tamošnji KUD “Sloga”. U okviru te manifestacije, održat će se u PETAK, 06.07.2007., u 20,00 sati u domu u Mikloušu PROMOCIJA KNJIGE ŽELJKA STUBIČANA “Prečecom prek snova”, te izložba slika istog autora. Događaj će nastupom upotpuniti TAMBURAŠKA I PJEVAČKA SEKCIJA KUD-a “SLOGA”.
Na istome mjestu sljedećeg dana, u SUBOTU, 07.07.2007., u 20,00 sati, DRAMSKA SKUPINA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA BBŽ izvest će predstavu “SVOGA TELA GOSPODAR”.
Središnja manifestacija, sama “Zapovijed pod lipom”, održat će se u NEDJELJU, 08.07.2007.. Počinje svetom misom u Crkvi sv. Nikole u 12,00 sati. Na “Zapovijed” sve će okupljene seoski starješine pozvati rogom u 13,00 sati, te će članovi KUD-a “Sloga” izvesti SCENSKI PRIKAZ “ZAPOVIJEDI” PO UZORU NA NAJSTARIJU IZVEDBU IZ 1938. GODINE. uz KUD “Slogu”, na manifestaciji će sudjelovati i KUD “ZADOBARJE” iz Karlovca, ZAVIČAJNI KUD LIČANA SINAC iz Zagreba, KUD “A. CESAREC” iz Brckovljana, KUD “PALIČNA” iz Severina, ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA iz Samarice, KUD “VALENTINOVO” iz Dubrave, te KUD “PETRINJČICA” iz Petrinje. Sudjelovat će i HRVATSKI SAVEZ UZGAJIVAČA KONA “HRVATSKI POSAVAC”, sa svečanim konjskim zapregama. Moći će se pogledati i prezentacija starih zanata, obrta i gotovih proizvoda (kovačka radionica, pletački proizvodi i sl.), etnografska izložba, te izložba domaćih proizvoda i rukotvorina. Predstavit će se i Udruga vinogradara, vinara i voćara i Udruga pčelara, te suveniri oslikani na staklu s različitim motivima.

IZVOR:www.cazma.hr
- 14:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2007., ponedjeljak

LJETO VALPOVAČKO

Bio sam u nedjelju, po prvi puta u Valpovu. Prvi dojam da je dvorac-tvrđava impresivan. Drugi, da je Valpovo veće nego što sam mislio, možda sam u krivu, ali to sam zaključio po centru i broju kafea. Drugi puta svakako moram izdvojiti više vremena posjet Valpovu. Jedini loš dojam je da je rasvjeta pozornice bila slaba, tako da je malo iskoristivih snimaka.

Sudjeluju:
KUD „Brođanci“,
HKUD „Harkanovci“,
KUD „Šokadija“Ivanovci-Marjančaci-Zelčin,
KUD „Šokadija“ Ladimirevci,
KUD „Kolo“ Nard
HKUU „N. Š. Zrinski“ Petrijevci,
HKUD „Valpovo 1905.“

i gosti:
KUD „M. A. Relković“ Davor,
FA „Zdenac“ Garešnica,
FA Društvo umirovljenika Komenda- Slovenija
KUD „Kupina“ Kupina,
GKUD „Požega“ Požega,
FA „Mladost“Samobor
KUD „Turanj“ Karlovac



- 21:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.