Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Rudari po 22. put pripremili Dane rudarske greblice

U ritmu bubnjeva i tambura
Po zabavu, ali i osvježenje od srpanjskih vrućina najbolje je bilo 7. i 8. srpnja pobjeći u Rude. Ovako su razmišljali brojni Samoborci i Zagrepčani, jer ovogodišnja je Greblica privukla ponovno zavidan broj posjetitelja, tako da se na rukometnom igralištu moralo čekati na slobodan stol. Nakon uspjeha s prošlogodišnjom etno večeri, vodstvo KUD-a Oštrc pametno je zaključilo da ju treba ponoviti. I nisu pogriješili. Imena kao što su Dunja Knebl i Lidija Bajuk već su etablirana ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan okvira naše zemlje, stoga su bila dovoljan magnet za publiku. I Vilingora je ponovno pokazala kvalitetu, a osobito je bio dojmljiv vokal njihove pjevačice. Kao pravo iznenađenje večeri pokazali su se članovi grupe Rythm Tribe, koji su uz uglavnom afričku glazbu i bubnjeve uspjeli potpuno rasplesati publiku i malo prodrmati čak i one koji su ostali sjediti za stolovima. A kada je zabava dosegla vrhunac, pojavili su se pravi meštri od zanata da bi dobru atmosferu učinili još boljom. O Gumbelijumu je riječ, a o njihovoj kvaliteti zaista nije potrebno trošiti puno riječi. Zbog toga nije ni čudo da su se okupljena društva po stolovima već dogovarala o dolasku i na sljedeću Greblicu.
Niti nedjelja nije iznevjerila vjerne posjetitelje koji uživaju u nastupu folklornih skupina. I ove je godine Greblica imala međunarodni karakter, jer su nastupili članovi DKD Svoboda iz slovenskog Senova, koji su se s Rudarima povezali putem zajedničkog projekta o revitalizaciji rudnika. Bili su tu još i članovi Udruge bosanskih Posavljaka, potom KUD Prigorec iz Sesvetskog Kraljevca, KUD Koprivnički Ivanec, Varaždinski folklorni ansambl, KUD Bisernica Sapci i KUD Banova Jaruga, koji su predstavili bogatstvo hrvatskog folklora. U večernjim satima za zabavu su bili zaduženi Marina i Status.
Na svoje su došli i ljubitelji nagradnih igara koji su na tomboli mogli osvojiti vrijedne nagrade. Prva nagrada je bila ljetovanje za dvije osobe u luksuznim aparmanima Štengl u Barbatu na Rabu, a druga putovanje u Skopje na utakmicu kvalifikacija za EP 2008. između Makedonije i Hrvatske putničke agencije Atlas-Airtours.
Na kraju, za ljubitelje činjenica i povijesnih podataka ponovit ćemo da je Rudarska greblica startala u organizaciji KUD-a Oštrc 1985. godine kao kulturno-zabavna manifestacija posvećena istoimenom slanom kolaču od sira i oraha (ili sira i zelenjave) koji su žene nosile svojim muževima u rudnik bakra i željeza, a kasnije i gipsa. I sve prave Rudarice moraju znati recept i pripremiti greblicu.
Mato Šipuš
Tomislav Marvar
IZVOR:www.samoborskiglasnik.net

Post je objavljen 09.07.2007. u 11:59 sati.