Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Stare seoske igre u Vrhovcu

VRHOVAC - Šeste po redu međunarodne stare seoske igre održavaju se danas u Vrhovcu – mjestu pored Ozlja u samom parku prirode na Žumberku. Od najavljenih 11 na igrama će sudjelovati 9 kulturno umjetničkih društava, a pored onih iz Batrine, Crikvenice, Velike Gorice, Cetingrada, Mostanja, Trga i Vrhovca, dolaze i KUD Ilinden iz Makedonije i Vincet iz Austrije.
Vrhovačke Igre počinju u 15 sati, a oko 250 sudionika natjecat će se u starim seoskim vještinama poput košnje trave, oštrenje kolja prez panja, skakanje u vreći, ručno žaganje drva, svinkanje, diganje stolca, potezanje štrčka, bosonogo trčanje i slično.

Posjetitelji će osim starih seoskih igara i natjecanja moći uživati i u bogatom sadržaju koji je pripremljen. Tako će biti moguće voziti se kočijom, jahati kroz Vrhovac, ali i degustirati vrhunske vrhovačke proizvode poput vina, meda i sira.

Sutra će nakon turističkog obilaska Vrhovca i Ozlja s gostima iz Makedonije, Slavonije i Austrije, biti organizirano njihovo druženje s građanima od 14 sati, a od 16 će biti izbor za miss i mistera igara.

Cijelu manifestaciju KUD Vrhovac organizira s budžetom od tek 10 tisuća kuna. No, da nema pomoći 600 mještana to ne bilo moguće i za seoske bi igre trebalo izdvojiti oko 150 tisuća kuna. Ovako svi su gosti smješteni u obiteljima gdje su im osigurani obroci.

Iako je i europska komisija ovaj projekt ocjenila jedinstvenim Karlovačka županija u šest godina, unatoč brojnim zahtjevima, ovoj manifestaciji nikada nije namijenila sredstva.

IZVOR:www.radio-mreznica.hr

Post je objavljen 21.07.2007. u 18:54 sati.