folklorni

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.10.2006., utorak

POLETI PJESMO MILA

U nedjelju 29. listopada u Hrvatskom domu u Strizivojni održana je 9. Smotra pučkog pjevanja pod nazivom POLETI PJESMO MILA
Na smotri su nastupile pjevačke skupine KUD-a «Šokadija» Budrovci, KUD-a «Ledina» Gašinci, KUD-a «Zora» Piškorevci, KUD-a «Gorjanac» Gorjani, KUD-a «Šokadija» Strizivojna – Muška pjevačka skupina «Strossmayer» i Ženska pjevačka skupina «Druge», KUD-a «Drenjanci» Drenje, KUD-a «Slavonac» Forkuševci, KUD-a «Ivan Tišov – mlađa i starija ženska pjevačka skupina, KUD-a «Kešinci» Kešinci, KUD-a «Širokopoljac» Široko Polje, KUD-a «Tena» Đakovo – Muška pjevačka skupina «Bećarine», KUD-a «Sloga» Satnica Đakovačka, KUU-e «Naša grana» Budrovci i Izvorne pjevačka skupina «Semeljačke snaše» iz Semeljaca. Nastupe je ocjenjivalo stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Duško Topić iz Valpova i Adam Pavić iz Đakova. Nazočan je bio i gospodin Josip Vinkešević iz Đakova – predsjednik Saveza KUD-ova Slavonije i Baranje. Program je vodila članica strizivojskoga KUD-a – Ivana Andrić Glavačević.
Smotru je otvorila i sudionike programa kao i brojne posjetitelje pozdravila gospođa Vida Blažević – predsjednica Saveza KUD-ova Đakovštine – koji je bio i organizator ove Smotre.
Nakon nastupa svih skupina stručno prosudbeno povjerenstvo se povuklo u strizivojnsku općinsku vijećnicu gdje je sredilo dojmove i utvrdilo ocjene za sve nastupajuće skupine. Zatim su pozvani voditelji pjevačkih skupina koji su imali prilike, osim ocjena, čuti pohvale, kritike, kritike i savjete za izbjegavanje pogrješaka u daljnjem radu s pjevačima.
Nastup članova Mješovite pjevačke skupine KUD-a «Šokadija» Budrovci koji su se predstavili pjesmama «Pala tama», «Ej, kad sam sinoć išla iz dućana» i autorskom pjesmom «Oj, Budrovci, selo moje» koju je napisao i uglazbio Željko Vurm, stručno povjerenstvo je ocijenilo dobrim, zamjerilo je izvođenje drugog glasa u drugoj pjesmi i boju vokala koja je na mjestima bila presvijetla, a pohvalilo je autorsku pjesmu uz primjedbu da je bila malo dugačka.
Mješovita skupina KUU-e «Naša grana» Budrovci predstavila se «Drumarcem» te pjesmama «Sjećaš li se onog jada» i «Jablani». Stručno prosudbeno povjerenstvo je njihov nastup ocijenilo vrlo uspješnim, a zamjerili su im neravnopravan odnos muških i ženskih vokala te izbor druge pjesme («pretanka» je za Smotru). «Ženski vokali su zvučali kao male orgulje» – istaknuo je gospodin Topić koji već dulje vrijeme prati rad ove skupine (koja djeluje tek godinu dana).
Uz prethodno izabrane pjevačke skupine sa smotre iz Podgorača, na županijsku smotru u Topolje, u Baranju, upućenu su skupine KUD-a «Šokadija» Strizivojna – Ženska pjevačka skupina «Druge» (proglašena najboljom skupinom na smotri, s maksimalnim brojem bodova – 10,000) KUU-e «Naša grana» Budrovci (9,750), KUD-a «Tena» Đakovo – Muška pjevačka skupina «Bećarine» (9,500), KUD-a «Šokadija» Strizivojna – Muška pjevačka skupina «Strossmayer» (8,508), KUD-a «Zora» Piškorevci (8,507), KUD-a «Drenjanci» Drenje (8,506) i KUD-a «Kešinci» Kešinci (8,505).
Smotra je završena zajedničkim domjenkom svih sudionika.
Tekst i foto: Željko Vurm
IZVOR:http://www.kund.hemmanet.se/~budrovci/

- 14:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Velimirovcu održano 7. sijelo uz tamburicu

U Velimirovcu je u subotu održano sedmo “Sijelo uz tamburicu”. Na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji nastupila su kulturno umjetnička društva iz čak tri županije, a otvorenim ga je proglasio dogradonačelnik Našica Slavko Vukšić. Tako su brojni posjetitelji mogli uživati u pjesmama i plesovima folkloraša iz Brodskog Stupnika, Garčina, Marijanaca i Obreža kraj Zagreba, s kojima Velimirovčani imaju već tradicionalno dobru suradnju. Od domaćih folkloraša predstavili su se HKD Lisinski Našice i KUD Tamburica Velimirovac. U iznimno bogatom i raznovrsnom programu posjetitelji su mogli uživati u pjesmama i plesovima Slavonije, Posavine, Prigorja, Ražanca, ali i ostalih krajeva Hrvatske.
IZVOR:www.radionasice.hr
- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.10.2006., ponedjeljak

XII DANI MAKEDONSKE KULTURE U OSIJEKU

Promocijom monografije “Makedonsko kulturno društvo 1994. do 2006.” svečano su otvoreni, 12. zaredom, “Dani makedonske kulture” koji se u organizaciji MKD-a “Braća Miladinovci” tradicionalno održavaju u gradu na Dravi. Kako bi sve bilo u skladu s tradicijom, početak ove manifestacije uveličali su makedonski glazbenici Maja i Trajko Iljovski koji su izvedbom tradicionalnih makedonskih pjesma na violončelu i harmonici razveselili svoje sunarodnjake i njihove prijatelje.
- Dani makedonske kulture u Osijeku se održavaju svake godine na “rođendan” makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”, i to s ciljem da naše društvo bude most između naših dvaju domovina, odnosno da u onoj u kojoj živimo pružimo kulturne sadržaje one iz koje potječemo. Stoga su, kroz dvanaest godina održavanja Dana makedonske kulture, u Osijeku gostovala brojna eminentna imena iz područja makedonske kulture. Riječ je o tradicionalnom, bogatom višednevnom programu u sklopu kojega su se štovatelji makedonske kulture imali prilike upoznati s najrazličitijim kulturnim sadržajima, naslovima knjiga makedonskih pisaca, izložbama makedonskih slikara, uživati u makedonskoj glazbi i plesu ili probati neki od kulinarskih specijaliteta iz bogate makedonske kuhinje - rekla je Jagoda Cvetičanin koja je ovom prilikom i predstavila cjelokupan program po kojemu će se pamtiti 12. Dani makedonske kulture i koji uključuje kulturno-umjetnička gostovanja predstavnika drugih manjina.
Ovogodišnju manifestaciju obilježila su dva glavna sadržaja. Tako se, uz promociju monografije, održao i koncert narodnog stvaralaštva pod imenom “Vardarke, tanec i gosti” u sklopu kojega su, u KUD-u “Željezničar”, nastupili pjevačka skupina “Vardarke”, folklorne skupine MKD-a “Braća Miladinovci”, dječja plesna grupa Židovske općine Osijek “Haverim šel Izrael”, KUD “Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca te osječki HKUD “Željezničar” i tamburaška škola “Batorek”.
Autor: IvanaKUKIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.10.2006., subota

Druga smotra kulturnog stvaralastva nacionalnih manjina zapadne Slavonije

Dana 28. 10. 2006. godine u Okucanima je odrzana druga smotra kulturnog stvaralastva nacionalnih manjina zapadne Slavonije na kojoj su ucestvovali i KPD Ukrajinaca "Karpati" iz Lipovljana. Istu su organizirali poglavarstvo opcine Okucani i SKD "Prosvjeta" pododbor Okucani sa zeljom da bogatstvo raznolikosti prikazu ziteljima ovoga kraja i da se svake godine na ovakovom druzenju pokaze koliko cuvamo i obnavljamo bastinu svojih predaka. Smotra je pocela otvaranjem izlozbe i stalne postavke etno predmeta okucanskog kraja koja se djelomicno moze vidjeti i na slikama u prilogu.
Samu smotru kulturnog stvaralastva nacionalnih manjina zapadne Slavonije nakon pozdravne rijeci predsjednika opcine Okucani gospodina Ace Vidakovica i dozupana Slavonsko - brodske zupanije otvorio je predsjednik srpske nacionalne manjine grada Zagreba, generalni sekretar srpskog narodnog vijeca - nacionalne koordinacije srpske nacionalne manjine u RH, gospodin David Orlovic.
Na smotri kulturnog stvaralastva srpsku nacionalnu manjinu zastupali su:
- SKD "Prosvjeta" pododbor iz Okucana, Daruvara, Mali Gradac i Garesnice
- talijansku nacionalnu manjinu zajednica talijana "Liberta" iz Plostina
- cesku nacionalnu manjinu "Ceska Beseda" iz Prekopakre i Nove Gradiske
- slovacku manjinu "Matica Slovacka" iz Medurica
- madarsku nacionalnu manjinu plesna udruga DZMH "Novi Gradac" Virovitica
- romsku nacionalnu manjinu Sabina Muratovic iz Nove Gradiske, romaneska gradanska udruga iz Popovace i udruga roma "Bijasi" iz Grubisnog polja
- muslimansku nacionalnu manjinu KUD "Tkanica" iz Okucana
- ukrajinsku nacionalnu manjinu KPD "Karpati" Lipovljani
IZVOR:www.karpati.hr
- 20:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.10.2006., utorak

VEČER HRVATSKOG FOLKLORA U DARUVARU

HKUD "Lahor" Daruvar Vas poziva na večer hrvatskog folklora, koja se priređuje u sklopu obilježavanja Dana branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije i 15. obljetnice Domovinskog rata.
Bogat program folklornih društava održat će se u Daruvaru u dvorani kina "30. svibnja" u petak, 27. listopada 2006. godine s početkom u 19.30 sati.
Nastupaju: HKUD "Lahor" Daruvar, Folklorni ansambl "Holubička", KUD "Kamen" Sirač, FACIK "Dr. Franjo Tuđman" Grubišno Polje, HORKUD "Golub" Bjelovar, KUD "Husain" Kutina, KUD "Prugovac" Prugovac, HKUD "Petar Zrinski" Vrbovec.
Radujemo se Vašem dolasku!
IZVOR:www.daruvar-online.com
- 20:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Slika iz Ploština

Zanimljiv naćin vezanja marame preko poculice. KUD SELJAČKA SLOGA iz Prekopakre


- 13:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.10.2006., ponedjeljak

OJ JESENSKE DUGE NOĆI

U sklopu 16. smotre folklora “Oj, jesenske duge noći”, u subotu je u Hrvatskom vatrogasnom domu u Podgoraču, održan cjelovečernji nastup folklornih društava. Smotru je otvorenom proglasio načelnik Općine Goran Đanić izrazivši zadovoljstvo što je program ove godine bogatiji no prethodnih te što se održava u novoobnovljenom domu, kako je prošle godine i obećao.
Uz domaćine, “Podgoračane”, koji su tradicionalno, pjesmom “Oj, jesenske duge noći” započeli nastup, spletovima izvornih narodnih pjesama i plesova publici su se bogatim i raznolikim programom predstavile i folklorne skupine iz Našica - HKD “Lisinski”, iz Feričanaca - HKD “Manuel”, iz Cernika – istoimeno društvo, iz Maruševca KUD “Klaruš” i iz Brezovice KUD “Seljačka sloga”. Nakon programa folklornih društava, koji su vodile Marija Strelec i Martina Paulić, koncert je održao tamburaški sastav “Pet tambura”.
Sinoć, zadnjeg dana održavanja ovogodišnjih "Jesenskih noći" u Podgoraču, održana je Smotra folklornog pjevanja Osječko-baranjske županije. Nastupilo je ukupno deset pjevačkih skupina s područja naše županije. S obzirom da je ovo prvi dio izlučnog natjecanja, imena društava koja su se plasirala na daljnje natjecanje znat će se nakon Smotre u Strizivojni iduće subote. No, član prosudbene komisije Adam Pavić rekao je kako je izuzetno zadovoljan nastupom HKD-a Vukojevci te domaćina, HKD-a "Podgoračani" i da je njihov prolaz na regionalno natjecanje gotovo siguran.
IZVOR:www.nasice.org
- 13:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.10.2006., nedjelja

OJ JESENSKE DUGE NOĆI - VRHOVINA

Evo godina prođe i druga općinska smotra folklora dođe.Okupili su se ponovno svi folkloraši svi zaljubljenici tambure da pokažu svome selu i svojoj opčini šta su to radili cijelu godinu ,okupilo se pet kulturno umjetničkih društava ,dvije pjevačke skupine,mladi tamburaški zborovi koji djeluju na našoj opčini te gosti iz Kaštela.Mnogo plesa pjesme ,veseli bećaraca orilo se garčinskom salom do kasno u noć ove godine domaćin je bio KUD «VIS» VRHOVINA koji je poslije nastupa priredio bogatu zakusku za sve sudionike programa.Zahvaljujemo se kudu iz Vrhovine za uspješno organoziranu smotru folklora opčine Garčin ,a dogodine se vidimo u nekom drugom mjestu naše općine. Ućestvovali su:
- KUD "LOVOR" TRNJANI
- KUD "VIS"VRHOVINA,
- KUD "VJEKOSLAV KLAJIĆ" GARČIN,
- KUD "BIĐANI" BICKO SELO,
- KUD "BISERNICA "SAPCI,
- ŽPS "ZADUBRAVKE" ZADUBRAVLJE,
- MPS"STARI BEČARI" ZADUBRAVLJE
- TAMBURAŠKI SASTAV "MLADE LOLE" BICKO SELO ,
- TAMBURAŠKI ZBOR NENE SELETKOVIĆA VRHOVINA TE
- GOSTI IZ KAŠTELA
IZVOR:http:motrnjani.blog.hr
- 11:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.10.2006., subota

Folklorni susret u Ploštinama

Drugog dana obilježavanja 130 godina od doseljavanja talijana u Slavoniju i Moslavinu (1876-2006) središnji događaj folklornu susret u kojemu su ućestvovali: KUD MOSLAVINA – Kutina, KUD SELJAČKA SLOGA – Prekopakra, KUD KAMEN – Sirač, Češka beseda Prekopakra i KUD ZELENI GAJ – Gaj. U stvati to i nije bio folklorni susret već prije bi se moglo nazvati kulturno zabavni program (kako to soc'realistički zvuči) jer su u programu ućestvovali i neki zborovi, pa i dance (plesna) skupina iz umaga. Sve je djelovalo prilično kaotično i kao da se u zadnji ćas odlućivalo šta će biti slijedeće. I sve je to imalo dobru stranu. Političari nisu dobili priliku da se prime mikrofona, a nije da ih nije bilo. Bio je tu saborski zastupnik Florio Radin, župan slavonsko-požeške županije Zdravko Ronko i gradonaćelnik Pakraca (moj imenjak) Davor Huška i gradonaćelnik Lipika (neznam mu ime). Upravo ovo pudručje u kojemu se slavonija dodiruje s bilogorskim krajem i moslavinom otkrilo mi je ovu verziju šokačke nošnje koje je slabo poznata i istražena. Posebno njihove poculice. Moje laičko mišljenje je da je to evolucija poculice kakovu sam vidjeo u Biškupcima, a mislim da je zovu šiljak. Jedna asocijacija uz ovu manifestaciju je da samo treba izmješati brojeve godine naseljavanja i dobijem 1786. kada su moji pretci folksdojčeri naselili selo Poreč kod Kutjeva. Da ih nisu protjerali 1945 sada bi slavili 220 godina doseljavanja.
- 20:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.10.2006., petak

Đukina zbirka pučkih pjesama

“Slavonci smo i Hrvati pravi, mi nosimo crven-bijeli-plavi” nisu stihovi narodne slavonske pjesme, iako i nakon tisuća izvođenja, mnogi misle da nije poznat njen autor. No poznavatelji hrvatske pučke pjesme znat će da ju je napisao bard hrvatskog pučkog pjesništva, sada 83-godišnji Đuka Galović, iz Drenovaca, čija je knjiga “Cvelfer stari” predstavljena u organizaciji Udruge “Šokačka grana” tijekom 3. dana Matice hrvatske Osijek. Ta je uglazbljena pjesma prvi put otpjevana 1971. godine na Vinkovačkim jesenima, a nakon izvođenja Zlatnih dukata postala je hit u devedesetim godinama. Iz bogatstva Đukinih pjesama rado se pjeva i “Odavno smo graničari stari”, koja se mogla čuti i na promociji nove knjige.
Izdavači nove Đukine knjige su Matica hrvatska Osijek i ZAKUD Vinkovci, priredio ju je Vladimir Rem, a urednik knjige je Goran Rem koji je i predstavio knjigu okupljenima u prostorijama GČ Retfala. Uz predsjednicu osječkog ogranka MH Helenu Sablić Tomić i Veru Erl, predsjednicu “Šokačke grane”, o knjizi su govorili Vlasta Markasović te drenovački župnik i predsjednik Duhovnog hrašća, prečasni Marko Đidara. Uz uvijek šarmantnog i duhom mladog Đuku i njegovu životnu družicu, također pjesnikinju Macu Galović, nastupili su pjevačka skupina Stanari iz Drenovaca, samičar Franjo Verić, Muška pjevačka skupina “Šokačke grane” “Šokci” te Tamburaški sastav “Šokačka duša”. (D.Kć.)
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2006., četvrtak

BUČIJADA U IVANIĆU 2006

22. listopada 2006. (nedjelja)
2. izložbeno-prodajni sajam eko-proizvoda:
10,00 - 17,00 sati Gradska tržnica Maznica izložbeno-prodajni sajam eko proizvoda izložba bundeva i ukrasnih tikvi
10,02 sati Željeznički kolodvor Ivanić Grad dolazak izletničkog vlaka iz Zagreba
10,30 sati Gradska tržnica Maznica svečano otvorenje
10,45 sati Gradska tržnica Maznica degustacija jela od buče
11,00 sati Mala sala Doma kulture lutkarska predstava "Tikvići" (Kazalište "Kvak" Zagreb)
11,00 sati Gradska tržnica Maznica umjetnici i buče
11,15 sati Trg Vladimira Nazora, ispred Konzuma biciklistička ruta do Seoskog turizma Kezele
11,30 sati Gradska tržnica Maznica početak prijava za Izbor najbolje bučnice (slana, slatka)
12,00 - 15,00 sati Gradska tržnica Maznica vožnja kočijom ulicama grada
13,00 sati Gradska tržnica Maznica besplatna podjela kestena i kuhanog vina
14,00 - 15,00 sati Mala sala Doma kulture likovna radionica za djecu
14,00 sati Gradska tržnica Maznica nastup KUD-a "Ivanić" Ivanić Grad
14,30 (14,45) sati Seoski turizam Kezele, Šumećani povratak biciklističke rute za Ivanić Grad - dolazak na Željeznički kolodvor
15,00 sati nastup KUD-a "Kloštar" Kloštar Ivanić
15,30 sati proglašenje najbolje bučnice
16,07 sati Željeznički kolodvor Ivanić Grad polazak izletničkog vlaka za Zagreb
17,00 sati Restoran "Zelenjak" domjenak za uzvanike i izlagače
Popratni program:
10,00 - 17,00 sati Gradska tržnica Maznica izložbeno-prodajni sajam tradicijskih i umjetničkih obrta


MENI DEGUSTACIJE JELA OD BUČE
štrukli sa bučom
pizza sa bučom
rižoto od hokaida
pohana buča u sezamu
zapečena buča sa krumpirom
lepeza od tikvica
kroketi od buče
svinjski file u umaku od buče
punjene buće (zucconi)
roladice od tikvica
pureća prsa s bučom i pečenim kestenima
njoki u umaku od buče i škampa
kruh sa sjemenkama od buče
nezaboravna torta
čokoladne kocke od buče

Jela pripravlja:

BEN-MAR
Hercegovačka 10
Ivanić Grad
Tel: 2821-258
Fax: 01/2821-580
SATNICA IZLETNIČKOG VLAKA

Polazak iz Zagreba -Glavni kolodvor 09.25 sati
Maksimir 09.31 sati
Sesvete 09.39 sati
Dugo Selo 09.48 sati
dolazak u Ivanić Grad 10.02 sati.
Polazak iz Ivanić Grada 16.07
Dugo Selo 16.21
Sesvete 16.31
Maksimir 16.38
dolazak u Zagreb -Glavni kolodvor 16.44 sati.
Izletnički vlak je besplatan. U vlaku je moguć prijevoz bicikla.
IZVOR:www.ivanic-grad.hr
- 13:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.10.2006., utorak

130 godina od dolaska Talijana u Slavoniju i Moslavinu

U prigodi obilježavanja 130-te godišnjice dolska Talijana na područje Slavonije i Moslavine i 30 godina djelovanja Zajednice Talijana “Liberta” iz Ploština

ZAJEDNICA TALIJANA “LIBERTA” PLOŠTINE, GRADSKO VIJEĆE NACIONALNE MANJINE TALIJANA GRADA PAKRACA I ŽUPANIJSKO VIJEĆE TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE POŽEŠKO - SLAVONSKE ŽUPANIJE

organiziraju slijedeći

PROGRAM

Petak, 20. listopada
15:00 Župna crkva sv. Antuna u Ploštinama
* misa zadušnica za prve doseljenike iz Italije
16:00 Stara područna škola u Ploštinama
* predstavljanje etnografske zbirke
* otvaranje izložbe "Katastrofa u Vajtonu" Longarone
* nastup učenika OGŠ "Milan Horvat" Pakrac
18:00 Dom kulture Ploštine
* svečana sjednica Zajednice Talijana "Liberta" Ploštine
* dodjela priznanja članovima

Subota, 21. listopada
7:00 Naselja: Ploštine, Kapetanovo Polje, Donja Obrijež, Veliki Banovac, Gornja Obrijež
* budnica, orkestar puhačke glazbe
9:30 Dom kulture u Ploštinama
* okupljanje gostiju i uzvanika
10:00 Župna crkva sv. Antuna u Ploštinama
* misna svečanost
11:00 "Od doseljenja do danas" defile s povijesnim prikazom kroz naselja Ploštine
12:00 Dom kulture u Ploštinama
* pozdravni govori gostiju i uzvanika
* dodjela priznanja Zajednice Talijaan "Liberta" Ploštine za posebni doprinos u radu i postojanju Zajednice
* smotra folklora Ploštine
20:00 * zabava uz "Slavonske lole"
* ponoćni vatromet


Nedjelja, 22. listopada
15:00 Dom kulture u Ploštinama
kazališna predstava Zajednica Talijana iz Kutine na talijanskom jeziku

IZVOR:www.pakrac.hr
- 13:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.10.2006., ponedjeljak

LUKOVO U NOVSKOJ

KUD ŠUBIĆ NOVSKA, mimohod ućesnika.


- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.10.2006., nedjelja

U Jasenovcu izabrana najuzornija hrvatska seoska žena

Titula se seli u Bjelovarsko-bilogorsku regiju
JASENOVAC Titulu najuzornije hrvatske seoske žene u subotu na večer u Jasenovcu ponijela je Zorica Šimunić-Bojko, majka troje djece iz Gornjih Mosti, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Ocjenjivački sud, u kojem je bila i Večernjakova urednica Božica Brkan, izabrao ju je među 14 kandidatkinja iz ostalih hrvatskih županija. Prva i druga pratilja su Jelena Pišković iz Orosavlja (Krapinsko-zagorska) i Lidija Balaško iz Banove Jaruge (Sisačko-moslavačka županija).
Svaka kandidatkinja u suradnji sa svojom županijom priređuje štand na kojem su jela i suveniri iz njezina kraja. Ocjenjivački sud boduje i štand i narodnu nošnju, komunikativnost, rad i aktivnost u selu te druge elemente.
Pobjednica i pratilje dobile su brojne darove pa im je trebala pomoć da sve odnesu, a natjecateljice ističu zadovoljstvo upoznavanjem toga kraja i druženjem s domaćinima i ostalim kandidatkinjama.
Medijski pokrovitelj manifestacije je Večernji list, koji od početka prati izbor najuzornije hrvatske seoske žene.
Autor Željko GRGURINOVIĆ
IZVOR:www.vecernji-list.hr

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.10.2006., subota

Druge Lekenicke jeseni

Na poziv humanitarne kulturne udruge "Veternica" iz Lekenika KPD Ukrajinaca "Karpati" Lipovljani uzeli su ucesce i nastupili na drugim lekenickim jesenima u hrvatskom domu u Lekeniku.
Manifestacija je odrzana pod pokroviteljstvom Vecernjeg lista, a otvorio ju je varaždinski župan gospodin Radimir Cacic. Program je vodila Renata Tunjic, a goste je izmedu nastupa izmedu pojedinih drustava zabavljao clan Puckog amaterskog kazalista Potepuh iz Zagreba gospodin Zdravko Halamic imitirajuci nekada popularnu VKV cistacicu Maricu Hrdalo.
Osim KPD Ukrajinaca "Karpati" Lipovljani nastupili su KUD "Scitarjevo" iz Scitarjeva, KUD "Cetingradska tamburica" iz Cetingrada, LIS "Pljesevica" iz Zagreba, HAKUD "Glinska tamburica" iz Gline, KUD "Netretic" iz Netretica te kao domacin HKU "Veternica" iz Lekenika.
KPD Ukrajinaca "Karpati" Lipovljani su na pozornicu izlazili dva puta te izveli "Opriski ples" i "Cobanski tanec", a za svoj nastup nagradeni su najvecim i najduzim pljeskom
IZVOR:www.karpati.hr
- 19:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.10.2006., četvrtak

Izbor najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije

Prošlog vikenda u Slovinskoj Kovačici kod Bjelovara održan je 3. put po redu izbor za najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije. Pobjednica izbora odlazi na državno natjecanje Najuzornije Hrvatske žene. Kriteriji natjecanja za najuspješniju i najuzorniju seosku ženu bili su:
- da žene žive na selu
- da imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo
- da uživaju ugled sredine u kojoj žive
- da proizvode najbolje i najkvalitetnije poljoprivredne i eko proizvode/ kao i rukotvorine i umjetnička dijela
- te žene moraju biti uspješne u svemu, moraju se boriti za napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice
- žene koje su sudjelovale na izboru za najuzorniju seosku ženu, ne mogu se prijaviti
- po drugu puta
Pored ovih kriterija, na izboru su se vrednovale i slijedeće tri skupine :
- Opći status žene: bračno stanje , završena škola, životna dob, kolika je brojnost djece u obitelji, veličina poljoprivrednog gospodarstva i kućanstva
- Posebni status žene: rad i kvaliteta rada kako u kućanstvu, tako i na poljoprivrednom gospodarstvu, izrada tradicijskih proizvoda, kulturno umjetnički radova, društveno-humanitarna dosadašnja priznanja, i dodatna ocjena na samom izboru.
Po svim kriterijima najviše se isticala Zorica Šimunić Bojko iz Kapele, koja je te večeri ponosno primila titulu najuzornije seoske žene. Kao što je i tradicija, titulu će nositi godinu dana, do drugih izbora, a isto tako predstavljat će našu županiju na Hrvatskom natjecanju za najuzorniju seosku ženu. Druga pratilja naše najuspješnije seoske žene je Ljerka Blažeković iz Bojana-kod Čazme, a prva pratilja Hilda Deberac iz Stare Rače.
IZVOR:www.bjelovar.com
- 08:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.10.2006., srijeda

POZDRAV JESENI U ZASADBREGU

Nakon odličnog nastupa na Eko-etno Hrvatska, odmora za članove KUU ZASADBREG nema, pa upravo traju pripreme za priredbu Pozdrav jeseni koja će se već tradicionalno održati ove subote, 14. listopada u Domu kulture u Zasadbregu u 19 sati. Uz domaćine, na večeri folklora nastupit će i gosti: KUD Luka Lukić iz Slavonskog Broda, KUD Kaštel Pribislavec i KUD Seljačka sloga Prelog. (KŠ)
IZVOR:www.medjimurje.com
- 21:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održan I. Festival mladih solo pjevača slovačkih narodnih pjesama

U organizaciji Matice slovačke Ilok u Slovačkom domu u Iloku u subotu se održao I. Festival mladih solo-pjevača slovačkih narodnih pjesama, pod nazivom "Na brehu pri Dunaji".
Cilj ove manifestacije je očuvanje, oživljavanje te širenje slovačkih narodnih pjesama kao i stvaranje odnosa i osjećaja prema narodnoj pjesmi, prije svega kod mlade generacije. Na Festival se prijavilo 15 pjevača, koji su bili podjeljeni u 4 kategorije, od 5 - 7 godina, 8 - 12, 13 - 16 godina, te od 17 - 25 godina.
Za 1., 2. i 3. mjesto natjecalo se samo u 3. i 4. kategoriji.
Svaki sudionik se predstavio s pjesmom po vlastitom izboru.
Pošto je ovo festival natjecateljskog karaktera, ocjenjivačku komisija činili su Kvetoslava Benkova, Dario Grčić i Ivica Hodolić, a pored komisije svoj glas mogla je dati i publika - glas simpatije.
Dok je komisija odlučivala o pobjednicima, nastupili su stariji, koji su takodjer pjevali slovačke pjesme.
U 3. kategoriji: 1. mjesto je osvojio Pavel Miksad, 2. mjesto je osvojio Danijel Dubovski, a 3. mjesto je osvojila Biljana Ježik
U 4. kategoriji: 1. mjesto je osvojila Tamara Pucovsky, koja je ujedno osvojila najviše glasova publike i za iznenadjenje dobila tortu od Vijerke Poniger, 2. mjesto su podijelile Vladimira Velko i Ana Miksad, a 3. mjesto je osvojila Antonija Velko.
Na kraju su pobjednici otpjevali još jednom pjesmu s kojom su pobjedili, a na samom kraju su svi učesnici otpjevali pjesmu "Na brehu pri Dunaji". Nakon programa je nastupila grupa "Alesis".
IZVOR:www.radio-ilok.hr
- 07:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.10.2006., utorak

KUD "Koprivnica" u Crnoj Gori

Poznanstvo sklopljeno na folklornom festivalu u Poljskoj, na kojem su Crnogorci po prvi puta nastupili pod svojom zastavom, rezultiralo je pozivom KUD-a "Njegoš" iz Cetinja članovima KUD-a "Koprivnica"za gostovanje u Crnoj Gori. Kudovci su upoznali jednu novu Crnu Goru ili možda njen povratak na stari put, put kojim je kročila u Njegoševo vrijeme, vrijeme u kojem je «čojstvo» bilo svetinja.
IZVOR:www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr

- 19:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD "Šubić" dobio barjak uoči blagdana Lukova

Novi vezeni barjak KUD-a "Šubić" Novska zavijorit će se u svoj ljepoti uoči Dana Grada, 18. listopada, na blagdan Lukova. Barjak je izvezla Vesna Čorak, po uzoru na staru zastavu tog društva, koje je osnovano davne 1909. godine. - Barjak sam započela raditi prije šest mjeseci i uz svoje brojne obveze, uspjela sam je dovršiti prije Lukova. Za vez sam koristila svileni i zlatni konac, koji je danas sve teže pronaći, kazala je gospođa Čorak, viša medicinska sestra i predsjednica Udruge žena "Iskra", gdje je usavršila narodni vez i zlatovez. KUD "Šubić" je prošle godine obilježio 10 godina od obnoviteljskog rada. Prvo Hrvatsko pjevačko i tamburaško društvo "Šubić" u Novskoj osnovano je davne 1909. godine i djeluje do početka II. svjetskog rata . - Iznimno sam zahvalna udruzi "Iskra" i njenoj predsjednici što su se prihvatile posla izrade i rekonstrukcije zastave "Šubića". Zastava nosi naš prepoznatljiv znak - liru sa zlatnim žicama, šarenilom cvijeća, kao simbola radosti i života, te hrvatsku trobojnicu. Dodali smo joj i novo obilježje - grb Grada Novske, kao znak novog vremena i obnoviteljskog rada gradskog kulturno-umjetničkog društva, istaknula je predsjednica KUD –a "Šubić" Dragica Šeničnjak. Novljani će prvi put moći vidjeti vijorenje nove zastave u subotu, 14. listopada u 17 sati, kada počinju 5. folklorni susreti "Lukovo u Novskoj". U svečanom mimohodu kroz grad i folklornom programu u Sportskoj dvorani, sudjelovat će desetak KUD-ova s područja cijele Hrvatske.
IZVOR:www.novska.hr
- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.10.2006., ponedjeljak

Ulicama se plesalo uz zvuke čardaša

ZMAJEVAC - Kao i proteklih, poslijeratnih godina, mještani Zmajevca proslavili su u subotu Dan sela, a cjelodnevnu je kulturno-zabavno-gastro manifestaciju organizirao mjesni KUD "Jozsef Atilla". Kako ističe predsjednica KUD-a Hajnalka Bistrcan, u Zmajevcu se oduvijek svečano obiljažavao dan početka berbe grožđa (još svečanije njezin završetak), budući da je nekada gotovo svaki ovdašnji stanovnik imao vinograd, a prodaja vina i grožđa većini je bila osnovni izvor primanja, pa im je berba, u neku ruku, bila pokazatelj načina života idućih nekoliko mjeseci. Situacija se sada nešto promijenila, vinogradara je sve manje, kao uostalom i stanvnika, posebice onih mladih. No, bez obzira na sve to, Zmajevčani su, nakon mirne reintegracije, obilježavanje početka berbe grožđa, kao svojevrsni spomen na stara vremena i očuvanje tradicije, odlučili pretvoriti u Dan sela, što je bio slučaj i ove godine. A Baranjci ko Baranjci, pa tako i Zmajevčani, od ranog su jutra bili angažirani oko gastronomskog dijela manifestacije, pa se u kotlićima "krčkao" grah i čobnac. "Grah majstor" bio je Ferenc Ginder - GITA, a odlučio se za 80 litara graha s kobasicama i slaninom. Predsjednik mjesnog ŠRD "Udičar", Lajoš Kovač, pak, kuhao je 120 litara čobanca. U vrijeme kuhanja, ispred zmajevačkog Doma kulture postavljeno je nekoliko štandova s rukotovorinama i proizvodima članova ovdašnjih vjerskih, sportskih i ostalih nevladinih udruga, te medara Lajoša Embera. Dodatni štimung davala je ulična glazba, ali i mlade rasplesane Zmajevčanke obučene u narodne nošnje. Nakon zajedničkog ručka uslijedio je kulturno-umjetnički dio programa u kojem su, između ostalih, nastupili KUD iz Kupusine, zmajevačke pjevačice s dječjim zborom iz Bačkog Bezdana, polaznici ovdašnjeg dječjeg vrtića, domaći KUD "Jozsef Atilla" i ostali. Mnogobrojnim posjetiteljima predstavio se i jedan od najpopularnijih mađarskih pjevača, Peter Poor.
Autor: I.GETTO
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 06:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ETNOSUSRETI U BILJU

BILJE - Nakon trodnevnog uživanja u duhu starih vremena, na području Tikveša i Bilja u nedjelju, 8. listopada, završeni su 7. međunarodni Etnosusreti, kojih je medijski pokrovitelj bio Glas Slavonije. Trodnevna manifestacija pod nazivom Etnosusreti Bilje - Kopački rit održavala se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića te župana Osječko-baranjske županije Krešimira Bubala. Nakon što smo se u petak u Tikvešu mogli vratiti u stara vremena uz predstavu Isusovačke gimnazije "Regina Pannonia" te uživati u glazbi i umjetninama, u subotu i nedjelju program se nastavio u Bilju. Uz cjelodnevnu ponudu Etno-eko štandova, koji su zaista plijenili pozornost svojom bogatom ponudom te ugodnim ambijentom, što ga je činila slama rastrta po tlu, mogli su se vidjeti razni suveniri s dobro poznatim motivima Slavonije i Baranje: zlatovezom, rukotvorinama u drvetu, suvenirima s temom riba, oslikanim staklima, proizvodima poput meda, sira te vina poznatih podrumara. Nakon završetka subotnjeg natjecanja u ribolovu na Staroj Dravi odigrana je nogometna utakmica između Vijećnika i poglavara Općine Bilje te Uprave i veterana NK Osijek, koja je završila rezultatom 2:3. U poslijepodnevnim satima otvorena je izložba fotografija Elizabete von Habsburg te je slijedila povorka folklornih skupina, nakon čega su svečano otvoreni 7. međunarodni Etnosusreti. Uvodnu riječ na otvaranju održao je domaćin, načelnik Općine Bilje Žarko Zelić, koji je zahvalio svim nazočnima, a nakon njega je župan Krešimir Bubalo proglasio Etnosusrete otvorenima te podsjetio sve nazočne na ljepotu Baranje i svega onoga što ona nudi. U nastupu KUD-ova sudjelovali su KUD-ovi iz Vukovara, Sunja, Polače, Svetog Križa Začretja, Belog Manastira, Vardarca, Bilja, Našičkog Markovca, Vojvodine te Mađarske. Veliku pozornost izazvala je muška pjevačka skupina s Kupresa, koja je zapjevala zajedno s načelnikom Žarkom Zelićem te županom Krešimirom Bubalom, no, uz nju su zasigurno najveći pljesak dobili biljski hiphoperi zvani MCREW, koji su izveli svoju pjesmu posvećenu Bilju te upravo Etnosusretima. U dvodnevnom programu, koji se održavao u Bilju tijekom subote i nedjelje, mogle su se vidjeti izložbe, razne radionice, od kojih je zasigurno najveću pozornost pobudila ona od slame koju je vodio akademski kipar Nikola Faller. Uz natjecanje u kanuima te pripremanju starih jela, svi posjetitelji mogli su uživati u vožnji starim fijakerima kroz Bilje, degustaciji raznih jela iz davnina te još mnogim drugim sadržajima koji su upotpunili ovu trodnevnu manifestaciju. Etnosusreti završili su vatrometom i koncertom TS-a "Slavonska ravnica" i Željka Witovskog.
Autor: L.BAJIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 06:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.10.2006., nedjelja

GAREŠNICI OD SRCA

Na slici FA ZDENAC iz Garešnice.


- 13:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.10.2006., subota

GAREŠNICI S LJUBAVLJU

IV folkorna priredba GAREŠNICI S LJUBALJU, u organizaciji FA Zdenac okupila je u Hrvatskom Domu premalom da prihvati sve posjetitelje
KUD Šokadija – Budrovci, KUD Mihovljan, HKUD Valpovo 1905, FD Hrvatska ćitaonica – Hercegovac, KUD Rudar – Glogovac, KUD Oštrc – Rude, KUD Graničar sekcija Hrvatska žena – Garešnica, KUD Kamen – Sirać, i domaćini FA Zdenac - Garešnica

- 23:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.10.2006., petak

Dani kruha okupili građane u Kutini

Uz gimnaziju na izložbi su sudjelovale Tehnička škola i kutinske osnovne škole. Ravnatelj gimnazije Jakov Novokmet zadovoljan je ovogodišnjim izlaganjem u središtu grada, odazivom građana, a osobito trudom koji su mladi izlagači iskazali kako bi predstavili svoju školu i razred. Učenici su se tijekom dosadašnjeg sudjelovanja na ovakvim izložbama već usavršili u predstavljanju proizvoda od kruha i raznovrsnih kolača, u čemu se ne smije zaboraviti uloga njihovih starih, baka i mama koji su i ovu prigodu iskoristile da mlađe naraštaje nauče kako nastaviti bogatu tradiciju. Iako odluku nije bilo lako donijeti prvo su mjesto osvojili učenici 4d i 3a razreda, koji će u nedjelju predstaviti našu županiju na svehrvatskoj izložbi u Slatini. Pohvale su jedini komentari građana, uz želju da se na ovaj način Dani kruha obilježavaju i narednih godina.
IZVOR:www.kutina.hr
- 10:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.10.2006., srijeda

Izložba „Godišnji ophodi plodnosti“

PETRINJA-U galeriji „Krsto Hegedušić“ otvorena izložba Slavice Moslavac

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, 4. listopada, u galeriji „Krsto Hegedušić“ otvorena je izložba Slavice Moslavac pod nazivom „Godišnji ophodi plodnosti“. Izložba je prikaz starih pučkih običaja iz Moslavine, vezanim s razvojem agrarnog godišnjeg kalendara, a govore o poticanju plodnosti, rađanju i blagostanju koje žele čestitari – ophodari, a za uzvrat bivaju nagrađeni u hrani ili novcu. Otvorenju izložbe, uz brojne goste, u ime grada nazočili su Darinko Dumbović zamjenik gradonačelnika, dr. Miroslav Petračić predsjednik Gradskog vijeća i Izabela Žilić Pročelnica za društvene djelatnosti Grada, koja je pozdravila nazočne i otvorila izložbu. Prigodne riječi uputio je u ime organizatora Zvonimir Martinović, a izložbu je predstavila autorica Slavica Moslavac. U prigodnom programu pjesmama i plesovima našeg kraja predstavili su se članovi tamburaške i folklorne sekcije „Petrinjčica“. Izložba će biti postavljena do 29. listopada.
Natalija Antić Bjelac
IZVOR:www.petrinjskiradio.com
- 10:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.10.2006., utorak

Izložba ručnika

U Muzeju Đakovštine u četvrtak (05.10.2006.)će biti otvorena izložba ručnika, iz donacije Mate Batorovića Muzeju Grada Iloka. U sklopu izložbe koja će se otvoriti u 11 sati održat će se radionica koju će voditi tkalja Nevenka Petrović iz Selaca.
IZVOR:www.radio-djakovo.hr
- 13:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.