Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

POLETI PJESMO MILA

U nedjelju 29. listopada u Hrvatskom domu u Strizivojni održana je 9. Smotra pučkog pjevanja pod nazivom POLETI PJESMO MILA
Na smotri su nastupile pjevačke skupine KUD-a «Šokadija» Budrovci, KUD-a «Ledina» Gašinci, KUD-a «Zora» Piškorevci, KUD-a «Gorjanac» Gorjani, KUD-a «Šokadija» Strizivojna – Muška pjevačka skupina «Strossmayer» i Ženska pjevačka skupina «Druge», KUD-a «Drenjanci» Drenje, KUD-a «Slavonac» Forkuševci, KUD-a «Ivan Tišov – mlađa i starija ženska pjevačka skupina, KUD-a «Kešinci» Kešinci, KUD-a «Širokopoljac» Široko Polje, KUD-a «Tena» Đakovo – Muška pjevačka skupina «Bećarine», KUD-a «Sloga» Satnica Đakovačka, KUU-e «Naša grana» Budrovci i Izvorne pjevačka skupina «Semeljačke snaše» iz Semeljaca. Nastupe je ocjenjivalo stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Duško Topić iz Valpova i Adam Pavić iz Đakova. Nazočan je bio i gospodin Josip Vinkešević iz Đakova – predsjednik Saveza KUD-ova Slavonije i Baranje. Program je vodila članica strizivojskoga KUD-a – Ivana Andrić Glavačević.
Smotru je otvorila i sudionike programa kao i brojne posjetitelje pozdravila gospođa Vida Blažević – predsjednica Saveza KUD-ova Đakovštine – koji je bio i organizator ove Smotre.
Nakon nastupa svih skupina stručno prosudbeno povjerenstvo se povuklo u strizivojnsku općinsku vijećnicu gdje je sredilo dojmove i utvrdilo ocjene za sve nastupajuće skupine. Zatim su pozvani voditelji pjevačkih skupina koji su imali prilike, osim ocjena, čuti pohvale, kritike, kritike i savjete za izbjegavanje pogrješaka u daljnjem radu s pjevačima.
Nastup članova Mješovite pjevačke skupine KUD-a «Šokadija» Budrovci koji su se predstavili pjesmama «Pala tama», «Ej, kad sam sinoć išla iz dućana» i autorskom pjesmom «Oj, Budrovci, selo moje» koju je napisao i uglazbio Željko Vurm, stručno povjerenstvo je ocijenilo dobrim, zamjerilo je izvođenje drugog glasa u drugoj pjesmi i boju vokala koja je na mjestima bila presvijetla, a pohvalilo je autorsku pjesmu uz primjedbu da je bila malo dugačka.
Mješovita skupina KUU-e «Naša grana» Budrovci predstavila se «Drumarcem» te pjesmama «Sjećaš li se onog jada» i «Jablani». Stručno prosudbeno povjerenstvo je njihov nastup ocijenilo vrlo uspješnim, a zamjerili su im neravnopravan odnos muških i ženskih vokala te izbor druge pjesme («pretanka» je za Smotru). «Ženski vokali su zvučali kao male orgulje» – istaknuo je gospodin Topić koji već dulje vrijeme prati rad ove skupine (koja djeluje tek godinu dana).
Uz prethodno izabrane pjevačke skupine sa smotre iz Podgorača, na županijsku smotru u Topolje, u Baranju, upućenu su skupine KUD-a «Šokadija» Strizivojna – Ženska pjevačka skupina «Druge» (proglašena najboljom skupinom na smotri, s maksimalnim brojem bodova – 10,000) KUU-e «Naša grana» Budrovci (9,750), KUD-a «Tena» Đakovo – Muška pjevačka skupina «Bećarine» (9,500), KUD-a «Šokadija» Strizivojna – Muška pjevačka skupina «Strossmayer» (8,508), KUD-a «Zora» Piškorevci (8,507), KUD-a «Drenjanci» Drenje (8,506) i KUD-a «Kešinci» Kešinci (8,505).
Smotra je završena zajedničkim domjenkom svih sudionika.
Tekst i foto: Željko Vurm
IZVOR:http://www.kund.hemmanet.se/~budrovci/


Post je objavljen 31.10.2006. u 14:07 sati.