Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Izbor najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije

Prošlog vikenda u Slovinskoj Kovačici kod Bjelovara održan je 3. put po redu izbor za najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije. Pobjednica izbora odlazi na državno natjecanje Najuzornije Hrvatske žene. Kriteriji natjecanja za najuspješniju i najuzorniju seosku ženu bili su:
- da žene žive na selu
- da imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo
- da uživaju ugled sredine u kojoj žive
- da proizvode najbolje i najkvalitetnije poljoprivredne i eko proizvode/ kao i rukotvorine i umjetnička dijela
- te žene moraju biti uspješne u svemu, moraju se boriti za napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice
- žene koje su sudjelovale na izboru za najuzorniju seosku ženu, ne mogu se prijaviti
- po drugu puta
Pored ovih kriterija, na izboru su se vrednovale i slijedeće tri skupine :
- Opći status žene: bračno stanje , završena škola, životna dob, kolika je brojnost djece u obitelji, veličina poljoprivrednog gospodarstva i kućanstva
- Posebni status žene: rad i kvaliteta rada kako u kućanstvu, tako i na poljoprivrednom gospodarstvu, izrada tradicijskih proizvoda, kulturno umjetnički radova, društveno-humanitarna dosadašnja priznanja, i dodatna ocjena na samom izboru.
Po svim kriterijima najviše se isticala Zorica Šimunić Bojko iz Kapele, koja je te večeri ponosno primila titulu najuzornije seoske žene. Kao što je i tradicija, titulu će nositi godinu dana, do drugih izbora, a isto tako predstavljat će našu županiju na Hrvatskom natjecanju za najuzorniju seosku ženu. Druga pratilja naše najuspješnije seoske žene je Ljerka Blažeković iz Bojana-kod Čazme, a prva pratilja Hilda Deberac iz Stare Rače.
IZVOR:www.bjelovar.com

Post je objavljen 12.10.2006. u 08:32 sati.