With flowers in my hair ... https://blog.dnevnik.hr/flowergirl

četvrtak, 07.09.2006.

Kad već političari lažu, vjerujte crtanim likovima




U Sisku se dogodio "težak politički incident": na klupama osnovnoškolaca osvanula je slikovnica "Crveni medo" u nakladništvu SDP-a. Političari diljem zemlje ostali su osupnuti - politika u školskim klupama! Manipulacija nedužne djece u režiji Davorka Vidovića! Ministarstvo je žurno poslalo svoje ljude na teren, a i svi lokalni HSP-ovci zgroženo su osudili ovaj čin.

Osobno me cijela ova priča od srca nasmijala. SDP daruje osnovnoškolce indirektno poručujući njihovim roditeljima: "Zaslužujete bolje! Danas vašu djecu darujemo slikovnicama i olovkama, a već sutra bismo vam mogli osigurati besplatne udžbenike i veći dječji doplatak!" Kao da roditelji ovih dana nemaju pametnijeg posla od listanja slikovnica. Drže se za glavu zbrajajući silne đačke troškove i nije im do toga. A djeci je, razumije se, sasvim svejedno radi li se o crvenim, žutim ili zelenim medvjedima. Pa da je i riječ o vrtnim patuljcima, svejedno bi im bilo. Ne bi opazili sličnost s čelnim čovjekom SDP-a.

Naravno, reagirao je i veliki reformator školstva u Hrvatskoj: "Ne mogu vjerovati da je jednoj stranci palo na pamet sa svojim promidžbenim materijalom ući u školu", rekao je Primorac. Nekako mi se čini da nije ni njegova promidžba zaostala za SDP-ovom. Izreklamirao ga je Večernji list svojim poklon-bilježnicama na kojima prof. Baltazar poručuje kako izgleda novi program po mjeri djeteta: rasterećena satnica i više praktične nastave. Baš se i prof. Baltazar prodao - prvo Hitler Telekomu za "povratni poziv", a sada i za promociju nadobudnih ministara.

Nije da reforma nije bila nužna. Štoviše, debelo je zakasnila. Dozvolit ćete mi da ipak posumnjam u spasonosnu formulu koju je cijenjeni ministar primijenio na osnovno školstvo. Izbacio je suvišne materijale i prorijedio šumu jer djeca više od šume ne vide drveta. U redu. Skratio je satnicu i pojačao praktičnu nastavu da djeci bude zanimljivije. Lijepo. Ipak, zaboravio je da će praktična nastava iz primjerice kemije i fizike gadno patiti ako škole nisu opremljene. Osobito one s univerzalnom učionicom-kuhinjom-dvoranom. Pa i ono što cijelo ljeto priča njegov stranački kolega Kalmeta nekako je prešutio - da je čovjek ključ uspjeha. Badava najzanimljive gradivo ako je profesor bio i ostao tableta za spavanje. Ili sve samo ne pedagog. U tom slučaju uzalud vam trud, političari!

Iz studentske perspektive dajem si za puno pravo biti skeptična. Prvo se reformiralo fakultete i isforsiranom Bolonjom nasilnički zakoračilo prema Europi. A kako bi i priznali da je na većini fakulteta Bolonja provedena na način koji vas dovodi u dvojbu je li riječ o novom meniju u fakultetskoj menzi ili studentskom košarkaškom klubu. Doprinijela je reformi i humanitarka Jadranka Kosor projektom "dajmo im da studiraju (kad za njihove očeve dragovoljce nismo ništa učinili)". Svi noviteti nisu riješili nedostatak kadra, opreme i prostora pa tako i motivacije za dobar dio sudionika. To, svakako, nije spriječilo ministra da se pohvali kako je sredio visoko školstvo pa srednje pa sad punom parom kreće i na osnovno.

Uz svu kritiku moram reći da ipak postoji izvjesna vjerojatnost da je ministar dorastao sređivanju osnovnih škola. Jer ako on i zakaže, bar će mu moći na negativnosti sustava ukazati kćer prvašica. Da je mala bliže punoljetnosti, možda bi nade bilo i za ostalo školstvo.

07.09.2006. u 20:19 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Tko je Flowergirl?

Zagrepčanka u 25. godini.
Sve dalje i dalje od diplome.
Pomalo podvojena ličnost.
I što je najbitnije: svjesna (poput Matissea) da uvijek postoji cvijeće za one koji ga žele vidjeti.


Opis bloga

When the head of state didn't play guitar,
Not everybody drove a car,
When music really mattered and when radio was king,
When accountants didn't have control
And the media couldn't buy your soul
And computers were still scary and we didn't know everything

I was born too late to a world that doesn't care
Oh I wish I was a punk rocker with flowers in my hair

[All]

Iz arhive



o Blog i ja
o I opet FloraArt
o Što je muškarac bez auta
o Kad narastem bit ću televizor
o Apstinencijska kriza ili kako preživjeti kvar televizora
o Zašto sam Flowergirl
o Pet stvari koje još niste saznali o meni
o Strpljen-spašen (penzioner)
o With faded flowers in my hair
o Kad već političari lažu, vjerujte crtanim likovima
o Kako sam postala voajer
o Žene, žrtve mode: 10 sigurnih znakova da robujete modi
o O dokumentarnim sapunicama i (ne)posvajanju unuka
o Seizmološka aktivnost mog života

Brojač


Free Counter
Free Counter


Kontakt


Moja e-mail adresa

Shortcuts


Filozofica
Hrvoje
Mary
Pegy
Alan
Run
Sinke
Bosa pjevačica
Eugen