Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flowergirl

Marketing

Kad već političari lažu, vjerujte crtanim likovima




U Sisku se dogodio "težak politički incident": na klupama osnovnoškolaca osvanula je slikovnica "Crveni medo" u nakladništvu SDP-a. Političari diljem zemlje ostali su osupnuti - politika u školskim klupama! Manipulacija nedužne djece u režiji Davorka Vidovića! Ministarstvo je žurno poslalo svoje ljude na teren, a i svi lokalni HSP-ovci zgroženo su osudili ovaj čin.

Osobno me cijela ova priča od srca nasmijala. SDP daruje osnovnoškolce indirektno poručujući njihovim roditeljima: "Zaslužujete bolje! Danas vašu djecu darujemo slikovnicama i olovkama, a već sutra bismo vam mogli osigurati besplatne udžbenike i veći dječji doplatak!" Kao da roditelji ovih dana nemaju pametnijeg posla od listanja slikovnica. Drže se za glavu zbrajajući silne đačke troškove i nije im do toga. A djeci je, razumije se, sasvim svejedno radi li se o crvenim, žutim ili zelenim medvjedima. Pa da je i riječ o vrtnim patuljcima, svejedno bi im bilo. Ne bi opazili sličnost s čelnim čovjekom SDP-a.

Naravno, reagirao je i veliki reformator školstva u Hrvatskoj: "Ne mogu vjerovati da je jednoj stranci palo na pamet sa svojim promidžbenim materijalom ući u školu", rekao je Primorac. Nekako mi se čini da nije ni njegova promidžba zaostala za SDP-ovom. Izreklamirao ga je Večernji list svojim poklon-bilježnicama na kojima prof. Baltazar poručuje kako izgleda novi program po mjeri djeteta: rasterećena satnica i više praktične nastave. Baš se i prof. Baltazar prodao - prvo Hitler Telekomu za "povratni poziv", a sada i za promociju nadobudnih ministara.

Nije da reforma nije bila nužna. Štoviše, debelo je zakasnila. Dozvolit ćete mi da ipak posumnjam u spasonosnu formulu koju je cijenjeni ministar primijenio na osnovno školstvo. Izbacio je suvišne materijale i prorijedio šumu jer djeca više od šume ne vide drveta. U redu. Skratio je satnicu i pojačao praktičnu nastavu da djeci bude zanimljivije. Lijepo. Ipak, zaboravio je da će praktična nastava iz primjerice kemije i fizike gadno patiti ako škole nisu opremljene. Osobito one s univerzalnom učionicom-kuhinjom-dvoranom. Pa i ono što cijelo ljeto priča njegov stranački kolega Kalmeta nekako je prešutio - da je čovjek ključ uspjeha. Badava najzanimljive gradivo ako je profesor bio i ostao tableta za spavanje. Ili sve samo ne pedagog. U tom slučaju uzalud vam trud, političari!

Iz studentske perspektive dajem si za puno pravo biti skeptična. Prvo se reformiralo fakultete i isforsiranom Bolonjom nasilnički zakoračilo prema Europi. A kako bi i priznali da je na većini fakulteta Bolonja provedena na način koji vas dovodi u dvojbu je li riječ o novom meniju u fakultetskoj menzi ili studentskom košarkaškom klubu. Doprinijela je reformi i humanitarka Jadranka Kosor projektom "dajmo im da studiraju (kad za njihove očeve dragovoljce nismo ništa učinili)". Svi noviteti nisu riješili nedostatak kadra, opreme i prostora pa tako i motivacije za dobar dio sudionika. To, svakako, nije spriječilo ministra da se pohvali kako je sredio visoko školstvo pa srednje pa sad punom parom kreće i na osnovno.

Uz svu kritiku moram reći da ipak postoji izvjesna vjerojatnost da je ministar dorastao sređivanju osnovnih škola. Jer ako on i zakaže, bar će mu moći na negativnosti sustava ukazati kćer prvašica. Da je mala bliže punoljetnosti, možda bi nade bilo i za ostalo školstvo.

Post je objavljen 07.09.2006. u 20:19 sati.