filmozof

13.02.2011., nedjelja

U susret Oscaru

Oscar 2004: Povratak Petera Jacksona


Image and video hosting by TinyPic

Obrnuto od dodjele godinu dana ranije, dodjela 2003. bila je gotovo u potpunosti izvjesna i predvidiva što joj je automatski umanjivalo zanimljivost. Završni nastavak gospodara prstenova, Povratak kralja očekivano je zaradio dvoznamenkasti broj nominacija, njih 11. S nominacijom manje u konkurenciji se našao još jedan spektakl – Gospodar i ratnik: daleka strana svijeta australca Petera Weira. Lagano iznenađenje predstavljao je Utrka života sa 7 nominacija. Zanimljivo je da navedana 3 filma nisu dobila niti jednu glumačku nominaciju! Nakon desetogodišnje oskarovske apstinencije na scenu se vratio Clint Eastwood čija je izvrsna psihološka drama Mistična rijeka pokupila 6 nominacija (od čega 3 glumačke!). Humoristična drama Sofie Coppole na temu platonske ljubavi Izgubljeni u prijevodu, natjecao se s 4 nominacije.
Bio Oscar adekvatno mjerilo za kvalitetu filma ili ne, činjenica je da Akademijina nagrada u filmskom svijetu predstavlja vrhunac koji neki film, u prvom planu holivudski, može dostići. Trilogija Gospodar prstenova obilježila je filmsko desetljeće u svakom pogledu, a Oscar za najbolji film, barem jednom od 3 nastavka bio bi točka na i i kruna desetogodišnjeg, iznimno predanog rada Petera Jacksona. To se i dogodilo - Povratak kralja okrunjen je sa svih 11 Oscara (od čega je Jackson osbno primio tri – film, režija, scenarij) i time se kao rekorder po broju kipića pridružio Titanicu i Ben Huru. Iako se radi o, po mnogima, najlošijem nastavku trilogije, nagrade koje je osvojio mogu se smatrati kompenzaicjom za dosadađnje Akademijine propuste kod prethodna dva nastavka.

Image and video hosting by TinyPic

Sličan je bio slučaj i s Mističnom rijekom, čiji su glumački Oscari za Seana Penna (glavna uloga) i Tima Robbinsa (sporedna uloga) bili nadoknada za sve dosadašnje uloge dvojice holivudskih prvaka. Gospodar i ratnik utješio se dvama tehničkim Oscarima, a Sofia Coppola je odnjela onoga za originalni scenarij Izgubljenih u prijevodu, pri čemu sam sklon mišljenju da je njezino prezime i rod u tome igralo veliku ulogu. Utrka života ostao je gubitnik večeri ostavši bez ijednog kipića.
Jedina važnija kategorija u kojoj se nije sve svodilo na vraćanje dugova, iako je bilo izvjesno, bila je ona glavne glumice u kojoj je nagradu očekivano odnijela Charlize Theron (Čudovište) za ulogu prostitutke osuđene na smrt zbog ubojstava svojih mušterija.
Valja još pripomenuti kategoriju sporedne ženske uloge u kojoj je također očekivano pobijedila Renee Zellwegger (Studengora), kojoj je ovo bila treća nominacija zaredom nakon dvije nominacije za glavnu žensku ulogu (2001. – Dnevnik Bridget Jones, 2002. Chicago).
Peter Jackson, Sean Penn i Tim Robbins, koji su te godine naplatili sve dugove Akademiji i okrunili sveoje uspješne karijere, bili su glavni protagonisti dodjele Oscara 2003. na kojoj se sve uglavnom svodilo na vraćanje dugova - ako i u nekoj kategoriji toga nije bilo, pobijedili su favoriti.
Iz mojih iskustava, Oscar 2004. ostaje najmanje zanimljiva i najizvjesnija dodjela u proteklom desetljeću. Jedino što zapravo nisam očekivao jest da će Povratak kralja osvojiti baš svih 11 Oscara.

Image and video hosting by TinyPic

Evo i pregldeda pobjednika u zanimljivijim kategorijama:
Najbolji film: Povratak kralja
Najbolji redatelj: Peter Jackson - Povratak kralja
Najbolji glavni glumac: Sean Penn - Mistična rijeka
Najbolja glavna glumica: Charlize Theron - Čudovište
Najbolji sporedni glumac: Tim Robbins - Mistična rijeka
Najbolja sporedna glumica: Renee Zellwegger - Studengora
Najbolji originalni scenarij: Sofia Coppola - Izgubljeni u prijevodu
Najbolji adaptirani scenarij: Povratak kralja - Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson
Najbolji strani film: Barbarske invazije - Kanada
Najbolji dugometražni animirani film: U potrazi za Nemom
Nagrada za životno djelo: Blake Edwards

Za ostale informacije i detalje:Oscar 2004.
- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2011  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi