filmozof

11.02.2011., petak

Oscar revija

Boksač

Image and video hosting by TinyPic

The Fighter
biografska drama, SAD, 2010.
Režija: David O. Russel
Uloge: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo
Trajanje:115 min

Dicky Ecklund (Christian Bale) je kao boksačka legenda slovio za ponos grada Lowella, ali nakon izgubljenog meča protiv svjetskog prvaka i za Dickyja i za grad su došla teška vremena. Boksačke dane je ostavio iza sebe, potratio svoj talent i zaglibio u problemima s drogom. Njegov mlađi brat Micky Ward (Mark Wahlberg) u međuvremenu je postao boksač, ali nema izgledne šanse za osvajanjem naslova prvaka. Unatoč svom trudu, Micky gubi borbu za borbom. Kad mu se ukaže prilika za nastup na svjetskom prvenstvu, cijela obitelj će se morati ujediniti kako bi vratili ponos i slavu...

Image and video hosting by TinyPic

Boks kao sport savršeno odgovara, barem na filmu, američkoj filozofiji individualizma i izdvajanju pojedinca u određenom društvenom kontekstu. Od kada su Stallone i njegov Rocky sredinom 70- ih izbacili boks u filmski svijet, taj sport zapravo nikada nije bio u središtu pažnje, već je u mnogim izvrsnim ostvarenjima predstavljao glavnu smjernicu priče iza koje se nalaze portreti pojedinaca (Razjareni bik, Ali), odnosi likova (Djevojka od milijun dolara) ili određeni problemi društva u nekom vremenu (Hurricane, Cinderella man). U tom kontekstu, i s napomenom da se radi o istinitoj suvremenoj priči, u boksaču ne treba tražiti originalnost, jer se priča o boksu i ovdje svodi na to da on u svojoj suštini predstavlja nešto i sve je stvar interpretacije. U Boksaču je priča smještena u pomalo primitivnu, malograđansku irsku sredinu u okolici Bostona gjde uspjeh u sportu znači bijeg od monotonije svakodnevice i uspinjanje na društvenoj ljestvici. Želja i volja pojedinca za uspjehom drže cijelu obitelj na okupu, ali isto tako postaju i predmet sukoba kada sve više do izražaja dođu prepreke u okolnostima i nerazumjevanje između pojedinih članova. Uz to, Boksač ima i onu drugu stranu, koja u obliku Dickya Ecklunda pokazuje cijenu neuspjeha i onoga što se događa kada prokockate svoje šanse.
Kako se ovdje radi o priči o obitelji, redatelj David O. Russel se u prvom planu, i to jako kvalitetno, pozabavio odnosima između dvojice protagonista i likova okupljenih oko njih. Međutim, stekao sam dojam da je taj element suviše izražen o odnosu na dinamiku i koncept cijele radnje filma, pa tako u nekim trenutcima izgleda kao da se u filmu ništa ne događa. U scenama boksa, Russel je koristio dokumentaristički pristup čime je htio do izražaja dati realnost i uvjerljivost borbi. Ipak, koliko god te borbe u Boksaču izgledale stvarno, Russel još uvijek nije uspio nadmašiti onu dramatičnost boksačkog ringa i krvavu uvjerljivost udaraca kakve ih u Cinderella man (neosporno najbolje scene boksa u nekom filmu do sada) donosi Ron Howard.
Što se glumačkih ostvarenja tiće, Mark Wahlberg osim odlične fizičke spreme nije pokazao neku zavidnu razinu glume, a sebe u Pokojnima teško da će nadmašiti. Nasuprot tome, ono što je pokazao Bale djeluje impresivno, pogotovo nakon što vidite kako se Dicky Ecklund kojeg Bale tumači, ponaša u stvarnosti. Tu su još i Melisa Leo, izvrsna kao Mickeyeva majka te Amy Adams koja u ulozi Mickeyeve djevojke Charlene baš i nije impresionirala, no šarm i seksipil joj je teško osporiti.
Boksač, ove godine nominiran za 7 Oscara uključujući i najbolji film, nikako nije loš film, no isto je tako jedan je od onih u kojima su mane vidljive i koj djeluje kao da je mogao ispasti puno bolje. Gledati.
- 10:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2011  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi