10

subota

siječanj

2015

Mijenjanje organizacijske kulture


Izvor problema organizacija ponekad može biti i u organizacijskoj kulturi: načinu na koji organizacija, uključujući njezine dioničare, razmišlja i djeluje. Kada organizacijska kultura blokira uspjeh, treba razmotriti promjenu kulture.

Organizacijska kultura nije samo rezultat odluke, nego ishodište procesa koji traje, u kojem se stavovi, vjerovanja i ponašanja ljudi postepeno oblikuju. U slučaju kada objektivno nije efektivna, uvijek je logično prilagođavanje na okolinu koja se mijenja.

Kultura organizacije se najčešće sama održava socijalizacijom. Kako bismo bolje objasnili način na koji funkcionira socijalizacija, opisat ćemo jedan eksperiment.

U jednom kavezu je bilo zatvoreno 5 majmuna. Na konopu iznad njih bila je obješena banana. Kada bi jedan od majmuna ogladnio i krenuo se penjati prema banani, njega i sve ostale majmune zalili bi hladnom vodom. Proces bi se ponavljao, svaki majmun koji bi pokušao doseći bananu bi izazvao reakciju polijevanja svih majmuna hladnom vodom. Nakon nekog vremena, čim bi se jedan majmun krenuo penjati prema banani, ostali bi ga pokušali spriječiti. Zatim se zamijeni jedan majmun u kavezu. Novi majmun ne zna što se događa kad pokuša dohvatiti bananu i čim ogladni, krene prema njoj. Na njegovo veliko iznenađenje, ostali majmuni ga napadnu. Nakon još jednog pokušaja i napada, majmun će naučiti da nije dobro prilaziti banani. Novajlija odustaje jer penjanje prema banani dovodi do batina i zaključuje da se to ne smije raditi. Nakon toga, zamijeni se još jedan majmun. Novi majmun također će pokušati dohvatiti bananu, a ostali će ga napasti! Majmun koji je predzadnji ušao u kavez također se priključuje napadu. Tako se redom zamijene svi majmuni. Na kraju je tu novih 5 majmuna koji više ni ne pokušavaju doći do banane jer su dobivali batine zbog svojih pokušaja, ali ne znaju koji je točan razlog takve reakcije. Oni i ne znaju za hladan tuš jer ga nisu doživjeli – njihovi prethodnici su ih sprječavali da uzmu bananu.




Poanta priče o pet majmuna je u tome što za mnogobrojne odluke koje donosimo, ne znamo prave razloge nego postoji neko znanje i mišljenje da se nešto radi baš na taj određeni način te da svaki drukčiji pokušaj jednostavno nije dobar. Kultura neke organizacije zapravo nam često nameće pravila u poslu, tj. „tako mi ovdje radimo“. Ovdje mi nosimo kravate. Kod nas je cijelo vrijeme zezancija. Ovdje mi radimo k'o psi, često i 10 sati dnevno. Kod nas je klijent/ica stvarno kralj/ica.

To je razlog što promjena organizacijske kulture nije laka.

Da bi smo postigli nešto novo i bolje, odnosno da bi organizacija bila uspješna moramo odbaciti ono što je staro, istrošeno, ono što je prestalo biti produktivno, a s time i učinjene greške, promašaje i zamke na koje smo zalutali zbog napora učinjenih u prošlosti.

"Kada se promjene u kompaniji odvijaju sporije od promjena u okruženju, znajte da je kraj sve bliži." - Jack Welch
Jednako je i u životu – nije loše pogledati oko sebe i u sebe, te napraviti analizu stvari koje radimo i ustanoviti za sve njih zašto to tako radimo. Sasvim je moguće da bi s nekim novim pravilom i naš život postao jednostavniji i smisleniji.

Slažete li se s nama?



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.