Obvezne radne nedjelje u trgovinama stupaju na snagu 1.7.2023.

petak , 16.06.2023.

Od 1. srpnja 2023. godine, nova regulacija o obveznim radnim nedjeljama u trgovinama stupit će na snagu diljem zemlje. Ova promjena donosi značajne promjene u radnom vremenu trgovina nedjeljom, sa svrhom poboljšanja kvalitete života radnika i pružanja veće fleksibilnosti potrošačima.

Nova regulacija o obveznim radnim nedjeljama rezultat je dugogodišnje rasprave o radnim uvjetima trgovaca, zaštiti prava radnika i uravnoteženju između poslovnih potreba i potreba obitelji. Nakon temeljitih konzultacija s relevantnim stranama, uključujući predstavnike radnika, poslodavce i potrošače, donesena je odluka da se uvedu obvezne radne nedjelje.

Glavna svrha ove promjene je omogućiti radnicima u trgovinama da imaju slobodan dan u tjednu, koji će obično biti nedjelja. Ova mjera ima za cilj poboljšati radno-van-radno vrijeme ravnotežu i osigurati da radnici imaju dovoljno vremena za obitelj, odmor i druge izvanposlovne aktivnosti. Istovremeno, potrošačima će biti pružena prilika za planiranje vlastitih aktivnosti nedjeljom, s obzirom na smanjenje broja trgovina koje će biti otvorene.

Prema novoj regulaciji, trgovine će biti obvezne zatvoriti svoja vrata nedjeljom, osim u određenim iznimnim situacijama, kao što su trgovine na benzinskim postajama, ljekarne, trgovine prehrambenim proizvodima i drugi nužni servisi. Ova iznimka osigurava da će potrošači i dalje imati pristup osnovnim proizvodima i uslugama tijekom nedjelje. Ostale trgovine će morati odabrati određene radne nedjelje tokom godine koje će biti radne, što je u slučaju 2023. sveukupno 16 radnih nedjelja.

Očekuje se da će nova regulacija imati pozitivne učinke na radnike, potrošače i društvo općenito. Radnici će moći bolje isplanirati svoje obiteljske aktivnosti, provoditi vrijeme s najbližima i pridruživati se različitim društvenim događanjima. S druge strane, potrošači će imati više vremena za opuštanje i odmor te će biti potaknuti da svoje nedjelje provedu na aktivnostima koje su im važne.

Stambeni krediti

utorak , 09.05.2023.

Stambeni krediti su krediti koji se uzimaju za kupnju ili izgradnju nekretnine, bilo da je riječ o stanu ili kući. Ovo su dugoročni krediti s fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom, ovisno o dogovoru s kreditnom institucijom. Stambeni krediti obično traju od 10 do 30 godina, a iznos kredita ovisi o vrijednosti nekretnine i financijskim mogućnostima klijenta.

Postoji nekoliko prednosti stambenih kredita. Jedna od najvećih prednosti je što vam omogućuju da postanete vlasnik nekretnine koju kupujete ili gradite, što može biti veliki korak u vašoj financijskoj budućnosti. Druga prednost je što vam omogućuju da koristite nekretninu kao kolateral za kredit, što znači da kamatne stope obično su niže nego kod drugih vrsta kredita. Također, mnoge kreditne institucije nude fleksibilne uvjete plaćanja, kao što su različiti rokovi otplate ili mogućnosti pauziranja plaćanja.

Da biste podigli stambeni kredit, prvo trebate odabrati kreditnu instituciju s kojom želite raditi i dobiti sve informacije o njihovim ponudama. Također, morat ćete osigurati sve potrebne dokumente, kao što su dokazi o prihodima i financijskim obvezama. Kreditna institucija će također provjeriti vašu kreditnu sposobnost kako bi utvrdila vašu sposobnost vraćanja kredita. Nakon toga, kreditna institucija će procijeniti vrijednost nekretnine i na temelju toga odrediti iznos kredita koji vam mogu odobriti.

Važno je napomenuti da podizanje stambenog kredita zahtijeva ozbiljno razmišljanje i pažljivo planiranje, jer je riječ o dugoročnoj obvezi koja utječe na vaše financije dugi niz godina. Stoga, prije nego se odlučite za stambeni kredit, važno je pažljivo razmotriti sve opcije i uvjete koji vam se nude. Kako bi izračunali ratu stambenog kredita, potrebno je koristiti Stambeni krediti kalkulator.

Podizanje kredita u banci

srijeda , 01.03.2023.

Krediti u banci su jedan od najčešćih načina financiranja nekretnina, unutarnjih uređenja ili bilo koje druge namjene. Banka obično nudi kredite za stanovanje, automobilske kredite, zajmove za poduzetništvo i kreditne kartice.

Krediti se obično odobravaju na osnovi osobne zajamčene ili nezajamčene zajamčene. U slučaju zajamčenog kredita, klijent mora staviti neku vrstu zalog (obično jednu ili više nekretnina) kako bi osigurao plaćanje kredita. U slučaju nezajamčenog kredita, klijentu se ne traži da stavi zalog, ali će biti potrebno pružiti druge oblike dokaza primjerenog za kreditnu ocjenu.

Kako bi se osiguralo da će se kredit povratiti, banke obično traže od klijenta da dostavi financijski izvještaj i da se pridržava određenih zahtjeva kako bi se osiguralo da će se kredit povratiti na vrijeme. Ovi zahtjevi obično uključuju dokaz o redovnom primanju novca, pregled financijskih izvještaja i dokaz o nekretninama i drugim vrijednostima. Kako bi izračunali plan otplate kredita, možete koristiti kreditni kalkulator.

U slučaju dugoročnih kredita, banke obično traže da se ostvari određena vrsta osiguranja u slučaju da klijent ne može vratiti kredit. Osiguranje pokriva troškove koje bi banka morala platiti za vraćanje zajma.

Kada se odlučite za zajam u banci, bit će vam potrebno da pronađete banku koja ima najbolje uvjete za vaš kredit. Trebali biste provjeriti različite banke i usporediti uvjete koje nude. Također biste trebali provjeriti kamatne stope i druge uvjete koje nude. To će vam pomoći da odlučite koja banka nudi najbolje uvjete za vaš kredit.

Oznake: krediti, banke

Koja su davanja na uvoz auta iz EU?

srijeda , 27.07.2022.

Za uvoz auta iz EU u Hrvatsku postoje određena davanja koja se trebaju platiti.

1. Posebni porez na motorna vozila (PPMV)
PPMV na motorna vozila ovisi o vrijednosti automobila te Emisiji CO2 (g/km). Kako biste izračunali točan iznos trošarine kao i ostale troškove prilikom uvoza auta koristite kalkulator troškova uvoza auta iz EU.

2. Upravna pristojba
Upravna pristojba je naknada koja se plaća za kupovinu rabljenog vozila od fizičke osobe. Ukoliko kupujete vozilo od pravne osobe, navedenu pristojbu nije potrebno platiti. Iznos pristojbe ovisi o godištu vozila i o snazi motora. Za izračun upravne pristojbe možete koristiti kalkulator upravne pristojbe.

3. Homologacija
Homologacija je postupak utvrđivanja sukladnosti tzv. Homologacija te njegova cijena iznosi od 400 do 700 kn.

4. Naknada za zbrinjavanje otpada
Naknada za zbrinjavanje otpada ovisi o težini vozila te u pravilu iznosi oko 1000 kn do 1500 kn za stadardna vozila.

5. Troškovi registracije i ostali troškovi
Svi ostali troškovi (troškovi tehničkog pregleda, osiguranja, nove prometne dozvole, pločica, i ostali troškovi vezani uz registraciju) kao kod kupovine i registracije vozila kupljenog u RH.

Ukoliko vozilo uvozito samostalno vožnjom biti će vam potrebne i zoll tablice.

Oznake: uvoz auta, uvoz, automobili, auto, auto uvezi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.