Mitologija https://blog.dnevnik.hr/enhu

petak, 02.10.2009.

Athumanunhova koračanja

Dakle, Athumanunh je na trenutak poput velikog 'ur mauua' prošao kroz 're stauu' tajnovitog mjesta u dvorani 'sed', te poput bića 'ahu', poput 'semaa ur' uzeo obličje 'akh' kako bi na trenutak mogao opetovano vidjeti davno prije izgubljene prijatelje što počivaju poput 'onih manje revnih i vjernih', ali i 'onih čije je srce bilo ma'at' na 'poljima nade i obećanja'.

No, neumoljivi Nehebkau, taj revni i uvijek budan stražar, opasnog izgleda jednostavno se postavio ispred Athumanunha te ga zaustavio: 'Vrati se natrag Athumanunh, jer tvoje je kraljevstvo Jabti i još uvijek nisi pozvan u kraljevstvo Amenti.

Ako još uvijek ne razumijete, sada ću vam malo pomoći: Athumanunh je pokušao proniknuti gdje to obitavaju bića Unnefer, ili 'oni koji ne znaju za nestanak', ili 'oni koji ne znaju za umor', ali zaustavili su ga revni 'čuvari polja nade i obećanja' na njegovom koračanju kroz drevnu egipatsku mitologiju gdje je susreo neka mitološka bića i božanstva iz mitološkog svijeta drevnih Egipćana. Evo kratkog opisa tih mitoloških bića tajnovitog Duata i misterioznog Amenteta drevnih Egipćana.

Aken i Kherti – splavar Amenteta i bog mrtvih

Drevni Egipćani splavara koji je prevozio pokojnike do Duata (počivalište manje revnih i vjernih), ili polja Aaru (počivalište onih čije je srce bilo ma'at) nazivali su Aken. Akena su na svojim prikazima prikazivali u antropozoomorfnom obličju tijela čovjeka i glava ovna, a u istom takvom obličju ponekad bi prikazali i boga mrtvih kojeg su nazivali i Kherti. Dakle, kada se na prikazima vidi čovjek s glavom ovna, a isti se nalazi na kormilu broda onda je to Aken, splavar Amenteta. Ako pak je to čovjek s glavom ovna i ne nalazi se na brodu onda bi to trebao biti Kherti, zaštitnik mrtvih i čuvar faraonovog groba. Kherti je jedno od obličja Ozirisa.

Nemti i Mahaf – božanski kormilar Raove 'barke od milijun godina'

Nemti (skitnica, putnik ili onaj koji putuje) božanski je kormilar i drugo obličje (božansko) mitskog bića Akena, a prikazivan je u atropozoomorfnom obličju tijela čovjeka i glave sokola, pa se ponekad može zamijeniti s Horusom. No, treba obratiti pozornost, jer ako se takvo božanstvo nalazi na brodu (splavi) onda se sigurno radi o obličju Nemti. U tom obličju Nemti (Aken) se oglušio na zapovijed Raa da ni u kojem slučaju i ni pod kojim uvjetom ne prevozi božicu Izidu do središnjeg otoka u Podzemnom svijetu tijekom vijećanja bogova u sporu Horusa i Seta. No, kako je Nemti uzeo zlatan prsten od Izide i ipak je prevezao na otok, on je kažnjen od Raa tako što su mu svi prsti smanjeni, pa mu nikada više niti jedan nakit nije mogao krasiti iste. Mahaf pak je prikazivan u antropomorfnom obličju i nalazi se u sastavu posade Raove 'barke od milijun godina' kojom vješto upravlja u opasnim noćnim satima.

Khentiamenti – nadzornik grobova

Khentiamenti čuvar i zaštitnik groblja i grobnica drevnih Egipćana vrlo lako se pomiješa sa svojim božanskim rođacima Anpu (Anubis) i Uapuat (Ofios). No, razlika je i više nego očita, jer Khentiamenti uvijek je prikazivan u zoomorfnom obličju šakala koji leži na sarkofagu.

Gods Pictures, Images and Photos

02.10.2009. u 21:29 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga




www.hitwebcounter.com



Zapisi, crtice, crteži, skice, sheme iz raznih mitologija i legendi

Linkovi

actyalan@gmail.com (Athumanunhovo 'mjesto na kojem plaču ptice')

Photobucket




Mitologija - čudnovato sjeme iz kojeg su kasnije niknule filozofija i religija.

Svijet se boji vremena, a vrijeme se boji piarmida.

Vrijeme je najmudrije, ono zna sve odgovore.

Legenda - priča o neobičnom događaju

Photobucket

wizard Pictures, Images and Photos


Tražeći genijalnost i mudrost nudio je milost i ljubav, a zauzvrat našao je glupost i dobio mržnju. Stvorio je svoj Svijet arbitra plemenitog mira, a postao je bakljonoša koji prenosi vjekovni plamen smrti i uništenja.

Dječak je on u kojem se čovjek budi, ili je možda već čovjek u kojem još uvijek dječak živi.

Photobucket


Zna On tajne prije stvaranja Svijeta iz doba kada su Zvijezde još spavale, Vitez je On jedan od najboljih, a namjere su Njegove uvijek dobro skrivene, kaže malo, a govori nejasno kada priča o najplemenitijoj skupini ljudi koji su ikada Zemljom koračali ...

Lovački krik enhu ptice je: keee - ar! a krik alandske (polarne) enhu ptice puno je prodorniji: kee - aarrmm!

Legatus - kod starih Rimljana izaslanik, namjesnik u provinciji, pomoćnik vojskovođe, a možda onaj koji zapisuje (legator), onaj koji nešto nekome ostavi zapisano.

Tamo negdje daleko gdje topla mora zapljuskuju obale Ledene zemlje Alandije, tamo gdje se kiša i vjetar oduvijek dodiruju, ali se nikada ne razumiju, tamo gdje rastu i mirišu najljepše šume srebrenog bora, tamo gdje počinje tajnovita dolina Sylenca... Pojavili su se iznenada i niotkuda, ni najstariji među najstarijima više se ne sjećaju odakle su stigli i zašto su danima i noćima nešto grozničavo tražili. To Strašno i Nezamislivo Vrijeme zapamtilo ih je kao ratnike lutalice i napadače, teško naoružane i oklopljene koji su mirno jahali svoje plemenite konje i svi odreda bili spremni da se bore i da izginu od reda ... Onda pak u tajnovitom Vremenu Bijelih Snjegova, u tajnovitom dobu noći Hawalandha, pronašli su Ono što su tražili. Našli su Njega okruženog njihovim vlastitim Sjenama. Velika je bila snaga i mudrost koju su Mu poklonili bogovi u sam Osvit Vremena. Legenda je bila konačno živa i za Njih je sve moglo početi... i počelo je!

Jedino tamo, a nigdje ne postoji nešto ljudskije, čovječnije, lete žive ptice praznim nebom iznad plime zlatne zore prema krošnjama srebrenog bora...