srijeda, 11.01.2023.

...bonkulović sam...

....stali smo na detoksikaciji organizma! Kako se to radi? Pa vrlo jednostavno.

Skuha se juha od "otpadaka" od povrća. Moja obitelj voli kaul, ali ne i lešo listove...oni idu u juhu.... list poriluka, ostaci od kupusa, selena, mrkva i krompir .... skuha se .....dobro izmiksa ....doda malo đumbira....eto zdrave i krepke povrtne juhe.... ako u zdjelicu dodaš žličicu jogurta ....dobiješ i lijepo serviranu poslasticu...



Moja pokojna teta Anka govorila je. "Ijte dico i tako i tako će to prajci izist!" ("Jedite djeco i tako će ostatke pojest prasci") Pa moji ukućani kad vide ovakav lonac s ostacima povrća, odmah viču: "Kuva prascima!"

Ali nekad su se ovako naši roditelji hranili. Doduše, povrće je bilo sitnije isjeckano da bi se prije skuhalo, da bi imali što žvakat i jer nisu imali štapne miksere da ih uguraju u lonac i dobiju kremastu juhu...

Kad smo se to razvicjali*? Kad nas je obuzela tolika pohlepa za hranom....posebnom, nesvakidašnjom, serviranom na posteljici od perverznih naziva? Što je više monada* za ručak, to je on bolji! Zaboravljamo na naše bake koje su satima kuhale posebna jela, za posebne prigode od ostataka, odnosno od namjernica koje elita nije željela kupovat pa su bile jeftine.... životinjska glava (moja nona je posebno spremala jezik, a pohani mozak je bio praznik), uši, nogice (kokošje....svinjske).... sve su to stvari koje ne koštaju ništa i koje Vam mesari žele utrapit za žuntu*

Bonkulović sam, priznajem! i ne znam u kojem sam trenutku postala javna kuhinja, ali znam provesti sate pripremajući jeftina jela.
Za ovo mi je trebalo mjesec dana da nabavim svinjske nogice, zato jer ih mesari prodaju uz svinjski but. Ipak, upornošću, i za 20-ak kuna, uspjela sam dobit dovoljnu količinu za napravit hladetinu.

Nakon što se nogice operu, očiste, depiliraju....kuha se juha u vodi s octom, lovorovim listom i malo limuna.... juha se kuha jedno 2 do 4 sata zavisno o starosti mesa....



....meso i svo povrće se izvadi i pusti da se ohladi.....a zatim se polako čisti od koštica..... to je dugotrajan proces jer se prsti lijepe , ali sve treba dobro očistit da netko ne slomije zub.... od tvrdo kuhanih jaja i mrkve naprave se ukrasi na zdjeli (nisam se baš trudila jer sam željela sve samo za sebe), a ostaci se isjeckaju te izmiješaju s mesom...



...preko svega se prelije juha i pusti više sati da se stisne....



....tada toplim nožem prođete rubove zdjele i istresete hladetinu na tanjur.... kap limuna i to je to.... višesatno kuhanje i cjelodnevno hlađenje se isplatilo.....rekla bi moja dica da je "prasica kuhala prajce za prajce"



Koliko Vas će na ovo reć "bljak"?
A koliko Vas se sijeća popara, jeftinih jela i uštipaka svoje bake?



*razvicjati - razmaziti
* monada - glupost
*žunta - ostaci mesa


- 21:13 - Gukni ako si faca (22) - #

<< Arhiva >>