DVD Turopolje

21.04.2019., nedjelja

Tradicija čuvanja Isusovog groba - Uskrs 2019

Nakon Isusove smrti na križu i njegovog polaganja u grobnicu – spilju na Veliki petak, grupa židova s vođama, okupila se nakon Pashalne večere da razgovaraju o svojim bojaznima naznake o Isusovoj tvrdnji da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. Oformili su odbor, koji je slijedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža pred Isusov grob, jer su strahovali da bi njegovi učenici mogli ukrasti Isusovo tijelo i proglasiti da je uskrsnuo. Idućeg dana su židovski svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio deset rimskih legionara da čuvaju Isusov grob.

U znak spomena na taj događaj, dobrovoljna vatrogasna društva Župe Vukovina održavaju tradiciju čuvanja Kristova groba na Veliki petak i Veliku subotu. Ove godine red je pao na članove DVD-a Mraclin i DVD-a Okuje, koji su održali tradicionalno čuvanje Isusovog groba u župnoj crkvi u Vukovini. Na Veliki petak i Veliku subotu izmjenjivala se straža, sve dok u subotu zvona nisu označila Uskrsnuće. Dobrovoljna vatrogasna društva Župe Vukovina ( Buševec, Čička Poljana, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Staro Čiče, Turopolje i Vukovina ) svečanim ešalonom dostojanstveno su obilježili blagdan uskrsnuća na Veliku subotu, gdje su svi zajedno prisustvovali sv. Misi.

Članicama i članovima našeg društva, svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima, svim ljudima dobre volje te njihovim obiteljima, DVD Turopolje želi sretan i blagoslovljen Uskrs.

FOTO: DVD Mraclin


Više fotografija na facebook stranici DVD-a Turopolje
https://www.facebook.com/dvd.turopolje/


- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

LINKOVI

VIŠE O NAMA

FOTO