DVD Turopolje

05.05.2016., četvrtak

Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Dana, 04. svibnja 2016. godine, proslavili smo dan zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana, a ujedno i 75 godina postojanja DVD-a Turopolje. Proslavi su prisustvovala dobrovoljna vatrogasna društva vukovinske župe: Buševec, Čička Poljana, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Staro čiče i Vukovina, a bili su tu i naši dragi prijatelji iz Slovenije Prostovoljno gasilsko društvo Brezje i Pekre, kojima se zahvaljujemo na lijepim poklonima.

Proslavu su uveličali brojni uvaženi gosti: dožupan Zagrebačke županije gosp. Rudolf Vujević, dogradonačelnik Grada Velike Gorice gosp. Stjepan Kos, Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice gosp. Dalibor Mrakovčić, viječnik Grada Velike Gorice i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Turopolje gosp. Zlatko Mihanić, predstavnik Vijeća mjesnog odbora Rakitovec gosp. Zlatko Dianežević, direktor Distributivnog centra za voće i povrće gosp. Hrvoje Bunjevac, predstavnik tvrtke PANA d.o.o. Turopolje gosp. Hrvoje Posavec, predstavnik tvrke Vatropromet i drugi uvaženi gosti.

Svetu misu u društvenom domu Turopolje povodom Florijanova služio je vlč. Tomislav Krajačić, u prisutnosti brojnih mještana, vatrogasaca. Svetu Misu pjevanjem je animirao župni zbor uz pratnju na harmonici za koju je bio zadužen gosp. Branko Puceković.

Povodom 75 godina od osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Turopolje, ispred društveno - vatrogasnog doma Turopolje, otkriveno je spomen obilježje zaštitniku vatrogasaca sv. Florijanu, a isto je i blagoslovljeno.

Spomen obilježje sv. Florijanu izrađeno je na inicijativu DVD-a Turopolje, a idejni projekt osmislio je naš član Leon Godinić. Kip sv. Florijana izradio je od drveta (trešnja), naš turopoljac Zdravko Mateša - Mokica, dok su mu pri izradi vjerne kopije Krčkih vrata (hrast) i ostatka spomen obilježja, pomogli sami članovi DVD-a Turopolje. Osim kipa sv. Florijana i kopije Krčkih vrata, na spomen obilježju je prikazana i tradicionalna gradnja turopoljskih drvenih kuća. Konkretno, od hrastovine je izrađen kut (čošak) drvene kuće i to na dva načina - Hrvatski vez i Njemački vez (Lastin rep).

Od ideje do realizacije projekta bilo nam je potrebno svega godinu dana. Istina je da smo se u tih godinu dana, a naročito zadnja dva mjeseca naradili, ali naš se je trud s obzirom na izglet i samu priču spomen obilježja isplatio.

Uz mnoge vatrogasce i mještane Turopolja, posebno moramo pohvaliti gosp. Zdravku Matešu, koji je aktivno sudjelovao u cijelom projektu od samog početka pa do kraja. Uz njega tu su i Leon Godinić, Željko Marinić, Davor Drakulić i Patrik Čunčić. Uključivali su se tu još mnogi članovi, naravno u skladu sa svojim mogućnostima i poslom od kojega žive: Mihael Čunčić, Filip Lukiček, Danijel Kukor, Drago Rajković, Čedomir Krizmanić, Jasmin Blagušević, Ivan Maričić, Mladen Mihalić itd., a mnogo su nam pomogli i naši mještani Davor Družijanić, Anđelko Matanović, Siniša Lazić i Zlatko Bogdan.

Zahvaljujemo se pokroviteljima i sponzorima koji su nam pomogli u obilježavanju 75 godina DVD-a Turopolje, odnosno pri izradi spomen obilježja sv. Florijanu:
- Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici
- Gradu Velikoj Gorici
- Vijeću mjesnog odbora Turopolje - predsjedniku gosp. Zlatku Mihaniću
- Tvrtki vatropromet – gosp. Nenad Radojčić
- Tvrtki Pana d.o.o. – gđi. Nikolini Babić, gosp. Hrvoju Posavcu i gosp. Miroslavu Peradinoviću
- Tvrtki VG Drvo, gosp. Vjekoslavu Fletku i gosp. Danijelu Vlahinščaku
- Tvrtki OPZ Turopolje – Gord Vukovina – gosp. Silviju Poldrugaču
- Tvrtki Limorad d.o.o. – gosp. Srećku Kovačiću
- ŠRK Ribomanija Turopolje - gosp. Siniša Kos
- Gosp. Ivanu Mrkuzu
- Gosp. Miljenku Vugrinoviću
- Gosp. Stjepanu Filipančiću
- Kronike Velike Gorice
- VG Danas
- City Radio
i ostalima.

Unaprijed se ispričavamo ako smo koga izostavili !

Za generacije vatrogasaca koje dolaze, neka nas čuva naš nebeski zaštitnik - sv. Florijan !

Sretan Vam svima skupa Dan vatrogasaca !

04. svibanj 2016.

DVD Turopolje

Foto:
VG Danas
Kronike Velike Gorice
DVD Čička Poljana
DVD Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Od Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

Više fotografija na web albumu:
Sv. Florijan / 75 godina DVD-a Turopolje

- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

LINKOVI

VIŠE O NAMA

FOTO