DVD Turopolje

09.02.2011., srijeda

Požar trave i niskog raslinja

07.02.2011. DVD Turopolje dobiva dojavu od mještana da kod izlaza iz mjesta na državnu cestu Zagreb-Sisak gori trava.DVD izlazi na intervenciju sa vatrogasnim kombijem (navalno je na popravku) i posadom od dva vatrogasca.Dolaskom je utvrđeno da se radi o požaru trave i niskog raslinja,da se radi o manjoj površini,te da nije potrebno zvati dodatne snage.
Intervencija je trajala od 17 15 do 18 00 h,požar je ugašen metlanicama,a opožarena površina iznosi 200 m2.

NE BACAJTE ZAPALJENE ILI ZAPALJIVE PREDMETE U OKOLIŠ !

POŠTUJTE ZNAKOVE ZABRANE LOŽENJA VATRE !


SPALJIVANJE KOROVA

Spaljivanju se pristupa bez opravdanih razloga i u vrijeme isušenosti tla, odnosno, bolje gorivosti zapaljivog materijala i ne razmišljajući da požar, pogotovo uz pojavu vjetra, može obuhvatiti velike površine. Tada čovjek postaje nemoćan u gašenju požara, koji i njemu može ugroziti život. Olako shvaćanje spaljivanja korova, trave i biljnog otpada ugrožava i susjedne vrijedne poljoprivredne i šumske površine, kao i gospodarske objekte, te ponekad otežava i odvijanje cestovnog prometa.

S obzirom na više temperature, toplije vrijeme i ljetne mjesece, možemo očekivati da će se mnogi stanovnici diljem naše zemlje prihvatiti čišćenja i uređenja poljoprivrednih i sličnih površina, upravo spaljivanjem korova i trave. Stoga još jednom upozoravamo na opasnosti koje može prouzročiti nemarnost i nepažnja. Uz to, upozoravamo i podsjećamo na odredbe Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te na općinske i gradske odluke o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Zabranjeno je spaljivanje korova i trave te paljenje vatre na otvorenom prostoru, pogotovo u vrijeme velike opasnosti od požara, odnosno, za vjetrovitog vremena, noću te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju. Iznimno, nadležna javna vatrogasna postrojba ili vatrogasno društvo može odobriti paljenje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva, a na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe. Ukoliko se utvrdi da paljenje vatre nije prijavljeno, nadležna policijska uprava podnijet će protiv počinitelja prekršajne prijave. Novčane kazne su u visini i do dvije tisuće kuna, što nije zanemarivo.

Također, paliti vatru na otvorenom i spaljivati korov smiju samo punoljetne osobe, koje cijelo vrijeme trebaju biti uz zapaljenu vatru s priručnom opremom za gašenje požara.

Mjesto spaljivanja mora biti pomno odabrano, odnosno, izolirano od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i objekti podložni zapaljenju, kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre preko gorivog materijala na zemlji ili iskrenjem (minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskog objekta mora iznositi 20 metara, a na udaljenosti ispod 200 metara od ruba šume može se paliti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreznosti što ih odredi pravna osoba koja gospodari šumom).

Nakon spaljivanja, osobe su dužne detaljno pregledati mjesto spaljivanja i eventualne ostatke u potpunosti ugasiti.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 93, policiju na tel. broj 92 ili Centar 112 na tel. broj 112.

Ukoliko osoba, koja želi paliti vatru na otvorenom prostoru i spaljivati korov, nije sigurna da pravilno procjenjuje sve uvjete i mogućnosti, dužna je o svom naumu obavijestiti Dobrovoljnu vatrogasnu udrugu neposredno ili telefonom tri sata prije spaljivanja.

Napominjemo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 10 do 50 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana. Isto tako, i općinskim i gradskim odlukama propisane su novčane kazne za pravne osobe do dvije tisuće kuna, za odgovorne osobe u pravnim osobama do 500 kuna, a za fizičke osobe do 200 kuna.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se odredbi navedenih zakona, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice!
- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

LINKOVI

VIŠE O NAMA

FOTO