Draxblog 2

četvrtak, 30.06.2005.

Blog slava

Jonathan Edelstein, njujorški odvjetnik koji je, između ostalog, potpisnika ovih redova "navukao" na bloganje, postao je slavan, barem sudeći po tome što se njegov blog citira kao relevantni izvor podataka, iako ne u svrhe koje ga vesele.

- 18:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.06.2005.

Mini-recenzija: Spartan (2004)

uloge: Val Kilmer, Ed O'Neill, William H. Macy, Tia Texada, Kristen Bell
režija: David Mamet
proizvodnja: SAD, 2004.
distribucija: Discovery
trajanje: 98 '

David Mamet, najugledniji američki dramatičar i najprecijenjeniji holivudski scenarist, ponovno se vraća iza kamere sa svojim špijunskim trilerom Spartan. U njemu Val Kilmer glumi vrhunskog specijalca kojeg američka vlada angažira za najprljavije i najdelikatnije poslove. Njegova nova misija jest lociranje otete harvardske studentice čiji nestanak, s obzirom na to tko joj je otac, predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Film je izvrstan na samom početku kada prilično realistički pokazuje kako američka vlada zna pokazati nevjerojatnu brzinu, bešćutnost i brutalnost kad god su njeni interesi u opasnosti. Drugi dio, u kojem hladnokrvni glavni junak postaje moralizatorska ruka pravde, je dosta razočaravajući, ali dojam popravlja više nego solidna gluma. One koji znaju engleski će prilično zabaviti Kilmerov ironični audio-komentar na DVD-u gdje jedva skriva svoje gnušanje i prezir prema režiseru.

OCJENA: solidan (++)

- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.06.2005.

Francuski bloger na sudu

Sve donedavno su nas nastojali uvjeriti u to da raznorazni Glavaši, Jambe, Bandići i drugi lokalni šerifi predstavljaju ostatak jugobalkanske prošlosti koji će biti otpuhan onog trenutka kada nas Sanader i Račan odvedu u EU gdje caruje sređena pravna država. S time se vjerojatno neće složiti Christophe Grebert, francuski bloger iz Puteauxa, gradića u blizini Pariza u kojem od 1969. godine vladaju Charles Ceccaldi-Raynauld, lokalni čelnik desničarske stranke UMP i njegova kći Joele. Ceccaldi-Reynauldovi su tokom svih ovih desetljeća uspjeli od Pouteauxa napraviti osobni feud. Njihov način vladanja je par godina Greber, inače član opozicijske Socijalističke stranke, uredno dokumentirao na svom blogu, da bi ga danas Ceccaldi-Raynauldovi tužili sudu zbog citiranja novinskog članka u kojem jedna od bivših gradskih službenica tvrdi kako joj se prijetilo zato što je obitelji stala na žulj. Ovo je, zasada, prvi slučaj u Francuskoj da netko zbog navoda u blogu mora ići na sud.

- 15:58 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.06.2005.

Hollywoodska kino-kriza se nastavlja

Batman početak je na američkim blagajnama preko vikenda zaradio 46,9 milijuna US$ i na drugo mjesto izbacio Gospodina i gospođu Smith s Bradom Pittom i Angelinom Jolie. No i tako dojmljiv rezultat nije pomogao da se ukupan prihod svih filmova na kino-blagajnama nadmaši rezultate iz prošle godine. Već punih 17 tjedana američka kina bilježe pad prodaje ulaznica i pad prihoda na kino-blagajnama.

No dok je za kino-prikazivače situacija porazna, holivudski studiji se mogu tješiti da njihovi financijski rezultati i nisu tako zabrinjavajući. Prema njihovih analizama 75 % Amerikanaca jednostavno ne želi ići u kino kada na raspolaganju ima DVD-ove, specijalizirane kablovske kanale i Internet.

S druge strane, mnogi drže da je to samo holivudsko samozavaravanje, jer se sve više za slabašne kino-rezultate optužuje i slabašna kvaliteta kino-ponude koja je kao takva prepoznata i od publike. Prema nedavno objavljenoj Gallupovoj anketi 79 % Amerikanaca drži da su današnji holivudski filmovi daleko lošiji nego što su nekada bili.

- 04:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 17.06.2005.

Stranka crvena od srama

SDP-ovim čelnicima se očito ne sviđa to što se u previše općina, gradova i županija njihova stranka – ili točnije raznorazne koalicije i koalicijice kojima je SDP bio na čelu – nakon mjesec dana kokošarenja i svakojakih transfera od izbornih pobjednika pretvorila u izborne gubitnike. I sada predlažu da se donese izborni zakon koji bi zabranjivao "stvaranje post-izbornih koalicija koje su različite od onih pred-izbornih".

Vrlo je malo vjerojatno da će itko podržati tako glupu i protuustavnu inicijativu – prilično sličnu onoj kada je HDZ 1990-ih predlagao zabranu "ideološko nekompatibilnih" predizbornih koalicija, pa SDP također predlaže alternativu u obliku zakona koji bi omogućio strankama i koalicijama koje osvoje relativnu većinu da mogu preuzimati vlast bez postizbornog koaliranja. Što će reći da su se opekli i da im je došlo u glavu da inzistiranje na razmjernom sustavu za lokalne i regionalne izbore možda i nije najpametnija ideja.

Najjednostavniji način da se sve to postigne jest djelomično ili potpuno vraćanje većinskog izbornog sustava, odnosno neposredni izbori za gradonačelnike i župane.

Naravno, postavlja se pitanje zašto SDP sve te divne i krasne prijedloge nije istakao kada je imao većinu u Saboru.

Odgovor je možda isti kao i za pitanje zašto je SDP pred lokalne izbore u Splitu iz svojih redova izbacio uspješnog gradonačelnika Slobodana Beroša – koji će, svemu usprkos, kao nezavisni kandidat isčeprkati jedan mandat - da bi za nositelja liste stavio bezličnog i nesposobnog Ljubomira Urlića. A poslije se hvataju za glavu što im glasačko tijelo bježi Jerkovu i njegovim poduzetnicima, a koalicijski partneri – gerontofilske prostitutke iz HSU – bježi HDZ-u.

- 21:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.06.2005.

Izvukao se...

Nedužan po svim točkama optužnioce.

Hollywood može mirno spavati.

- 23:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Najtežih trideset minuta u životu Michaela Jacksona...

...traje upravo sada, dok se čeka objavljivanje odluke koju je donijela poriota.

Moja je pretpostavka da će mu odvaliti "kriv" bar po nekim točkama optužnice. Vidjet ćemo za nekih dvadesetak minuta.

- 22:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bloganje je dobro djelo

Jonathan Edelsetin, njujorški odvjetnik koji je, između ostalog, i potpisnika ovih redova "navukao" na bloganje, u svom blogu tvrdi kako se iznenadio reakcijama na svoje blog-postove o zloglasnim pismima iz Nigerije. Naime, veliki broj čitatelja mu je izrazio zahvalnost što su, pročitavši njegov blog, shvatili što se krije iza svih tih pisama i E-mailova i tako sebe spasili od gubitka teško stečene imovine.

I sada, neka netko kaže kako su blogovi bezvrijedno gubljenje vremena koje ne služi nikakvoj svrsi.

- 12:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 10.06.2005.

Globalno zaglupljenje

U Splitu se u posljednja tri dana umjesto sjedenja za štekatima, igranja picigina i slinjenja za oskudno odjevenim mladim damama iz naftalina vade jakne, majice s dugim rukavima i postavlja pitanje zašto je tako hladno u doba godine kada bi trebalo biti vruće.

Nešto slične priče se čuju i situacijama kada je temperatura viša nego što bi trebala biti, samo što su obično praćene uz obavezno spominanje globalnog zatopljenja i proklinjanje zlog Busha koji ne želi potpisati sporazum iz Kyota i tako spasiti planet od sigurne propasti.

Situacije u kakvoj se danas našao Split, s druge strane, tjeraju na pomisao kako priča o globalnom zatopljenju možda i nije istinita, odnosno barem nije tako jednostavna kakvom je opisuju globalni mediji i promocije željni političari.

Ono što je ključ priče o globalnom zatopljenju – to da klima postaje sve toplija i toplija, o čemu svjedoči svakodnevne vijesti o rekordno visokim temperaturama za određeno područje u određenom razdoblju – dolazi u pitanje kada se stavi u kontekst vijesti o rekordno niskim temperaturama za određeno područje u određenom razdoblju. Split je ove godine imao dva slučaja takvih rekordno niskih temperatura.

A ako globalno zatopljenje jest činjenica, ono se neće manifestirati tako brzo, tako jednostavno i tako očito. Riječ je o procesu koji traje godinama i desetljećima, a one najozbiljnije prognoze govore kako će se prosječna temperatura na planetu povećati u najgorem slučaju za pola stupnja u roku od 50 godina.

Nadalje, globalno zatopljenje ne mora nužno dovesti do toga da će npr. krajem slijedećeg stoljeća Hrvatska biti tropska zemlja sa šest mjeseci ljeta. Klimatski mehanizmi su daleko složeniji i otapanje ledenjaka na polovima bi moglo poremetiti oceanske struje i rezultirati novim ledenim dobom.

A tu je, dakako, i pitanje nije li globalno zatopljenje samo dio prirodnog ciklusa koji traje tisućama godinama. Neugodnosti koje danas doživljavaju Splićani su npr. ništa u usporedbi s onime što se prije nešto manje od tisuću godina suočili stanovnici otoka koji je ime dobio po bujnoj vegetaciji, a danas je poznat pod imenom Grenland.

Kakva god istina bila, i dalje će oni koji najviše rogobore protiv globalnog zatopljenja biti prvi koji će na nož dočekati svaku inicijativu da se termoelektrane i slični turbozagađivači zamijene s nuklearkama.

- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.06.2005.

Od jučer uistinu ništa nije isto...


Pogledao sam malo prvi "World War II" DVD koji se prodaje uz "Slobodnu Dalmaciju", točnije samo prvu i dio druge(četvrte) epizode ("Pad Poljske", "Battle of Dunkirk").

Sva moja očekivanja da će dotični dokumentarac u kojem postoje "dosad neviđene, digitalno obrađene snimke" u potpunosti promijeniti sve što smo znali o drugom svjetskom ratu su se ostvarila.

Tako ćemo samo na temelju onoga što sam vidio doznati:
- kako su Nijemci s krajnjim i sveopćim oduševljenjem naroda objavili rat Poljskoj;
- kako bi Poljaci uspjeli obraniti Varšavu da ih Sovjeti nisu napali s leđa i natjerali da gomilu diviziju pošalju na istok;
- da su Nijemci Poljsku napali s 112 divizija

a tu su, dakako, neki fascinatni detalji poput

- Nijemaca koji na Belgiju, Nizozemsku i Francusku 1940. godine jurišaju s "Pantherima"
- Poljaka koji se 1939. brane sa DP 28 puškomitraljezima i "Somua" tenkovima
- britanskih vojnika koji nose SMB uniforme

Uz uobičajenu brigu o kvaliteti slike, distributer "Niko Blockbuster" se pobrinuo da sve ovo bogatsvo detalja postane što prijemčljivije hrvatskoj publici tako što je prijevod dao osobi koja ima obrazovanje jednog prosječnog Hrvata.

S nestrpljenjem čekamo nove nastavke ove epske sage, a najave već govore o "Battle od Dieppe", El Alamainu, savezničkom iskrcavanju u južnu Francusku 1943. godine, proboju kod Remagewa 1944. godine, "Mount Belwedereu"...

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.06.2005.

Kako umiru američki mitovi

Ovih dana je potvrđeno kako je 91-godišnji Mark Felt, bivši zamjenik direktora FBI, bio legendarno "Duboko grlo", glavni informator Boba Woodwarda i Carla Bernsteina, dvojice novinara "Washington Posta" koji su svojim istraživačkim novinarstvom doprinijeli razotkrivanju afere Watergate i ostavci Richarda M. Nixona s mjesta američkog predsjednika.

S tim otkrićem je nestao i više od trideset godina star misterij i s njime afera Watergate definitivno odlazi u povijest. To je bila prilika za mnoge komentatore da se zapitaju ima li Watergate ikakav značaj za današnji svijet i mnogi su došli do neugodnog zaključka da nema.

Naime, Watergate je u svojoj suštini bio ništa drugo nego mit – mit stvoren od strane Hollywooda i onih snaga u američkom društvu koji su htjeli da se desetljeće nakon strahota i poniženja u vijetnamskom ratu, naftnog šoka i stagflacije pamti po barem nečem dobrom. Ako su SAD doživjele neke od najgorih udaraca u svojoj povijesti, barem se mogu tješiti time što su dva neustrašiva novinara uspjeli spasiti demokraciju od zlog tiranina i učiniti da svaka buduća vlast strepi od slobodnih medija.

Otkriće Feltovog identiteta je nanijelo udarac tom mitu, isto kao što su ga načeli "-gateovi" koji su za Watergateom slijedili, a čije otkrivanje, začudo, nije dovelo do padanja vlada.

Naime, Felt nije Nixona i družinu otkucao zbog neke velike brige za američku demokraciju, koliko zbog povrijeđene taštine. Nixon mu, naime, nije udijelio mjesto direktora FBI koje je on držao svojim pravom, pa je Felt iskoristio aferu Watergate kako bi mu se osvetio.

A i drugi element mita o Watergatu –utjecaj medija na američku politiku – srušen je prije nekoliko mjeseci kada se ispostavilo kako ni sva sila rokera, holivudskih glumaca, sveučilišnih profesora, TV-voditelja, novinara i vodećih listova nije u stanju spriječiti ponovni izbor Georgea W. Busha za američkog predsjednika.

Isti izbori su srušili i mit o Kennedyju kao velikoj američkoj ikoni. Kerry, koji je kampanju temeljio tako što se predstavljao kao Kennedyjeva reinkarnacija, postao je jedna od najvećih gubitnika američke politike.

Zapravo, može se reći da živimo u dobu kada umiru američki mitovi. 11.09. 2001. je umro mit o američkoj neranjivosti, a u Iraku upravo umire mit o američkoj svemoći.

- 23:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.06.2005.

Od sutra više ništa neće biti isto


"Slobodna Dalmacija" izdaje prvi u seriji od pet DVD-ova s dosada nevidjenim digitalno obradjenim snimkama koje će iznijeti neke nove činjenice i stvoriti sasvim novo vidjenje drugog svjetskog rata.

O kako epohalnom dogadjaju je riječ govori i sadržaj prvog DVD-a koji izlazi sutra

Pad Poljske 1939. - Poljska
Bombardiranje Engleske 1940. - Engleska
Pearl Harbor 1941. - Hawai
Battle od Dunkirk 1939. - Francuska
Battle of Tobruk 1941. - Sjeverna Afrika

- 11:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.06.2005.

TANSTAAFL i blog.hr

Hrvatska blogosfera – ili barem onaj dio koji se sastoji od blog.hr – sada je počeo brujati o Cool SMS listama. Stekao sam dojam da se većini blogera nimalo ne sviđa ta ideja. Dijelom ih živcira to što će netko zarađivati na njihovom bloganju, a dijelom to što će korištenje SMS-a dovesti do diskriminacije blogova čiji autori žove van teritorije RH. Najveći problem je u tome što će broj SMS-ova kao krajnjeg mjerila nečije popularnosti dovesti do prezastupljenosti tinejdžera među hrvatskom blog-elitom, odnosno da će dosada ugledni blogeri u nastojanju da očuvaju svoje "Cool" pozicije početi samocenzurirati svoje postove kako ne bi uvrijedili svoje potencijalne glasače.

Mene sve to previše ne živcira. Draxblog 2 je ionako zamišljen kao svojevrsni "hladni pogon" za originalni Draxblog, i pošto originalni blog ne mogu održavati onako kao što sam zamislio, još je manja vjerojatnost da bi se Draxblog 2 u dogledno vrijeme mogao iščupati s Almost Cool liste. Stoga je još manja vjerojatnost da bi na Draxblogu 2 itko mogao zaraditi.

A i argument oko toga da blog.hr zarađuje na blogerima uopće nema nikakvu težinu, barem ne u svijetu tržišnog kapitalizma kojem bi Hrvatska trebala pripadati. Blog.hr je netko vrijeme mogao funkcionirati kao besplatni blog-servis ali s vremenom se davatelj svake takve besplatne usluge suoči s fenomenom zvanim TANSTAAFL.

Za one koji nisu čitali Mjesec je zao gospodar, SF-roman Roberta A. Heinleina gdje se ovaj pojam prvi put spominje, TANSTAAFL znači There Ain't No Such Thing As A Free Lunch – ili u slobodnom prijevodu Nema Ništa Džabe. Roman, kao i ekonomske teorije njime inspirirane, detaljno opisuje kako je svaka socijalistička utopija temeljena na "besplatnim" robama i uslugama osuđena na propast ukoliko netko za te robe i usluge nije spreman ili sposoban snositi troškove.

Dakle, iako mislim da postoje daleko spretniji i manje iritantni načini za financiranje blog-usluga, blog.hr ima potpuno pravo da napravi to što je napravio.

- 10:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.06.2005.

Deja vu?

Nakon francuskog "non" i nizozemskog "nee" njemački magazin Stern je objavio članak o tajnom sastanku njemačkog ministra financija i vodećih funkcionara njemačke centralne banke na kojem se raspravljalo o izlasku Njemačke iz evropske monetarne unije.

I dok je još prerano govoriti o tome da će EU propasti, polagano se primjećuju događaji, izjave i procesi koji pokazuju popriličnu sličnost s nečim što se događalo krajem 1980-ih i početkom 1990-ih na ovim prostorima.

- 09:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>