Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/draxblog

Marketing

Stranka crvena od srama

SDP-ovim čelnicima se očito ne sviđa to što se u previše općina, gradova i županija njihova stranka – ili točnije raznorazne koalicije i koalicijice kojima je SDP bio na čelu – nakon mjesec dana kokošarenja i svakojakih transfera od izbornih pobjednika pretvorila u izborne gubitnike. I sada predlažu da se donese izborni zakon koji bi zabranjivao "stvaranje post-izbornih koalicija koje su različite od onih pred-izbornih".

Vrlo je malo vjerojatno da će itko podržati tako glupu i protuustavnu inicijativu – prilično sličnu onoj kada je HDZ 1990-ih predlagao zabranu "ideološko nekompatibilnih" predizbornih koalicija, pa SDP također predlaže alternativu u obliku zakona koji bi omogućio strankama i koalicijama koje osvoje relativnu većinu da mogu preuzimati vlast bez postizbornog koaliranja. Što će reći da su se opekli i da im je došlo u glavu da inzistiranje na razmjernom sustavu za lokalne i regionalne izbore možda i nije najpametnija ideja.

Najjednostavniji način da se sve to postigne jest djelomično ili potpuno vraćanje većinskog izbornog sustava, odnosno neposredni izbori za gradonačelnike i župane.

Naravno, postavlja se pitanje zašto SDP sve te divne i krasne prijedloge nije istakao kada je imao većinu u Saboru.

Odgovor je možda isti kao i za pitanje zašto je SDP pred lokalne izbore u Splitu iz svojih redova izbacio uspješnog gradonačelnika Slobodana Beroša – koji će, svemu usprkos, kao nezavisni kandidat isčeprkati jedan mandat - da bi za nositelja liste stavio bezličnog i nesposobnog Ljubomira Urlića. A poslije se hvataju za glavu što im glasačko tijelo bježi Jerkovu i njegovim poduzetnicima, a koalicijski partneri – gerontofilske prostitutke iz HSU – bježi HDZ-u.


Post je objavljen 17.06.2005. u 21:53 sati.