Dosanjana

22.07.2008., utorak

Boli me đana za Karadžića

Joj, glupe raje u ovom balkanskom «regionu»...
Srbi čupaju kosu, Bosanci slave, Hrvati pametuju i potajno likuju...
Čemu, zašto???
Dobro, za Srbe mi je jasno, ali za nas ostale - ?

Da nije tragično, bilo bi smiješno. Koga briga za Karadžića? Što mi svi skupa imamo od toga što je on uhićen i što će završiti, najvjerojatnije, u Haagu? Pa i da ga osude, što i onda imamo od toga. Ništa.

Realnost je sljedeća – Srbi su, unatoč svemu, za sada izašli iz rata kao pobjednici, a svi ostali kao gubitnici. Realno gledajući, nisu Hrvati najveći gubitnici, barem ne u nekom kontekstu države. Tu su, gledano u postocima, za par postotaka ispred Hrvata Bosanci koji su ostali bez više od pola države i koji su «očišćeni» od života u više od polovice svoje domovine. Srbi su za svoje ratne pothvate, agresiju, terorizam i genocid nagrađeni jednom realnošću koja se naziva Republika Srpska. Srbija je možda ostala bez Kosova, ali, budimo realni, Kosovo nikad nije bila Srbija. Srbija je, nadalje, nagrađena za svoje zločine Vojvodinom, bez obzira koliko se to vama čini čudnim, ali ni Vojvodina nikad nije bila Srbija. Bila je Hrvatska. Srbija još uvijek ima itekakav utjecaj u Hrvatskoj, gdje građani srpske nacionalnosti imaju povlašten položaj, a još i danas su neki dijelovi Hrvatske daleko van kontrole hrvatskih vlasti.

Hrvatska, ako niste znali, plaća ratnu štetu. Plaća ju prema BiH, u vidu nekoliko milijuna eura koji svake godine odlaze u proračun Federacije, a navodno na račun hrvatske komponente Federacije. Naravno, te novce naši ljudi ne vide.

Srbija ne plaća ratnu štetu. Zašto? Zato jer nitko do sada u onom dreku od Haškog suda nije uspio povezati srpski vrh s ratom u «regionu». Pa kako to? Pa tako. Međunarodna zajednica je pokrila oči i pravi se slijepa. Oni nikako da utvrde vezu između JNA, srpskih generala i pokojnog Slobe, koji je tako prikladno otegnuo papke upravo kad je trebalo...

Gotovina i ekipa imaju ekspresno suđenje koje MORA biti završeno u roku od godine dana (kao i šestorici Hrvata iz BiH, ali suđenja nikako da puste na HRT-u, pa kad ih sve operu sa preko 200 godina zatvora, onda ćemo svi biti u čudu), a pokojnom Slobi i još uvijek živom Šešelju sudi se već najmanje desetljeće. Pa zar to nije čudno?

Hrvati ne samo da plaćaju ratnu štetu, nego su još uvijek žrtve etničkog čišćenja koje vrlo efikasno provode Bošnjaci, a i bosanski Srbi u puno manjoj mjeri jer ih u RS gotovo i nema. I nikog za to nije briga, a najmanje hrvatsku vlast u Hrvatskoj i Hrvate u Hrvatskoj. A zašto tako? Zato što je u Hrvatskoj stvorena jedna supernegativna atmosfera prema Hrvatima iz BiH, a to je jedno zbilja uspjelo djelo neznamčijih službi koje su sve Hrvate iz BiH pretvorili u «zločeste» Hercegovce što su opljačkali i poharali ovu našu jadnu Hrvatsku. A nisu, nego su ju obranili, i još uvijek je brane.

I sad je uhićen Karadžić i njegovi suđenjem i eventualnom osudom ništa se neće promijeniti i boli me ona stvar za Karadžića (al' šta je je, jebeni si ti srpski psihijatri).

<< Arhiva >>