dinajina sjećanja

četvrtak, 25.01.2018.

Znamen mira...




26.11. 1989, bila je prva godišnjica braka. DA, poezija uspomena daruje snovitost zbilji... Sjetih se ljepote... osjetih je... oplemenjuje... usrećuje... nadahnjuje...

Nad gradom jakih vjetrova je mistral dokazivao svoju moć. Kovitlao je kišne oblake, objavljivao dolazak oluje. Iza horizonta je sjevalo. Brojali smo razdaljinu između munje i groma. Postajala je sve kraća. Razumjeli smo govor neba i iščekivali poeziju kiše. Pljusak je objavio kraj nebeske tutnjave.

Potražili smo zaštitu u tišini stolne crkve. Na žrtveniku znak mira, zlatni Pacifikal. Osjetih vrtloženje osjećanja. Misao o papskom stolovanju u Avignonu nas je odnosila u drugo vrijeme.
Šutili smo. Oko nas se širio miris tamjana. Na zaslonu sjećanja se zrcalila slika krvave žetve drevnih moćnika. Na orguljama je netko svirao Mozartov Requiem.
Uzdrhtala potražihi tvoju blizinu. Stavio si ruku na moje rame i šapnuo… ovo je samo kulisa davne bojišnice.

Nebo je objavilo mir. Oćutih kako ljubav zaliječuje naprsnuća u vjerovanju. Krenuli smo obalom Rhone. Polovina mosta još uvijek prkosi bujici vremena. Ta postojanost ohrabruje. U pjenušavom kovitlacu rijeke vidjeh tvoj lik. Smiješio mi se poezijom kapi.

Divno je što si tu. Šapnula sam.
Requiem je odsviran prohujalom vremenu, rekao si.




26.11. 2013. Naš srebrni pir... Nad Zagrebom kovitlac kišnih oblaka. Sjetih se Avignona...i poezije kapi... i znamena mira...

Darovao si mi skulpturu Pacifikala i križić kao znamen božanske istine.

Jednostavno ljubav i ništa više.

Dijana Jelčić




Oznake: Avignon, Pacifikal, srebrni pir

- 11:11 - Komentari (28) - Isprintaj - #

srijeda, 17.08.2016.

Na mostu ka...






Bilo je to najljepše putovanje vremenom, putovanje koje traje uspomenama i sjećanjem. Obogaćeni susretima, uvjereni da nosimo u sebi cijeli svijet mi lutamo znanjem i volimo vječnost u trenutku. Ovaj trenutak ima tisuću lica i opasnost nespoznavanja njegovog istinskog sjaja nas prisiljava na stvarno trajanje u njemu.

U njemu se zrcale pejsaži oslikani bojama našeg pamćenja. Oko nas je ogromno more s kojim smo rođenjem povezani i ono je naša veza sa cijelim svijetom. Mediteran je kapija kroz koju odlazimo i ponovo vraćamo na početak sna.

Na hridi stoji hram, pored njega idilična uvala ribarskog sela, nedotaknuta tajnovita močvara, putujući cigani, livade pune lavande i konja, mala kavana i njeni pjesnici i slikari, isprepletene istine, mitovi i legende skupljeni u ovaj trenutak koji traje već milionima godina.

Zaustavismo se pored hrama i osjetismo dašak mistrala koji stvara prirodu i klimatske uvjete, jedinstvene i drugačije od drugih, vjetar koji se širi Provansom i mjenja ljudska raspoloženja. On je nepoznata Muza koja dotiče pjesnike i stvara himne sebi u čast.

Ovdje na hridi plešemo s njim, prihvaćamo njegov pravac i zvuk, a on slobodan i sam, bez čamca i jedra, lebdi nad rijekom i čisteći nebo ucrtava put. Mi lelujamo između iluzije i stvarnosti, plešemo božanski ples koji nas vodi Diani i Bacchusu u zagrljaj.

Diana boginja je tu i tamo, ona gradi vjetrom mostove i naša stvarnost je bezimeni grad na lagunama, naš grad, biverzum u univerzumu, željeznička stanica, vinogradi, polja lavande, kupalište, trg cvijeća. Bacchus nas prati i obdaruje razuzdanošću trenutka, da ne potonemo u monotoniju dana.

Dolina rijeke nas podsjeća na djetinjstva, njegovo i moje. Dvije velike rijeke spojene uspomenama u ovaj trenutak sreće.

"Čini mi se, ovdje smo već jednom bili" reče mi pjesnik kada smo se zaustavili pored rijeke
"Ja sam prvi puta u Avignonu"
"Znam, ali ovo što vidim ne vidim samo očima"
"Osjećam mirise nekog davnog sna"
"Zar i ti?" njegov pogled je lutao ruinama mosta

Krenusmo na most. U vjetru osjetismo jesen i osjećaj koji nas je obuzimao pređe u stvarni doživljaj.
Vino dozrijeva na obroncima i Bachuss nas poziva na slavlje. U gradu jakoga vjetra rijeka miriše snom i zagrljajem bogova.

" Sur l Pont d Avignon....." pjesma koju sam kao djete čula od majke postaje stvarnost, istina ovog trenutka. Rhona teče, a sunce se kupa u kapljicama koje nošene vjetrom dodiruju naša lica. Stojimo ispod mosta dok se šum rijeke miješa s tonovima mistrala čini nam se da nam kamenje priča priču iz davnine...

Dijana Jelčić






i
nastavak priče




Oznake: Avignon, umijeće vremena

- 07:47 - Komentari (36) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>