Blog o dijetama

srijeda, 09.03.2005.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su zlo naše svakodnevne ishrane. Ima ih u izobilju i korisni su oni, ali moramo njihov udio u prehrani svesti na minimum i opet ćemo ih imati dovoljno. Mana im je što se oni talože u tijelu. Dakle, nema izlučivanja ako pretjerate kao kod proteina. No, ipak imajte na umu da su ugljikohidrati jedini pravi izvor energije u tijelu i da nije pametno pretjerati u negativnom smislu. Isto kao i kod proteina i kod ugljikohidrata postoje različiti tipovi, no osnovna podjela je na jednostavne tj. kratkolančane (monosaharidi i disaharidi) te složene tj. dugolančane (polisaharide).
Jednostavni se ugljikohidrati preporučuju neposredno prije ili tijekom fizičke aktivnosti zato što se brzo razgrađuju i daju energiju, ali isto tako brzo se potroše.
Složeni ugljikohidrati se postupno razgrađuju i zato ih koristimo kao sporiji ali trajniji izvor energije.

Procjena ugljikohidrata vrši se preko GLIKEMIJSKOG INDEKSA (GI), odnosno reagiranja našeg organizma na unos ugljikohidrata. Ugljikohidrati s visokim GI uzrokuju nagli skok lučenja inzulina, ali i nagli pad, a upravo su ti ugljikohidrati oni koji imaju sklonost pohranjivanja u obliku masnoće, na nama neželjenim mjestima. Ugljikohidrati s niskim GI ne potiču naglo lučenje inzulina, te su oni energetski stabilniji i što je za nas najbitnije, ne pretvaraju se lako u masnoću.

Bitni je voditi brigu o lučenju inzulina jer je inzulin hormon pomoću kojeg se u tijelu skladište hranjive tvari. Ukoliko razina inzulina skoči previsoko, pokupit će svu raspoloživu glukozu za energiju iz krvotoka i uskladištiti je u obliku masnoće. Ugljikohidrati s niskim GI održavat će lučenje inzulina stalnim i dostatnim, kako bi dotok raspoložive energije bio ravnomjeran i dulji.
PAŽNJA: Mlijeko je bogato ugljikohidratima sa visokim GI. zato ga izbjegavajte u većim količinama, a ako ga baš morate piti, najranije kao DRUGI obrok iza treninga!!!!

Iz iskustva, svi, ali baš svi mi jedemo i više nego dovoljno ugljikohidrata (pod time mislim samo na nas koji samo onako puniji). Jednostavno je...ako želite se "smanjiti" onda samo proteine jedite gdje god stignete (skupa s vitaminima), a smanjite unos ugljikohirata. Kao prvo, ako želite postići neki cilj KRUH NE POSTOJI I TOČKA. odmah zaboravite kruh, bio to crni, bijeli, žuti rozi, ljubičasti, nije me briga, ali kruh morate unositi samo u tragovima (dakle kada baš morate). Umjesto toga recept za doručak koji osobno jedem svako jutro kao prvi obrok tog dana, koji daje dovoljno energije u obliku ugljikohidrata, ukusan je i priprema se svega minutu do dvije:
- šaka cornflakesa (1kg Vivera CF – a košta 25kn u metrou, a preukusni su)
- 25g Whey proteina s okusom čokolade (3kg smo platili 370kn, a ovo je samo 25g pa si računajte koliko to malo košta)
- 2dcl malomasnog mlijeka (umjesto njega vodu ako stvarno želite što prije rezultate, ja ću osobno od sada početi s vodom zato što dolazi proljeće, jedino je problem sto s vodom već okus lagano vuče na odvratno, ali ko nam je kriv kada smo se tovili)

Stavite prvu šaku CF – a u šalicu 3dcl, pa žličice proteina, pa polijte mlijeko po tome i promiješajte žličicom, te njome to i pojedite. Ukusno, slatko, a bogato i proteinima i ugljikohidratima i možete bez problema svako jutro pojesti a da vam ne ide na uši.

- 19:22 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>