Blog o dijetama

utorak, 08.03.2005.

Proteini

Proteini su definitivno najbolje što nam priroda može ponuditi i baš ono što nam svima fali u prehrani. Već i samo ime otkriva njegovo značenje: protein je riječ grčkog podrijetla, a znači "prvo". Evo par razloga zašto je tome tako:
- proteini su muskulatura, enzimi, hormoni, koža, kosa
- mišići su građeni od proteina i vode
- proteini se ne mogu nataložiti u tijelu već se jednostavno višak izlučuje van
- povećani unos proteina uz vježbu značajno, u pozitivnom smjeru, mijenja udio masti u tijelu
U Vodiču kroz sport i prehranu njemačke firme Multipower piše slijedeće o manjku proteina, što samo pretipkati, bolje nego da idem svojim riječima prepričavati:
"Za razliku od masnoće i ugljikohidrata, u našem se organizmu ne mogu stvarati rezerve proteina, već ih moramo unositi svakodnevnom prehranom. Fizičkom aktivnošću podražavaju se mišićna vlakna te dolazi do kontrakcije (stezanja, opuštanja), ubrza nam se metabolizam, a naša se proteinska masa troši razgrađuje. Kod nedostatka proteina tijelo počinje trošiti vlastite proteine, što pak dovodi do gubitka cjelokupne tjelesne sposobnosti.
Dakle unošenje potrebne količine proteina za sve nas je od posebne važnosti."

Proteini su preširoko područje da bi sada objašnjavao njihovo djelovanje i kako se sastoje od aminokiselina povezanih u dugačke lance, ali samo zapamtite proteinu su dobra stvar, za razliku od ugljikohidrata. Mana im je što se nalaze i poprilično malim količinama u našoj svakodnevnoj prehrani zato što gram proteina (bilo u mesu, ribi itd) ispada i do 10x skuplji nego gram ugljikohidrata, kojih ima u izobilju i svi skupa ih previše unosimo u tijelo. U principu u periodu vježbanja bi ih trebali unositi 1,5 do 2grama po kilogramu tjelesne težine, dok u periodima dok nismo izloženi fizičkom naporu i 1gram po kilogramu tjelesne težine je dovoljan.

Da se i dotaknem "the proteina" koji su u narodu poznati kao ono što bilderi uzimaju i svi misle da je to neznam što (moja majka ih zove sterodima). Bez toga nema vam treninga, nema vam dijete, ničega. vo par razloga zašto su ti proteinski koncentrati tako dobri:
- sadrže minimalne količine masti i kolesterola
- sadrže minimalne količine purina koji kod nekih osoba mogu izazvati alergološke rekacije, a isto tako povećavaju proizvodnju urične kiseline što može rezultirati gihtom
- dodani vitamini i minerali u najboljim količinama i odnosima
- brža razgradivost i iskoristivost
- olakšana probava
- laka i brza priprema

Mogu vam reći da vi te proteine i ovako i onako morate unesti. E sada, gdje ćete naći dovoljno čiste proteine za poslije treninga kada ne smijete niti grama ugljikohidrata ili ne daj Bože mlijeka stvarno ne znam ( a i koliko će koštati). Nemojte se bojati i biti zadrti, uzmite si obavezno to, zato što budimo realni, vi želite smanjiti udio masti u tijelu, a bez toga vaš tijelo će pojesti samo sebe i definicije neće biti. I bez brige cure, neće vam narasti mišići od toga, samo će postojeći biti ljepši jednom kada otopite salo do njih i bolje će "disati", što opet dovodi da će onda bolje sagorijevati mast, a to je bit svega ovoga. ;o))

- 19:18 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>