četvrtak, 12.10.2006.

Veleučilište

Eto, i to je potvrđeno. Sisak ostaje bez još jednog stručnog studija. Naime prodekan Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, očigledno nit uz sav svoj lokalpatriotizam nije u stanju zadržati taj studij u Sisku. A ne može zato, jer, kako kaže, grad Sisak i Županija nisu pokazali baš nikakav interes za postojanje ovoga studija, i baš kao i prošle godine kada su najavili gašenje informatičkog studija i kada sam kao gradonačelnik kontaktirao sve moguće i nemoguće da se od toga odustane, još se jednom potvrđuje da bez jasno prepoznate potrebe za učilištima ove vrste i bez snažne potpore likalne zajednice, stvar ne može funkcionirati. Večeras je paralelnom viješću o gašenju ovoga studija, objavljena i vijest o otvaranju tri nova studija u Bjelovaru, a o Varaždinu da i ne govorimo. Tako Sisak ostaje valjda jedinim županijskim središtem u Hrvatskoj bez Veleučilišta, koja su osnovana diljem Hrvatske, i u gradićima s pet puta manje stanovnika.

Kako je jedan od stupova strategije razvoja Siska kojega smo lani ponudili građanima ovoga grada na izborima bio otvaranje, ne samo veleučilišta, već Sveučilišta, razumljivo je da sam kao i većina građana Siska koji prepoznaju važnost visokoškolskog obrazovanja u domicilnoj sredini, duboko razočaran i istinski zabrinut. Prošloga sam ljeta, zajedno s kolegama sveučilišnim nastavnicima mr.Malinom i mr.Tadićem inicirao kontakte s ljudima koji su uvelike osmislili koncept Veleučilišta, koje je po mojoj procjeni moglo započeti s radom već ove školske godine. Od državnog tajnika za visoko obrazovanje smo dobili i sasvim konkretnu podršku za taj projekt, pa je već u veljači trebalo donijeti i formalnu odluku o tome. Naravno, da je ljudima zaokupljenim osvajanjem vlasti i održavanjem na njoj, veleučilište zadnja briga i zadnja rupa na svirali. Uostalom, teško mi je zamisliti situaciju u kojoj npr. dogradonačelnik Siska Novak predlaže osnivanje Veleučilišta u Sisku.

Danas je više no jasno da naprijed mogu ići samo društva s privredom utemeljenoj na znanju i društva koja su shvatila da je ulaganje u obrazovanje, najisplativija investicija uopće, ali i da nedostatak znanja uistinu znači nedostatak bilo kakve razvojne perspektive. Stahanovci i maljčiki s lopatama u rukama nisu više jamstvo bilo kakvoga napretka, već ogledalo neodgovornosti i nesposobnosti upravljačkih elita.

Osobno i dalje mislim, da je jedina istinska šansa za Sisak, snažan zamah visokog obrazovanja i prerastanje Siska u sveučilišni grad. To naprosto, ma kako iz ove perspektive to izgledalo, nije ni tlapnja niti fantazija. S ozbiljnim ljudima sam prošle godine razgovarao o mogućnostima Siska da udome jedno ugledno strano sveučilište, koje traži prostor upravo u ovom dijelu Europe i gdje im Sisak ni u kom slučaju nije bio nezanimljiv. Novac za taj projekt postoji i netko će ga uzeti. A zamislite 5-6 tisuća studenata u sisačkom kampusu npr. na prostoru Pogorelca, sveučilišnu Lađarsku ulicu, s knjižarama, antikvarnicama, internet caffe-ima, galerijama, studentskim centrom, Multimedijalnim centrom mladih i td. Koliko toga ta vizija sobom nosi! Cjelokupni image grada bi se promjenio, Sisak bi dobio novu dušu i novi zamah, kakav u ovoj sivoj i otužnoj svakodnevici ne možemo niti naslutiti!
Nažalost s ljudima na vlasti koji funkcioniraju pod motom «A šta ja imam od toga?!» ova vizija Siska kao sveučilišnog grada ostaje tek nedosanjani san. A podsjećam: i Dubrovnik i Zadar i Pula imaju manje stanovnika od Siska i Petrinje, i u Hrvatskoj su, a Sveučilišta su njihova stvarnost.

Davorko Vidović
12.10.2006. u 22:18

    << Arhiva >>