petak, 12.08.2005.

Za gospodarsko buđenje Siska

Na ljetovanju sa ženom i punicom! Eto razloga za smijeh i dobroćudnu zafrkanciju. Ali meni, zapravo nije loše: hrana odlična, sapunice se vrte, Glorija, Story i tome slično, slamnati šeširi i ručnici, a ja sa svojim računalom, konačno čitanim novinama i mirom za promišljanje, planiranje i ozbiljnije teme, koje traže vrijeme. Treći sam dan na godišnjem odmoru i za sada sve dobro funkcionira. Iz ureda svako jutro mejlovi, a i telefon hvala bogu funkcionira.
Današnji kišni dan ide mi na ruku da se posvetim zaključcima koje sam predložio poglavarstvu na posljednjoj sjednici, vezanim za strateško planiranje gospodarskog razvoja Siska.
Za razliku od mojih prethodnika koji su smatrali da u kapitalizmu gradska uprava nema što tražiti u području gospodarskog razvoja, i da je sve stvar privatnog sektora, snažno zagovaram program svih raspoloživih mjera kojima bismo pomogli stvaranju povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva i zapošljavanja. Polazim od iskustava moderno uređenih lokalnih zajednica u svijetu. Pod gospodarskim razvojem podrazumijevam sve one promjene koje će rezultirati sdvije vrste rezultata: 1. poboljšanjem ekonomskog standarda građana i 2. povećanjem fiskalnog kapaciteta Grada, kako bismo mogli kvalitetnije pružati usluge svojim stanovnicima.
Moramo proanalizirati, a potom poboljšati nekoliko važnih područja:
a) sustav funkcioniranja, visinu, obuhvat i naplatu svih lokalnih poreza i doprinosa, od komunalne naknade do spomeničke rente;
b) razinu usluga koje gradska uprava daje poduzetnicima, vezano za izdavanja svih potrebnih dozvola, naše odluke, stupanj korumpiranosti, stupanj osposobljenosti uprave i svih službi..;
c) razinu obrazovni, sigurnosnih, komunalnih i drugih usluga;
d) način na koji grad upravlja svojom imovinom, od nekretnina, zemljišta do sveukupne infrastrukture.

Zato sam inicirao donošenje nekoliko važnih dokumenata te uspostavu neophodnih institucionalnih pretpostavki. Krajem rujna bismo morali imati pripremljene projekte osnivanja Razvojne gradske agencije, Jamstvenog fonda za potporu gospodarskim projektima, Trgovačkog društva «Poslovne zone Sisak», trgovačkog društva za upravljanje vodnim gospodarstvom, uključivo i novoizgrađenim navozom za brodove u Galdovu, proširenje ingerencije Tržnice d.o.o. na sve poslovne prostore u vlasništvu grada, model poticanja gospodarstva i napokon cjelovitu strategiju gospodarskog razvoja.
Ovaj posao zaista ima prednost pred svime drugime, jer nezaposlenima i osiromašenim siščanima, sva su druga pitanja u drugom planu.
Poslovi su zahtjevni, problemi teški, ali dobro organizirani možemo napraviti pomake. Angažirali smo nekoliko vanjskih suradnika, koji već rade punom parom, surađujući sa međunarodnim fondovima, ministarstvima, uspoređuju tuđa iskustva, obilaze agencije i poslovne zone. Tu su i prvi draftovi projekata. Najvažnije je držati tempo i kvalitetno se pripremati, jačati sve oblike partnerstva i okupljati ljude s idejama, ali i novcem. Čvrsto vjerujem u ostvarivost naših projekata, a još više u sposobnosti naših ljudi da ZAJEDNO PROBUDIMO SISAK.

Davorko Vidović
12.08.2005. u 14:02

    << Arhiva >>