O svemu by DARGAN

nedjelja, 10.09.2006.

DEL BOY RIJEČNIK




Scenarista John Sallivan i sam David Jason (Del) najzaslužniji su za najveći dio riječi koje Del Boy koristi u seriji, kako za one iz londonskog žargona, tako i za strane riječi. Inače, strane riječi i fraze koje Del koristi obično dolaze sa nekih reklamnih panoa, sa etiketa nekih proizvoda ili iz menija. "Del bi pročitao nešto, pomislio kako to zvuči impresivno i počeo bi da koristi te izraze u veoma neodgovarajućim situacijama", rekao je Sallivan. Neke od ovih riječi su postale toliko poznate, da su ušle i u svakodnevnu komunikaciju.

Evo i liste nekih Delovih najčešće korišćenih riječi, kao i njihovo značenje:


Lovely jubbly - fantastično
Cushty - sjajno, odlično, strava
Wally, Plonker, Dipstick, Twonk, Pranny i Div - sve označavaju idiota, tupadžiju, mulca...
Mickey Mouse - lažna roba
Hooky - ukradena roba
Gordon Bennett - izraz ljutnje

Plume de ma tante - izraz ljutnje (umesto "Gordon Bennet")
Fabrique Belgique - slažem se
Bonjour - doviđenja
Au revoir - zdravo
Allemagne dix points - takav je život

Grand - 1000 funti
Monkey - 500 funti
Century - 100 funti
Pony - 25 funti
Score - 20 funti
Douce in bunce: 200 funti u kešu

Više o ovome i sličnim temama možete pročitati na www.prnjavor.co.sr

- 13:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 09.09.2006.

Only Fools And Horses - Mućke


Meni najdraža, a istovremeno najgledanija serija u Velikoj Britaniji i jedna od najuspjelijih britanskih serija u inostranstvu: "Only Fools And Horses".
Ovaj tekst je posvećen svim onima koje vole tu seriju. Pokušat ću vam malo približiti priču o ljudima koji stoje iza "Mućki", serije koja ni nakon 25 godina od emitovanja prve epizode nimalo nije izgubila na popularnosti.
Čovjek koji je osmislio čitavu seriju i koji je zaslužan za njen uspjeh svakako je scenarista John Sullivan. BBC je za početak predvidio dosta skroman budžet i samo nekoliko nedjelja za pripreme scenografije i kasting glumaca za snimanje prvog serijala "Mućki" 1981. godine. Većina opreme i odjeće radi autentičnosti zaista je kupovana po pijacama.
Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici: "Only fools and horses work (for a living)" (Samo budale i konji rade za život), koji je referenca na izbegavanje posla i poreza od strane glavnih likova, a za tako dugačak naslov zaslužan je baš Sullivan i njegova tvrdnja da gledaoci mnogo bolje pamte serije sa dužim nazivima. Scenarista Sullivan je komične serije počeo pisati zbog svog životnog iskustva. Iz siromašne je porodice, s 15 godina je napustio školu i počeo raditi kao prodavač na tržnici u Balhamu u južnom Londonu. "Svi likovi u 'Mućkama' zasnovani su na stvarnim ljudima i događajima. Radio sam vikendima na tržnici i sreo mnoge ljude poput Del Boya i Boycieja, to me je inspirisalo." Radeći kao rekviziter na BBC-ju, Sullivan je vadio stare odbačene scenarije iz smeća da bi saznao kako treba izgledati napisani scenario, te se i sam okušao u tome. Jedan od svojih scenarija uspio je čistim bezobrazlukom 'uvaliti' na čitanje glavnom producentu za komedije, Dennisu Main-Wilsonu, a ostalo je istorija. Veći dio glumaca je takođe odrastao u pravim radničkim porodicama, gdje su najčešće radili kao električari ili vodoinstalateri što im je bilo od velike pomoći kada je trebalo odglumiti ljude kakve su inače poznavali i, naravno, Johnu Sullivanu koji je pisao sve scenarije. Johnu je veliku inspiraciju za mnoge epizode iz "Mućki" predstavljao i njegov otac koji je bio ratni zarobljenik, kladioničar i ilegalni bokser sa gomilom zanimljivih priča.
Jednog dana otac mu je ispričao priču kako su skidali skupocjene lustere u nekoj ogromnoj kući. On i njegovi drugari su stajali na merdevinama sa ćebadima ispod lustera, da ga ne bi oštetili, dok je jedan otišao na sprat da odšrafi luster koji bi oni uhvatili. Sve bi bilo u redu da taj momak nije odvrnuo pogrešan luster nakon čega su svi otpušteni. Morao sam tu priču odmah da ubacim u naredni scenario i to je bila jedna od najsmešnijih epizoda koju smo snimili.

Prva dva serijala "Mućki" uz loš termin prikazivanja i nikakvu reklamu nisu postigla naročito veliku gledanost, a pomišljalo se i na ukidanje serije, međutim, s promjenom termina i trećim serijalom dolazi i do skoka gledanosti koja će svakom novom epizodom još više rasti, da bi dostigla vrhunac u poslednjem, sedmom serijalu (1990-1991) i božićnom specijalu iz 1996. godine.

Velika popularnost serije promenila je živote svih glumaca u seriji, pa i onih koji bi se pojavili i u epizodnoj ulozi. Serija je tokom svih godina prikazivanja dobila veliki broj nagrada, ali najveći broj njih pokupio je David Jason koji u seriji tumači Dereka Trotera. Primajući BAFTA nagradu za glumu 1991. David Jason se zahvalio scenaristi Johnu Sullivanu i izjavio: "On mi daje municiju, a ja samo pucam iz pištolja".

Likovi iz serije

Centralni lik u seriji je Derek Trotter, Del - Del Boy, prodavac najčešće faličnih drangulija "sumnjivog porjekla", sa dosta mlađim, naivnim bratom, kojem je on neka vrsta zamjene za oca, i iskusnim dekom koji je preživeo dva svjetska rata.
Sullivan se brzo snašao i našao odgovarajuće glumce za Rodneya (Nicholas Lyndhurst) i Deku (Lennard Pearce), ali najveći problem je bio kako pronaći adekvatnog glumca za ulogu Del Boya. Tri glumca su zbog zauzetosti morala da odbiju ponudu (među kojima i Jim Broadbent, koji će kasnije igrati epizodnu ulogu pokvarenog detektiva Roya Slatera i bivšeg muža Raquel Turner - kasnije u seriji Delove "ljepše polovine"). U poslednjem trenutku izbor je pao na Davida Jasona i sada teško možemo da zamislimo nekog drugog u toj ulozi.
Derek Trotter, Del - Del Boy, pijačni prodavac tajvanskih lutki, albanskih satova, krema za sunčanje (u pogrešnom godišnjem dobu) i raznoraznih faličnih drangulija "sumnjivog porjekla" ima životnu devizu: “Who risk wins” (Ko reskira taj profitira – Odvažni pobjedjuju), i samo jednu životnu ambiciju: “THIS TIME NEXT YEAR WILL BE A MILIONER”.
Del vozi žuti kombi-trotočkaš sa poznatim imenom firme "Trotters Independent Traders" i potpisom "New York - Paris - Peckham" koji je veoma brzo postao simbol serije.
"U poslednjem trenutku odlučili smo da Del treba da vozi stari kombi-trotočkaš firme "Reliant", za koji je inače dovoljna i dozvola za motocikle", izjavio je John Sullivan. "Zamislio sam tog samouvjerenog, zlatom nakinđurenog tipa koji pokušava da izgleda kao neki uspješan biznismen da stavim u ovo smješno vozilo, jer je to jedino što on zaista može da priušti."

Nick Lyndhurst tumači lik Rodney Trotera, Delovog brata, smotanog i naivnog dobričinu koji odrasta i sazrijeva tokom cijelog serijala. Uloga Rodneya ga je obilježila za cijeli život, po tome je postao prepoznatljiv i upečatljiv. Tako je, jednom prilikom, ispričao istinit događaj koji mu se desio prilikom jedne njegove šetnje neki auto počeo da se kreće paralelno sa njim:
"Čuo sam tri momka, inače prave tupadžije, kako se domunđavaju, a onda je jedan od njih otvorio prozor i sav ponosan viknuo: 'Rodney, tupadžijo jedan!', posle čega se glasno nasmejao, dao gas i zakucao se u kombi ispred njega. Mislio sam da ću umrijeti od smijeha dok sam ih obilazio zbunjene i slupane, pogotovo kada sam vidio kakva mrcina je krenula na njih iz kombija".

Lennard Pearce je imao već 50 godina glumačkog staža kada mu je povjerena uloga Deke koja mu je donela popularnost što ga je izbegavala celog života. Uživao je u svakoj sekundi slave, obožavao je i što su ga van snimanja svi zvali Deko, pa je počeo da se tako svugdje i potpisuje. Nažalost, Lennard nije imao priliku da dugo uživa u novostečenoj popularnosti jer je decembra 1984. preminuo poslije dva srčana udara. Vijest o Dekinoj smrti izuzetno je potresla cijelu ekipu glumaca i ekipe sa snimanja koji su se veoma zbližili sa Lennardom tokom godina ali morali su da to preguraju i dovedu Bustera Merryfielda koji u seriji glumi dekinog brata, ujka Alberta.

Buster Merryfield (Albert) je imao uzbudljiv život, bio je aktivni učesnik drugog svjetskog rata, da bi se po njegovom završetku zaposlio i preko 30 godina radio kao bankar. U starijim godinama odlučio se da ipak želi da glumi. Nažalost, Busterova glumačka karijera nije bila dugog vijeka jer je od posledica tumora na mozgu preminuo u 78. godini, juna 1999. Zapravo, Merryfieldu Buster i nije bilo pravo ime, ali zakleo se da nikada nikome neće otkriti svoje pravo, kršteno ime. Albertova rečenica “DURING THE WAR...”- Za vrijeme rata; je uvijek uvod u neku od brojnih mornarskih priča, moreplovca iz drugog svjetskog rata koji je više puta otplovio svijet, uvijek u najvažnijim trenucima bio u središtu zbivanja...

"Mućke" su od samog početka uspjevale da okupe ogroman broj vjernih obožavatelja, bez obzira na njihove godine ili socijalni status. I danas, serija putem brojnih repriza pronalazi obožavaoce i među novim generacijama. Čak se čini da poklonika ove serije ima sve više. Već nekoliko godina održava se konvencija ljubitelja "Mućki" na kojoj se svake godine skuplja sve veći broj ljudi sa željom da upoznaju neke od glumaca iz serije, vide vjernu rekonstrukciju Del Boyevog stana, čuveni trotočkaš i ostalo.

U Londonu je najveći fan-klub "Mućki" ("OFAH Appreciation Society") oformio i muzej unutar dabldekera (nazvan "Trotters Ethnic Tours") ispunjen predmetima i djelovima scenografije korišćene u seriji, koji obilazi veće gradove Engleske i prikazuje svoju stalnu postavku. Postoji i mogućnost da se iznajmi Trotterov kombi sa tri točka, a ako se doda koja funta više, uz njega će se za vozača dobiti Del Boyevog dvojnika (koji je čak dobio i brojne nagrade u Britaniji kao najautentičniji dvojnik!). A svi pravi obožavaoci pretplaćeni su na jedini časopis posvećen isključivo "Mućkama" i glumcima iz serije, pod nazivom "Hookie Street". Ali poduža je i lista obožavatelja ove serije među poznatim ličnostima. Anthony Hopkins je 1988. izrazio želju da se pojavi u "Mućkama", napisana je i uloga za njega, ali kada je došlo vreme snimanja, nije mogao da ostvari svoju želju jer je tada u Americi snimao "Kad jaganjci utihnu" (za koji je kasnije dobio i "Oskara"). "A mogao je lijepo da ostane sa nama i postane poznat", šalio se poslije John Sullivan.
Čak su i iz Buckinghamske palate redovno stizali zahtjevi da im se pošalju kasete sa novim božićnim epizodama. Među ostalim zvjezdama koje ne propuštaju seriju su Paul McCartney, Tom Jones, Robbie Williams (kojeg u jednoj epizodi iz 1992. možemo i vidjeti kao statistu u pabu), direktor "Virgina" Richard Branson (koji se takođe pojavljuje u epizodi "Miami Twice" 1991) i mnogi drugi.

Više o ovome i sličnim temama možete pročitati na www.prnjavor.co.sr

- 18:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

0