O svemu by DARGAN

nedjelja, 30.10.2005.

Priča o najslavnijem filozofu decenije


Davno je prošlo slavno vrijeme filozofa i filozofije. Ipak, u ovom 21. vijeku, vijeku elektronike, tehnike i savremenih mašina filozofi su prisutni tu negdje oko nas, imaju svoju doktrinu, važne i poučne filozofske misli, neke svoje poglede na svijet. Naredni tekst je o jednom "filozofu" totalno drukčijem od svih filozofa kroz istoriju, "filozofu" po svojom misli i djelovanju, "filozofu" koji je obilježio prethodnu deceniju...
Prema izboru britanskog magazina „Mens helt”, najslavniji (muški) filozof poslednjih deset godina je - ni više ni manje nego Homer Simpson, lik iz crtane serije "Simpsonovi". "On je naučio cijelu generaciju kako da se prihvati izazova modernog očinstva i pobjedi u tome, iako ne uvijek časno", komentar je urednika ovog poznatog magazina. A ko je zapravo Homer Simpson?
Homer Simpson je rođen 1955 u horoskopskom znaku blizanca. Mjesto stanovanja je Springfild u Americi, a po zanimanju je kontrolor u nuklearnoj elektrani. Visok je 172 cm a težak 120 kg, pravi debeljko koji proždire sve sto je masno, slatko, ljuto, kiselo, slano... Homerova rodbina su: Supruga Mardž, sin Bart, ćerke Lisa i Megi i otac Ab. Plaši se mraka, šefa mr.Berns-a (zato ga i mrzi)i svemiraca. Neostvaren san: Da ima gomilu novca, da živi u zemlji čokolade, da pliva u moru piva... Najveca želja: Da svom šefu kaze :"Izedeš mi gaće" ("Eat my shorts"). Život smatra: Neizlječivom bolešću koja se obavezno završava smrću. Omiljeno jelo mu je krmenadla, piće pivo Duff a omiljen slatkiš krofna. Homer voli da gleda tv, da pije pivo, da puno jede, da vozi dobra kola, voli pare (mada ih nikada nema)... Mrzi mardžine sestre Peti i Selmu, svog šefa Mr.Bernsa. Najviše vremena posvećuje jelu i piću. Njegov stil oblačenja je veoma jednostavan, bilo kako samo da mu se nevidi stomak. Ako nije kući onda je: U kafani kod Moa, u marketu kod Apu, u slastičarni kupuje krofne... Uzrečice: Yoohoo, "Mmm, donuts!"
Evo nekih antologijskih Homerovih mudrosti:

Homerov mozak: Nemoj reci dlakavo dupe.
Homer: Ummm... dlakavo dupe?
Homerov mozak: OK, to je prelilo casu, odlazim odavde. (klap, klap, klap,... TRES!)

Homer: Tisina. Ne cujem svoje misli. (Tisina)
Homerov mozak: Jede mi se kikiriki.
Homer: To je vec bolje.

Homer: Uredu gospodine mozak; ja ne volim tebe, ti ne volis mene. Daj da sredimo ove stvari pa da te nastavim ubijati pivom.
Homerov mozak: Dogovoreno!

Homerov mozak: Upotrijebi obrnutu psihologiju
Homer: Oh, to zvuci veoma komplikovano.
Homerov mozak: OK, NEMOJ upotrijebiti obrnutu psihologiju.
Homer: OK, upotrijebicu je.

Homer: Ima sve pare svijeta ali jedno ipak ne moze kupiti.
Marge: Sta to?
Homer: Dinosaurusa.

Marge: Zeljela bih da se okusam u prodaji nekretnina.
Homer: Pokusaj je prvi korak ka neuspjehu.

Homer: Djeco, pokusali ste sve sto je u vasoj moci i niste uspjeli. Lekcija koju trebate nauciti je "nikada ne pokusavaj".

Homer: Nije lako nositi se sa trudnom zenom i problematicnim sinom, ali nekako sam uspio u taj raspored ugurati i osam sati TV-a dnevno.

Bart: Dosta mi je rada. Rad je za budale.
Homer: Ponosim se sa tobom sine. Ja sam to shvatio kad sam bio dvostruko stariji.

A šta još reći za Homera? Dobričina je, trapavko, ali vjerovatno i najomiljeniji Amerikanac van granica svoje domovine.

Više o ovome i sličnim temama možete pročitati na www.prnjavor.co.sr

- 02:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

0