naslovna

trogir

seget

tg vrata

ribarnica

tg riva

ulica

riva stara

seget stara

seget nova

more1

more2

more3

nanar

vrata

grožđe

kula

peškarija

masline

riva

brnistra

sat

OPIS BLOGA
pražnjenje mozga
i di koja prica iz ditinjstva jednoga merla

merlo


Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (1)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Ožujak 2011 (1)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (4)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (5)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (6)
Svibanj 2009 (11)
Travanj 2009 (9)
Ožujak 2009 (8)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (13)
Studeni 2008 (12)



Split stranica grada
SPLIT
Split info
Split info
panorama Splita-autor Darko Rom
panorama splita

preko ruba znanosti
ako šta ne razumite zubo
dalmatinsko/splitski rjecnik




Free Hit Counter

RADO VIĐENI GOSTI

carla

zore

ciovka

zuzayok

galeb

more snova

bego

gustirna

obadzo

duboko modro more

marchelina

živjeti svoj život

gali

filipinka
bugenvilija
kao grijeh
bastet

Price iz ditinjstva oli ti ga price jednog merla

poštarev pršut

dinje podosti

konopi o duše


najeba si marine-dil 1.
najeba si marine-dil 2.
najeba si marine-dil 3.

coca-cola

parangal

baketina

flora i fauna

ni vrag nije uvik crn

lemozina

mali Marin u raljama visoke politike

parada oli ti ga partijaška procesija

ŠPANJULETI i prvo fumanje

vrcanje oli ti ga trest podnogu

I tako priselilo mene

karet na balinjere

petarde dil prvi
petarde dil drugi
petarde dil treci

storija o aždaji iza kredence

nocni safari oli ti ga kako susidu lambrit kokoš

litovanje u Planome-dil prvi
litovanje u Planome-dil drugi

zubo

"If we open a quarrel between the past and the present, we shall find that we have lost the future."
Winston Churchill (1874 - 1965)


dalmata logo

CICINDRA-Zizyphus Jujuba

naškrabano -03.09.2012. ponedjeljak - 09:06
Znan da je vec više puta o ovoj biljci bilo rici ovde na blogu ali ja evo nemogu odolit pa ne ponovit gradivo pošto san ja uspija udomit dvi sadnice . Malo je teže ove sadnice održavat u pocetku ali iako su bile u rasadniku bezobrazno skupe ipak nisan moga odolit a da ne pokušan .Ipak je ova biljka dil tradicije moga kraja .

e sad da se nebi ja puno zamara sa pisanjen jer se ovo ipak piše u radno vrime ( tako da nebi privreda lipe naše patila -kada može bit gore ) evo copy paste malo sa wikipedije :)
Žižula (lat.: Zizyphus zizyphus), zvana još i žižola, ćićindula ,čičimak i cicindra , poznata i kao kineska datulja. Po broju stabala najbrojnije je voće u Kini. Uzgaja se širom Azije, na Mediteranu, kao i u SAD-u u novije vrijeme. Kod nas je prisutna samo u primorju, posebno na području od Dubrovnika do Trogira.( e ovo zadnje misto je moje ).
Žižula je grmolika biljka ili manje stablo visine do 5 m a sa gustom krošnjom i povijenim granama. Na granama se nalazi veliki broj oštrog trnja i manje, lisne grančice duge do 25 cm. Na lisnim grančicama rastu manji, duguljasti, sjajni, kožnati i blago nazubljeni listovi. Cvjetovi su maleni, dvospolni i privlačni pčelama. Na istim grančicama rastu cvjetovi i plodovi, a one otpadaju po završetku vegetacije. Plodovi su jajasti i oblika masline, kao nedozreli su svijetle zelene boje. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Krajem rujna ili početkom listopada plodovi se beru i upotrebljavaju. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica.


Žižula raste u toplim krajevima, a odlikuje se velikom otpornošću na temperaturne promjene, tako ljeti može izdržati i preko 40°C i sušu, a kada odbaci svoje grančice, postaje vrlo otporna i na hladnoću, u razdoblju mirovanja podnosi temperaturu i do -25°C. Žižula najbolje uspijeva u dubokim i plodnijim tlima, a lošije na području gdje su tla alkalna i karbonatna, zbog mogućnosti oboljenja u obliku različitih kloroza.

Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.

Evo obecajen da drugi put necu copy - paste.......... ako mi morete virovat :)
- 09:06 - SLOBODA GOVORA (1) - izbaci na kartu -

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

/ možeteme nac i ovde : www.gripe.hr /