Procurila snimka NLO-a iznad Chicaga

28 ožujak 2009

Priča o golemom NLO-u viđenom 7. studenog 2006. iznad Međunarodnog aerodroma O'Hare u Chicagu mogla bi dobiti novi zaplet nakon što je anonimni autor na YouTubeu objavio snimku tog događaja.

Riječ je o incidentu o kojem su tada izvještavale sve ugledne američke TV-kuće (CNN, CBS, NBC, Fox...), međutim sve do ove nedjelje nitko priču nije mogao potkrijepiti videom.

Evo što se dogodilo tog dana:

U popodnevnim satima 7. studenog 2006., točnije u 16:32, iznad aerodroma se pojavio nepoznati leteći objekt. Vidjelo ga je najmanje dvanaest zaposlenika, među njima i nekoliko pilota.

Lebdio je otprilike na dvije stotine metara od zemlje, na nebu se zadržao dvije minute, te je potom odjurio u visine.

Svjedoci su izjavili da je bio dug nekih stotinu metara, da ga se nije moglo čuti, te da je u oblacima napravio rupu nakon što je nestao.

Javnost je o svemu među prvima obavijestio novinar Chicago Tribunea Jon Hilkevitch, čiji je izvještaj na internetskoj stranici tog lista pročitalo milijun ljudi!

Hilkevitch je pokušavao dobiti i priznanje odgovornih institucija da se na nebu iznad Chicaga pojavio NLO, međutim Federalna zrakoplovna administracija (FAA) uskratila mu je bilo kakve informacije.

Štoviše, FAA je sve objasnio fenomenom kojem su uzrok bili vremenski uvjeti!

Je li se to samo priroda poigrala možda je najbolje da procijenite sami, mi ćemo vam tek skrenuti pažnju na početak videa gdje se čini da ispod NLO-a prolazi avion.

Video je snimljen mobitelom, a njegov autor ističe da ga se ne tiče što će tko reći, te da je snimka autentična.

net.hr



Bohemian grove

27 ožujak 2009

Bohemian grove, mjesto sakupljanja elite američkih političara za koje se godinama šuškalo da skriva mračne tajne pune rituala i drevnih obreda
oživjelo je s nevjerojantim snimkama Alex Jonesa, koji se uspio ušuljati kroz visoko osiguranje i snimiti kadrove koji su razotkrili čudnu predstavu u kojoj sudjeluju vodeći američki političari uključujući i predsjednike.

-izvješće iz 1981. godine.



Nakon odgledavanja 20-tak minuta neugodnih i psihološki zastaršujućih prizora s ceremonije može se shvatiti sva umješnost i hrabrost ovog po mnogima vodećeg nezavisnog istražitelja današnjice.

Alex Jones je ikona angažiranih dokumentaraca koju neki nazivaju najistaknutijim pobornikom teorija zavjera, a neki spasiteljem i herojem koji predvodi rat protiv Novog svjetskog poretka. Štogod bila prava istina, ne može se poreći da Jones svojim dokumentarcima kopa dublje nego što bi se Michael Moore ikada usudio.

Najveće postignuće u karijeri Alexa Jonesa, 'prije svega aktivista, a onda i novinara', kako sam sebe opisuje, vjerojatno je razotkrivanje elitnog tajnog društva Bohemian Club, koje je od glasina na granici s besmislicama pomoću jedne skrivene kamere postalo prilično zastrašujuća stvarnost.

Naime, Alex je u suradnji s novinarima britanskog Channel 4 prije pet godina odlučio izvršiti neustrašivi desant na strogo čuvano sastajalište elite moćnika, sakrivši kameru u pager i šuljajući se pola sata kroz šumu, ne bi li zaobišao kontrolne punktove, lokalnu policiju i tajne službe te dospio do samog srca odmarališta poznatog tajnog društva.

Jones je 25. srpnja 2001. godine u jednoj od svojih emisija javno otkrio saznanja o planovima američkih vlasti da izvrše veliki teroristički napad na vlastitu zemlju uz pomoć Bin Ladena, kada mu se većina onih koje je pokušavao upozoriti smijala

O djelovanju Bohemian Cluba zna se mnogo već stotinu godina, ali o njemu niti jedan član ne želi i ne smije javno govoriti pa je sve ostajalo na razini glasina i mitova. It’s not your goddamn business!, kako mu je odbrusio jedan istaknuti američki političar, uvrijeđen što je Jones imao dovoljno ludosti i muda za napraviti to što je napravio.

Bohemian Grove, pitoreskno seoce u blizini San Francisca, osiguravaju tajne službe, a ta je lokacija u mainstreamu godinama predstavljana kao predsjednički ljetnikovac, mjesto gdje se elita političkih moćnika okuplja kako bi u prirodnoj idili donosila odluke o ključnim političkim događanjima na planeti.

No postojale su i glasine o tome da je Bohemian Grove zapravo utvrda u kojoj se odvija nešto puno čudnije – mezopotamijski obredni rituali paljenja ljudskih žrtava (pravih ili lutaka – nije poznato...) u slavu okultne ikone Molocha, ogromne kamene skulpture nalik na sovu, koje kao vrhunac zajedničkog druženja pripremaju u kukuljice odjeveni članovi poznatog, isključivo muškog tajnog društva Bohemian Club, starog više od stotinu godina. A čiji su istaknuti članovi, između ostalih, Eisenhower, Nixon, Reagan i Bush.

Glasine su postale vijest kada se Jones uz pomoć engleskih novinara i vlastitih glumačkih sposobnosti infiltrirao u strogo čuvano mjesto kao jedan od članova kluba i svijetu donio nevjerojatan dokument.

Obred spaljivanja i klanjanja drevnom demonu snimljen je i prikazan u cijelosti, kako na Channel 4, tako i u dokumentarcu 'Dark Secrets: Inside Bohemian Grove' (2000), koji se gleda poput trilera, a koji je odjeknuo čak i u žestoko kontroliranim i cenzuriranim mainsteram medijima te od Alexa Jonesa napravio instant zvijezdu, revolucionara, ni manje ni više nego teksašku varijantu Nea iz 'Matrixa'.

No vijest o bolesnim i nadasve diskutabilnim 'dječjim igrama' političke i ekonomske elite najmoćnije države na svijetu odzvanjala je kao i svaka druga vijest – tjedan do dva, sve dok nije naišao novi skandal koji je završio na istim stranicama, a Bohemian Club bio zaboravljen baš kao i otvoreno (nasmiješeno) televizijsko priznanje Georgea Busha i Johna Kerryja o pripadnosti tajnom društvu Skulls & Bones, jednoj od najmoćnijih političko-pravno-ekonomski
h lobističkih organizacija u SAD-u, bivših studenata Yalea.

'Dark Secrets: Inside Bohemian Grove' je od Jonesa možda i napravio zvijezdu, ali njegova je povijest puno starija.

'Prije pet godina bih se smijao da sam čuo za crne helikoptere, rekao bih – mene zanimaju porezi, mene zanima korupcija, zanima me vraćanje lokalne kontrole i prava državama, sve o federalnoj kontroli (...)', govorio je dvije tisućite te dodao: 'Bio sam prilično mainstream tzv. konzervativac. Onda sam progledao, kada su crni helikopteri počeli nadlijetati Sjevernu Karolinu, a zatim slijetati i gađati restoran u Miamiju, vježbajući pucanje u mjesta na kojima jedemo...'

Alex Jones započeo je karijeru na kablovskoj televiziji u Austinu, kao klasični desničar prepun naizgled paranoidne mržnje prema federalnoj vladi i kontroli oružja. Naglasak na kršćanstvu i borbi za slobodno naoružanje američkih civila i danas su ostaci tog doba prisutni u njegovoj retorici, ali s napretkom karijere došlo je i do velikog ideološkog zaokreta – Jones postaje oštri libertarijanac, borac za apsolutnu slobodu pojedinca i jedna od najvećih figura u sve glasnijoj borbi protiv Novog svjetskog poretka, sustava globalne kontrole kojem je ime dao još Bush stariji za svog mandata, a u kojem Jones vidi sve što je pogubno za opstanak slobode pojedinca, ali i nacionalnog suvereniteta kao samostalne zajednice.

Henry Kissinger i George Bush njegove su najveće nemeze, ljudi koje izravno optužuje da stoje iza uništavanja društava i bombardiranja nevinih zemalja zbog interesa biznisa. On mrzi 'korumpirane birokrate koji pokušavaju kontrolirati Ameriku i planetu' te ističe kako se 'bori protiv globalne vlade, koja je posljednjih godina postala posve javna'. Demokraciju, američke izbore i prividnu podjelu na republikance i demokrate naziva 'borbom dva menadžmentska tima istog sustava', CEO jobs of slavery incorporated. Bio je i predvodnik borbe protiv Arnolda Guvernera.

Zbog svega toga upravo od njega informacije i činjenično oružje za borbu s jednakim žarom preuzimaju i ljevičarski antiglobalisti/anarhisti/aktivisti, ali i anti-federalni kršćansko-desničarski militaristi s američkog juga, koji paradiraju prerijom u maskirnim uniformama i čekaju da im pred nišan naleti zalutali agent FBI-ja...

Jones svoju borbu vodi ne samo preko dokumentarnih filmova, kojih je naštancao poprilično (a gotovo svaki traje preko dva sata!), već i pomoću websiteova Infowars.com i Prisonplanet.com te radijskog showa koji se u Americi emitira na nacionalnoj razini i ima preko osam milijuna slušatelja.

Svoje ideje i 'istine' imao je prilike prezentirati i u programima televizija kao što su Discovery Channel, BBC, SKY Television..., gostovao je u emisijama kao što su '60 Minutes' i 'Good Morning America', a status pop ikone zajamčen mu je i pojavljivanjem u poznatom filmu 'Waking Life' Richarda Linklatera, u kojem glumi sebe – vrhunskog, iako pomalo agresivnog i napadnog govornika, gotovo pa propovjednika iz Hyde Parka s impozantnim fundusom izgovorenih riječi u minuti.

Zbog svega toga, ali i same problematike koje se dotiče, Alex Jones je od strane establišmenta često otpisivan kao običan zagovornik teorija zavjere, ali svatko tko je imalo upoznat s njegovim radom zna da to jednostavno nije istina – jedna od glavnih Jonesovih tehnika rada jest upravo kopanje po mainstream medijima, izvlačenje vijesti koje su uredno objavili CNN, BBC, Fox News, New York Times i slični, a na koje nitko nije obraćao pažnju ili ih nije ni pokušao staviti u pripadajući kontekst.

Štogod mislili o njemu, na informacije kojima Jones raspolaže i pitanja koja on postavlja ne može se zažmiriti

Isto tako, njegovi dokumentarci često se zasnivaju na čitanju dokumenata javno dostupnih na vladinim web stranicama ili podcrtavanja izjava koje političari daju u intervjuima, ali nitko na njih ne obraća pažnju. Jer, na kraju krajeva, postoje medijski važnije stvari od svega toga, kao što su Angelina Jolie i Brad Pitt, hiperseksualci, Neven Ciganović i famozni Gotovčevi...

'Teorija zavjere' ionako je prečesto tek pojam kojim ridikuliziranjem protivnika vlast sakriva istinu, a iako, kako je to netko već primijetio, Alex Jones često ne donosi dokaze o globalnoj zavjeri koji bi bili priznati na sudu, upiranje prstom na sitna slova mainstream novinskih izvješća i vladinih dokumenata dovoljna su, ako ne za paniku, onda barem za itekako veliku lavinu pitanja. Koja, osim njega, malo tko postavlja s takvom upornošću i, na kraju krajeva, hrabrošću.

Pogledate li njegove dokumentarne uratke, kao što su 'Wake Up (Or Waco)', 'Masters Of Terror', tri nastavka 'Police State', 'American Dictators'..., doživjet ćete napade pitanja, bijesa i osjećaj nemoći u istom trenutku, kao što ćete, više nego što bi to ikada bili nakon Mooreova 'Fahrenheita 9/11', nakon gledanja '9-11 The Road To Tyranny' (2002.) ozbiljno 'posumnjati' u to da su Bush i njegova ekipa uistinu sami srušili tornjeve WTC-a.

Za Alexa Jonesa u to nema sumnje, a i sâm je još 25. srpnja 2001. godine u jednoj od svojih emisija javno otkrio saznanja o planovima američkih vlasti da izvrše veliki teroristički napad na vlastitu zemlju uz pomoć Bin Ladena, kada mu se većina onih koje je pokušavao upozoriti smijala! ( http://www.metacafe.com/watch/501855/alex_jones_predicts_911/ )

'9-11 The Road To Tyranny' donosi pametnu analizu svih problema vladinih verzija događanja o kojima su napisane mnoge knjige i snimljeni mnogi drugi dokumentarci, ali i podsjeća na to da je Hitler sam spalio Reichstag, a Neron i cijeli Rim kako bi za to optužio političke protivnike te tako stvorio klimu straha i 'pravednih razloga' za provođenje samovolje, ne samo u odnosu na svoju zemlju, već i Ujedinjene narode i cijelu planetu.

Sve to uz još jedno podsjećanje na također česti motiv Jonesovih naslova, mutnu priču o rušenju FBI zgrade u Oklahomi, gdje je vladino zataškavanje dokaza i ignoriranje izjava svjedoka i danas, deset godina kasnije, jedan od najvećih političko-policijskih skandala još od Kennedyjeva ubojstva...

Zanimljivi su i Jonesovi jedini otvoreni i snimljeni susreti sa svojim protivnikom i polu-istomišljenikom, Georgeom W. Bushom i Michaelom Mooreom. Bushu je postavio pitanje na press konferenciji i zbog toga iste sekunde nasilno bio izveden iz dvorane (čuveni Alex Jones arrested for asking George W. Bush a question video), a Moorea je na ulici pitao zbog čega u svom dokumentarcu nije progovorio o pravim, hard core problemima vezanima za 9-11, na što mu je Moore prilično šupački odgovorio: 'To bi bilo neamerički.'

Nedavno je objavio i novi dokumentarac 'The Order Of Death', koji se bavi okultnim opsesijama političke elite, inspiriran Bohemian Clubom i njima dragim babilonskim ritualima, toliko suprotnim kršćanskom imidžu kojeg brojni političari gaje za svoju TV Naciju.

Jonesov Infowars.com postao je jedan od važnijih nezavisnih medija današnjice ( http://www.infowars.com/ ) ,a posebno je poznat i nejgov radio koji ugoscuje nezavisne istrazivace poput David Ickea,doktora Agnewa ali i predsjednickog kandidata Ron Paula.

Preveo MP

Bohemian Grove Exposed!

Part 1


Part 2


Part 3


Part 4


Part 5


Part 6


Part 7

Umjetnost 'naslikana' ovcama

22 ožujak 2009

WALES - Neobična skupina ljudi okupljenih pod imenom "BaaaStuds" bavi se još neobičnijim vizualnim izričajem koristeći svjetleće LED diode i - ovce.

Naime, ta je skupina entuzijasta natjerala stotine ovaca na brdo Wales i uz pomoć psa ovčara skupila ih u oblik jedne velike ovce. Tu "veliku ovcu" tada tjeraju da hoda, a sve zajedno izgleda gotovo nevjerojatno.

Na ovce su potom stavili svjetleće diode i "igrali" njima popularni "ping pong", no tu nisu stali. Ovce sa svjetlećim diodama natjerali su u tor te im mijenjali boju svjetala, stvarajući fragment po fragment najpoznatije slike na svijetu - Mona Lise.



Logično, pojavile su se spekulacije je li možda riječ o fotomontaži, no ispostavilo se da se zapravo radi o marketinškoj kampanji. Članovi "BaaaStudsa", naime, potpisali su ugovor sa Samsungom kako bi napravili "ogromni LED zaslon od ovaca", promovirajući nove Samsungove LED televizore.

Jutarnji.hr


Energetska efikasnost - ušteda i novca i energije

18 ožujak 2009

Na faxu sam skupila vodić kako uštedjeti energiju i novce, ali vodić ima 31 stranu pa mi je previše za prepisivanje. Budem izvukla zanimljive djelove.
Uglavnom, da ne bi rekli kako nitko ne misli na naš planet, radi se i obrazuje ljude.
Dio iz vodića:

PROMET:

Evo nešto šta sam ja zapamtila čitajući:
- Vozite 10% manje: - značajno će umanjiti emisuju stakleničkih plinova, a vas će poštedjeti kojeg puta odlaska na benzinsku.
- Kod stajanja ugasite motor - ako motor vašeg auta radi dok stojite, možete proizvesti oko četvrtinu tone CO2 svake godine i trošak oko 400 kuna za gorivo koje se uzalud potroši.
- Vozite u skladu s ograničenjima brzine - kod većine vozila, povećanje brzine sa 100km/h na 120km/h povećat će potrošnju goriva za oko 20%, brza vožnja smanjuje životni vijek guma.
- Koristite autobuse ili pješačite (katkad) jer jedan autobus pun putnika može ukloniti 40 vozila s ceste te zadržati oko 50 tona stakleničkih plinova godišnje.
- Vozila na plin čuvaju okoliš i dugoročno se isplate kao investicija

KUĆANSTVO:

- Poboljšajte izolaciju zidova, podruma i potkrovlja - te izolacije u trošnoj neizoliranoj kući mogu sniziti račun za grijanje čak i do 6 puta
- Za svaki stupanj za koji snizite temp. na termostatu, štedite 3-5% energije. Snižavanje temp. za 3 do 5°C preko noći i kada niste u vašem domu, optimalni je način uštede. Nikada nije potrebno zagrijavati dom na temp. višu od 20-21°C.
- Ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima i regulacije na kotlu, godišnje možete uštedjeti i do 25% energije za grijanje
- U zimskim mjesecima u toku dana podignite rolete - ušteda i do 5% troškova grijanja
- Ljeti spustite rolete i sjenila e zatvorite prozorne tijekom dana, a noću napravite propuh kako biste rashladili stan
- Koristite ventilatore kao primarni način borbe protiv ljetne vrućine - ventilator od 60W potroši između 4,5 do 9 kuna mjesečno dok klima troši između 40 i 230 kuna mjesečno.
- Na klimi podesite temperaturu na 27°C i povisite je pri izlasku - svaki stupanj ispod 27°C troši između 3 i 5% više energije.
- Čistite filter klime svaki mjesec
- Isključite izvore topline ljeti kao što su rasvjetna tijela, kućanski aparati i električna oprema kada nisu u upotrebi.
- Kod kućanskih aparata kupujte one koji imaju oznaku A++ (visoka energetska učinkovitost)
- Ispirite rublje u hladnoj vodi, a perite u toploj
- Koristite štedne žarulje - zamjenom samo jedne žarulje možete uštedjeti oko 100kn godišnje i smanjiti emisije stakleničkih plinova
- Zatvarajte vodu dok perete zube, ne kupajte se dugo...
- Ako imate vrt, skupljajte kišnicu za vrt
- Reciklirajte i od organiskih tvari radite gnjojivo (ako imate vrt)

itd.

Ovo je stranica čiji autori su i izdali vodić pa pogledajte.


http://energetska-efikasnost.undp.hr

DNA Radio

15 ožujak 2009

Evo jedan zanimljivi site na kojem možete slušati raspored purinskih i pirimidinskih baza ljudskog DNK. Prvo su napravili sliku DNK, a zatim i radio koji za sada izgovara raspored prvog kromosoma.

It's like radio, everybody listening hears the same code at the same time, the audio never gets repeated and when we have aired all chromosomes, this project is over. Well, after doing some calculation we figured out that this will take quite a while. When we read three characters a second, it will take about 23.5 years or so until all code has been distributed over the internet.


A web stranica je DNA Rainbow

Mars na Google Earth

Google Earth lansirao je inačicu programa razvijenu u uskoj suradnji s NASA-om pod nazivom Google Mars. Možete pristupili kameri 'Themis' na letjelici 'Mars Odyssey' koja kruži u Marsovoj orbiti.

Fotografije s Google Marsa skoro su u realnom vremenu.

Omjeri na kladionicama o pronalasku života na Marsu pali su s 500/1 na 50/1.


Venera ponovno dobila titulu NLO-a

10 ožujak 2009

ZADAR - Više mještana priobalnog Sv. Petra kraj Zadra vidjelo je u nedjelju uvečer iza 21 sat čudnu svjetleću točku na nebu, a mještanka Kata Colić je pokušala i snimiti.

- Ta svjetlost je krenula u smjeru otoka Ugljana i postajala sve veća te je mijenjala boje. Sve skupa je trajalo oko desetak minuta, a onda je odjednom nestala - rekao je jedan mještanin Sv. Petra koji je svjetlost također pokušao snimiti, ali kada bi je pokušao fokusirati, ona bi „bježala“.

Korado Korlević, voditelj poznate Zvjezdarnice Višnjan, nije mogao komentirati događaj jer nije vidio snimke, ali nam je pojasnio kako je zaista veliki raspon mogućnosti što je zaista snimljeno te da kod zumiranja objekata amaterskim kamerama i aparatima svako i najmanje pomicanje znači „bježanje“ svjetlećeg objekta u kadru.

- Vidio sam snimke koje su doista loše da je teško pobliže reći o čemu se radi. Isključujem mogućnost da je riječ o Veneri, jer je u to doba ona već iza horizonta i ne vidi se. A i svjetlost je bila prejaka za Veneru. Onaj tko je snimao i nastojao fokusirati svjetlost svakako je morao imati čvrsti oslonac, što ovdje nije bio slučaj, pa je svjetlosna kugla „skakala“ po kadru.

Pretpostavljamo da je do spominjane promjene boja došlo radi velike vlage u zraku, a vlažnost je bila čak 85 posto. Zbog toga se vidio i onaj oblak „dima“ pod svjetlećim objektom.

Međutim, kad isključimo sve ono što ta svjjetleća točka nije, još uvijek ostaju nebrojene mogućnosti što ustavri jest. Svjetlost se vidjela iz pravca Vele straže na Dugom otoku, pa je moguće da je vojska imala neke vježbe, da je riječ o meteo balonima i slično.

Osim toga ne možemo sa snimke odrediti visinu te svjetlosne kugle, pa i to otežava analizu - objasnio je Ivo Dijan, tajnik Astronomsko astronautičkog društva Zadar koji je u sličnim situacijama „viđenja“ neidentificiranih letećih ili lebdećih objekata redovito zasut pozivima građana.

S druge strane, Dijan smatra kako mjesta pretjeranom uzbuđenju nema jer da nije riječ ni o posjetu vanzemaljaca iz drugih galaktika. Predug bi im bio put do našeg planeta da bi se u njegovoj orbiti zadržali tek desetak minuta.

jutarnji.hr


Dok se meni čini da je netko napravio preloši fejk.

***WARNING!***

09 ožujak 2009

Google objavio snimku tajne nuklearne baze

07 ožujak 2009



Čelnici britanske vojske umalo su doživjeli slom živaca kada se na Google Earthu pojavila visokokvalitetna satelitska snimka njihove super tajne nuklearne baze koja bi, vjeruju, mogla pomoći teroristima.

Objekt, koji se nalazi u Faslaneu na rijeci Clyde u Škotskoj, dom je britanske protunuklearne postrojbe. U prijašnjim verzijama Google Eartha to je područje zajedno s britanskim bazama u Iraku, na zahtjev britanske vlade, bilo zamućeno do neraspoznatljivosti.

Međutim, bunker i baze kao i ostale važne vojne institucije poput sjedišta tajne službe MI6 u Londonu, britanskog Centra za nuklearnu krizu te baze specijalne postrojbe SAS, sada su otkrivene i njihovim detaljnim snimkama ima pristup svatko s internet vezom.

Britanski tabloid The Sun, koji je prvi objavio vijest oko sukoba vlade i Googla, navodi izjave vojnih stručnjaka koji tvrde kako snimke omogućuju teroristima planiranje preciznih napada na postrojenja koristeći bacače mina ili raketa.

- Udar na naša nuklearna postrojenja izazvao bi neviđenu katastrofu. Nakon objave snimaka teroristi su dobili informaciju gdje gađati kako napravili najveću štetu - izjavio je anonimni vojni stručnjak za The Sun.

Na satelitskoj snimci Google Eartha vide se dvije podmornice klase Vanguard ('Izvidnica'), a otkrivene su i točne zemljopisne koordinate tajnog bunkera. Najnovija slika potakla je nove priče o potrebi cenzuriranja snimaka vojnih objekata.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane objasnio je kako je nemoguće kontrolirati baš sve internet stranice koje svojim korisnicima pružaju pregled detaljnih satelitskih snimaka.

- Ukoliko netko želi napasti jednu od naših vojnih lokacija, potrebne podatke može pronaći na internetu i mi protiv toga ništa ne možemo - objasnio je glasnogovornik.

U međuvremenu, u Google ističu kako su poslali obavijest britanskoj vladi, no nisu dobili nikakav odgovor.

Izvještaji o teroristima koji koriste Google Earth danas su gotovo svakodnevni. Hamasovi militanti u Gazi kao i teroristi koji su napali Mumbai dokazano su koristili satelitske snimke pronađene na internetu za planiranje svojih napada.

Upravo iz tog razloga, Visoki sud u Mumbaiju naredio je zamućivanje osjetljivih lokacija navodeći kako 'Google Earth pomaže teroristima u izvršenju njihovih ubojitih misija'.

John Hanke, odgovorni urednik Google Eartha i Google Mapsa, odgovorio je u siječnju na sve optužbe ističući kako 'bi teroristi izvršili svoje napade i bez snimaka'.

- Sumnjam da smo 'jezičac na vagi' u korist terorista. No, moramo biti svjesni činjenice kako će iskoristiti sve dostupne alate za provedbu svog plana - zaključio je Hanke.

jutarnji.hr

Prva 'beba po želji' rodit će se 2010.

Jedna američka klinika izazvala je cijeli niz rasprava nakon što je budućim roditeljima ponudila mogućnost odabira osobina za svoje dijete, poput boje očiju ili kose.

Losanđeleski Institut za plodnost, pod upravom ravnatelja dr. Jeffa Steinberga, pionira vanmaterične oplodnje tijekom 1970-ih godina, očekuje da će prva 'beba po želji roditelja' biti rođena 2010.godine. Roditelji će tako može izabrati boju kose ili očiju svojeg budućeg dijeteta kao i spol.

No, koliko se god vijest činila izvanrednom, britanski stručnjaci za fertilitet ističu kako bi takva usluga mogla odvući pažnju sa svrhovitog korištenja iste tehnologije, poput zaštite od nasljednih bolesti, borbe protiv raka i slično.

'Beba po želji' temelji se na postupku genetičke dijagnoze embrija prije njegove implantacije u maternicu ili skraćeno PGD (preimplantation genetic diagnosis). Stanica izvađena iz vrlo mladog embrija se testira kako bi liječnici mogli odstraniti 'odmetnute gene' koji uzrokuju bolesti ili u ovom slučaju odabrati jedan od dobivenih embrija koji ima 'zadovoljavajuće' karakteristike poput plave boje kose i očiju. Izabrani se embrijo potom stavlja u maternicu i trudnoća počinje.

Dr. Steinberg vjeruje kako će parovi potražiti pomoć u njegovom institutu iz medicinskih, ali i iz kozmetičkih razloga.

Na primjer, roditelji bi mogli poželjeti da im dijete ima tamniji ten kako bi bilo bolje zaštićeno od raka ukoliko već imaju dijete s razvijenim melanomom. S druge strane, neki će roditelji jednostavno željeti dječaka s plavom kosom.

- Ne zadovoljavaju svi pacijenti uvjete za testiranje embrija i mi ne garantiramo savršenu preciznost u traženim karakteristikama - stoji u napomeni Instituta na službenoj internetskoj stranici.

Uz to, dr. Steinberg ističe kako ne smatra da je ova usluga 'opasan put' već samo 'neistražen'. Objasnio je i kako je 'beba po želji' moguća već nekoliko godina, no sustavno je ignorirana od strane medicinske zajednice.

- Vrijeme je da izvadimo glavu iz pijeska - ističe dr. Steinberg.

No, ne slažu se svi s dr. Steinbergom kao ni s njegovom politikom poslovanja. Britanska stručnjakinja za fertilitet i članica Kraljevskog fakulteta za porode te Ginekološkog odbora za etiku, dr. Gillian Lockwood dovela je u pitanje moralnost takvih postupaka.

- Ukoliko dođemo do točke gdje možemo odlučivati koji embrijo želimo odabrati što će biti s onima koji nisu zadovoljili naše želje. Znači li to da su djeca s zelenim očima ili crvenom kosom 'manje vrijedna'? - objašnjava Lockwood te upozorila na opasnost 'kupovanja djece iz izloga'.

U Velikoj Britaniji zabranjen je odabir spola, no dupuštene su izmjene gena koje utječu na zdravlje nerođenog dijeteta. Međutim, novi zakon koji bi na snagu trebao stupiti 6. travnja, omogućiti će majkama koje su začele pomoću vanmaterične oplodnje da na rodni list svojeg dijeteta kao 'oca' upišu čak i drugu ženu. Jedina će restrikcija biti da 'otac' ne smije biti u krvnom srodstvu te da se upisana osoba slaže sa stavljanjem svojeg imena na rodni list.

jutarnji.hr

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.